Svéd Lappföld, Norvégia (Lofoten): aurora borealis

Sarki fény vadászat a messzi északon, 2 országban, 7 napon át!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/svedorszag
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/norvegia

Út ára tartalmazza

- a Svédországon és Norvégián belüli közlekedést bérelt kisbuszokkal,
- az opcionális, esti sarki fény vadászatokat a kisbusszokkal,
- az utazást Björklidenből Abiskóba vonattal,
- a felvonó díját a Aurora Sky Stationbe,
- a hótalpak bérleti díját végig az út során,
- a szállást 3 éjszakára Abiskóban (Svédország) modern turistaszálláson, 2-4 ágyas, 2 halószobás, jól felszerelt (konyha, saját fürdőszoba) apartmanokban,
- a szállást 3 éjszakára Reinében (Norvégia) 4 csillagos, 2 ágyas, 2-3-4 halószobás, jól felszerelt (konyha, saját fürdőszoba) apartmanokban,
- 3 bőséges, svédasztalos reggelit Abiskóban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, a belépőket, és az esetleges fakultatív programok költségeit, 
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 410 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Kiruna, Evenes - Budapest útvonalon) kb. 120.000 - 210.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapest - Kiruna, és Evenes - Budapest útvonalon repülővel, majd kisbuszokkal a két országon belül.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az utazásunkat aktívan töltjük, így szinte minden nap túrázni fogunk majd. Abiskóban, a Nuolja csúcsmászáson a szintemelkedés nagy részét felvonókkal tesszük meg, így egyedüli nehézséget a hegyen történő leereszkedésnél a mély hó, illetve az esetleges nagy szél jelentheti.
Ne becsüljük alá a lappföldi telet, hiszen a napközbeni hőmérséklet gyakran nem megy -15 C fok fölé, így a megfelelő öltözék elengedhetetlen a túrák teljesítéséhez.

A Lofoten-szigeteken az összes túránk biztonsággal járható télen is, ám a téli időjárás alatt akár a 3-4 km-es túra teljesítése is nehézségekbe ütközhet. Ezért mindegyik túránk az időjárás függvénye, ha szép idő van, akkor mindegyiket teljesíteni fogjuk, rossz idő esetén azonban nem tudunk majd elindulni. Ilyen esetekben természetesen gondoskodunk majd az alternatív programokról.

FIGYELEM! Extrém időjárási esemény bekövetkezte esetén (pl. viharos szél), központilag leállíthatják a közúti forgalmat, amely természetesen kihatással lehet a programjaink végrehajtására (vagy tolódik, vagy teljesen el is maradhat). A program esetleges elmaradása vonatkozik az éjszakai fénykeresésére is: ha teljesen esélytelen a megfigyelés, akkor nem indulunk el. Természetesen közös érdekünk, hogy lássuk a jelenséget, tehát mindent megteszünk majd érte!

Szállás

Abiskóban 3 éjszakát töltünk egy modern turistaszálláson, ahol tágas, 2-3 hálószobás, 2-4 ágyas szobákból álló apartmanokban leszünk, jól felszerelt konyhával és fürdőszobákkal. Reinében szintén 3 éjszakát töltünk egy 4 csillagos apartmantelepen, ahol tágas, 2-3-4 hálószobás, 2 ágyas szobákból álló apartmanokban leszünk, ismét jól felszerelt konyhával és fürdőszobákkal. A szobák mérete és az ágyak száma a helyszínen változhat. Minden szállásunkat a makulátlanul tiszta, letisztult skandináv stílus és az igazi északi hangulat jellemzi.

Ország

Svédország egy skandináv ország Észak-Európában. Az ország szárazföldi határait nyugaton Norvégia, északkeleten Finnország képzi, míg délen az Öresund tengerszoroson épült Öresund hídon át Dániával van szárazföldi összeköttetése. A 2400 km hosszú tengeri határa nyugaton a Skagerrak, a Kattegat, valamint az Öresund tengerszoros, délen és keleten pedig a Balti-tenger. A 450 295 km²-es területével a világ 56., illetve az Európai Unió 3. legnagyobb és Észak-Európa legnagyobb országa. A 2017-es becslések alapján a svéd lakosság 10 161 797 fő volt, melynek mintegy 85%-a él városokban. A népességszám a bevándorlás hatására folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Svédország népsűrűsége 22 fő/km², ami leginkább a déli területekre koncentrálódik. Az ország déli részét túlnyomórészt mezőgazdasági területek, míg az északi részét sűrű, hegyekkel tarkított erdőségek borítják.

A Norvég Királyság (norvégül Kongeriket Norge) Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 kilométer hosszú. Az országot keleten 2542 kilométeres szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégiát hagyományosan öt nagy földrajzi régióra, valamint 19 megyére tagolják. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország északi része kiváló terület a sarki-fény megfigyelésére megfelelő időjárási körülmények között. Norvégia területe: 324 220 km2. Lakossága: 4 526 000 fő. Népsűrűsége 14 fő/km2. Fővárosa: Oslo. Államformája: királyság. Hivatalos nyelv: Norvég, Sami (lapp). Vallások: Lutheránus (80 %). Népesebb települések: Oslo 600 000, Bergen 253 000. Időeltolódás: 0 óra Budapesthez képest Norvégia egész területén, vagyis nem kell állítani az óránkat.

Időjárás

Svéd Lappföldön meglehetősen zord időszak a tél, hiszen Abisko már nem élvezi az Északi-tenger fűtő hatását. Az átlagos nappali hőmérséklet nagy skálán mozog, de jó eséllyel a hőmérő napközben sem fog -5 C - 0 C fok fölé emelkekdni. Az éjszakai hőmérséklet -10 C és -20 C fok között mozog, de extrém esetben akár több napra is lehet -25 C fok környéki dermesztő hideg. Az út indulása előtt mindenképp figyeld az előrejelzéseket, és ennek megfelelően pakold majd be a legmelegebb ruháidat.
Csapadék tekintetében Abiskóban viszonylag ritka a nagy havazás, de kisebb-nagyobb havazással, illetve erős széllel jó eséllyel fogunk találkozni.
A Norvég-tenger partján fekvő Reine már egy jóval kellemesebb klímával rendelkezik, hiszen a tenger fűtő hatása miatt a telek enyhébbek, mint a szomszédos Lappföldön. Persze itt is lehetnek nagy havazások és erős szél, de annyira cudar időre nem kell készülni, mint Abisko környékén.

Felszerelés

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes) a napi túráinkhoz. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas#kezipoggy 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. 

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Amit semmiféleképpen ne hagyj ki a csomagodból:
- vízálló, meleg túrabakancs, vastag zoknik, sínadrág, pehelykabát, aláöltözetek, polár pulóverek, sapka, sál, legalább 2 pár nagyon meleg kesztyű, a szemet jól fedő napszemüveg és/vagy síszemüveg, kamásli, túrabot, fejlámpa, termosz, papucs, törölköző, min. 50 faktoros naptej, gyógyszerek, fényképezőgép.

Jól jöhet még: cipőre csatolható szöges csúszásgátló gumi, elosztó és hosszabbító, akkumulátor-töltő telefonhoz és fényképezőgéphez. Az elektromos berendezések használata problémamentes, a dugasz a hazaival kompatibilis.

A Fjällräven ajánlata:

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Mindkét országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz, illetve a összes forrás természetesen mindenhol iható. Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Élelem

A túra alatt abiskói és reinei szállásunkon jó felszerelt konyha található, így könnyű szerrrel meg tudjuk oldani a vacsorákat (Norvégiában pedig a reggeliket) akár magunknak is. Abiskóban bőséges reggelit kapunk 3 alkalommal, de itt lesz lehetőség vacsorázni is, egy több fogásos vacsora ára nagyjából 200-250 SEK (8.000-10.000 Ft). Abiskóban és Lofoten-szigeteken is jól felszerelt boltok találhatók, ahol minden szükséges élelmiszert meg tudunk vásárolni, ám a túra első napjára, amely repüléssel telik és csak későn érkezünk a szállásunkra, érdemes szendvicsekkel készülni. Forró teát mindenhol tudunk majd készíteni, így a teafilter és a termosz kötelező kellék az utazáshoz!

Pénz-ügy

Svédország hivatalos fizetőeszköze a svéd korona (SEK) 1 SEK = 38-40 HUF, Norvégiában pedig a norvég korona (NOK) 1 NOK = 38-40 HUF. A javasolt költőpénz nagyjából 150.000 forintnyi svéd illetve norvég korona, melyet ha készpénzben hoztok, mindenképp még Magyarországon váltsatok indulásunk előtt. A kártyás fizetés elterjedt, a szupermarketekben, éttermekben és szállásainkon is tudunk majd bankkártyákkal fizetni.

A fakultatív programok árai, 2022-ből:
- Svédország: kutyás szánhúzás: 150-200 euró/fő (függ a résztvevők létszámától)

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

A pakolásnál figyelj az általad választott légitársaság súlykorlátjára! A határ általában 20 kg/fő, de ez légitársaságonként változhat! A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 8.190 Ft/fő 
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 12.600 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 21.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 17.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés