5895 m - Kilimandzsáró (Marangu-ösvény), Ngorongoro-kráter, Zanzibár

Afrika csúcsára a klasszikus, menedékházakkal ellátott, "legkönnyebb" útvonalon

Kiegészítő akklimatizáció: Mt Meru (4566 m) - hosszabbítási lehetőség: 2 napos szafari + 5 nap lazulás Zanzibáron
Afrika tetejére vezet az egyik legsikeresebb túránk: az elmúlt sok év alatt eddig pontosan 150 fő tartott velünk, 10-18 fős csoportokban, akik közül 143 fő felért a Kibo kráterperemére! Óriási eredmény, amiért mindenki gratulációt érdemel! Az Eupolisz csoportok minden tagjának ajánljuk a Kilimandzsáró előtti akklimatizációs túránkat, mert ez nagyban megkönnyíti a csúcshódítást, sőt, előfordul, hogy ez alapvetően szükséges a Kibo-ra feljutáshoz. Fontos tudni, hogy az előzetes akklimatizáción résztvevők közül mindenki felért az Uhuru Peak-re, a hatékonyság 100%-os!

A Kilimandzsáró csúcsát, illetve a kráterperemet több úton, ösvényen is el lehet érni. Ezek közül mi a Machame útvonalat tartjuk komplex szempontból a legjobbnak, mindenképpen javasoljuk, hogy azt is nézd meg, ha az a célod, hogy felérj Afrika tetejére.

Összehasonlításnak: a három legnépszerűbb, és egyben általunk is szervezett útvonal, ösvény jellemzése.

A Marangu-útvonal (vagy Coca-Cola út) a legkönnyebbnek tartott, menedékházakkal ellátott útvonal a Kilimandzsáró csúcsára. A legkönnyebb nagyon relatív fogalom, 4600 méter fölött, a csúcsrégióban már senkinek nem könnyű a túrázás, alapos felkészülést, jó kondíciót feltételez ez az opció is, és az eredményességnek sem a “könnyű” út a záloga. A Marangu-útvonal majdnem a csúcsrégióig egy kiépítettebb ösvény, ahol végig menedékházakban van a szállás. A Mandara (1 éj) és Horombo táborhely (3 éj) esetében általában 8 fős kis kunyhókban, ahol 4-4 fő tud egy kis lakrészben megszállni, vagy a központi épületben, ahol nagyobb 20-24 fős hálóhelységek vannak. A Kibo-házban (1 éj) szintén nagyobb, 10-15 fős hálóhelyek állnak rendelkezésre.
A Marangu-útvonal hátránya, hogy kétirányú, azaz ugyanott megyünk fel és ugyanott jövünk le. A Kili, pontosabban a Kibo tömbjének így csak a délkeleti részét ismerjük meg - ellentétben az összes többi útvonallal, amelyek keresztezik is a hegyet, így a Shira-fennsíktól kezdve a Mawenzi-vidékig átlátjuk a hegységet. A kétirányúságból adódóan emellett szembeforgalomra kell számítani, különösen a déli órákban, amikor a lefelé induló csapatok szembetalálkoznak a felfelé igyekvő csoportokkal.
Akklimatizációs szempontból nem annyira ideális a Marangu "toronyiránt felmegy a hegyre” vonalvezetése, illetve a csúcsnap szintén megerőltetőbb, a terep meredekebb, s a Gillman's Pointig eljutva a kráterperemen, tehát a legmagasabb régióban hosszabb az út még az Uhuru-csúcsra. Viszont lefelé, a csúcsnapon elég "csak" 3700 méterig ereszkedni. A statisztikák szerint a Marangu-úton a legkisebb a sikeresség a csúcs elérésében, ez részben az előbbiekben felsoroltakból is következik, másrészt abból, hogy a megtévesztő "könnyű" jelző miatt főleg ide jelentkeznek azok is, akik felkészületlenül, rossz kondícióval vágnak neki a túrának.

A Marangu útvonalat azoknak ajánljuk, akik előzetes akklimatizációt követően próbálják elérni a csúcsot, és a fent említettekkel szemben előnyben részesítik, hogy a szállás nem sátras, hanem menedékházas.


Képzeld el: a pirkadat narancsszínű fényei mind markánsabban rajzolják ki a távolban a Mawenzi csipkézett sziklacsúcsait. Alattunk felhők gomolyognak, felettünk a ragyogóan kék ég. Szinte karnyújtásnyira tőlünk kékesen csillámló gleccserek. Már csak néhány méter. Mégis egy örökkévalóságnak tűnik. De egyszerre csak ott állunk Afrika tetején, a Kilimandzsáró csúcsán! Uhuru-Peak: 5895 méter! Sikerült, megcsináltuk! Kétségtelenül az egyik legemlékezetesebb pillanat marad ez mindenki életében, aki a szinte már mítosszá vált óriásvulkán, a Kilimandzsáró megmászására vállalkozik. Ugyanakkor 6 napos gyalogtúránk nem csupán a csúcsmászás egyedüli élményét kínálja. A „Kili” minden nap és minden napszakban új arcát mutatja felénk. Ködpárába burkolódzó, lecsüngő mohákkal és liánokkal borított erdőségeken, hatalmas fa matuzsálemek között indul a túránk, majd a bokros, ligetes térségek után a Kilimandzsáró különleges növényei, az óriás lobéliák és szeneciók ejtenek ámulatba, a magashegységi sivatag kopár világát pedig a mind közelebb kerülő gleccserek, a „lábaink alatt” kavargó felhőpamacsok, s a végtelenbe nyúló panoráma teszi örök emlékké. Kelet-Afrika ugyancsak gazdag állatvilágával a hosszabbításként választható, két napos szafari program során ismerkedhetünk, hogy aztán lezárásként Zanzibár mesés tengerpartján pihenjünk. A szafari során a Tarangire Nemzeti Parkba, továbbá a világ nyolcadik csodájának is nevezett Ngorongoro-kráterhez látogatva a „Big Five”, azaz a vadászok körében legveszélyesebbnek tartott 5 nagyvad (oroszlán, gepárd, kafferbivaly, orrszavú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk, de ezen túl sok-sok egyéb, különleges állatot (majmok, vízilovak, zebra és gnú-csordák, zsiráfok, flamingók) láthatunk. Zanzibáron pedig minden bizonnyal jól fog esni mindenkinek egy kis lazulás a pálmafákkal szegélyezett, mesébe illő tengerpartokon, ahol a fehér korallhomok és a türkizkék tenger csak a felszín: a víz alatti világ még színesebb csodákkal vár!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A Kili mászás után lehetőséged van szafarizni Tanzánia leghíresebb nemzeti parkjaiban (Ngorongoro-kráter, Tarangire Nemzeti Park), ellátogatni az Ol Doinyo Lengai vulkánhoz és lazulni egy nagyot Zanzibár meseszép tengerpartjain! Részletek: Tanzánia (Ngorongor-kráter, Zanzibár)
Akklimatizációs túralehetőség a Kilimandzsáró mászás előtt egy négy napos trekkingre a Mount Meru hegyre, egy extra pihenőnappal Moshiban! Részletek: 4566 m - Mount Meru Mivel a megfelelő akklimatizáció a sikeres Kilimandzsáró mászás titka, a Mount Meru kiegészítő programot kimondottan javasoljuk a biztos siker érdekében! A Mount Meru mászást minimum 6 fő jelentkezése esetén indítjuk!

Amennyiben a lehetséges hosszabbításra is jelentkezel: Ngorongoro-kráter - Tarangire Nemzeti Park 2 napos szafari + Zanzibár (5 nap/4 éjszaka), akkor az utazásod 2015. február 21-én ér véget, várható érkezés Magyarországra: másnap. A hosszabbítás ára: 219.000 Ft. Ezt a kiegészítő programot minimum 6 fő jelentkezése esetén indítjuk! Kérjük, hogy részvételi szándékodat mind a kiegészítő Mount Meru előakklimatizációs túra, mind az esetleges szafari - Zanzibár hosszabbítás vonatkozásában jelentkezéskor jelezd felénk!

1

 
Moshi
 

Érkezés Kilimandzsáró reptérre. Transzfer Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba. Útközben bepillantást nyerhetünk a helyi lakosok életébe, mindennapjaiba, a nyüzsgő piacok tarka forgatagába. Moshiban szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben szállásunk teraszáról vethetjük első pillantásainkat a Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Este pihenés, rákészülés a másnapi túrára. Szállás: panzióban.

2

 
Moshi, Marangu-kapu (1970m), Mandara-ház (2720 m)
 

Reggeli után a Kilimandzsáró délkeleti lejtőinél található Marangu település érintésével a nemzeti park bejáratához utazunk, hogy nekivágjunk Tanzania és Afrika legmagasabb csúcsára vezető túraösvénynek. Ma a Kilimandzsáró csúcsára vezető útvonalak közül a legkönnyebbnek tartott Marangu (Coca Cola)-út első etappját járjuk végig. Az 1970 méteren található Marangu-kapunál kiváltjuk a túrázáshoz szükséges engedélyeket. Ez el szokott tartani egy ideig, így míg vezetőnk az engedélyeket intézi, lesz időnk végignézni azt a nagy nyüzsgést, ahogy teherhordóink a 6 napos expedíciónk felszerelését összepakolják, lemérik. Várhatóan déltájban aztán kényelmes, laza tempóban nekivághatunk túránk első szakaszának a sűrű köderdő hatalmas faóriásai közt tekergő ösvényen. Nagyon fontos, hogy kezdettől fogva rendkívül lassan, kimért lépésekkel haladjunk. Erre vezetőnk újra és újra emlékeztet is: „Pole, Pole” ! A biztos csúcshódításnak ez az egyik titka! De itt valóban nehéz is gyorsan haladni – nem annyira a terep, sokkal inkább az állandó fényképezésre csábító vadregényes táj miatt. A mohával vastagon benőtt fák, a lecsüngő liánok, a sok színes virág, a fák lombkoronájában zajongó majomcsapatok mind megtorpanásra késztetnek. Ha szerencsén van, láthatunk Kék majmokat, fekete-fehér Colobus majmokat, színes madarakat, többféle kaméleont. Jó másfél óra túrázás után, 2380 m magasságban a Kisambioni pihenőnél kicsit szusszanhatunk, elfogyasztjuk ebédcsomagunkat. Újabb közel másfél-két órás túrázást követően aztán lassan elhagyjuk a köderdő övezetét, s magasra nőtt bokros, ligetes térségbe érünk, ahol egy tisztáson, 2720 méteres magasságban találjuk a Mandara-táborhelyet. Szállásunk elfoglalása után a délután folyamán még felkapaszkodunk az alig 15-20 percre fekvő Maudi-kráter kalderájához a remélt kilátás végett. A Kilimandzsáró csúcsát és távoli gleccsereit megpillantani jó eséllyel csak a kora reggeli órákban lehet, de talán a szomszédos mellékcsúcs, a Mawenzi csipkézett gerince még ekkor is látható lesz. Szállás menedékházakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 835 méter fel, táv: kb.7 km, menetidő: 3-4 óra)

3

 
Mandara-ház (2720 m), Horombo-ház (3720 m)
 

Ma nekivágunk túránk második szakaszának, kerek 1000 m szintet emelkedve. Tegnap szép fokozatosan, egymás után engedték be a különböző túracsapatokat az ösvényre, így megúszhattuk a tumultust, ma reggel viszont érdemes időben útnak indulni, ha el akarjuk kerülni azt a tömeget, mely nagyjából egyidőben vág neki a mai túrának. Kezdetben a tegnapi akklimatizációs sétáról már ismerős ligetes térségben haladunk, hatalmas fa matuzsálemek között, aztán gyorsan elhagyjuk a maradék köderdő övezetet is. Erikafákkal borított, füves, ligetes vidéken haladunk, s a jól kiépített ösvényünk mellett feltűnnek a Kilimandzsáró különleges növényei, a lobéliák első példányai is. A táj egyre kopárabbá válik, a kilátás viszont egyre jobb a Kilimandzsáró még távoli, jégsipkás csúcsára, illetve a közelebbi Mawenzi (5149 m) csipkés gerincére. Úgy 3500 m magasság környékén, jó 3-4 órás menetelés után ebédszünetet tartunk. Itt már egyre gyakrabban belefutunk a szintén különleges szeneció ligetekbe is, hogy a kora délutáni órákban elérjük a Horombó-fennsíkon, 3720 m magasságban fekvő táborhelyünket, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Az előző táborhelyhez hasonlóan, itt is szétszórtan találhatók azok a kisebb kunyhók, melyekben 4-4 fő helyezhető el, s központi nagyobb épület a közös ebédlővel. A kunyhók mellett itt már sátortábort is láthatunk, a Rongai-út túrázói is itt pihennek meg a Kili csúcsmászás után. Őket már lehet faggatni a csúcsélményekről. Szállásunk elfoglalása után tehetünk még egy kisebb sétát is a környéken, a napnyugta fényeit bevárva. Szállás menedékházakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
(szint: 1000 méter fel, táv: kb. 11 km, menetidő: 5-6 óra)

4

 
Horombo-ház (3950 m), Mawenzi-nyereg (4350 m), Horombo-ház
 

Ma akklimatizációs és pihenő napot tartunk. A szervezetünknek mindenekelőtt időre van szüksége, hogy szokja a magasságot, így ma nem is tesszük magasabbra a táborunkat, viszont a mozgásra, a még nagyobb magassággal való "ismerkedésre" így is szükség van, ezért reggeli után egy félnapos túrát teszünk a Mawenzi irányába. Elhaladunk az ún. Zebra-sziklák mellett, majd jó két és fél óra alatt, mintegy 600 m szintet legyűrve jutunk fel a Mawenzi nyeregbe, ahonnan nagyon jól átláthatjuk a következő napok ösvényét, ahogy kanyarog egyre magasabbra a Kibo oldalában, s persze magát a Kibot is, az egyre fogyatkozó gleccserekkel. A Mawenzi 5149 m magas csipkézett gerince pedig szó szerint fölénk tornyosul. Erre már még kopárabb a környék, néhány apró bokor, fűcsomó, s néhány szeneció liget varázsol csak némi szinfoltot a vulkanikus tájba. Túránk végeztével kora délután vissza is térünk a táborba, ahol segítőink már meleg ebéddel várnak. A nap hátralévő része a pihenésé, erőgyűjtésé az elkövetkező napok megmérettetéséhez. Szállás menedékházakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 630 méter fel, 630 méter le, táv: kb. 8 km, menetidő: 3-4 óra)

5

 
Horombo-ház (3720 m), Kibo-ház (4703 m)
 

Ma ismét közel 1000 méterrel feljebb emelkedünk. Táborunkat elhagyva a tegnap már megtapasztalt vidéken járunk, egyre kevesebb a zöld folt, egyre inkább a magashegyi sivatag sziklás, poros, kopár vidéke vesz körül. A Kibo csúcs azonban lépésről lépésre közelebb kerül, s a látvány is egyre meggyőzőbb. 4000 méter környékén elérjük a Last Water Point-ot, az utolsó vízlelő helyet a csúcsrégióban. Innen még egy óra a Kibo-nyereg, ahol megállunk ebédszünetre. Egyre porosabb és sziklásabbá válik az ösvény, mire összesen 5-6 órás lassú, kemény, megerőltető menetelés után elérjük a legmagasabban, 4703 méteren fekvő táborunkat, a Kibo-menedékházat. A délután már a pihenésé, utolsó eligazításé a holnapi csúcsmászás előtt, időben vacsorázunk, majd ajánlatos időben hálózsákjainkba bújni, s próbálni szunnyadni néhány órát! Ebben a magasságban nem biztos, hogy ez sikerülni fog, de minden perc pihenés, minden kalória, amit a vacsora során magunkba erőltetünk, rengeteget számít majd az éjszakai menetelés során! Szállás menedékházakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 983 méter fel, táv: kb.12 km, menetidő: 5-6 óra)

6

 
Kibo-ház (4703 m), Gillmanns Point (5681 m), Uhuru-csúcs (5895 m), Horombo-ház (3720 m)
 

A csúcstámadás napja! Még éjfél előtt megkapjuk az erőt adó meleg teát, némi harapnivalót, összekészülődünk, termoszainkat is feltöltjük forró teával, aztán éjfélkor nekivágunk az éjszakának. (Felszerelésünket nem kell összepakolni, azt ráérünk majd a csúcsmászásról visszatérve, mielőtt lefele indulnánk!) Fejlámpáink fényében araszolunk a meredek omladéklejtőn a már megszokott, kimért tempóban. „Pole, pole!” Közel 1000 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk a kráter pereméig, a Gillman's Point 5681 méteres magasságáig. Aki ide eljutott, annak hivatalosan már jár a Kili megmászását igazoló oklevél, a csúcs azonban még messzebb van! Itt rövid pihenőt tartunk, s miközben erőt gyűjtünk, megcsodáljuk, ahogy prikadni kezd, majd felkel a Nap a Mawenzi csipkézett gerince mögött. Innen a kráterperemen haladunk tovább, 5740 m magasságban érintjük a Stella Point-ot, ahol a Machame-ösvény becsatlakozik az Uhuru-csúcs felé vezető útba. Ha jó időben járunk itt, megcsodálhatjuk, ahogy a kelő nap sugarai beragyogják a baloldalt húzódó Rebmann-gleccser jég alakzatait, s színesre festik azt. Innen „már csak” 150 méternyi magasság és még egy óra lassú botorkálás választ el attól, hogy Afrika legmagasabb pontján, a Kilimandzsáró tetején álljunk! Uhuru, azaz Győzelem-csúcs: 5895 méter! Van okunk az ünneplésre nekünk is! A kötelező jellegű csúcsfotók elkészülte után aztán a már ismerős útvonalon indulunk lefele, hatalmas gleccserek mentén. A Gillman's Point-ot elérve az időközben felolvadt, lazává vált törmeléklejtőn már jóval gyorsabban vissza tudunk ereszkedni a Kibo-házhoz, ahonnan némi pihenés és jó étvággyal elfogyasztott ebéd után még 3-4 órás, hosszú, 11 km ereszkedés vár ránk lefele a 3720 méteren fekvő Horombo-házig. Útközben a kopár sziklasivatagot újra mind gazdagabb növényvilág váltja fel. Szállásunkon vacsoránk elfogyasztása után kétségtelenül fáradtan, de jól eső érzéssel zuhanunk hálózsákjainkba e rendkívül hosszú, fárasztó, de örökre emlékezetes nap után.  Szállás menedékházakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 1192 méter fel, 2175 méter le, táv: kb. 8 km az Uhuru csúcsig, kb.13 km a Horombo-házig, menetidők: Gillman's Point: 5-6 óra, Uhuru-csúcs: 1-2 óra, vissza Kibo-ház: 2 óra, Horombo-ház: 4 óra, összesen: 13-14 óra!)

7

 
Horombo-ház (3720 m), Marangu-kapu (1970 m), Moshi
 

Ma reggel, kipihenten ébredve talán már élvezni is tudjuk a tegnapi csúcsmászás sikerét! :) Az utolsó hegyen elfogyasztott reggeli után elbúcsúzunk segítőinktől, átadjuk a számukra összegyűjtött borravalót, lezajlik az ilyenkor szokásos ceremónia, majd a más ismerős útvonalon elindulunk lefelé. Ma még majd' 1900 m szintet kell ereszkednünk, ez sem lesz könnyű nap, de élvezzük az oxigéndús levegőt, s eléve a Mandara-házakat pedig újra a köderdő dús növényei, sűrű rengetege között visz az utunk. Mintegy 5-6 óra túrázás után aztán elérjük kiindulópontunkat, a Marangu-kaput, ahol  átvesszük a csúcsmászást igazoló oklevelet, s némi alkudozás után kezünkben Kilimanjaro sörrel, felsőtestünkön pedig egy frissen vásárolt „just done it” feliratú Kilimandjaro pólóval baktathatunk vissza a közelben várakozó buszunkhoz, ami alig egy óra alatt visszarepít minket Moshiba, kényelmes szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (szint: 1880 méter le, táv: kb.18 km, menetidő: 5-6 óra)

8/extra 1

 
Moshi, Tarangire Nemzeti Park, Mto wa Mbu
 

Aki csak az alap Kilimandzsáró mászást választotta, azok számára transzfer Kilimandzsáró reptérre, hazautazás Budapestre. Aki a hét napos hosszabbítást is választotta, azokkal ma szafari programunkra, a Manyara-tó partján fekvő Tarangire Nemzeti Parkba látogatunk. Moshiból jó három órás utazással érjük el Mto Wa Mbu apró települését, amely a Manyara-tó északi partjainál fekszik, s ahol a szállásunk lesz egy tiszta, kellemes kempingben, s innen indulunk mindkét szafari programunkra. Első nap délután a Tarangire Nemzeti Parkba látogatunk, amely elsősorban az itt található rengeteg elefántról és a hatalmas, akár ezer éves baobab fákról nevezetes. De jó eséllyel láthatjuk a szafari programokról már ismerős patásokat (zebra, gnú, gazella, antilop), s némi szerencsével a rájuk vadászó nagyvadakat is (oroszlán, gepárd, leopárd), számos zsiráfot, varacskos disznót, struccot, rengeteg színes madarat - azaz jóformán mindent, az orrszarvú kivételével, melyet a 80-as években a vadorzók teljesen kiírtottak... A parkot napnyugtakor kell elhagynunk, szállásunkra visszatérve már meleg vacsorával várnak. Vacsora előtt körbenézhetünk még az út menti árudákban, ahol a legkülönbözőbb fafaragásokra, színes Tingatinga festményekre alkudozhatunk, avagy megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a piros banánt, a vacsora mellett pedig stílusosan egy üveg Safari sör mellett beszélhetjük át a nap élményeit. Szállás kempingben, kétszemélyes sátrakban.

9/extra 2

 
Ngorongoro-kráter, Moshi
 

Ma folytatódik a szafari programunk, s reggeli után táborhelyünkről a szafari programok csúcspontja, a Ngorongoro-kráter felé vesszük az irányt. Mintegy 2 órás utazás után érkezünk a nemzeti park bejáratához, ahol engedélyeink beszerzése után először egy kilátópontot érintünk. Innen remek rálátás nyílik a 16*20 km átmérőjű, a peremtől számítva mintegy 600 méter mély óriáskráterre. A világ legnagyobb, nem víz borította kalderájában a zsiráfok kivételével, melyek a meredek kráterfalakon való közlekedésre alkalmatlanok, a kelet-afrikai szafarik állatvilága szinte teljes egészében képviselteti magát. Erről hamarosan mi magunk is meggyőződhetünk, amikor szafari járműveinkkel leereszkedünk a kráter aljába. Nagyon jók az esélyeink arra, hogy a szabadon legelésző zebra, antilop, gnú és bivalycsordák, a kóborló hiénák, a sekély vizű tavakban dagonyázó vízilovak mellett a „big five”, azaz az öt legveszélyesebbnek tekintett nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszavú és az elefánt néhány példányával is összeakadjunk. Ebédcsomagunkat egy tó partján kialakított piknikező helyen fogyasztjuk el, ahol különösen vigyáznunk kell az elemózsiára a légből váratlanul lecsapó madarakra! A késő délutáni órákban járműveinkkel felkapaszkodunk a kráter pereméhez vezető meredek úton, még egy utolsó pillantást vetünk a Ngorongoro-kráterre, majd visszaindulunk Moshiba. Útközben igény esetén egy kis kitérőt közbeiktatva ellátogathatunk egy közeli masai faluba is, bepillantást vetve a helyiek életébe, szokásaiba. Moshiba az esti órákban érkezünk, ahol ismerős szállásunkon még egy éjszakát eltöltünk, mielőtt repülnénk tovább Zanzibár szigetére. Szállás: panzióban.

10/extra 3

 
Moshi, Zanzibár
 

Moshiból Kilimandzsáró reptérre utazunk, majd egy belföldi járattal Zanzibár szigetére repülünk, ahol a jól megérdemelt lazulás következik, varázslatos környezetben. A Tanzánia partjaitól mintegy 40 kilométerre fekvő, álomszép tengerpartokkal rendelkező sziget kétségtelenül az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A fehér korallhomokkal borított, kókuszpálmákkal szegélyezett néhol türkizkék, néhol smaragd színű tenger épp ilyen színes víz alatti világot rejt. Szállásunk a sziget északi csücskében, Nungwi üdülőfaluban lesz, Zanzibár talán legszebb tengerpartja mentén, ahol érkezésünk után gyorsan a vízpartra sietünk, hogy mielőbb az Indiai-óceán habjai közé csobbanhassunk. Szállás: tengerparti resort hotelban, vagy apartmanokban, ellátás: reggeli, vacsora.

11/extra 4

 
Zanzibár: Nungwi, Mnemba-atoll
 

Ma sznorkel-túrára indulunk a  közeli korallzátonyokhoz, hogy felfedezzük a remek víz alatti világot is. Az óceán aktuális viszonyainak megfelelően vagy a kicsit távolabbi Mnemba-atollhoz hajózunk el, vagy a közelebbi Kendwa korallkertet látogatjuk meg. S amíg mi a víz alá merülünk, a gyönyörű színes halakat és korallokat megcsodálni, kísérőink finom grillezett hallal, ízletes gyümölcsökkel várnak vissza tengeri portyánkról. Jóízű falatozás, némi ejtőzés után visszaindulunk Nungwiba, ahol a tengerparton várhatjuk be a napnyugta vöröslő fényeit. Szállás: tengerparti resort hotelban, vagy apartmanokban, ellátás: reggeli, vacsora.

12/extra 5

 
Zanzibár: fűszerültetvények, Stone Town
 

A koránkelőkkel a mai napkeltét az Indiai-óceán partján köszönthetjük. Úszhatunk egyet, majd elsétálhatunk a nyílt vízről visszatérő halászbárkákhoz, hogy megnézzük, milyen zsákmányra tettek szert a helyi halászok. A hajnali mozgás után jól fog esni a reggeli, majd kisbuszra szállunk,  hogy megismerkedjünk Zanzibár egyéb látnivalóival is. Jó órás utazás után először egy fűszerültetvényre  látogatunk, ahol rengeteg fűszernövényt ismerünk meg, természetes környezetében. Megkóstolhatunk számos egzotikus, jól ismert avagy számunkra még teljesen ismeretlen gyümölcsöt, megcsodálhatjuk a helyiek egyedüli fára mászó technikáját, aminek eredményeképpen kellemes, frissen lékelt kókuszitalt fogyaszthatunk.  Innen folytatjuk utazásunkat a sziget fővárosába. Helyi vezetőnk kalauzol végig bennünket Stone Town elbűvölő, labirintusszerű városában, ahol felkeressük a nyüzsgő piacot, megnézzük az egykori rabszolgavásár színterét, elzarándololunk Freddy Mercury szülőházához, majd szabadprogram keretében remek szuveníreket vásárolhatunk. Élményekben gazdag napunk megkoronázásaként a tengerparti sétányon felállított lacikonyhák kínálatából válogathatunk ízletesnél ízletesebb falatokat, a tenger gyümölcseitől kezdve, frissen sült halfalatkákon át a zanzibári pizzáig, leöblítve mindezt egy korsó frissen sajtolt cukornádlével. Szállás: tengerparti resort hotelban, vagy apartmanokban, ellátás: reggeli, vacsora.

13/extra 6

 
Zanzibár
 

Pihenőnap, lazulás Zanzibáron. Mielőtt visszatérnénk az európai télbe, jól fog esni még egy nap lazulás pálmafák árnyékában, avagy süttetni magunkat a napon, vagy csak bóklászni a hófehér homokfövenyes partokon. Szállás: tengerparti resort hotelban, vagy apartmanokban, ellátás: reggeli, vacsora.

14/extra 7

 
Zanzibár, Dar es Salaam
 

Délelőtt még a parton lazulhatunk, egy utolsó csobbanás is belefér, majd a délutáni órákban Zanzibár szigetéről várhatóan előbb Dar es Saalamba vagy Nairobiba repülünk, majd folytatjuk hazautazásunkat a választott repülési útvonal függvényében. Ellátás: reggeli.


Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés