Bejelentkezés

Hótalpas túra: Schneeberg csúcstúra (2076 m)

Klosterwappen csúcsmászás télen :)

Kiscsoportos hótalpazás a Schneeberg csúcsára! Fantasztikus téli élménytúra, mely igazi kihívást tartogat, de ha megcsinálod, óriási élményt jelent! Az elmúlt téli szezonok egyik hótalpas slágerútja, amelyet azoknak ajánlunk, akik gyakorlottak már a Rax-fennsíkon, esetleg megmászták már velünk a  Gyömbér csúcsát is, s vágynak egy újabb, kétezer méter feletti csúcshódításra.

Mesés, behavazott fenyvesek közt kanyargó szűk ösvények, széles, hóborította hegyi legelők, a csúcshódítás jutalma pedig a végtelenbe nyúló, pazar kilátás. A völgyeket telente sokszor megülő köd és felhőgomolyagok fölött a hegytetőn majdnem mindig vakítóan kék az ég és szikrázóan ragyog a napfény! Egyedüli élmény ezt a varázst megtapasztalni! S ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, most Neked is sikerülhet! Próbáld ki a téli csúcsmászás új élményét velünk!

Ha még nem kipróbáltad a hótalpazást, bemelegítésként, ismerkedésként Rax-Alpok hótalpas túránkat ajánljuk figyelmedbe!

A túrát a résztvevők eltérő erőnlétéhez és biztonságához igazítva, továbbá a nagyobb élményfaktor érdekében kis csoportokban szervezzük, 12-24 résztvevő túrázik 2 túravezetővel. A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon gyalogtúra kerül megrendezésre.
  • 1. nap Budapest, Edelweisshütte, Klosterwappen (2076 m), Budapest

    4
    Indulás Budapestről  reggel 5.30-kor. Találkozás 5.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő  parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). A kora délelőtti órákban érkezünk meg Ausztriába, a Schneeberg északkeleti lábánál, Puchberg közelében fekvő Losenheim apró településére. A falu szélén található a Salamander sífelvonó alsó állomása, ahonnan rövid megbeszélés és a hótalpak kiosztása után az ülőlift segítségével néhány perc alatt áthidaljuk a 400 méteres szintkülönbséget, s megérkezünk az Edelweiss-menedékházig (1235 m), ahonnan hótalpas túránk indul. Némi összekészülődés, erőgyűjtés után már csatolhatjuk is a hótalpainkat, és irány a varázslatos téli táj! Útnak indulunk a Schneeberg csúcsa, a Klosterwappen felé. A Schneeberg meredek északi falai alatt haladva először egy erdészeti úton, hatalmas fenyvesek között haladunk a Kuhschneeberg 1500 méter körüli, széles fennsíkjáig. A Schwarzkogel 1521 méteres csúcsa előtt elhaladva megcsodálhatjuk a Trenkmauer meredek sziklafalait, majd ráfordulunk a csúcsra vezető ösvénynek. Az előbb még égig érő fenyőfák gyorsan elmaradnak mellőlünk, s máris törpefenyők között kapaszkodunk tovább. Ez lesz túránk legnehezebb szakasza, az alig másfél kilométeres kaptatón 500 méter szintet kell emelkednünk, míg elérjük a Schneeberg gerincén álló Fischer-menedékházat (2049 m). A ház télen ugyan zárva tart, de a vészmelegedőben azért meghúzódhatunk, felmelegedhetünk és szélvédett helyen fogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat. Innen már csak egy tíz perces, könnyed séta a gerinc mentén a Klosterwappen 2076 méteren álló csúcskeresztje. Tiszta idő esetén fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, megcsodálva a szomszédos Rax-fennsík sokak számára ismerős hegyeit, völgyeit. S ha már itt járunk, természetesen a közelben emelkedő Kaiserstein 2061 méters csúcsára is ellátogatunk, ahonnan a Schneeberg meredek keleti falait vehetjük szemügyre. A csúcshódítással természetesen csak megfelelő időjárás és hóviszonyok esetén lesz lehetőségünk próbálkozni! A már megismert útvonalon térünk vissza a hangulatos Edelweiss-menedékházba, ahol némi melegedés, meleg leves kanalazása után gyalogosan leereszkedünk a parkolóba, buszunkhoz és hazaindulunk. Érkezés Budapestre késő este. (Menetidő: 6-7 óra, szint: 900 méter fel/le,  táv: 11 kilométer.)
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.