Bejelentkezés

Mexikó

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Tudtad, hogy a spanyol hódítások ellenére a maják még mind a mai napig élnek és virulnak Mexikóban? Hogy a dzsungel mélyén 1500-1800 éves városok húzódnak égbetörő piramisokkal? Hogy a mangrovefák közt végigúszni az ősi maja csatornarendszerben az egyik legtutibb élmény? Hogy a katolikus San Juan Chamula-templomban misztikus szertartások közepette tyúkokat áldoznak a tzozil indiánok? Vagy mindezt tudtad Mexikóról, de még nem másztál fel a látványos La Malinche-vulkán tetejére, nem kóstoltad meg a híres pueblai csokis csirkét, még nem csónakáztál végig a majd 1000 méter magas sziklafalak között a Sumideró-kanyonban? Nem fürödtél a zubogó Agua Azul vízesésrendszer habjai között, vagy kimaradt az életedből egy hamisítatlan karib-tengeri ejtőzés némi koktél kíséretében? Akkor itt az idő, hogy elröpülj velünk Mexikóba! Két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt! :)

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Mexikóváros történelmi része (UNESCO Világörökség része)  
- Teotichuacan ősi városa (UNESCO Világörökség része) 
- Puebla csodálatos koloniális városa (UNESCO Világörökség része)  
- La Malinche-vulkán (4461 m) 
- Sumideró Kanyon
- Palenque őserdei maja városa 
(UNESCO Világörökség része)
- Agua Azul-vízesésrendszer 

- Chichen Itza maja-azték város (UNESCO Világörökség része)
- Sian Kaan Biorezervátum (UNESCO Világörökség része)
- Tulum páratlan fekvésű maja romváros

Időpontok

 • 2024. március 05 → 17.
 • 1. nap Mexikóváros

  Érkezés Mexikóvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid eligazítást tartunk az elkövetkező napok programjáról, s próbáljuk kipihenni az utazás fáradalmait. Szállás: szálloda. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.
 • 2. nap Mexikóváros

  1
  Miután elköltöttük első jellegzetes mexikói reggelinket, nekivágunk, hogy felfedezzük ezt az impozáns, hatalmas, sokszínű várost. Az utcákon gyümölcsöt, mexikói streetfoodot árulnak, mindenhonnan szól a zene, illatok és színek kavalkádja jellemzi Mexikóvárost, mégsem tűnik teljesen idegennek. A város építészeti arculatán ott hagyták nyomukat az európai hatások. Az Alameda Central Park mellett elsétálva betérhetünk egy kiállítótérbe, ahol megcsodálhatjuk Diego Rivera híres történelmi freskóját, majd néhány lépés után ott találjuk magunkat a Palácio Belas Artes lenyűgöző épülete előtt. Innen érdemes bepillantani a posta épületébe, vagy felliftezni a Latin-Amerika Toronyba, ahonnan tiszta idő esetén térképként terül el alattunk az ország (és a térség) egyik legnagyobb városa, távolabb feltűnnek a környező vulkánok jellegzetes háromszög-kontúrjai. Ezután a Szent Ferenc-templom mellett elhaladva kisétálunk a város főterére, a Zócalora, ahol megnézhetjük a katedrálist és a tér közepén lengő elképesztő méretű mexikói nemzeti lobogót. Este a mariachi-zenészek legközkedveltebb gyülekezőhelyére sétálunk el, a Garibaldi-térre. Itt egymást érik a színes, elegáns ruhába öltözött együttesek, szól a trombita, gitár és a harsány énekszó. Megtartjuk ismerkedési estünket, majd nyugovóra térünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Mexikóváros, Teotichuacan, Puebla

  1
  Teotihuacan lenyűgöző romvárosába kora reggel jutunk el, hogy a tömeget elkerülve, kényelmesen tudjuk felfedezni az itt található hatalmas piramisokat, az „Istenek városát”. Megmászhatjuk a világ 3. legnagyobb kőpiramisát, a Pirámide del Sol-t, sétálhatunk a titokzatos teotichuakan (később azték) birodalom legnépesebb településének romjai között, és piknikezhetünk az egykori fényűző paloták mellett. Délután aztán újra buszra szállunk, hogy néhány órás utazás után megérkezzünk Pueblába, a gyarmati városok egyik legszebbikébe. Szállásunk elfoglalása után a főtéren keresünk egy éttermet, hogy belekóstolhassunk a változatos, gazdag mexikói konyha remekeibe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.
 • 4. nap Puebla / La Malinche

  Pihenőnap Pueblában. Ma szabadprogram keretében kereshetjük fel a rendkívül hangulatos városközpont műemlékeit. Az aktívabb utasainkkal eközben egy fakultatív program keretében a Puebla közelében emelkedő 4461 méter magas La Malinche vulkán megmászására indulunk. Először Apizaco érintésével a La Malintzi nemzeti park bejáratához utazunk. Itt már kevéssel 3000 m fölött járunk, s ahogy elindulunk a fenyvesek övezte keskeny ösvényen a vulkán irányába, egyre inkább érezzük a magasságot minden lépésünkön. Alig egy óra alatt elhagyjuk az erdőhatárt, innentől előbb füves, majd mind inkább poros, köves, igazi vulkanikus tájon visz az utunk, egyre meredekebb kaptatókkal fűszerezve. Az utolsó szakaszon a sziklás, omladékos terepen néha már a kezünket is használni kell, de technikai nehézséget a La malinche mászása nem támaszt. A csúcsra felérve tiszta időben bámulatos panoráma fogad: a távolban, Keleten jól kivehetően íncselkedik velünk a Pico de Orizaba közel 5700 m magas, jégsipkával borított csúcsa, míg Nyugatról a füstölgő Popocatépelt és a "fekvő hölgy", a szélesen elterülő Ixtaccíhuatl keretezi a láthatárt. A meredek terepen jóval gyorsabban ereszkedünk vissza a már ismerős terepen a park bejáratához. Mivel jó eséllyel ránk fog esteledni, fejlámpa mindenképpen legyen a kishátizsákban! A park bejáratánál buszra szállunk, s visszautazunk Pueblába, ahol a mai túra után különösen jól fog esni egy forró zuhany, a vacsora és a pihenés. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 1300 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 6-7 óra)
 • 5. nap Puebla, Mexikóváros, Tuxtla Gutierrez, San Cristóbal

  A mai napon reggel elindulunk a repülőtérre, belföldi járattal repülünk Tuxtla Gutierrezbe, hogy onnan bérelt buszunkkal a hegyek felé induljunk, a Chiapas-tartományban található San Cristóbal de las Casas-ba, Mexikó egyik legarchaikusabb és néha kifejezetten hűvös városába. Miután elfoglaltuk szállásunkat San Cristóbal központjában, megkóstolhatjuk a helyi sütödékben készített mexikói hamburgert, vagy beülhetünk a helyi bárok egyikébe. San Cristobálban két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap San Cristóbal, Sumideró Canón, San Juan de Chamula

  Reggel elbuszozunk a környék lélegzetelállító látványosságához, a Canón de Sumiderohoz. A Rió Grijalva víztározóját hatalmas, 7-800 méter magas falak veszik körül, motorcsónaktúránk során pelikánok röpködnek körülöttünk, a part mentén kárókatonák szárogatják szárnyaikat, kopasz nyakú keselyűk botladoznak az iszapban, a lombok között pókmajmok lendülnek ágról ágra, hatalmas hüllők, krokodilok heverésznek a parton. Miután kiszálltunk csónakunkból, a közeli San Juan de Chamula kisvárosába kirándulunk, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg az archaikus szokások szerint élő tzozil és tzezal indiánok mindennapjait. A falu főterén található templom belterében nincsenek padok, a padlózaton fenyőtüskeszőnyegen kiscsoportokban ülnek és imádkoznak a helyi indiánok, a különös szertartásban keverednek a kereszténység, a samanizmus és a modern kor elemei. Fényképezni szigorúan tilos a templomban, mégis életre szóló élményként vésődhetnek belénk a képek, ahogy csöndben körbesétálunk az elmélyülten imádkozó helyiek között. Este visszatérünk szállásunkra San Cristóbal de las Casasba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap San Cristóbal de las Casas, Agua Azul, Palenque

  2
  Reggeli után buszra szállunk és búcsút intünk a hegyek közt megbúvó San Cristóbal de las Casas-nak, hosszú buszozás áll előttünk, szerpentineken, fekvőrendőrökön, apró hegyi indiánfalvakon keresztül vezet az út, a környező hegyvidék bámulatos formavilága és az egyre dúsabb növényzet kárpótol minket a fárasztó utazásért. Ahogy ereszkedünk le a hegyekből, egyre melegebb lesz az idő is, fürdéssel egybekötött pihenőt iktatunk be az Agua Azul vízesésrendszerénél. Ragyogó kékségű, friss vízben csobbanhatunk, megkóstolhatjuk a friss ananászt, apró, édes banánokat, papaya-t. A pihentető lubickolás után buszunkkal továbbutazunk az egyik legszebb fekvésű maja romváros, Palenque felé. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Palenque

  2
  Reggel egy helyi busszal a romok felé vesszük utunkat, és a nap hátralévő részét itt töltjük. A természet közelsége meghatározza Palenque hangulatát: iguánok simulnak a fatörzsekhez, színes madarak rebbennek lombtól lombig. A romok feltárása (a legtöbb maja emlékhez hasonlóan) folyamatban van, a körbevezetés során megismerkedhetünk a maja ember természet- és világszemléletével, a dzsungel mélyén rejlő romok titkaival. A terület apróbb tárgyi emlékeit, és az uralkodói síremléket a múzeumban meg is tekinthetjük. Miután visszabuszoztunk Palenque-be, megvacsorázunk, és sétálhatunk egyet a környéken, majd közösen a buszpályaudvarra megyünk, elhelyezkedünk egy kényelmes éjszakai buszon, hogy a Yucatán-félszigetet átszelve Tulum felé utazzunk az éjszaka során. Szállás: éjszakai busz.
 • 9. nap Tulum

  Miután átvágtunk a Yucatán-félszigeten, reggel érkezünk Tulumba. A szállásra megyünk, ahol lerakjuk nehéz táskáinkat és fürdőruhával a kistáskában indulunk a Karib-tenger homokos partjai felé. Ezen a partszakaszon található a késő-klasszikus korszak kétségtelenül legfestőibb maja romvárosa. A Kelet felől érkező spanyol felfedezőkhöz hasonlóan mi is ámulva nézzük a maja építészet remekbe szabott alkotását. A romok közvetlenül a tengerparton helyezkednek el, döbbenetes kilátással és iguánák tucatjaival. Ez volt az utolsó maja város, amit elhagytak lakói, miután bejöttek a spanyolok. A romváros meglátogatása után következik a jól megérdemelt pihenés: birkózás a tenger jádezöld hullámaival, heverészés a homokos tengerparton egy hűsítő koktéllal a kézben. Szállás: szállodában, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 10. nap Tulum, Chichen Itza

  A mai nap során a legnevezetesebb maja városba látogatunk, a hatalmas méretekkel rendelkező Chichen Itzába. A letisztított romok közt különösen érdekes lehet a Yucatán-félsziget legnagyobb labdajáték tere, ahol egykor 7-7 játékos küzdött egymással a vallási és politikai szempontból is vérre menő labdajáték szabályai szerint. A hatalmas Kukulkán-piramist minden oldalról körüljárhatjuk, elsétálhatunk az egyik legnagyobb maja cenotéhez (mészkőmélyedésben kialakult természetes vízgyűjtő). Helyi vezetőnk szimbolikus fény-és visszhangjáték-elemeket mutat nekünk, megelevenednek egy több ezer éves kultúra mindennapjai és szakrális ünnepei. Természetesen ez is Unesco–Világörökség része, illetve része a Világ Új Hét Csodájának. Chichen Itza után egy különleges cenotéhoz látogatunk, ahol megmártózhatunk a barlangmedencében, a kristálytiszta vízben. Miután megszáradtunk, visszabuszozunk Tulumba. Szállás: szálloda.
 • 11. nap Tulum, Coba

  2
  Délelőtt kibuszozunk Cobába, ahol a romok feltárása még folyamatban van. Biciklire pattanunk és az egymástól egy-két kilométerre lévő épületeket a dzsungelösvényeken bringázva fedezzük fel. Akinek nincs kedve biciklizni, bérelhet biciklitaxit, vagy egyszerűen elsétálhat az ösvényeken. Ahogy kimászunk a Nohuch Mol piramis tetejére, egyszerre az esőerdő fölé érünk, alig látni lakott települést, csak a sűrű, tömött lombokat, néha egy-egy papagájrikoltást hallani. Cobából visszabuszozunk Tulumba.  Szállás: szálloda.
 • 12. nap Tulum / Sian Kaan Biorezervátum

  A mai nap során pihenhetünk a tengerparton, fürödhetünk a tengerben, vagy fakultatív kirándulás keretén belül ellátogathatunk a Sian Kaan Biorezervátumba, ahol helyi vezetők visznek motorcsónakkal a hatalmas vízi szavannán. Az ősi maják által épített csatornákon csónakozunk, majd mentőmellényeinket felvéve leúsztatjuk magunkat a selymes édesvízben. Úszás után visszaszállunk a csónakokba, vár minket a friss gyümölcsökből készített elemózsia. Ezután lagúnákat átszelve kimegyünk a Karib-tenger egy elhagyott partszakaszára. Útközben szerencsés esetben krokodilokat, tengeri madarakat, sőt néha a rejtőzködő életet élő lamantint is láthatjuk. A program ebéddel zárul, majd visszavisznek bennünket a szállásunkra, Tulumba. Szállás: szálloda.
 • 13. nap Tulum, Cancún

  A mai napon elbúcsúzunk Mexikótól, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást taxikkal és bérelt autóbusszal, éjszakai busszal, a megjelölt helyeken hajóval, 
- 11 éjszakát szállodákban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket a programban jelöltek szerint,
- a Teotichuacan kirándulást belépő nélkül,
- a Chichen Itza kirándulást belépő nélkül,
- a Coba kirándulást belépő nélkül,
- a Palenque kirándulást belépő nélkül,
- az Agua Azul kirándulást belépő nélkül,
- a Canón Sumidero kirándulást belépők nélkül,
- a San Juan de Chamula-kirándulást belépők nélkül 
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belfölkdi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- az étkezést,
- az esetleges amerikai vízumot vagy ESTA engedélyt (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van),
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Mexikóváros, Cancún - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 470.000 Ft.
A belföldi repülőjegy várható ára (Mexikóváros - Tuxtla Gutierrez útvonalon) kb. 45.000 Ft - 95.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem kell különösebb nehézséggel számolnunk, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek a túrák. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

A fakultatív La Malinche vulkánmászás megerőltető a laza vulkánikus talaj miatt, komoly a szintemelkedés is, ezért kitartást és jó kondíciót igényel!

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a szállodák 2 ágyas, saját fürdőszobával, angol WC-vel, hideg/meleg vizes zuhannyal, tiszta törölközővel felszerelt szobák. Városi szállodáinkban 24 órás portaszolgálat vár, a városi szállásokon WIFI-kapcsolatot is találunk. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes házakban eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. Alapvetően két fős szobákban szállunk meg, ritkán előfordulhat 3 fős szoba is. Egy éjszakát éjszakai buszjáraton töltünk.

Terület

Mexikóról sok rosszat hallunk a hírekből, de mi alapvetően a turizmus által jobban érintett, biztonságosabb területen fogunk mozogni. Mexikó fejlett és modern ország, azonban a szegénység még mindig jelentős rétegeket érint. Guatemalában az európai normákhoz képest szegényebb, egyszerűbb viszonyokkal találkozunk. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Tömegeket érint a reménytelen szegénység, így a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :)

Mivel Európán kívül vagyunk, ezért fel kell készülni a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt nem annyira motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Ezért szervezés szempontjából is sok minden megtörténhet, természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

A hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Ezért javasolt a meleg ruházat, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet! Chiapas-tartományban, San Cristóbal de las Casas városában esetenként éjszaka akár +5-8 Celsius fokra is lehűlhet a hőmérséklet, ezért a meleg ruházat mellett javasolt egy vékonyabb sapka-sál, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, zsebkés, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség Tulumban és San Cristóbal de las Casasban is lesz.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal, mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964  nyitva: hétköznap 10.00 – 20.00, szombat 10.00 – 16.00: http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352 A malária esélye a trópusi részeken, esőerdei romoknál megnövekszik, a megelőzésre szolgáló gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - mindenképpen konzultálj szakorvossal, az oltóközpontban részletes tájékoztatást nyújtanak malária ügyében is! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj!

Élelem

Milyen a mexikói konyha?

Mexikóba tilos az élelmiszer bevitele, de ha nem lenne tilos, mi is megtiltanánk :) Ugyanis a mexikói konyha világhírű! Tudtad hogy 2010-ben felvették az UNESCO Világörökségei közé (a francia konyhával együtt)? Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett éttermeket is érintünk. Gyümölcslevekhez, friss, trópusi gyümölcsökhöz szinte mindenhol hozzá lehet és érdemes jutni. Nachos, guacamole, taco, csirkés fajitas, hogy csak néhányat említsünk a világhíres mexikói ízek közül. Ezt kár lenne kihagyni!

Pénz-ügy

Mexikóban a mexikói Peso (1 MXN ~ 20 HUF) a fizetőeszköz. Mexikóban az USD-t és az EURO-t egyaránt beváltják Peso-ra. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz hasonló árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 350-500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 200-250 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak (2023):
- Reptéri transzfer Mexikóvárosba: 150 – 400 Peso / fő.
- Reptéri transzfer Tulumból Cancunba: 250 – 2000 Peso / fő.
- Teotichuatan: 195 Peso
- La malinche (fakultatív kirándulás): 50 USD
- Canon de Sumidero, belépő: 50 Peso
- San Juan de Chamula, templom belépő: 60 Peso
- San Juan de Chamula, falubelépő: 30 Peso
- Agua Azul belépő: 80 Peso
- Palenque, Palenque romok belépő: 195 Peso
- Tulum belépő: 148 Peso
- Chichen Itza belépő: 614 Peso
- Chichen Itza cenote + ebéd: 350 Peso
- Coba: belépő: 160 Peso
- Coba: bicikli: 65 Peso
- Sian Kaan rezervátum (fakultatív kirándulás reggelivel és ebéddel, transzferrel): 2700 peso/fő

Hozzávetőleges főétel át utcai kifőzdében: 90-130 Peso, közepes étteremben: 150 - 300 Peso.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/mexiko

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges holminkat az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 24.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 44.710 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.