5109 m - Rwenzori (A Hold-hegyei), Uganda

Kiscsoportos utazás Afrika egyik utolsó érintetlen vadonjába, a fekete kontinens 3. legmagasabb csúcsára

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?uganda

Az Egyenlítő alatt, szinte áthatolhatatlan trópusi esőerdők fölé emelkedik Afrika harmadik legmagasabb és talán leglátványosabb, gleccserekkel borított hegysége, a Rwenzori. A csipkézett gerincek és mély völgyek között keskeny, alig-alig kiépített ösvény kanyarog egyre magasabbra a lélegzetelállító, érintetlen vidéken. A mélyzöld esőerdőket elhagyva, a szakállzuzmóval és mohával vastagon benőtt erikafák rengetegén áthatolva igazi túlvilági tájba csöppenünk, amiből a két "szomszédos" hegyóriás, a Kilimandzsáró és a Mount Kenya korábban csak apró ízelítőt adott: szinte erdőségeket alkotó, 3-6 méteres óriás szeneciók és 2-3 méteres kék lobéliák övezte tavak és tengerszemek bújnak meg a meredek sziklafalakkal övezett völgyek mélyén, majd még följebb, a kopár sziklavilágon átkelve az örök jég borította csúcsok merednek az égbe. A hegységet gyakran borítják felhőpamacsok, amelyek általában éjszakára eloszlanak, s láthatóvá teszik a csúcsokat, emiatt a Rwenzori a múlt században a "Hold-hegyei" néven vált ismertté.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő

A Kilimandzsáró és Mount Kenya túrákkal ellentétben csak nagyon kevesek merészkednek a Mount Stanley 5109 méter magas csúcsára, és ez a túra valóban nem való mindenkinek!  A csapadékos időjárás és a nehéz terep következtében a trekking komoly kitartást és elszántságot igényel minden résztvevőtől. A jó esőöltözet és vízálló bakancs itt valóban nélkülözhetetlen, sőt a legnehezebb, mocsaras részeken való átkeléshez gumicsizmát is használnunk kell. A gleccserek általános visszahúzódása következtében pedig a csúcsmászás is egyre technikásabb, alapvető gleccserjáró ismeretek, hágóvas és jégcsákányhasználat, stabil mozgáskoordináció ezen a túrán alapvető követelmény. A nehézségekért cserébe ellenben egy olyan egyedi, elvarázsolt vidéket fedezhetünk fel, amely jó eséllyel örökre rabul ejt mindenkit, aki idáig elmerészkedik.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 4000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Rwenzori csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte.

1

 
Entebbe
 

Repülésünk függvényében megérkezünk Uganda nemzetközi repterére: a Viktória-tó egyik félszigetére épült Entebbei repülőtérre, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ha időnk engedi, szabad program keretében felkereshetjük a város látnivalóit, akklimatizálódhatunk egy kicsit Afrika legnagyobb tavának partján, és megkóstolhatjuk a város nagyon finom halételeit. Ha a repülésünk következtében nem lesz időnk, akkor megérkezésünk után elfoglaljuk a szállásunkat és egy-két Nile sör kíséretében felkészülünk a másnap reggeli, Kassesebe tartó útunkra. Szállás: szálló.

2

 
Entebbe, Kasese
 

Reggel egy 12 fős Cessna géppel tovább repülünk a Rwenzori lábánál fekvő Kassese városához, majd kisbuszokkal az esti szálláshelyünkre utazunk. Elfoglaljuk a Trekkers Hostelben a szobáinkat és egy pár órás séta keretében felfedezzük a környéket. Este program megbeszélést tartunk és megismerkedünk a hordárjainkkal. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

3

 
Rwenzori trekking: Trekkers Hostel (1450 m), Sine Hut (2585 m)
 

Reggeli után indulunk szállásunkról, és jó 2 km gyaloglás után, körülbelül 1 óra alatt elérjük a Nemzeti Park bejáratát, ahol megváltjuk a belépőt és a parkőrök tájékoztatnak bennünket a látogatási előírásokról. Utunk ezután emelkedni kezd az esőerdőben, ahol a buja növényvilág, a gigantikus lobéliák, a 6 méter magas moha lepte óriáshangák mellett rengeteg madarat megcsodálhatunk, nagy eséllyel találkozhatunk majmokkal, néha 15-20 fős csapatokban haladó zászlós farkú kolobusz majmok szökdelnek a fák tetején, vad csimpánzok keresztezhetik az ösvényünket, szerencsés esetben pedig Afrika egyik legszebb főemlősét, a csuklyás cerkófot is láthatjuk. A 10 ágyas Sine-menedékház hatalmás fák között, egy keskeny gerincen helyezkedik el 2585 méter magasan, széles verandájáról pedig csodás panoráma tárul az erdőkre és a sziklákra zúduló vízesésre. A pompás Enock-vízesés alig 200 méterre van a menedékháztól és csodás alkalmat nyújt néhány felejthetetlen fotó készítésére.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 9 km, szintemelkedés: kb. 1150 m fel, menetidő: 5-6 óra.

4

 
Sine Hut (2585 m), Mutinda Hut (3688 m)
 

Reggeli után tovább indulunk, utunk hol meredeken felfele vezet a hegygerincre, hol lefelé ereszkedik a völgybe, miközben keskeny vízfolyások, moha borította erdőségek, csobogó vízesések között haladunk. Mintegy két kilométer és 550 m szint legyűrése után elérjük a Kalalama táborhelyet, ahol kicsit megpihenhetünk. Ösvényünk innentől igazán vadregényes környezetben kanyarog, a hatalmas hanga cserjék törzsét zöld moha borítja, e gyakran ködbe burkodódzó vidék igazi misztikus hangulatot áraszt. Mai szállásunk, a Mutinda tábor 3688 méteres magasságban, egy patak mentén található. Itt megpihenünk kicsit, hogy aztán a késő délután folyamán újult erővel kapaszkodjunk fel a Mutinda kilátóhoz, 3925 méterre. Innen pazar látvány tárul elénk az egész Rwenzori hegyvonulatra, visszafelé pedig egészen Kasese városáig, illetve a George-tóra.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 7 km, szintemelkedés: kb. 1120 m fel, menetidő: 6-7 óra.
Mutinda-kilátó: táv: 2 km, szintemelkedés: kb 240 m fel / le, menetidő: 2-3 óra.

5

 
Mutinda Hut (3688 m), Bugata-tábor (4062 m)
 

Ma a Mutinda-völgyben haladunk tovább, amely egy mocsaras vidék, különösen az esős évszakban, azonban ügyesen, zsombékról zsombékra lépve szépen haladhatunk előre, miközben a színes virágokban, az óriási szenéciókban és a hatalmas lobéliákban gyönyörködhetünk. A Mutinda csúcsok, a környező vízesések látványa lenyűgöz mindannyiunkat. Ezután a kiszélesedő Namusangi-völgyben haladunk tovább, útunk utolsó szakasza meredeken visz fel egy gerincre, ahol a mai szállásunk található. A Bugata tábor 4062 méter magasan a Bugata tó fölött helyezkedik el, az előttünk levő csúcsok többnyire havasak, a völgyben pedig az Afrika és a Kanganyika tavakra, továbbá számtalan kisebb csúcsra nyílik kilátás. A tábor felszereltsége kiváló, napelemes lámpák adnak fényt, segítőink meleg vízet is forralnak számunkra egy gyors fürdőzéshez.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 8-9 km, szintemelkedés: kb 550 m fel, 80 m le, menetidő: 4-6 óra.

6

 
Bugata-tábor (4062 m), Bamwanjara-hágó, Butawu-tábor (3974 m)
 

Reggeli után indulunk tovább a Bamwanjara-hágón át. Az út folyamatosan emelkedik lápos, mocsaras vidékkel tarkítva, és a már megszokott színes növényzet sem hiányzik. A skarlát nektármadár gyakori ezen a környéken, a hatalmas lobélia nektárja a fő táplálékforrás számára. A 4450 m magas hágóra felérve tisztán látjuk az összes hóborította csúcsot, egy védett kilátóhelyen gyönyörködhetünk a fantasztikus tájban, s remek fotókat készíthetünk. Innen meredek, gyakran saras ösvény vezet a Butawu-táborba, azonban a csodás látvány kárpótol minket a Kachope és Kitandra tavakra, valamint a gyakran hófödte Mount Baker csúcsra. Az éjszakát 3974 méter magas gerincen töltjük.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 6 km, szintemelkedés: kb 400 m fel, 480 m le, menetidő: 4-5 óra.

7

 
Butawu-tábor (3974 m), Margherita-tábor (4485 m)
 

A Scott Elliott hágón át kellemes út vezet a Mt. Stanley gerincre, fel egészen 4485 méterre, a Margherita táborba. Az itt található, sziklák által védett természetes menedék biztosított szállást 1906-ban Savoyai Lajos Amadé abruzzoi herceg nagyszabású expedíciójának is. A biológusokból, geológusokból és fotósból álló csapat 1906. június-júliusában mászta meg a hegyet és egyedülálló fejezetet nyitott a hegymászás történetében, valamit Afrika felfedezésében. A korábbi évek megválaszolatlan és vitatott földrajzi kérdéseire is tudott választ adni, hogy vajon tényleg léteznek-e gleccserekkel teli, óriási hegyek az Egyenlítőn. Egyes csúcsok a mai napig őrzik azokat a neveket, melyeket az olasz herceg választott. A tábort, továbbá a Rwenzori főcsúcsát pedig Savoyai Margit királynőről nevezte el. Talán ebből a táborból nyílik a legszebb kilátás a Mt Baker-re, a Scott Elliot hágóra és a Mount Stanley magasan fekvő gleccsereire.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 5 km, szintemelkedés: kb 500 m fel, menetidő: 4-5 óra

8

 
Margherita-tábor, Margherita-csúcs (5109 m), Butawu-tábor
 

A mai napon 4485 méterről vágunk neki a Margherita csúcsnak, 5109 méter magasra, majd visszatérünk a Margherita táborba, onnan pedig tovább ereszkedünk a már ismerős Butawu táborba. Hajnali 02:00 órakkor kelés, majd gyors reggeli után elkezdünk mászni, hogy még napfelkelte előtt elérjük a Stanley-gleccsert. Az út meglehetősen erőt próbáló, főképp, ha hó és jég borítja. Amint a gleccsert elértük, kicsit könnyebbé válik a terep, azonban a csúcsig még küzdenünk kell, rossz idő esetén az út igen csúszós lehet. Közvetlenül a csúcs alatt nemrégen kötelek és létrák lettek kihelyezve, ami jelentősen megkönnyíti a mászást. A csúcsról elénk táruló látvány pedig azonnal kárpótól bennünket minden nehéz pillanatért! A csúcsfotók elkészítése után elkezdünk leereszkedni vissza a Butawu táborba, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 13 km, szintemelkedés: kb 625 m fel, 1135 m le, menetidő: 9-12 óra

9

 
Butawu-tábor (3974 m), Oliver-hágó (4505 m), Kiharo-tábor (3430 m)
 

Korai reggeli után indulunk utolsó előtti túrázós napunkra. Az út kezdetén még lefele ereszkedünk egy picit, majd a szenécio erdő közötti meredek ösvényeken felkaptatunk a 4505 méter magas Oliver-hágó sziklás, gránitos nyergébe. Itt pihenünk egyet, majd tovább indulunk immár lefelé. Napsütéses időben ezen a környéken szirti borzokat láthatunk napozni, s ha különösen nagy szerencsénk van, még a rwenzori leopárdot is lencsevégre kaphatjuk. Bundája miatt az orvvadászok előszeretettel vadászták őket az elmúlt években, így ma már csak igen ritkán láthatóak. Ennek a szakasznak a teljesítése igen nehéznek mondható, a látvány azonban minden egyes percben kárpótolni fog minket a fáradalmakért. Estére érkezünk meg a 3430 méteres magasságban kialakított Kiharo-táborba, ahol hordáraink már meleg vacsorával fognak várni minket.
Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
Táv: kb. 16 km, szintemelkedés: kb 700 m fel, 1150 m le, menetidő: 8-12 óra

10

 
Kiharo-tábor (3430 m), Trekkers Hostel (1450 m)
 

Bőséges reggeli után folytatjuk a leereszkedést és újra az esőerdő fenséges, mohákkal vastagon borított fái és égig érő páfrányok között találjuk magunkat. Élvezzük a zöld, dús vegetációt, az ösvény mentén nyíló színes virágokat, s a fák ágai közt kis szerencsével a különösen látványos fekete-fehér szőrű kolobusz majmokat is megfigyelhetjük. A völgy a vörös bóbitás antilopnak is otthont ad, gyakori látvány a kaméleon és a Rwenzori turákó sikító hangját is hallhatjuk. A völgyben tovább ereszkedve az Edward-tó és a Queen Elizabeth National Park látványa gyönyörködtet, míg vissza nem érünk a Kilembe bázisra. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli, ebédcsomag. 
Táv: kb. 15 km, szintemelkedés: kb 350 m fel, 1980 m le, menetidő: 7-9 óra

11

 
Kasese, Entebbe
 

Ma megkezdjük hazautazásunkat. Kasese repteréről egy belföldi járattal Entebbe városába utazunk, ahonnan folytatjuk utazásunkat Európa felé.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Szabó Szilveszter készítették.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés