Via ferrata: Rax - Hohe Wand (kezdő)

Kiváló lehetőség beszállni a klettersteig, a via ferrata izgalmas világába :)

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 9.900 Ft.
Az ausztriai Rax-Alpok és Hohe-Wand egyaránt ideális lehetőségeket kínál a via ferrátázók számára a sziklafalak nehézségeivel és kihívásaival történő ismerkedésre, a fogások gyakorlására. Túránk első napján pedig a Rax-Alpokban ferrátázunk. A Rax nem csupán közelsége miatt népszerű a magyar természetkedvelők körében. A hegytömbre vezető nagyszámú turistaösvény mellett számos jól kiépített, biztosított klettersteig útvonalat is találunk, melyeken a sziklamászásban nem jártas kirándulók is biztonsággal próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat, s addig nem sejtett, egyedülálló pillantásokat vethetnek a hegyek korábban megközelíthetetlennek vélt sziklavilágába. A hegytömb észak-keleti részén, a Grosses Höllental völgyében induló utak közül az egyik legjobban kiépített és legizgalmasabb Teufelsbadstubensteig ferrátát, avagy ahogy Ausztriában hívják, Klettersteiget vettük bele programunkba. Az alapvetően A/B nehézségű útvonal a via ferrátázással csak most ismerkedő újoncoknak is különösen jó kiindulási alapot kínál. Másnap a Hohe Wandon alapvetően rövid, de helyenként fizikai erőfeszítést is igénylő szakaszokkal találkozhatunk, igazi izgalmakat garantáló falak, vaslétrák, C/D nehézségű világával is megismerkedünk.

Hohe Wand - Rax programunk tehát amolyan bemelegítés a ferrátázás világába, abszolút kezdőknek mindenképpen ezt ajánljuk, aztán ha ízlik, jöhetnek a Rax és a Hohe Wand technikásabb falai is, vagy a Dolomitok, a Salzkammergut igazi kihívást jelentő útvonalai.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. június 27. -
2020. június 28.
A jelentkezés lezárult
2020. június 25.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Rax-Alpok: Teufelsbadstubensteig
 

Találkozás Ausztriában, a Weichtal-szurdok bejáratánál található parkolóban, reggel 10 órakor. A felszerelésünk felpróbálása és az elméleti oktatás után innen, a Weichtalhaus parkolójából indulunk túránkra a Rax-Alpok északi oldalán található Grosses Höllental-völgyhöz, amely az egyik leglátványosabbnak számít 500-600 méteres, szinte függőleges sziklafalaival. Bemelegítésképpen egy vaslépcső közel 200 lépcsőfokával kell megküzdenünk, majd egy lassan, de fokozatosan emelkedő erdei ösvényen, illetve erdészeti úton túrázunk, míg elérünk a sziklafalak lábához. Itt találhatóak a tulajdonképpeni via ferrata beszállások, ahol számos útvonal közül választhatunk. Mi ezúttal a Hohe Wandon tapasztaltaknál hosszabb, izgalmas útvonalon, a Teufelsbadstubensteig via ferrátán keresztül élvezzük a kapaszkodást fölfelé a Höllental-völgy sziklafalain. Látványos útvonal ez, az egyik legkedveltebb és legjobban kiépített klettersteig a Rax-on. A túra első fele az izgalmasabb, hosszú vaslétrák váltakoznak a kitett, de jól biztosított sziklafalakkal, sziklahasadékokkal, majd keskeny, cikkcakkos ösvény következik törmeléklejtőkkel. A közel 3 órás mászás után a Wachthüttelkamm gerincre érkezünk, ahonnan élvezhetjük az egyedüli kilátást. Itt megpihenünk, előkerülhetnek az elemózsiák a hátizsákokból, majd vaslétrákkal, drótokkal megerősített A nehézségű, részben ferrátás útvonalon ereszkedünk vissza a völgybe, ahol esti szállásunkon, a Weichtalhaus menedékházban megpihenhetünk, s kipróbálhatjuk a helyi konyha specialitásait. (Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 800 méter fel/le, ferrata nehézsége A/B, illetve B/C.)

2

 
Hohe-Wand: Hanselsteig / Währingersteig
 

Reggelit követően összecsomagolunk, majd elindulunk átautózunk a Hohe Wand sziklafalaihoz. Itt először egy meredek erdei szerpentinen kapaszkodunk fel a sziklafal lábánál található beszálláshoz. Bemelegítésként a Hanselsteig A/B nehézségű ferrátáját választjuk, ahol gyakorlatban is elsajátítjuk a via ferrata szett használatát. Az útvonal először egy sziklabarlangot érint, majd egy fahídon átkelve elérjük az első izgalmat jelentő keskeny sziklahasadékot, melyen egy függőleges vaslétra és néhány fémkapocs segítségével tudjuk felküzdeni magunkat. A fennsíkra felérve először a Herrgottschnitzlerhaus felé vesszük az irányt, ahol a Ganghofersteig rövid, de annál nagyobb meglepetést jelentő, B/C nehézségű szikláján gyakorolhatjuk az enyhén visszahajló falon való felkapaszkodást. Ezután erdei ösvényen ereszkedünk le az Egyszarvú-barlangja mellett induló Währingersteig (B/C) beszállásához. A fémkapcsokkal biztosított függőleges sziklafal és a kitett vaslétra már igazi izgalmakat garantálnak. A fennsíkról a késő délutáni órákban, a Herrgottschnitzlerhaust érintve térünk vissza kocsijainkhoz. Kellemesen elfáradva, friss élményekkel feltöltődve indulunk haza a késő délutáni órákban, egyéni utazással.
(Hanselsteig (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 350 méter. Ganghofersteig (B/C): menetidő: 30 perc, szint: 60 méter. Währingersteig (B/C): menetidő: 1 óra, szint: 120 méter.)

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés