Montenegró (repülővel)

A fekete-hegyek színes országa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro
Montenegró, a 2006 júniusában függetlenné vált állam sajátossága abban rejlik, hogy alig 14 ezer km-nyi területen kínál rendkívül változatos természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket, etnikai sokszínűséget. Utazásunk során igyekszünk egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.

Mindenképp tarts velünk, ha túrázgatnál a Durmitor égbetörő mészkő vonulatai közt; ha vízre szállnál a világ második legmélyebb kanyonjában tekergő folyón; ha mesés környezetben középkori városokat fedeznél fel a Kotori-öbölben, ha hajóznál és fürdenél a Balkán-félsziget legnagyobb tavában, mely madarak százezreinek nyújt téli menedéket; ha még nem úsztál „kék barlang”-ban; vagy ha egyszerűen csak unod már a horvát tengerpartot és euróban fizetnél a balkán konyha nyújtotta örömökért.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Autóbuszos Montenegró körutazásunk évek óta egyik legnépszerűbb nyári programunk, amely remekül ötvözi a hegyvidéki túrázás és tengerparti nyaralás előnyeit, megfűszerezve mindezt hangulatos városkákkal, különleges természeti szépségekkel. Az újra induló Wizzair repülőjáratnak köszönhetően ez a mesés kis ország már egy alig egy órás repüléssel elérhetővé válik, és az egésznapos oda és visszautazás autóbusszal kiváltható. Montenegrót látni kell!
1

 
Podgorica, Zabljak
 

Érkezés Montenegro fővárosába, Podgoricába. A repülőtérről transzfer a montenegrói hegyek ölelésében fekvő hangulatos településre, Zabljakba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol az elkövetkező 4 éjszakát töltjük, majd megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: panzióban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Durmitor Nemzeti Park, Kalica-völgy, Fekete-tó
 

Ma túrázni indulunk a Durmitor Nemzeti Park egyik legszebb vidékére. Ösvényünk kezdetben a rétekkel tarkított fenyvesben kanyarog, majd a kitartóan emelkedő ösvény szép lassan kiér az erdőből. A Kalica-völgy küszöbén megpihenünk és változatos tájon haladunk a völgy aljában, mellettünk a Meded csipkézett gerince fut. Amint kiérünk az erdőből, gyönyörű hegyi panoráma fogad, a meredek sziklafalak között néhol hófoltok, másutt törpefenyő állományok. A túra csúcspontja egy vidám piros bivakház, amely mellett pihenünk, ebédelünk. A visszafelé vezető út már ismerős lesz, a tóig együtt mozog a csapat. Itt lehet fürdeni, lábat áztatni, de azokkal, akik éreznek magukban erőt, tovább folytatjuk túránkat a Fekete-tó megkerülésével. (Crno Jezero). A várhatóan késői tegnapi érkezés miatt ma este tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: panzióban. (Kalica-völgy: táv: 14 km, szint: 600 m fel és le, menetidő: 5-6 óra; Fekete-tó körbe: táv 5 km, szint 100 m, menetidő: 1-2 óra.)

3

 
Durmitor Nemzeti Park, Tara-kanyon
 

Ezen a napon egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk legmélyebb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják, velük elidőzünk a kilátópontokon és lesétálunk a folyóhoz. Lehetőség van az ún. zipline kipróbálására is, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett. Szállás: panzióban.

4

 
Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica
 

Buszunkkal ma ismét a Durmitor Nemzeti Park bejáratához indulunk, hogy egy igazán kiadós, de nem kevésbé látványos túrát tegyünk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő. Szállás: panzióban. (Táv: 21 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 7-8 óra)

5

 
Kotori-öböl, Perast, Budva
 

Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. Rövid hajókirándulást tehetünk a városka előtt az öbölben álló szigetek közül a Szirti Madonna-szigetre, vagy felmászhatunk Perast magas harangtornyába a még jobb kilátásért. Szállásunk a montenegrói tengerpart „fővárosában”, Budvában lesz, szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

6

 
Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor
 

A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen- hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet, így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 950 m lefelé, menetidő: 3-4 óra)

7

 
Budva / Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica
 

Utunk hetedik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy egy fakultatív program keretében ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Az estét már Budva hangulatos óvárosában tölthetjük. Szállás: Budva, apartmanokban.

8

 
Budva, Podgorica
 

A mai napon elbúcsúzunk Montenegrótól, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. 

A honlapon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.