Nepál: Manaszlu-körtúra

A Himalája egyik legszebb, máig legérintetlenebb trekkingjén! Csak Nepál megszállottaknak! :)

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal

Vélemények


“Az Annapurna körtúra ötlete 2017. őszére nyúlik vissza, amikor az Alpokból hazatérve még mámorosan a hegyek varázsától és újabb célok után kutatva felfedeztem az Eupolisz utazási iroda ajánlatai között. Többször végignéztem a fotókat, nem győztem betelni velük. A lelkesedésem a páromat is magával ragadta, de volt bennünk egy kis aggódás is amiatt, hogy még nem voltunk 5.000 m fölött, így két hónapos tanakodás után utolsónak jelentkeztünk a túrára. Nagyon jól döntöttünk, mert mindkettőnk véleménye az, hogy csodálatos élmény volt ezen az úton részt venni, megmászni a hegyeket, átkelni a folyók feletti függőhidakon, testközelben látni a havas hegycsúcsokat. Közel 60 évesen pár éves túratapasztalattal nagy kihívás volt számunkra, de boldogok vagyunk, hogy belevágtunk és büszkeséggel tölt el, hogy sikerült teljesítenünk a kitűzött célt. Kifáradva, de boldogan bújtunk be esténként a hálózsákba, és alig vártuk, hogy reggel legyen, hogy újra útnak indulhassunk. Köszönjük Szilveszternek és a nepáli kísérőknek, hogy mindenkire és mindenre figyeltek és mindenben segítettek a túra során. A távok és a magasságok teljesíthetők voltak, kellő időben volt beiktatva pihenőnap is. Külön örülünk a jó szervezésnek, hogy a túra elején és a végén is lehetőségünk volt egy pár napban megismerni az ország kultúráját és ráhangolódni a túrára, majd levezetésként eltölteni pár napot a gyönyörű Pokharában, majd Kathmanduban. Szerencsénkre csodálatos időt fogtunk ki, és a csapat is nagyon jó volt. Külön köszönet minden társunknak, aki ezen a túrán részt vett. Még az élmények hatása alatt vagyunk, de már azon gondolkozunk, hogy mi legyen a következő kihívás: újból a Himalája, vagy valami más?”
“Nepál. Tudtam, hogy melyik oldalon van a térképen, és olyan érdekes alakú az ország zászlója, de többet nem. Aztán úgy éreztem, hogy el kell oda mennem. Miért? Hogy tovább kereshessem a válaszokat és a kérdéseket -- amik szépen lassan összegyűltek a fejemben. Csak Európán belül utaztam eddig, és a legmagasabb csúcs amire lábbal felmentem az 950m volt. A túrázás valahogy kimaradt. A programot olvasva tetszett a túra sokszínűsége: volt benne vallás, gasztronómia, világörökség, kis repülőzés, "5416m-es hegymászás", komfortzóna módosítás. Jelentkeztem az útra. Ez után Kb. 1/2 évig készültem fel: sok videót néztem végig, gyűjtöttem a felszerelést, és ahova lehetett eltúráztam. Kezdtem felfogni a nepáli túra kitűzött magasságát. Éreztem, hogy a fizikumom (+15kg plusz) csak arra elég, hogy ideális körülmények között meg tudjam csinálni az utat. Ha több erőbedobásra lesz szükség, azt az Isteni gondviselés teszi hozzá, vagy a porter guys-ok segítsége, lovas v. helikopteres mentés. És most, hogy már haza jöttünk próbálok valamit leírni az élményekről, de alig tudok. Teljesen nyitottan mentem el, úgy mint egy nyitva felejtett ajtajú komphajó, és bizony elmerültem a látottakban. Itthon furcsa volt, hogy aránylag csönd van az utcán, a kétsávos utat nem öt sávosnak használják, középen nem mennek tehenek, a kutyák nem nyugodtan alszanak hanem ugatnak, nincs felhős por, zebrán mehetek át a zöld jelzésen, a nyers hús boltban kapható, meleg víz jön egyszerűen a csapból, a fűtés meg van, nem kell fát és yakbogyót szedni hozzá és a hegyek nem tartják a felhőket. Mégis ezt látni, tapasztalni kell!!! Többször! Szeretnék köszönetet mondani a túravezetőnknek, helyi kísérőinknek, a teherhordóknak, a csapatnak, meg annak aki a jó időt biztosította. NAMASTE!“
"Nepálból 1x nem elég! Ez a túra volt a második, jövőre lesz a harmadik... :D Aki még nem volt az Everest-régióban, annak azt ajánlom, hogy oda is menjen el! Ez a túra meglepett engem is. Más volt mire számítottam, jó volt, nagyon jó. Nehezen engedem el. Legyetek jók és Namaste... ;-) "
“Szilveszter, ahogy a búcsúvacsorán mondtam, ezt a túrát én hatvan éves szülinapomra kaptam. Indulás előtt három héttel influenzás is lettem, nyavalyogtam, meg ismételgettem: kell ez nekem? Igazán már kételkedtem abban is, hogy ez a kirándulás ajándék vagy büntetés... És megvolt a túra, meglepően simán és gördülékenyen ment minden. Most bánom, hogy nem bámultam meg jobban az egzotikus arcokat, a lassan eltűnő egzotikus helyeket és helyzeteket, és csak úgy temészetesnek vettem testközelből látni a 7000-s és 8000-s csúcsokat. Most már tudom, hogy jobban elkellett volna mélázni sok helyen, mert lehet, hogy vissza nem térő alkalom volt. Az ismerkedésnél érthetetlenül hallgattam, hogy van olyan a csapatban, aki már negyedszere van Nepálban. Most már értem őket. Most már tudom azt is, hogy ez a kirándulás, igenis ajándék volt, sőt bevallom halkan, ha a hatvanegyedik szülinapomra is egy himalájai túrát kapnék, boldog volnék... "
"Szia, Szilveszter! 5000 fölé menni mindig nagy kihívás számomra. Azért megyek az Eupolisszal és konkrétan Veled, mert nekem ez egy garancia arra, hogy minden úgy történik, ahogy elképzelem, amire számítok. Egy ilyen túra garancia arra, hogy teljes elszakadok a napi valóságtól, egy másik világba kerülhetek. A pihenő nap Manangban a legjobbkor, a legjobb helyen történt. Az útvonal a magas hegyek között, a táj szépsége leírhatatlan, fényképeken csak részben visszaadható, jelen kell lenni. Az élmény, hogy megint sikerült teljesíteni valamit, ami régi vágyam volt, minden nehézséget feledtet."
"Baráti invitálásra, teljesen tapasztalat nélkül vágtam neki az útnak (azért előtte pár hónapig hetente a Hármashatár-hegyen 10-20 km-es túrákat tettem :) ) A túra jól felépített, jó általános fizikai állapottal viszonylag könnyen teljesíthető. Az út előtt az irodától kapott felszereléslista tökéletes volt, semmi nem hiányzott a túra alatt. A 4000 méter feletti napok voltak csak nehezebbek a ritka levegő és a hideg miatt. A táj nagyon változatos, a banánpálmáktól indul és az örök hó szintjénél érünk fel a hágóra. A program városnéző, kulturális része is nagyon színes, jó bevezetést ad a buddhizmusba, illetve testközeli harmadik világbeli élményekkel gazdagodhatunk. A nepáliak barátságosak, békések, nincs kéregetés, portéka tukmálása. Ajánlom minden kalandvágyónak."
"Nepál még mindig egy komfortzónán kívüli hely, ahol szédítően magas hegyeket csodálhatunk, a tökéletes szabadság érzése mellett. Elengedhetjük kötöttségeinket, hátra hagyhatjuk a napi rutint, és teljesen átadhatjuk magunkat a legalapvetőbb dolgoknak - enni, inni, menni és elmerülni a tájban. Akik attól tartanak, hogy az egyszerű körülményeket nehéz elviselni, gondoljanak arra, hogy csak ezek között lehet igazán megismerni magunkat, barátainkat, utastársainkat és kis szerencsével ez tud összekovácsolni egy csapatot, akikkel élvezet és öröm lesz megosztani a hosszú napokat. Egyetlen rossz van az egészben, hogy egyszer ez is véget ér, így viszont nem lehet megunni."
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés