Irán

Barangolás az ősi Perzsia földjén

Irán a világ talán egyik legellentmondásosabb és az európai emberek által leginkább félreismert, de egyben legérdekesebb országa. Megítélését a nyugati világban sajnos komoly előítéletek befolyásolják. Egy ország, melyben életre kelnek az egykori hatalmas perzsa birodalom emlékei; ahol az emberek vendégszeretete, barátságossága és kedvessége az idők során mit sem változott; ahol a lakók boldogok és megtisztelve érzik magukat, ha meglátogatjuk hazájukat. Kaotikusnak tetsző, lüktető és modern nagyvárosok, nyüzsgő bazárok és csendes, nyugalmat árasztó, impozáns mecsetek, csodálatos kertek és hangulatos agyagfalvak. Egy ország, ahol a sztereotípiák mögé bepillantva egy teljesen új világ tárul fel előttünk: Irán igazi arca, ami a híradókból kimarad… A közel kéthetes utunk során garantáltan olyan maradandó élményekben és kalandokban lesz részünk, amelyek állandó témái lesznek az utazásos beszámolóinknak! Kalandra fel, vár a mesés Kelet legbékésebb országa!

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Kashan tradicionális lakóházai,
- Maranjab-sivatag homokdűnéi és egy hatalmas Sós-tó,
- Abyaneh vörös agyagházai a Zagrosz-hegység szívében,
- Iszfahán monumentális Imám tere (UNESCO Világörökség),
- Masjed-e Jameh (Péntek-mecset) Iszfahánban (UNESCO Világörökség),
- Shiráz, a perzsa kultúra bölcsője,

- Perszepolisz hatalmas romvárosa (UNESCO Világörökség),
- Abarkuh 4000 évnél is idősebb ciprusfája

- Yazd labirintusszerű történelmi óvárosa (UNESCO Világörökség),
- Teherán, Irán kaotikus, nyüzsgő szíve,
- Golestan Palota Teheránban
 (UNESCO világörökség).
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. április 20. -
2018. május 02.
2018. április 19. -
2018. május 03.
A jelentkezés lezárult
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az Irán alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni és tapasztalni Irán egyedülálló tájaiból és társadalmi sokszínűségéből. A kiegészítő program során a Perzsa-öböl legnagyobb szigetére, a turisták által alig ismert Qeshm-szigetre utazunk el. A Qeshm-sziget páratlan természeti látnivalói, különleges élővilága, valamint az ott élő bandari népcsoport tradíciói mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Irán egy újabb, még különlegesebb arcát ismerhessük meg. A hosszabbítás záró napján pedig, visszatérve Teheránba, a főváros turisták által szintén kevésbé látogatott északi részét járjuk be. A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. április 20-án indul Teheránban és 2018. május 6-án ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul.
1

 
Teherán, Kashan
 

Egy átszállást követően, a kora reggeli órákban érkezünk meg a fővárostól, Teherántól 50 kilométerre található Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre. Bérelt buszunkkal 3-4 órás utazást követően érkezünk meg a Dasht-e Kavir peremén fekvő nyugodt kisvárosba, Kashanba. Érkezést követően elfoglaljuk az óvárosban található szállásunkat, melyet egy egykori tradicionális házból alakítottak át hostelnek, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A vályogtéglákból épült házban az árnyas belső udvarról nyílnak szobáink, a tetőre felmászva pedig csodálatos kilátás nyílik a városra. Rövid pihenő és reggeli után, a kora délutáni órákban a város felfedezésére indulunk. Elsőként Kashan híres tradicionális házait látogatjuk meg. Ezek a kívülről szerénynek tetsző, de belülről hatalmas pompával és belső terekkel rendelkező házak egykor gazdag kereskedők és főurak lakhelyei voltak. Az utóbbi évek komoly restaurációs munkáinak köszönhetően közel az eredeti állapotukban tekinthetjük meg ezeket a régi épületeket. Ezt követően egy múzeummá átalakított, gyönyörű belső díszítésű fürdőt (hammam) nézünk meg, melynek tetejére felmászva csodálhatjuk a minareteket és széltornyokat. Pihenésképpen az egyik ház tradiconális iráni éttermébe térünk be, ahol kereveteken ülve megkóstolhatjuk az irániak kedvencét, a jó erős és ízletes fekete teát, a kashani sáfrányos-kardamonos-pisztáciás fagylaltot vagy éppen a házi készítésű, nagyon jó szomjoltó joghurtitalt, a dough-ot. Ezután - ha még bírjuk energiával - az óváros szélén található citadella maradványaihoz is elsétálhatunk. Szállásunkra visszatérve megvacsorázunk, kipróbálva az iráni konyha remekeit és megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ellátás: reggeli.

2

 
Kashan, Maranjab-sivatag, Namak-tó, Aran va Bidgol, Noush Abad, Kashan
 

A mai nap során Kashan és környékének természeti, valamint kulturális emlékeinek felfedezése vár ránk. Még pirkadat előtt autókba szállunk, hogy a hajnali csillagos égbolt alatti utazást követően a napfelkeltét már a Maranjab-sivatag festői homokdűnéiről csodálhassuk végig. Miközben mi alig bírunk betelni a látvánnyal, ahogy a nap sugarai fokozatosan színezik egyre vörösebbé a homokdűnéket, sofőrjeink reggelit készítenek nekünk. A sivatagi reggeli elfogyasztása után a 2500 négyzetkilométeres kiterjedésű, tükörsima Namak-, azaz Sós-tóhoz látogatunk, mely egy több ezer éve ezen a területen hullámzó tenger emlékeit őrzi. A só által kialakított geometriai formák megtekintése után Kashan egyik peremvárosában, Aran va Bidgolban tekintünk meg az irániak által nagyon tisztelt Ali imám 3. gyermekének sírját, mely köré egy hatalmas és rendkívül impozáns mecsetet építettek. Aran va Bidgolból rövid autózást követően érkezünk meg Noush Abad-ba, ahol egy nemrég felfedezett hatalmas földalatti város elsőként feltárt folyosóit és termeit nézzük meg. Noush Abadból visszatérünk Kashanba. Elsőként Irán és egyben a világ legősibb, a több mint 5000 éves Teppeh-ye Sialk zikkuratot (toronytemplom) tekintjük meg, mely egyike a Közel-Kelet 32 zikkuratjának és régibb a sokkal inkább ismert mezopotámiai toronytemplomoknál. Ezután egy rövid látogatást teszünk egy síremléknél, melynek különlegességét díszítése adja, hiszen a belső részeken gazdag emberábrázolás figyelhető meg, ami az iszlám világban meglehetősen ritka. Ezt követően Fin Gardenbe, az UNESCO Világörökség részét képező Perzsa-kertek egyikébe látogatunk el. Itt raboskodott hosszú ideig Amir Kabir, a hősként tisztelt XIX. századi reformer miniszter, akit végül az anyakirályné parancsára gyilkoltak meg. A hatalmas cédrusfák tövében, a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon. Innen visszatérünk szállásunkra. A délután hátralévő részét pihenéssel, vásárlással tölthetjük. Érdemes rózsatermékek után kutatni, hiszen Kashan Irán leghíresebb rózsetermő vidéke. A szrimokból pedig egy különleges eljárással számos terméket állítanak elő. Vacsora előtt még tehetünk egy rövid sétát a bazárban, ahol - a kötelező alkudozással egybekötött vasárlás mellett - megtekintünk egy nagyon szépen kiépített karavánszerájt. A bazárból visszatérünk szállásunkra, ahol egy finom vacsora mellett eleveníthetjük fel a rendkívül intenzív napunk legszebb emlékeit. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ellátás: reggeli.

3

 
Abyaneh, Iszfahán
 

Reggelit követően bepakolunk kisbuszunkba, majd Kashanból szűk kétórás utazást követően érkezünk meg Abyaneh faluba. A Zagrosz-hegység vonulatai között, a 3899 méter magas Karkass-hegy északi lejtőjén bújik meg az alig 250 lelket számláló Abyaneh, mely Irán egyik legősibb, több mint 2000 éves települése. A lakosok átlagéletkora pedig erősen 70 év felett van, a fiatalok ugyanis lehetőségek híján elvándoroltak a nagyobb városokba. A 2235 méteres magasságban, a Barzrud-folyó mentén fekvő falu a természettel teljes harmóniában lévő építészet egyik ékköve. Egyedi vörös árnyalatú vályogtéglás épületei számos turistát vonzzanak ide mind Iránból, mind külföldről. Az abyanehi nők sajátos ruházatot viselnek: hosszú, a vállat és a felső testrészeket fedő, színes mintázatú kendőket és térd alá érő szoknyát viselnek. Bár a központi kormányzat részéről erős nyomás nehezedik az abyanehiekre (abyanukik), mégis kitartóan hordják különleges öltözéküket. További különlegessége az abyanukiknak, hogy ők még a perzsa nyelv legszebbnek mondott változatát, a közép-perzsát beszélik, mely évszázadokkal ezelőtt szinte teljesen eltűnt. A város feletti sziklás domb tetején, illetve a várossal szemben, a folyó túloldalán található egy erőd a Szafavida-korból, melyekhez fel is mászhatunk. Abyaneh elsősorban mezőgazdasági termékeket állít elő: búza, árpa, burgonya, gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack). Az elmúlt időkben a szőnyegszövés is népszerű lett a faluban. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh piciny mecsetét, kisbuszunkkal folytatjuk utunkat Irán harmadik legnagyobb városába, Iszfahánba, ahová szűk három órás utazást követően érkezünk meg. Miután elfoglaltuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, egy közeli étteremben megebédelünk. Étkezés után a világ második legnagyobb történelmi terére, Irán egyik leghíresebb látványosságához, az Imám térre sétálunk. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret kétszintes árkádos, bazárként funkcionáló épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a réz tálakat, kannákat, szőnyegeket és miniatúrákat. Itt szabadprogram keretében fedezheti fel mindenki a bazár különböző boltjait, portékáit, vásárolhat és alkudozhat kedvére - vagy csak kiülhet a parkosított térre "mozizni": nézni azt a hihetetlen pezsgő társadalmi életet, ami e monumentális téren zajlik, amint a nap heve alábbhagy. Miután mindenki a maga tempójában felfedezte a teret övező árkádos bazársor kínálatát és az impozáns mecseteket, elmegyünk egy szőnyegkereskedésbe, ahol megismerkedünk Irán egyik leghíresebb termékével, a szőnyegek végtelen kínálatával. Nehéz ellenállni a csábításnak, hogy egy szőnyegre szert tegyünk... Ezután a bazár egyik tradicionális éttermében elfogyasztjuk vacsoránkat. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát töltünk; ellátás: reggeli.

4

 
Iszfahán
 

A mai napot teljes egészében Iszfahán felfedezésére szánjuk. Városnéző sétánkat a szállásunk közelében található, a Szafavida-korban épült Chehel Sotun (Negyven Oszlop) palotában kezdjük. A gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület különlegessége a bejárat előtti hatalmas oszlopcsarnok, melyen komoly restaurációs munkálatok folynak jelenleg is. Ezután visszatérünk a már ismert Imám térre. Itt, elsőként a Sheikh Lotfollah mecsetet látogatjuk meg, melynek elképesztően szép, kék mozaikokkal díszített bejárati oldala a Szafavida-kori síita iszlám építészeti stílus páratlan jelképe. Betérve a hatalmas kupolaterembe, a lélegzetünk is eláll a középkori perzsa építészet e remekétől. Ezután - fokozva a látványt - a grandiózus, hatalmas bejárati kapukkal (iwan) díszített Imám-mecsetbe térünk be. A kupolája alatt tapsolva akár 12 visszhangot is hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. Végül Ali Qapu palota teraszára felkapaszkodva felülről is lefotózhatjuk a teret, miközben helyi családokkal tömött lovas hintók haladnak el alattunk. Ezt követően teszünk egy kis körsétát a tradicionális (nem turistás) bazárban, ahol sáfrányt, pisztáciát és szebbnél-szebb kendőket vásárolhatunk. Az Imám teret elhagyva taxikkal a Péntek-mecset felé utazunk. Ám mielőtt megnéznénk az ország legnagyobb mecsetkomplexumát, betérünk egy étterembe megebédelni. Ebédet követően sétálunk át a Péntek-mecsethez, melynek ma is látható alapjait még a kora középkorban rakták le. A négy hatalmas, kék mozaikokkal berakott iwannal díszített mecsetben érezhetjük át igazán a XVI. századi Perzsia monumentális építkezési hagyományait. A mecset bebarangolása után taxikkal az Örmény negyedbe látogatunk. A perzsa Napkirályként is ismert I. Abbász sah által a XVII. században, gazdasági okok miatt idetelepített örmények egy zárt közösséget alakítottak ki, melynek hatásait mi is érezhetjük a negyed utcáin sétálva. Elsőként az egyszerre örmény és síita muszlim építészeti elemeket felvonultató, hatalmas Vank katedrálisba látogatunk el, melynek belsejét óriási freskók díszítik. A katedrális mellett található örmény múzeum megtekintése után egy helyi kávézóba térünk be, hogy egy erős fekete kíséretében megkóstolhatjuk a páratlan ízű és méretű süteményeket. Ezután egy rendkívül különleges élményben lehet részünk: lehetőségünk van ellátogatni egy 2016 kora tavaszán megnyílt zenemúzeumba, ahol a különféle tradicionális iráni hangszerek megtekintése után egy rövid koncertet ad egy híres iráni zenészekből álló zenekar. Mivel Iránban a zenélés szigorú engedélyekhez kötött, ezért e koncert páratlan élményt kínál! Miután elbúcsúztunk zenész barátainktól, az Iszfahánt ketté szelő Zayandeh folyó partján kiépített csodaszép parkon át, a látványos Pol-Si-o-Se híd érintésével visszatérünk a szállásunkra. A közelben lévő étteremben megvacsorázhatunk, de akinek van még kedve, az visszatérhet az Imám tér bazárjába, megvásárolni a szebbnél-szebb ajándékokat szeretteinek. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Iszfahán, Shiráz
 

Reggeli után taxikkal az iszfaháni buszpályaudvara megyünk, ahonnan helyi buszjárattal Shirázba utazunk. A perzsa kultúra szívébe tartó hosszú, körülbelül nyolc órás buszutunkat rendkívül kényelmes buszokon fogjuk megtenni. Shiráz a költészet, a zene, a kultúra városa, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. A szállás elfoglalása után rövid sétára indulunk a város késő délutáni, esti nyüzsgésében. Elsőként a hatalmas oszlopcsarnokú, XVIII. századi Vakil-mecsetet nézzük meg, akinek egyik jegyeladója még pár szót tud is magyarul. Ezután a mecset melletti fürdőbe látogatunk el, ahol viaszbábuk elevenítik meg az egykori fürdőéletet. Végül a fedett bazáron átsétálva egy hangulatos étterembe térünk be, ahol tradicionális perzsa zene mellett élvezhetjük a különböző iráni ételeket. Innen visszasétálunk szállásunkra, de aki még bírja, az belevetheti magát az esti bazári forgatagba, hogy akár a pazar szőnyegkínálatot végignézése után, egy saját gyönyörű perzsa szőnyegre tehessen szert. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát töltünk, ellátás: reggeli.

6

 
Shiráz
 

Az egész napot Shirázban töltjük, hogy minél többet ismerjünk meg a város látnivalói közül. Először a Nasir al-Molk mecsethez utazunk el. A hatalmas színes üvegekkel díszített ablakokon keresztülszűrődő napsugarak csodálatos színpompába öltöztetik az imatermet. Ugyancsak itt szemrevételezhetjük egy egykori földrengés-biztos építészet elemeit is. Innen az egyik legszebb Perzsa-kertbe, a ma botanikus kertént funkcionáló Eram-kertbe utazunk. Az Eram-palotát több száz különböző növényfaj ékesíti, köztük cédrusok, rózsák, pálmafák. Ezután Shiráz egyik régi városkapujához, a Korán-kapuhoz utazunk. A mögötte rendkívül ízlésesen kialakított parkban egy hatalmas vízesés mellett, árnyat nyújtó fák tövében élvezhetjük a város panorámáját. A kaputól az egyik leghíresebb iráni költő, Háfez sírjához utazunk, mely az irániak egyik fontos zarándokhelye. Háfez valamelyik költeményét majdnem az összes iráni tudja fejből. Egyesek szerint egy mai iráni lakásban két fontos könyv mindenképpen megtalálható: a Korán és egy Háfez kötet. A síremlék egy hangulatos kertben foglal helyet, melynek kávézójában, megzenésített Háfez versek hallgatása közben kóstolhatjuk meg a különböző fagylaltokat. Innen gyalog, egy síita mártír elképesztően díszes nyughelye érintésével, az Arg-e Karim Khan citadellához megyünk, ahol felevenedik előttünk a XVIII. századi reformer uralkodó kora, amikor is Shiráz Perzsia központja volt. Akinek kedve van hozzá, ellátogathat az Aramgah-e Shah Cheragh mauzóleumhoz, mely az egyik legszentebb hely Iránban. Az elmúlt években nagy átalakításokon átesett mecsetkomplexumban sétálva testközelből lehetünk részesei az irániak vallásosságának és mártírjaik iránti tiszteletének. A nap hátralévő részében mindenki a maga tempójában fedezheti fel a város utcáit, vásárolhat a bazárban vagy vacsorázhat egyet egy tradicionális étteremben. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

7

 
Shiráz, Perszepolisz, Pasargadai, Abarkuh
 

Korán reggel, bérelt busszal indulunk Abarkuh felé. Útközben megállunk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójánál, a görögök által csak „Perzsák városának” nevezett Perszepolisznál. A Dareiosz király által épített főváros romjai között sétálva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók, mielőtt Nagy Sándor lerombolta a birodalom központját, és megnézzük II. és III. Artaxerxész sírját. Innen pár perces út után megállunk Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál, ahol I. és II. Dareiosz, valamint Xerxész és I. Artaxerxész sírját nézhetjük meg magasan a sziklában kialakítva. A monumentális sziklasírokat magunk mögött hagyva továbbutazunk Pasargadaiba, ahol a birodalomalapító Kürosz király hatalmas sírja és pár rom tanúskodik a hajdani főváros nagyságáról. Útközben egy útszéli étteremben ebédelünk meg. Innen indulunk Abarkuhba a sivatagon keresztül, ahová a kora esti órákban érkezünk. A nyugodt sivatagi kisvárosba megérkezve, elsőként egy felújított jégházat nézünk meg, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet és az ételeket. Ezután megtekintjük a 25 méter magas és több mint 4000 éves korával a Föld egyik legidősebb ciprusfáját, mely köré az elmúlt években egy csodáas parkot alakítottak ki. A fa mellett lévő kávézóban pedig isteni kávékat és süteményeket kóstolhatunk meg, miközben gyönyörködünk a famatuzsálemben. Innen már csak a közeli szállásra vezet az utunk, amely egy pár hónapja felújított tradicionális főúri házban lesz. Az estét vacsorázással, pihenéssel, beszélgetéssel töltjük a hangulatos udvarban vagy éppen a széltornyokkal díszített háztetőn. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

8

 
Abarkuh, Yazd
 

Nyugodt reggelit követően egy rövidebb sétát fogunk tenni az Abarkuh környéki qanat csatornarendszerben, illetve annak mentén. Így testközelből tapasztalhatjuk meg, hogyan működött a perzsák egyik legnagyszerűbb építészeti megoldása, mely segítségével a legszárazabb helyekre is el tudták juttatni a friss vizet. A kirándulásunkat követően búcsút intünk Abarkuhnak, felpakolunk buszunkra és Yazd városába utazunk, ahová a délutáni órákban érkezünk meg. A nap hátralévő részét pihenéssel töltjük. Péntek lévén az üzletek nagy része csak este nyit meg, így addig lehet aludni vagy csak sétálgatni Yazd belvárosának zegzugos síkátoraiban. Az késő délutáni órákban pedig, amikor az élet visszatér az utcákra, elmehetünk vásárolgatni vagy akár kipróbálhatunk egy masszázst egy tradicionális iráni fürdőben. Este pedig felmehetünk egy tetőteraszos étterembe, ahol tea és vízipipa társaságában élvezhetjük a csillagos sivatagi estét. Szállás: tradicionális típusú szálláson, ahol három éjszakát töltünk; ellátás: reggeli

9

 
Yazd, Kharanaq, Chak Chak, Meybod, Yazd
 

Reggelink elfogyasztása után bérelt kisbuszunkra szállunk, hogy egy körtúrát tegyünk a Yazd környéki sivatag látnivalóinál. Elsőként Kharanaqba, egy elhagyott agyagtéglákból épült kisfaluba látogatunk el. Barangolunk az elhagyott házak között, felkapaszkodunk az épületek tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. A faluból kis sétát teszünk egy folyóvölgyön átívelő aquaduct-hoz, melyet rendezett gyümölcsfákkal és zöldségpalántákkal öveznek. Bátrabbak felmászhatnak az aquaduct felett magasodó sziklatoronyra, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a falura. Kharanaqból a sivatag szívében fekvő, több, mint ezer éves Zoroaszter zarándokhely, Chak Chak érintésével Meybod városba utazunk. Ebédet követően az impozáns Narin agyagvárhoz látogatunk el, melynek alapjait közel ötezer éve fektették le. Ezután megnézünk egy karavánszerájt és egy Kadzsar-korban épített galambtornyot. Egykor a helyiek ide vonzották a galambokat, hogy a guanót felhasználva a környékbeli termőföldek talaját javítsák. Yazdba a kora esti órákban érkezünk vissza. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ellátás: reggeli.

10

 
Yazd
 

A mai napunk során Yazd látnivalóit és különleges óvárosát fedezzük fel. Kora délelőtt, fakultatív program keretében kisbusszal a szállásunktól távolabb eső látnivalókat keressük fel. Elsőként felmászunk a város külterületén fekvő, a zoroaszterek által temetkezési helyként használt, ún. Csend tornyaihoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a sivatag közepi városra. Ezután egy működő zoroaszter múzeumba és templomba látogatunk el, ahol közel másfél ezer éve ég a vallást jelképező tűz. Innen Yazd és egyben Irán legmagasabb széltornyához utazunk. A gyönyörű kerttel övezett széltorony belsejében testközelből figyelhetjük meg e nagyszerű építészeti megoldás működését. Buszos városnéző túránkat egy igazi különlegességgel zárjuk. A történelmi perzsa és kun-jász kapcsolatoknak köszönhetően Yazd és Jászberény között testvérvárosi kapcsolat alakult ki 2007-ben. E szoros kapcsolatot jelképező díszes, lehel kürtjét ábrázoló emlékművet tekintjük meg. Ebéd és rövid pihenő után nekivágunk Yazd folyamatosan újuló, agyagból épült házak közötti girbegurba sikátor-labirintusának. Sétánk során megnézzük a Péntek mecsetet, a Bogheh-ye Sayyed Roknaddin síremléket, valamint – csak kívülről – a síiták által tisztelt 12 imám jelképes sírját. Egy tetőre felmászva végigtekinthetünk Yazd hangulatos, a híres széltornyokkal (badgirok) díszített óvárosán. Innen, helyi „látványpékségek” mellett elhaladva továbbsétálunk a bazár melletti Amir Chakhmaq Komplexumhoz. Látogatást teszünk a vízmúzeumban, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás rendszerének kialakításának ősi professzionális módszereibe. Ezután megvacsorázunk a főtér melletti éttermek egyikében, illetve vásárolhatunk sok finom yazdi édességet, süteményt. A kora esti órákban fakultatív program gyanánt megnézzük a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt dobolás és ének mellett végzett testerősítő gyakorlatokat nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, sportnak, és vallásnak. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ellátás: reggeli.

11

 
Yazd, Teherán
 

A mai nap során - vonatunk indulásának függvényében - Yazd vasútállomására utazunk. Búcsút intünk egyik legkedvesebb iráni városunknak, majd megkezdjük közel nyolc órás vonatozásunkat az ország fővárosába Teheránba, ahová a délutáni órákban érünk. A félelmetesen üres sivatagot átszelő kényelmes vonaton van lehetőségünk pihenni, aludni és beszélgetni az irániakkal, akik rendkívüli módon szeretnek szóba elegyedni külföldiekkel. A teheráni vasútállomásról taxikkal a szállásunkra utazunk. A szállás elfoglalása után megebédelünk, majd megkezdjük teheráni városnézésünk első felvonását. Elsőként Irán és Teherán jelképéhez, a monumentális és elegáns kinézetű Azadi-toronyhoz utazunk metróval és gyalog. Majd - szintén metróval és gyalog - Teherán egy új nevezetességéhez a Tabiat Hídhoz megyünk. A modern építészeti stílusban épített, este zöld színben pompázó híd két oldalán csodaszép parkokat alakítottak ki, ahol kicsit kizárhatjuk magunkat a metropolisz hangzavarából. A parkon keresztül sétálva egy roppant hangulatos házi étterembe megyünk, ami azt jelenti, hogy nincsen étlap, hanem minden nap különféle, finamabbnál-finomabb ételeket készítenek el a háziak. Vacsorát követően visszautazunk a szállásunkra és nyugovóra térünk, hogy erőt gyűjtsünk a teheráni városnézés második felvonásához. Szállás: szállóban ahol két éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

12

 
Teherán
 

Reggelit követően a délelőtti órákban folytatjuk Irán zsúfolt, kaotikus, szmogos, dinamikus, nyüzsgő fővárosának felfedezését. Elsétálunk a Nemzeti Múzeumba, ahol egy folyamatosan bővülő tárlaton keresztül ismerkedhetünk meg Perzsia múltjával egészen az őskortól kezdve az iszlám megjelenéséig.  Az erősebb idegzetűeknek ajánlott az Ebrat Múzeumba ellátogatni, mely a sah egyik hírhedt börtöne volt, s mely Irán történelmének Európában kevéssé ismert fejezetébe enged betekintést. (Az élményt és látványt tekintve hasonló múzeum, mint a budapesti Terror Háza). Akik nem kívánnak részt venni a börtönmúzeum látogatásán, azok megnézhetik az Üveg és Kerámiamúzeum tárlatát, melyet egy ízlésesen felépített rezidencián alakítottak ki. Ezután a Kádzsár sahok rezidenciájába, a Golesztán palotába megyünk, ahol hosszan barangolhatunk a hatalmas palotakomplexum díszesebbnél-díszesebb épületrészeiben. Itt koronázták meg 1967-ben Mohammad Reza Pahlavi sahot is egy fényűző ceremónia keretében. A Golesztán Palotát elhagyva felkeressük a híres Nemzeti Ékszer Múzeumot, ahol a rengeteg ékszer mellett megtekinthetjük a sahok híres pávatrónját is. Ezutánellátogatunk az egykori amerikai nagykövetség épületéhez, ahol a híres 1979-es teheráni túszdráma is játszódott. A nagykövetség belső termein végigsétálva a történelem ismét egy fontos helyszínén érezhetjük magunkat. A volt nagykövetségről egy étterembe megyünk, ahol megtartjuk búcsúvacsoránkat. Visszatérve szállásunkra, összepakolunk, illetve a repülőnk indulásának függvényében még pihenünk egy kicsit. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

13/+1

 
Teherán, Budapest / Teherán, Qeshm-sziget
 

Azok az utasaink, akik csak az alapprogramot választották, a repülőgépük indulásának függvényében taxikkal az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre mennek, ahonnan rengeteg élménnyel és emlékkel feltöltekezve hazaindulnak Budapestre.

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, reggelit követően összepakolunk és kiutazunk a Mehrabad repülőtérre, ahonnan belföldi járattal a Perzsa-öböl legnagyobb szigetére, a Qeshm-szigetre utazunk. Utunk során átrepülünk Irán felett. Miközben a kopár, de csodálatos felszíni formákkal tarkított tájban gyönyörködünk, ismét megbizonyosodhatunk arról, milyen hatalmas is ez az ország. A délutáni érkezésünket követően szállásunkra utazunk egy közeli faluba. Mivel a szigeten "hivatalos" szálláshely alig akad, úgynevezett "otthonszálláson" fogunk megszállni, ami azt jelenti, hogy egy helyi család hatalmas házának utazók rendelkezésére bocsátott épületszárnyaiban fogunk lakni. Miután berendezkedtünk, ebédelünk és egy kicsit pihenünk. Ezután naplementére érkezve, kiautózunk a falu közelében lévő apró kikötőbe. Innen kis motorcsónakokkal teszünk egy körutazást a sziget egyik fő nevezetességének számító Harra mangrove erdő csatornáin. Útközben számos madárfajjal is találkozhatunk, akik naplemente idején előszeretettel köröznek a mangrove erdő felett, de akár kis motorcsónakokon cirkáló csempészekkel is összefuthatunk. Miután kikötöttünk, elkezdjük az ismerkedést Irán egy újabb arcával, a szunnita muszlim bandari népcsoport életével. Az itteni települések nyugodtsága igazi felüdülést fog jelenteni Teherán nyüzsgése után. Visszatérve szállásunkra finomabbnál-finomabb, frissen fogott halakból és egyéb tengeri herkenytűkből (tengeri hal, cápa, rák) összeállított vacsorát fogunk elfogyasztani. Ezt követően megszervezhetünk egy zenés estet is, amely keretében a bandari emberek zenei tradícióiba kaphatunk betekintést. Szállás: magánszálláson helyi családnál, ahol két éjszakát fogunk tölteni, ellátás: reggeli és vacsora.

14/+2

 
Qeshm-sziget
 

Reggelit követően beszállunk autóinkba és megkezdjük a Qeshm-sziget páratlan természeti látnivalóinak felfedezését. Elsőként a Tandis-ha Völgy monumentális sziklaformáihoz utazunk. Alig bírunk betelni a látvánnyal, de már indulunk is tovább a Qeshm-sziget geopark hálózat egyik leglátványosabb állomásához, a kicsiny Chahkuh Völgybe. A víz elképesztő formákat alakított ki a homokkőben és mészkőben az évezredek során. Ezután a sziget délnyugati csücskébe utazunk, hogy megtekintsük a Föld legnagyobb sós barlangját. Miután elfogyott az aszfaltút, rátérünk az igazi "off-road" útra, és a tengerpart mentén, csodálatos sziklaformák mellett haladva érkezünk meg a Namakdan barlanghoz. A 6 kilométer hosszúságú barlangrendszer feltárása még vár a szakemberekre, mindazonáltal mi is tehetünk fejlámpáink fényénél egy rövid sétát a mélyben. A területet szinte kizárólag só és gipsz borítja, rendkívül különleges formákkal és színekkel díszítve a barlang bejáratát. A Namakdan barlangból a szállásunk felé vezető úton egy rövid fotószünetet tartunk egy hajóépítő műhelyben, ahol testközelből figyelhetjük meg, hogyan építik vagy javítják a mai napig a hatalmas, kék és barna színű fából készült hajókat. A szállásunkon megebédelhetünk, pihenünk. A késő délutáni órákban ismét útra kelünk, hogy a napunkat a széltornyairól és víztározóiról híres halászfaluban, a sziget egykori központjában, Laftba zárjuk. Mielőtt a XVI. században a britek fennhatóságuk alá vonták volna a Perzsa-öböl vidékét, portugál hajósok építettek fel kereskedelmi telepeket és erődöket. Mi is egy egykori portugál erőd romjairól nézhetjük végig a naplementét és az esti dagály érkezését. Naplementét követően visszatérünk szállásunkra. Szállás: magánszálláson helyi családnál; ellátás: reggeli és vacsora.

15/+3

 
Qeshm-sziget, Teherán
 

A mai nap során a Qeshm-sziget további természeti szépségeihez látogatunk el. Reggeli után ismét bepattanunk autóinkba, s folytatva tengeri kalandjainkat, a sziget déli csücskéből nagyobb csónakokkal kifutunk a Perzsa-öböl vizére. Ha szerencsések vagyunk akár delfinekkel is találkozhatunk, akik falkákban úszva élvezik az öböl kellemes vízét. Ezt követően pedig jöhet a nap és utunk egyik csúcspontja: fürdés a Perzsa-öbölben! Kormányosaink a Hengam-sziget egy félreeső öblébe vezetnek minket, ahol kedvünkre pancsolhatunk a tenger átlátszó, sós és kellemes hőmérsékletű vízében. A tengeri élővilág szerelmesei pedig a kicsiny és nyugodt vizű öböl rákjait és színesebbnél-színesebb halait tanulmányozhatja. A frissítő fürdés után ismét hajóba szállunk és a Hengam-sziget természetes akváriumához megyünk, ahol tarka színben pompázó halakat etethetünk. Miután ismét kikötöttünk a fő szigeten, sziget egyik legnagyobb városába, Dargahanba utazunk. A sziget egy hatalmas vámmentes övezet, ahová az irániak gyakran utaznak le vásárlás céljából. A nagy, nyugatias színvonalú, árukban gazdag bevásárlóközpontokban családok tömegével találkozhatunk. Mi is egy ilyen plázában ebédelünk meg, majd folytatjuk felfedezőutunkat. Ezúttal az amerikai Grand Canyont idéző Csillagok Völgyébe látogatunk el, ahol ismét csak ámulhatunk a víz és a szél felszínformáló munkájának eredményein, a csodálatosan kipreparált sziklaformákon. Az itteni körsétánkat követően beszállunk terepjáróinkba és a Naz-szigethez utazunk. A sziget különlegességét az adja, hogy apály idején egy homoknyelvven is megközelíthető. Miután búcsút vettünk a Naz-szigettől, visszautazunk szállásunkra. Fürdést és összepakolást követően, a belföldi repülőjárat indulásának függvényében kiutazunk a sziget repülőterére, ahonnan visszarepülünk a Teheránba. Itt a már ismert szállóban töltünk egy éjszakát. Ellátás: reggeli

16/+4

 
Teherán
 

Ezen a napon Teherán további nevezetességeit keressük fel. Elsőként metróval Teherán északi, a gazdag rétegek által lakott részébe utazunk. Itt bejárjuk Mohammad Reza Pahlavi sah egykori nyári rezidenciáját, a Sa'ad Abad palotakomplexumot. A 104 hektáron elterülő hatalmas, égbenyúló fákkal tarkított parkban több épület található, melyek mindegyikébe egy-egy tematikus kiállítást rendeztek be. A közel három órás ott tartózkodásunk alatt mindenki kiválaszthatja, hogy mely épületekbe szeretne ellátogatni (legfontosabb épületek: Zöld Palota, Fehér Palota, Ruhamúzeum). Miután szegről-végről megismertük a sah életének mindennapjait, visszatérünk Észak-Teherán központjának számító Tajrish térre, ahol megebédelünk. Innen a híres teheráni Szőnyegmúzeumba látogatunk el. Az épületet Mohammad Reza Pahlavi sah felesége, Farah Diba tervezte, aki az építészet és a művészetek elkötelezett támogatója volt. A múzeumban számos, esetenként akár több száz éves, hatalmas méretű és elképesztően aprólékosan kidolgozott mintázatú szőnyeg van kiállítva. Ezt követően egy közeli teázóba térünk be, ahol finom sütemények, vízipipa és kávék mellett pihenhetjük ki a hosszú napunkat. A szállásra az esti órákban térünk vissza, ahol összekészülünk a hazautazásunkra.

17/+5

 
Teherán, Budapest
 

Ezen a napon szomorúan búcsút intünk Teheránnak, majd Iránnak. Repülőgépünk indulásának függvényében kiutazunk az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan rengeteg élménnyel és emlékkel töltekezve, egy átszállással Budapestre repülünk.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés