Hótalpas túra: Rax-Alpok (1737 m)

A Klasszikus.

Kiscsoportos hótalpazás az ausztriai Rax-Alpok hófödte fennsíkján: fantasztikus téli élménytúra, mely kihívást, kalandot és új barátságokat rejteget. Kezdőknek is kiváló, csodaszép terep, épp itt az ideje kipróbálnod a hótalpakat! A Rax-fennsík széléről kis hátizsákkal a hátunkon, s persze a bakancsainkra szerelt hótalpakkal indulunk útnak, hogy élvezzük a szikrázó napsütést, a hóval borított fenyveseket, a lélegzetelállító panorámát. A hóval, széllel, hideggel való küzdelem csak amolyan mellékzönge mindazzal a szépséggel és békés nyugalommal összehasonlítva, amit az érintetlen téli tájban a hegyvidéken megtapasztalhatunk.

Rax-Alpok hótalpas túránk a korábbi évek slágerútja volt! Számos alkalommal vágtunk már neki ennek a mesés téli tájnak, volt, hogy küzdöttünk a szélviharral és hóeséssel, máskor pedig ragyogó napsütésben élveztük a fennsík nyugalmát. Mivel felvonóval hidaljuk át a közel 1 000 méteres szintkülönbséget, egy-két kaptató kivételével nagy szintek nincsenek a túrában, ezért bátran ajánljuk kezdők számára is, azoknak, akik most ismerkednek a hótalpazással. 

Ha már kipróbáltad és "ízlett" a hótalpazás, s valami újabb kíhívásra vágysz, ajánljuk figyelmedbe ugyancsak rendkívül népszerű hótalpas programunkat, a Schneeberg hótalpas csúcstúrát!

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A túrát a résztvevők eltérő erőnlétéhez és biztonságához igazítva, továbbá a nagyobb élményfaktor érdekében kis csoportokban szervezzük, 12-24 résztvevő túrázik 2 túravezetővel. A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon gyalogtúra kerül megrendezésre.
1

 
Rax-felvonó, Ottó-ház, Jakobskogel, Hohe Kanzel, Berggasthof
 

Indulás Budapestről  reggel 5.30-kor. Találkozás 5.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő  parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). A kora délelőtti órákban érkezünk meg Ausztriába, a Schwarza-patak völgyében található Rax-bahn parkolóba. Innen összekészülődés, és a hótalpak átvétele után a kabinos felvonóval percek alatt feljutunk a Rax-fennsíkra (1512 m), ahol téli túránk kezdetét veszi. Felcsatoljuk bakancsunkra a hótalpakat, felkapjuk kis hátizsákunkat és nekivágunk a téli tájnak. Utunk első, bemelegítő szakasza könnyen járható az Ottó-házig, hiszen itt még nagyrészt letaposott havon haladhatunk. Innen azonban már számítanunk kell arra, hogy mind inkább mély hóban, igazi érintetlen tájon visz utunk. Lankás dombvidéken, majd hatalmas fenyvesek közt kelünk át, míg kiérünk a Rax-fennsík szélére, ahonnan tiszta időben jól látszanak a hegytömböt övező kis falvak, alattunk pedig a Rax több száz méteres függőleges sziklafalai. Utunk során előbb a közeli Jakobskogel 1737 méteres csúcsát másszuk meg, hogy a hatalmas csúcskereszt tövéből élvezzük a remek körpanorámát, majd a hegygerinc mentén túrázunk tovább. Ismét megcélozzuk a Rax fennsík szélét, ahol a Hohe Kanzel csúcsánál állunk meg, hogy élvezhessük a lábunknál elterülő lélegzetelállító panorámát, majd némi pihenő után új útvonalon, hatalmas fenyvesek között átvágva térünk vissza a felvonó állomáshoz, a Berggasthofba. Az utolsó felvonóval a késő délutáni órákban leereszkedünk a Rax-fennsíkról, majd hazaindulunk. Várható érkezés Budapestre 22 óra környékén.

(Menetidő: 4-5 óra, túratáv: 7-8 kilométer, szint: 400 méter.)

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter és Cseh Zsombor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés