Téry menedékház (2015 m)

Téli túra a Magas-Tátra ikonikus menedékházához

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Téli kiruccanásra és egy remek hangulatú programra invitálunk a tavaszi, nyári és őszi túrákból már jól ismert Magas-Tátra vidékére. Éld át velünk a téli túrázás egyedi hangulatát, a remélhetően már gyönyörűen behavazott hegyeket és fenyveseket, a befagyott vízesések különleges látványát, hogy aztán a napközbeni "megpróbáltatások" után jó hangulatú beszélgetésekkel, kellemes vacsorákkal zárjuk a napot, felidézzük a nyári túrák emlékeit.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Ótátrafüred, Kis-Tarpataki-völgy, Téry menedékház (2015 m)
 

Találkozó reggel 06:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. 4-5 órás buszozás és egy egészségügyi szünetet követően érkezünk majd meg Ótátrafüredre, ahol leparkolunk a kisbuszunkkal. Ótátrafüredről fogaskerekűvel Tarajkára (1285 méter) utazunk, hogy a Kis-Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 méter) felé vegyük az irányt. Túránk első szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó víz- vagy már befagyott jégfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. Kis idő elteltével a Zamkovszky menedékházhoz érkezünk, ahol, ha pihenni vágyunk beülhetünk egy forró italra, finom gőzgombócra. A zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk igazán komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a sziklaomladék közötti meredek szerpentinen kapaszkodunk felfele. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő befagyott tengerszemeket, majd visszatérünk a menedékházba, ahol az éjszakát is töltjük. (Figyelem! Szélsőséges időjárás esetén a túravezető fenntartja a jogot az útvonal változtatására!) Táv: 7 km, Szint: 800 méter fel és 100 méter le.

2

 
Téry menedékház, Budapest
 

A szálláson elfogyasztott reggelinket követően az előző napi útvonalon visszatúrázunk a Tarajkához, majd az autóbuszunkhoz, és elindulunk hazafelé.
Táv: 7 km, Szint: 800 méter le és 100 méter fel

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés