Montenegro

A fekete-hegyek színes országa

Montenegro, a 2006 júniusában függetlenné vált csöppnyi állam sok szempontból különleges. Kevés ország kínál ilyen változatos és számos érintetlen természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket ilyen kis területen koncentrálva. Fennséges hegyek, zabolátlan folyók, kristálytiszta, valószínűtlenül smaragd hegyi tavak, szelíd rétek, gazdag állat- és növényvilág, változatos part mentén lágyan simogató tenger. Utazásunk során igyekszünk közel kerülni Montenegro természeti kincseihez, minél többet és alaposabban megismerni belőlük, egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Autóbuszos Montenegro körutazásunk évek óta egyik legnépszerűbb nyári programunk, amely remekül ötvözi a hegyvidéki túrázás és tengerparti nyaralás előnyeit, megfűszerezve mindezt hangulatos városkákkal, különleges természeti szépségekkel. Az áprilistól induló új wizzair repülőjáratnak köszönhetően ez a mesés kis ország már egy alig egy órás repüléssel elérhetővé válik, s az egésznapos oda és visszautazás autóbusszal kíváltható. A repülőgépek menetrendjéhez igazított 8 napos progamunk a 10 napos autóbuszos körutazás első két programpontja kivételével azonos, viszont a repülővel érkezők a tengerparti részen egy nappal tovább maradnak, mivel a repülő aznap csak az esti órákban indul vissza. Montenegrót látni kell! Buszos vagy repülős utazással? A választás a Tied! :)
1

 
Podgorica, Zabljak
 

Érkezés Montenegro fővárosába, Podgoricába. A repülőtérről transzfer a montenegrói hegyek ölelésében fekvő hangulatos településre, Zabljakba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol az elkövetkező 3 éjszakát töltjük, majd megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: apartmanokban.

2

 
Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica
 

Ma egy hosszú, de nagyon szép túrárav indulunk Montenegro fenséges hegyei között. A nappal kelünk, hogy minél több időt tudjunk a nemzeti park szépségeire szánni, majd buszunkkal a nemzeti park egyik bejáratához indulunk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő.  Szállás: apartmanokban. (Táv: 22 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 6-7 óra)

3

 
Žabljak, Prokletije-hegység, Ropojana-völgy, Žabljak
 

Reggel messzebbre kalandozunk Montenegró északi részén. Déltájban érkezünk meg Gusinje mellé, Montenegró legeldugottabb vidékére. A szeszélyes Grlja-patakot követjük a lenyűgöző hegyekkel övezett völgyben. A Grlja hol a felszínen, hol a felszín alatt folyik, rövidke szakaszon is többször váltva a „stílust”. Hatalmas szem alakú karsztforrásként bukkan elő, majd nemsokára vízesését elnyeli egy barlang, amiből aztán ismét kibukkan. Nem csak a Grlja az egyetlen játékos vízfolyás a völgyben, hiszen egy szikla mellől számtalan apró kis forrás bukkan a felszínre egyből kis patakot alkotva. Tartunk egy fotómegállót a Plavi-tónál, ahol a bátrak akár bele is merészkedhetnek a hideg tóba. Estére érünk vissza Žabljakba. (Ropojana-völgy: Táv: 5 kilométer; szint: 100 méter fel és le.)

4

 
Kotori-öböl, Perast, Budva
 

Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. Rövid hajókirándulást tehetünk a városka előtt az öbölben álló szigetek közül a Szirti Madonna-szigetre, vagy felmászhatunk Perast magas harangtornyába a még jobb kilátásért. Szállásunk a montenegrói tengerpart „fővárosában”, Budvában lesz, szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica, Kosmac-erőd
 

Utunk ötödik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába, ahol különféle fakultatív kirándulásokat tehetünk. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk fakultatív hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Este térünk vissza Budvába, hogy a naplemente fényeit a riviéra fölé magasodó, Osztrák-Magyar Monarchia által épített Kosmac-erőd elől élvezhessük. Szállás: apartmanokban.

6

 
Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor
 

A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen-hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 50 m felfelé, 960 m lefelé, menetidő: 2-3 óra)  

7

 
Budva, Ulcinj, Budva
 

Ma akár az egész napot Budvában tölthetjük strandolással, vagy felfedezhetjük a tengerpart további szépségeit. Fotószünetet tartunk az ország jelképének számító Sveti Stefan félszigetre épült falucskájánál, majd a muszlim albánok lakta Ulcinjba utazunk. A városi ebédszünet után egy vadregényes, sziklaöblökkel tarkított partszakaszon merülhetünk meg a hűs habokban, de a városkában bóklászva is eltölthetjük az időt. Ulcinjból kora este térünk vissza a Budvába, s belevethetjük magunkat a város éjszakai forgatagába. Szállás: apartmanokban.

8

 
Budva
 

Még egy nap Budvában. Délelőtt le kell adni az apartmanokat, a felszerelésünket egy csomagszobába tudjuk elhelyezni, majd szabadporgram keretében sétálhatunk Budva központjában, de egy utolsó strandolás, vagy hajókirándulás is beleférhet még a mai napba. A délutáni órákban transzfer a reptérre, majd megkezdjük hazautazásunkat.

A honlapon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés