Bakony, Csesznek via ferrata

Kalandos túrák a Bakony talán legszebb vidékén, fakultatív via ferrata Csesznek váránál

Indulás helye: 2020. október 3-án szombaton, reggel 08:50-kor, Bakonybél, parkoló a Cseralja utcában. N47.153106, E17.432589
Szállás és ellátás:  Bakonybélen panzióban, másnapi reggelivel.
Utazás: Egyénileg. Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 8.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Út ára tartalmazza

- szállást panzióban, kétágyas szobákban,
- a reggelit,
- a szervezést és a túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a túra helyszínére való eljutást és hazautazást,
- a reggelin kívüli étkezéseket és a biztosítást,
- az opcionális via ferrata programot, felszerelésbérléssel, engedéllyel (5.000 Ft/fő).

Utazás

Egyénileg autóval. Általunk javasolt útvonal Budapest felől az M7-es autópályán Székesfehérvár irányába. A 64-es kijáratnál elhagyjuk az autópályát és a 8-as úton haladunk tovább megkerülve Székesfehérvárt. Folytatjuk utunkat a 8-as úton Hajmáskérig. Itt lekanyarodunk a 82-es útra, áthaladunk Hajmáskéren majd Gyulafirátóton észak felé kanyarodunk Zirc irányába végig a 82-es úton. Zircbe érve a baloldali MOL kút után balra kanyarodunk a Bakonybéli utcába a 83-as útra. Ezt követjük Bakonybélig, ahol a 83-as úton maradunk (Fő utca, Szt. Gellért tér, Pápai út). A települést majdnem elhagyva a Pápai útról jobbra kanyarodunk a Cseralja utcába, majd 200 m. múlva baloldalt van a parkoló, ahonnan túránk indul. N47.153106, E17.432589 Ha nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz kisbuszos transzferünkhöz, melynek felára 8.900 Ft. Transzfer esetén találkozó 2020. október 3-án 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el. Túránkat 15 főig egy, afölött két túravezető kíséri.

Túra nehézsége

Közepes nehézségű gyalogtúra végig jól jelzett turistautakon, ösvényeken, erdészeti utakon. Az Ördög- árokban egy-két helyen láncokkal biztosított rövid szakaszok. A Gerence- völgyben egy helyen csúszós, keskeny, kötéllel biztosított ösvény a meredek oldalban. Egy helyen meredek lépcsősor.

A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

Szállás

Bakonybélen az Odvaskő Panzióban. Két ágyas, saját fürdőszobával ellátott szobákban. Az ágynemű és a törölköző biztosított.

Terület

A Bakony egy nagyjából 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, mely Veszprém megye és Győr-Moson-Sopron megye területén helyezkedik el. A Dunántúli- középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A Bakony éghajlata hegyvidéki, a környezeténél hűvösebb és csapadékosabb, egyáltalán nem egységes, nagy különbségek is előfordulnak a hegység két oldala között. A Bakonyt a Devecser-Veszprémi vasútvonal, egy nyugat-kelet irányú törésvonal két fő részre osztja, az Északi-Bakonyra és a Déli-Bakonyra. A térség része a Tapolcai-medence, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék is. A Bakony ősi nagy barlangjai beomlottak, helyükön szurdokvölgyek alakultak ki, melyek eltérő módon és időben keletkeztek, oldalukban nagyszámú kisebb üreg rejtőzik. Jelenleg 763 barlangot tartanak nyilván a Bakonyban.

Időjárás

Általában meleg idő van ebben az időszakban, 25 - 30 C. Eső, zápor előfordulhat.

Felszerelés

Túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs. Túranadrág, póló vagy túraing, minőségi, jó nedvességleadó, vízhólyagokat nem okozó túrazokni, fejfedő, naptej, napszemüveg. Helyenként sűrű aljnövényzet és csalán miatt érdemes hosszú nadrágban vagy lecsatolható szárú nadrágban jönni. Az esetleges kedvezőtlenebb időjárásra is számítva esőkabát, réteges túraöltözet, váltásruha, hosszú nadrág és dzseki. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek, fáslinak vagy túrabotnak! A váltás ruha a túra idejére a buszban maradhat.

Élelem

Túránk alapvetően önellátó. A szálláson reggelit kapunk, a vacsora lehetőség biztosított. Ebédelési lehetőség étteremben fogadóban a túrák során nem lesz és mivel eldugott vidékeken, a természetben túrázunk, javasoljuk, hogy napközbenre erre a két napra szendvicseket hozz magaddal! a boltok száma erősen korlátozott a környéken.

Pénz-ügy

Készpénzt és/vagy bank kártyát hozzatok, kisebb kiadásokra.
Fakultatív via ferrata program díja engedéllyel, felszerelésbérléssel: 5.000 Ft.
Belépő a cseszneki várba: 700 Ft.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Via ferrata túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Sport Extra: 510 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 1.245 Ft/fő (önrész: 20 %)

Transzferrel:
Storno Basic: 1.690 Ft/fő (önrész: 20 %)

Via Ferrata programmal:
Storno Basic: 1.495 Ft/fő (önrész: 20 %)

Traszferrel és Via Ferrata programmal:
Storno Basic: 1.940 Ft/fő (önrész: 20 %)

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés