Bejelentkezés

Hótalpas túra: Schneeberg csúcstúra (2076 m)

Klosterwappen csúcsmászás télen :)

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Saját síbot vagy túrabot szükséges!

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- az étkezés,
- a felvonó díját. (kb. 7,5 euro a csoportos jegy)

Utazás

Autóbusszal. Két megállót tartunk út közben. Ha előzetesen jelzed az ügyfélszolgálatunkon, akkor ezeken a helyeken lehetséges még felszállás az indulás helyszínén kívül.

Létszám

Csoportonként 22-23 fő, csoportonként 2 túravezetővel.

Túra nehézsége

A Schneeberg környéki téli túraútvonalak közül programunkba egy nehezebb, egésznapos túrát választottunk. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a csapat egy része csak a Kuhschneeberg fennsíkjáig tart velünk, ahol jó időjárás esetén megvárja a csúcshódítókat, vagy visszatúrázik az Edelweiss-menedékházhoz. A csúcshódításhoz mindenképpen szükséges a jó kondíció és kitartás, a csúcshódítás kihagyásával közepesen nehéz túra.

A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyes szélnek kitett, sziklás részeken a hótalp lecsatolásával kell haladnunk. Síbotot, túrabotot mindenképp hozzatok! (Hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedésünk be a hóba.)

A túra a résztvevők eltérő erőnlétéhez és biztonságához igazodva, létszámtól függően, 2-3 túravezetővel indul.

Terület

A Schneeberg hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep közelében terül el. A hegy legmagasabb pontja a 2076 méter magas Klosterwappen, nyáron a híres Salamander fogaskerekű vasúttal és egy kisebb túrával könnyen megközelíthető, így a kirándulók körében rendkívül kedvelt. A varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit és kiragad a hétköznapok taposómalmából.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, avagy egy hirtelen hózápor, ezért különösen fontos a téli túraruházat. Napközben 0, -5 Celsius fok körüli hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. Napsütés esetén sokkal jobb a hőérzet, ilyenkor mindenképp szükség van egy megfelelő napszemüvegre és némi naptejre is az erős szórt fény miatt. Felhős, szeles időben viszont a levegőt is sokkal hidegebbnek érezzük. Mivel a Schneeberg hegytömbje erőteljesen kitett az uralkodó északnyugati szeleknek, a hegygerincen és a csúcson gyakran előfordul viharos szél, erre fel kell készülni! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

Felszerelés

Impregnált túrabakancs, meleg túrazokni, kamásli, sínadrág, vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival, sál, síkesztyű, síszemüveg, símaszk, aláöltözet, polár pulóver, vastag és vékony sapka, jó napszemüveg, esetleg termosz, naptej. Fontos, hogy rétegesen ölözz, mert felfele biztosan kimelegedünk, a csúcs közelében a viharos szélben ellenben minden réteg ruha nagyon fontos lehet! Mivel a fő túranapon az esetleges csúcshódítás után közel 900 méter szintet ereszkedünk, mindenképp javasoljuk a térdízületek kímélése végett fásli vagy sport térdvédő használatát! A biztonságos ereszkedéshez feltétlenül hozz magaddal túrabotot (kötelezően hótányérral) vagy síbotot! A túránk várhatóan sötétedés után ér véget, ezért fejlámpa  is feltétlenül legyen nálatok!


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni és tartalék innivalót is betenni a zsákodba, mert a környéken általában a nagy hideg miatt nincs vízvételezési lehetőség. Javasolt termoszt hoznod, amit reggel, indulás előtt forró teával megtölthetsz.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. Az Edelweiss-menedékházban étkezési lehetőség biztosított: levesek 2-3 euro, egytálételek, főételek 6-8 euro körüli áron kaphatók. A menedékházban lehet teát, s egyéb italokat vásárolni.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 8000.-Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Salamander ülőlift: kb. 7,5 euro felfele, egy útra.

Vám

Magyar állampolgár részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, cipőt, tartalék pulóvert, és az egyéb szükséges felszerelésedet. Ami nem kell túra közben, a buszon lehet hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
"Sí-Profi hótalpas túrázásra": 700 Ft/fő/nap

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: összege a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.