Korab - 2764 m (Albánia és Észak-Macedónia)

Kalandos hosszú hétvége Albánia és Észak-Macedónia legmagasabb csúcsának meghódításával

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Észak-Macedónián belül, bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállást szállóban 2 éjszakára Mavrovóban, 2-3 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- a szállást apartmanszálláson 1 éjszakára Ohridban, 2 ágyas szobákban,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát és az illetékeket, 
- a biztosítást, 
- a belépőket, 
- a feltüntetett reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air Budapest - Szkopje járatával érhető el, amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Fontos! A Wizz Air légitársaság módosította a járatát, így az aktuális (06.07.) menetrend alapján az eredetileg tervezett szeptember 8. helyett szeptember 7-én repül Budapestről Szkopjéba. A túravezető ezzel a járattal közlekedik, tehát a helyszínen fog tartózkodni. A plusz egy napra fakultatív programot ajánlunk, mely tartalmazza a közlekedést, a szállást és a túravezetést. Ha a programunkra 1 nappal korábban érkezel a Wizz Air jelenlegi menetrendjének megfelelően, akkor ennek a fakultatív napnak a díja 70 euró/fő, amely a helyszínen, a túravezetőnek fizetendő.

A jelenlegi Wizz Air menetrend:
2022.09.07. W6 2229 Budapest - Szkopje 07:30- 08:55
2022.09.11. W6 2230 Szkopje - Budapest 12:10 - 13:30

Repülőjegyed vásárlása során kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Észak-Macedónián belül helyben bérelt busszal utazunk. Néhány napon hosszabban utazunk majd busszal. Ilyen napokon mindig lesznek megállók, fotópontok, ahol ki tudjuk nyújtóztatni a lábunkat, átmozgatni magunkat.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Korab csúcstúránál fel kell készülni a nagy szintemelkedésre, illetve a nehéz, sziklás, magashegyi terepre. A Magaro-csúcs meghódítása alatt szintén magashegységben haladunk, sziklás talajon. A túrák egy aktív, átlagosan sportos erőnléttel és némi kitartással mindenki által teljesíthetőek.

Szállás

Utazásunk során szállásaink hangulatos szállókban és színvonalas apartmanokban lesznek, 2 vagy 3 ágyas szobákkal és két bőséges reggelivel. Az utóbbi években a turizmus fellendülésével a macedón szállásadók is lelkes felújításokba, építkezésekbe kezdtek, így a szállások minősége is évről évre emelkedik.

Ország

Észak-Macedónia az egykori Jugoszlávia legdélebbi, tengertől elzárt tagköztársasága 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az ország elnevezése miatt függetlensége óta komoly vitában áll Görögországgal, mivel a görögök kizárólagos jogot formálnak arra, hogy Nagy Sándor makedón államának utódjának tartsák magukat. Az ország területe valamivel kevesebb, mint 26 ezer km2, azaz körülbelül akkora, mint a Dunántúl 2/3-a. Macedónia területének döntő része hegyvidék, amit az ország közepénél a Vardar-folyó szel ketté. A folyótól keleti és nyugati irányba is folyamatosan emelkednek a hegyek, legmagasabb pontja az albán határon emelkedő 2764 méter magas Korab. Az ország lakosainak (valamivel több, mint 2 millió fő) bő fele macedón. A macedónok cirill ábécét használó szláv népcsoport, vallásuk ortodox, nyelvük hivatalos nyelv. Az ország lakosságának harmada albán, nyelvük sok helyen a macedónnal egyenrangú, döntő többségük muszlim. A népesség 5 %-a török, de jelentős szerb, bolgár, görög, cigány és vlach kisebbség is él az országban. Utunk során elsősorban macedónok által lakott vidéken fogunk tartózkodni. A macedónok az ókori Makedón Birodalom leszármazottainak is tartják magukat, de szláv nemzeti ébredésük csak a XIX. században zajlott le, korábban nem volt saját állami múltjuk. Macedónia viszonylag szegény ország, amit a környező etnikai konfliktusok és a görögökkel fenntartott tradicionális rossz viszony is konzervált. Politikailag az egyik leghaladóbb balkáni ország, a térség országai közül feltehetően elsőként csatlakozhat majd a NATO-hoz és az EU-hoz. Turisztikai szempontból legérdekesebb része az ország délnyugati csücske, Ohrid városa, valamint az Ohridi- és Prespa-tó vidéke. 

Időjárás

A Balkán területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és annak hátországában mediterrán éghajlat uralkodik, napközben erős napsütés mellett 30-35 °C a várható hőmérséklet. Rövid esők előfordulhatnak.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem olyan rosszak, mint a hírük. A legtöbb helyen iható az ivóvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kalcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Élelem tekintetében önellátóak leszünk, de a lehetőségekhez mérten minden nap megállunk majd vásárolni. Mavrovói szállásunkon kétszer fogunk majd bőséges reggelit kapni.

Pénz-ügy

Macedónia fizetőeszköze a macedón dinár, melyet a helyszínen euroból vagy amerikai dollárból tudunk váltani, forintból nem. A városokban vannak bankautomaták. Általában igaz, hogy a szolgáltatások (pl.: étterem) valamivel olcsóbbak, mint idehaza. Költőpénznek nagyjából napi 2.500- 4.000 Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén). A nemzeti parkok és látványosságok belépő díja: 1-5 euro.

Vám

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be Macedóniába.

Csomag

A Wizzair fapados járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyász kis méretű lehet csak, ám okos pakolással a 4 napos túránkat minimális felszerelésse is tudod teljesíteni. Részleteket az alábbi honlapon:

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra: 4.680 Ft/fő
Air & Cruise Top Extra + sport extra: 7.200 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés