Ladakh (Kis-Tibet), Agra: Taj Mahal

A tibeti buddhizmus egyik utolsó menedéke a Himalája hegyláncai között.

Vélemények

"Két hét, ami hónapoknak tűnik az élmények sokasága miatt - fantasztikus út a civilizáción túlra, hihetetlen kedves emberek és eszméletlen ételek! Valamennyi szállás magas színvonalú, a gyalogtúra során az ellátás és kiszolgálás szinte már zavarba ejtően kényelmes volt! A túravezetés a legjobb élményem volt! Szilveszter rengeteg tudással rendelkezik és kellő mennyiségben csepegtette a fejekbe. Mindig higgadt, magabiztosságot áraszt, igazi vezető! A nehéz helyzeteken odafigyeléssel (és zenével) segítette át az embereket! :)"
"A túra programja tökéletes volt! Változatos, színes, érdekes, nem túl sok. Az agrai két nap is jobb volt így, az utazás elején. Szerencsénk volt az idővel is. Minden percét élvezhettük a túrának, mindenre jutott idő, jó volt a hangulat és kellemesek a túratávok. A túravezetés 1000 csillag! Szilveszter most is tökéletes volt! Mindig úgy és annyira van jelen, amennyire kell. Intelligens, humoros, nyugodt és felkészült. Ez volt a harmadik magashegyi túrám vele, a neve garancia a profi, jó hangulatú, tartalmas túrákra. A szállások meg tényleg felülmúlták minden várakozásomat. Tiszta, komfortos, hangulatos. Az Indus-parti luxus sátrak különösen emlékezetesek. A bérelt busz kényelmes és tiszta volt. A repülő csatlakozások (British, Jet Airways) nagyon jók voltak, sehol nem kellett sokat várni."
"A programban tetszett, hogy a városnézés (Agra, Fatehpur Szíkri) a hegyi túra elé került. Így a társaság már megismerkedve, kicsit összerázódva került a hegyi túra kihívásai elé. A programok arányán nem változtatnék, számomra megfelelő volt. Szép és látványos volt a túraútvonal, komfortosan, kényelmesen teljesíthető volt a távolság is és a szint is, ugyanez igaz az iramra. Kiemelném a szervezés magas színvonalát, az ellátás és kiszolgálás minőségét! Túravezetőnk, Szilveszter felkészültsége kiváló volt. Rengeteg új információt kaptam tőle a térségről, a politikai helyzetről, vallásokról. Mindezt könnyedén, barátságosan, könnyen érthetően tudja átadni, megfelelő humorral! A problémamegoldás szinte fel sem merült, annyira jól szervezett és előkészített volt a túra, hogy az esetleges problémákból semmi nem jött át az utasok felé, ezt a túravezető kiválóan "szigetelte". Jártam már korábban Indiában, luxus-körülmények között, de tisztában vagyok az utcai realitással is. Ezért az elvárásaimat túlszárnyalta a szállások színvonala, tisztasága és komfortossága. A szállásadók hozzáállása kifogástalan volt. Bár ennél szinte mindenben rosszabbra számítottam, azt kiemelném, hogy ez jóleső pozitív csalódás volt. A járműveink tiszta, kényelmes buszok voltak. Nagyon előnyös volt, hogy légkondicionált busszal utaztunk Agrába és vissza. A hegyi buszok állapota is megfelelő volt."
"Egy ilyen túra után kell egy kis idő, amíg az ember „kijózanodik”, és le tudja írni az érzéseit, tapasztalatait. Jól megszervezett, megkomponált út volt. A fő téma - a Himalája - köré rakott elemek jól kiegészítették, változatossá tették az egészet, és India első számú látnivalóját is magába foglalta (Taj Mahal). Számomra a legfontosabb a csúcsmászás volt. Nagyon örülök, hogy sikerült felkapaszkodnom egy hatezer méter fölötti hegyre, és ott állhattam a csúcson. Az akklimatizációként beiktatott öt napos gyalogtúra önmagában is egy élmény volt, gyönyörű útvonalon. Hasonló megoldást javasolnék minden csúcsmászás előtt, akklimatizációként, a fel-le túrázás helyett, ha lehetséges. A budhizmusról elsőre az jutott eszembe, hogy mennyi kapcsolódása van a kereszténységgel. A második pedig az, hogy ha a történelem viharai nem törölnek el annyi kolostort (bármilyent is) Európában, Magyarországon, még sokkal gazdagabb lehetne kultúránk. A csapat fantasztikus volt, jól kiegészítettük, erősítettük egymást. Úgy gondolom, ha erőm engedi, lesznek még közös túráink Szilveszterrel."
"Régóta vágytam Tibetbe, a magashegyi levegő, a közlekedési sajátosságok, a kultúra, a higiénés szokások mégis kicsit mellbe vágtak. Azonban viszonylag gyorsan akklimatizálódtam. Így önfeledten tudtam csodálni a különleges növényeket, az indiai nők öltözködését, szépségét, és az építészeti remekműveket (Taj Mahal, a Vörös Erőd, és Fatehpur Sikri romvárosa). Az állatok (majmok, szent tehenek, jakok, csíkos mókusok, papagájok látványa) teljesen felvillanyozott. Később a hegyekre épített kolostorok és szertartások nyűgöztek le. A dobszóra mormolt imák, a szerzetes növendék által körbe kínált jakvasa tea színe és illata, a homokmandalát készítő szerzetesek elmélyült, aprólékos munkája, a szobrok és festmények hangulata ünneplőbe öltöztette a lelkemet. A helyiek kedvessége és segítőkészsége, a kemencéből kivett friss, meleg naan, jaksajttal, a fűszeres étel különlegességek igen nagy örömöt nyújtottak. Szabó Szilveszter túravezető mindehhez alapos felkészültségével, humorával, magabiztosságával és segítőkészségével biztonságot és minőségi garanciát jelentett számomra. A csúcsélményt a hegyi túra kínálta. A gyönyörű, hatalmas, kopár hegyek közt meghúzódó élettel teli oázisok, a finom pázsiton felépített sátraink, az apró lovak kolompjainak lágy zenéje azt üzente Isten ölében vagyunk. Köszönöm!"
„Életem egyik legszebb, leglátványosabb utazása volt! Nagyon jól volt felépítve, ennek megfelelően jól sikerült az akklimatizáció, ez nagyban megkönnyítette a gyalogtúrát. Megerőltető volt, de ezt vártam, ezt választottam ( ép elmével, nyitott szemmel, bár menet közben ebben néha kételkedtem...)  Jó volt az iram, volt idő gyönyörködni, fényképezni; végre egy túra, ahol lassan kellett/lehetett menni.... A legnagyobb élmény kétségtelenül a gyalogtúra volt, de ez igazságtalan az út többi részével szemben. Személy szerint, nekem a kolostorokból sok volt, de tudom, az akklimatizációs időben is kell valamit csinálni..., ezenkívül mindenki másnak tetszett. Agra (ha lehet egyáltalán) jobb lett volna vonaton, de mivel nem ismerem a helyi viszonyokat, lehet, hogy nagyon nagyot tévedek...”
„Az utazás összértékelése? Többet kaptam, mint vártam. Tökéletes volt.  Koromnál fogva kicsit nehezebb volt a magasság miatt, de kellő buzdítással végig tudtam járni, s közben élvezni a túrát! Nagyon szép és kerek utazás. Semmit nem felejtenék. Minden percét őrizni akarom.”
"Személy szerint elsősorban a táj, az emberek, a helyi kultúra megismerése miatt jelentkeztem erre az útra. A spirituális része kevésbé érdekelt (bár közel áll hozzám ez a szemlélet), de ennek ellenére nem éreztem úgy, hogy túl sok lett volna pl. a kolostor-látogatás – főleg úgy, hogy ezek némelyike nem is volt „kötelező program”. Összességében: bár kimerítő volt, de ugyanakkor jól felépített, kellően tartalmas és tanulságos is – egy fantasztikus és maradandó élmény, amit nem feledek."
"A csúcspont egyértelműen a Stok Kangri, de maga Ladakh, a hegyek, a buddhista szellemiség, az emberek egészében megragadott. Szívesen mennék még a környékre hasonló útra (pl. Zanskar). A szervezés rugalmassága különösen dicsérendő, az árvíz miatt volt mit alakítani, de minden flottul ment."
„Tavaly majdnem elutaztam a Tibet-Nepáli túrára, amelyről akkor végülis szerencsére lemaradtam. Ugyanis „rossz” helyre mentem volna, mivel nekem Ladakh-ba kellett mennem. Az út fizikai része tökéletesen teljesíthető volt számomra, és a szellemi „ spirituális” része pedig messze felülmúlta várakozásaimat. Kiválónak ítéltem meg az ún. kötelező és szabadon választott programok arányát. Ha akartad lehetőség volt pihenésre, feltöltődésre, s ha kedved volt szét is hajthattad magad. A túrára a túravezető személye, személyisége miatt mentem el. Javasolnám az utat bárkinek, akit ez a világ, ez a régió igazán érdekel.”
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés