Bejelentkezés

Mexikó

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Tudtad, hogy a spanyol hódítások ellenére a maják még mind a mai napig élnek és virulnak Mexikóban? Hogy a dzsungel mélyén 1500-1800 éves városok húzódnak égbetörő piramisokkal? Hogy a mangrovefák közt végigúszni az ősi maja csatornarendszerben az egyik legtutibb élmény? Hogy a katolikus San Juan Chamula-templomban misztikus szertartások közepette tyúkokat áldoznak a tzozil indiánok? Vagy mindezt tudtad Mexikóról, de még nem másztál fel a látványos La Malinche-vulkán tetejére, nem kóstoltad meg a híres pueblai csokis csirkét, még nem csónakáztál végig a majd 1000 méter magas sziklafalak között a Sumideró-kanyonban? Nem fürödtél a zubogó Agua Azul vízesésrendszer habjai között, vagy kimaradt az életedből egy hamisítatlan karib-tengeri ejtőzés némi koktél kíséretében? Akkor itt az idő, hogy elröpülj velünk Mexikóba! Két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt! :)

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Mexikóváros történelmi része (UNESCO Világörökség része)  
- Teotichuacan ősi városa (UNESCO Világörökség része) 
- Puebla csodálatos koloniális városa (UNESCO Világörökség része)  
- La Malinche-vulkán (4461 m) 
- Sumideró Kanyon
- Palenque őserdei maja városa 
(UNESCO Világörökség része)
- Agua Azul-vízesésrendszer 

- Chichen Itza maja-azték város (UNESCO Világörökség része)
- Sian Kaan Biorezervátum (UNESCO Világörökség része)
- Tulum páratlan fekvésű maja romváros
Eupolisz Air!

5% kedvezmény

Érvényes: 2023. december 10-ig beérkezett jelentkezés esetén.

Az Eupolisz Air időszakkal szeretnénk megtámogatni, hogy akkor hozd meg a döntést, amikor a repülőjegyek ára még nem az egekben jár. Amint a kiválasztott út indulása garantálttá válik, javasoljuk, hogy minél előbb vásárold meg a repülőjegyed. Ha az Eupolisz Air időszak alatt jelentkezel az útra (a jelentkezés az előleg vagy a teljes összeg befizetésével teljesül), akkor 5% kedvezményt kapsz a teljes utazás árából.
A kedvezmény összevonható a törzsutas-kedvezményünkkel.

Az utazás ára Eupolisz Air időszak alatti jelentkezés esetén: 521.550.- Ft + repülőjegy
Amennyiben 5%-os törzsutas vagy: 494.100.- Ft + repülőjegy
Amennyiben 10%-os törzsutas vagy: 466.650.- Ft + repülőjegy

Időpontok

 • 2024. március 05 → 17.
Ha szeretnéd még teljesebbé és kerekebbé tenni utazásod, a túra végén becsatlakozhatsz a rákövetkező napon induló Guatemala körutazásunkba! Részletek: Guatemala
 • 1. nap Mexikóváros

  Érkezés Mexikóvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid eligazítást tartunk az elkövetkező napok programjáról, s próbáljuk kipihenni az utazás fáradalmait. Szállás: szálloda. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.
 • 2. nap Mexikóváros

  1
  Miután elköltöttük első jellegzetes mexikói reggelinket, nekivágunk, hogy felfedezzük ezt az impozáns, hatalmas, sokszínű várost. Az utcákon gyümölcsöt, mexikói streetfoodot árulnak, mindenhonnan szól a zene, illatok és színek kavalkádja jellemzi Mexikóvárost, mégsem tűnik teljesen idegennek. A város építészeti arculatán ott hagyták nyomukat az európai hatások. Az Alameda Central Park mellett elsétálva betérhetünk egy kiállítótérbe, ahol megcsodálhatjuk Diego Rivera híres történelmi freskóját, majd néhány lépés után ott találjuk magunkat a Palácio Belas Artes lenyűgöző épülete előtt. Innen érdemes bepillantani a posta épületébe, vagy felliftezni a Latin-Amerika Toronyba, ahonnan tiszta idő esetén térképként terül el alattunk az ország (és a térség) egyik legnagyobb városa, távolabb feltűnnek a környező vulkánok jellegzetes háromszög-kontúrjai. Ezután a Szent Ferenc-templom mellett elhaladva kisétálunk a város főterére, a Zócalora, ahol megnézhetjük a katedrálist és a tér közepén lengő elképesztő méretű mexikói nemzeti lobogót. Este a mariachi-zenészek legközkedveltebb gyülekezőhelyére sétálunk el, a Garibaldi-térre. Itt egymást érik a színes, elegáns ruhába öltözött együttesek, szól a trombita, gitár és a harsány énekszó. Megtartjuk ismerkedési estünket, majd nyugovóra térünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Mexikóváros, Teotichuacan, Puebla

  1
  Teotihuacan lenyűgöző romvárosába kora reggel jutunk el, hogy a tömeget elkerülve, kényelmesen tudjuk felfedezni az itt található hatalmas piramisokat, az „Istenek városát”. Megmászhatjuk a világ 3. legnagyobb kőpiramisát, a Pirámide del Sol-t, sétálhatunk a titokzatos teotichuakan (később azték) birodalom legnépesebb településének romjai között, és piknikezhetünk az egykori fényűző paloták mellett. Délután aztán újra buszra szállunk, hogy néhány órás utazás után megérkezzünk Pueblába, a gyarmati városok egyik legszebbikébe. Szállásunk elfoglalása után a főtéren keresünk egy éttermet, hogy belekóstolhassunk a változatos, gazdag mexikói konyha remekeibe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk.
 • 4. nap Puebla / La Malinche

  Pihenőnap Pueblában. Ma szabadprogram keretében kereshetjük fel a rendkívül hangulatos városközpont műemlékeit. Az aktívabb utasainkkal eközben egy fakultatív program keretében a Puebla közelében emelkedő 4461 méter magas La Malinche vulkán megmászására indulunk. Először Apizaco érintésével a La Malintzi nemzeti park bejáratához utazunk. Itt már kevéssel 3000 m fölött járunk, s ahogy elindulunk a fenyvesek övezte keskeny ösvényen a vulkán irányába, egyre inkább érezzük a magasságot minden lépésünkön. Alig egy óra alatt elhagyjuk az erdőhatárt, innentől előbb füves, majd mind inkább poros, köves, igazi vulkanikus tájon visz az utunk, egyre meredekebb kaptatókkal fűszerezve. Az utolsó szakaszon a sziklás, omladékos terepen néha már a kezünket is használni kell, de technikai nehézséget a La malinche mászása nem támaszt. A csúcsra felérve tiszta időben bámulatos panoráma fogad: a távolban, Keleten jól kivehetően íncselkedik velünk a Pico de Orizaba közel 5700 m magas, jégsipkával borított csúcsa, míg Nyugatról a füstölgő Popocatépelt és a "fekvő hölgy", a szélesen elterülő Ixtaccíhuatl keretezi a láthatárt. A meredek terepen jóval gyorsabban ereszkedünk vissza a már ismerős terepen a park bejáratához. Mivel jó eséllyel ránk fog esteledni, fejlámpa mindenképpen legyen a kishátizsákban! A park bejáratánál buszra szállunk, s visszautazunk Pueblába, ahol a mai túra után különösen jól fog esni egy forró zuhany, a vacsora és a pihenés. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 1300 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 6-7 óra)
 • 5. nap Puebla, Mexikóváros, Tuxtla Gutierrez, San Cristóbal

  A mai napon reggel elindulunk a repülőtérre, belföldi járattal repülünk Tuxtla Gutierrezbe, hogy onnan bérelt buszunkkal a hegyek felé induljunk, a Chiapas-tartományban található San Cristóbal de las Casas-ba, Mexikó egyik legarchaikusabb és néha kifejezetten hűvös városába. Miután elfoglaltuk szállásunkat San Cristóbal központjában, megkóstolhatjuk a helyi sütödékben készített mexikói hamburgert, vagy beülhetünk a helyi bárok egyikébe. San Cristobálban két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap San Cristóbal, Sumideró Canón, San Juan de Chamula

  Reggel elbuszozunk a környék lélegzetelállító látványosságához, a Canón de Sumiderohoz. A Rió Grijalva víztározóját hatalmas, 7-800 méter magas falak veszik körül, motorcsónaktúránk során pelikánok röpködnek körülöttünk, a part mentén kárókatonák szárogatják szárnyaikat, kopasz nyakú keselyűk botladoznak az iszapban, a lombok között pókmajmok lendülnek ágról ágra, hatalmas hüllők, krokodilok heverésznek a parton. Miután kiszálltunk csónakunkból, a közeli San Juan de Chamula kisvárosába kirándulunk, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg az archaikus szokások szerint élő tzozil és tzezal indiánok mindennapjait. A falu főterén található templom belterében nincsenek padok, a padlózaton fenyőtüskeszőnyegen kiscsoportokban ülnek és imádkoznak a helyi indiánok, a különös szertartásban keverednek a kereszténység, a samanizmus és a modern kor elemei. Fényképezni szigorúan tilos a templomban, mégis életre szóló élményként vésődhetnek belénk a képek, ahogy csöndben körbesétálunk az elmélyülten imádkozó helyiek között. Este visszatérünk szállásunkra San Cristóbal de las Casasba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap San Cristóbal de las Casas, Agua Azul, Palenque

  2
  Reggeli után buszra szállunk és búcsút intünk a hegyek közt megbúvó San Cristóbal de las Casas-nak, hosszú buszozás áll előttünk, szerpentineken, fekvőrendőrökön, apró hegyi indiánfalvakon keresztül vezet az út, a környező hegyvidék bámulatos formavilága és az egyre dúsabb növényzet kárpótol minket a fárasztó utazásért. Ahogy ereszkedünk le a hegyekből, egyre melegebb lesz az idő is, fürdéssel egybekötött pihenőt iktatunk be az Agua Azul vízesésrendszerénél. Ragyogó kékségű, friss vízben csobbanhatunk, megkóstolhatjuk a friss ananászt, apró, édes banánokat, papaya-t. A pihentető lubickolás után buszunkkal továbbutazunk az egyik legszebb fekvésű maja romváros, Palenque felé. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Palenque

  2
  Reggel egy helyi busszal a romok felé vesszük utunkat, és a nap hátralévő részét itt töltjük. A természet közelsége meghatározza Palenque hangulatát: iguánok simulnak a fatörzsekhez, színes madarak rebbennek lombtól lombig. A romok feltárása (a legtöbb maja emlékhez hasonlóan) folyamatban van, a körbevezetés során megismerkedhetünk a maja ember természet- és világszemléletével, a dzsungel mélyén rejlő romok titkaival. A terület apróbb tárgyi emlékeit, és az uralkodói síremléket a múzeumban meg is tekinthetjük. Miután visszabuszoztunk Palenque-be, megvacsorázunk, és sétálhatunk egyet a környéken, majd közösen a buszpályaudvarra megyünk, elhelyezkedünk egy kényelmes éjszakai buszon, hogy a Yucatán-félszigetet átszelve Tulum felé utazzunk az éjszaka során. Szállás: éjszakai busz.
 • 9. nap Tulum

  Miután átvágtunk a Yucatán-félszigeten, reggel érkezünk Tulumba. A szállásra megyünk, ahol lerakjuk nehéz táskáinkat és fürdőruhával a kistáskában indulunk a Karib-tenger homokos partjai felé. Ezen a partszakaszon található a késő-klasszikus korszak kétségtelenül legfestőibb maja romvárosa. A Kelet felől érkező spanyol felfedezőkhöz hasonlóan mi is ámulva nézzük a maja építészet remekbe szabott alkotását. A romok közvetlenül a tengerparton helyezkednek el, döbbenetes kilátással és iguánák tucatjaival. Ez volt az utolsó maja város, amit elhagytak lakói, miután bejöttek a spanyolok. A romváros meglátogatása után következik a jól megérdemelt pihenés: birkózás a tenger jádezöld hullámaival, heverészés a homokos tengerparton egy hűsítő koktéllal a kézben. Szállás: szállodában, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 10. nap Tulum, Chichen Itza

  A mai nap során a legnevezetesebb maja városba látogatunk, a hatalmas méretekkel rendelkező Chichen Itzába. A letisztított romok közt különösen érdekes lehet a Yucatán-félsziget legnagyobb labdajáték tere, ahol egykor 7-7 játékos küzdött egymással a vallási és politikai szempontból is vérre menő labdajáték szabályai szerint. A hatalmas Kukulkán-piramist minden oldalról körüljárhatjuk, elsétálhatunk az egyik legnagyobb maja cenotéhez (mészkőmélyedésben kialakult természetes vízgyűjtő). Helyi vezetőnk szimbolikus fény-és visszhangjáték-elemeket mutat nekünk, megelevenednek egy több ezer éves kultúra mindennapjai és szakrális ünnepei. Természetesen ez is Unesco–Világörökség része, illetve része a Világ Új Hét Csodájának. Chichen Itza után egy különleges cenotéhoz látogatunk, ahol megmártózhatunk a barlangmedencében, a kristálytiszta vízben. Miután megszáradtunk, visszabuszozunk Tulumba. Szállás: szálloda.
 • 11. nap Tulum, Coba

  2
  Délelőtt kibuszozunk Cobába, ahol a romok feltárása még folyamatban van. Biciklire pattanunk és az egymástól egy-két kilométerre lévő épületeket a dzsungelösvényeken bringázva fedezzük fel. Akinek nincs kedve biciklizni, bérelhet biciklitaxit, vagy egyszerűen elsétálhat az ösvényeken. Ahogy kimászunk a Nohuch Mol piramis tetejére, egyszerre az esőerdő fölé érünk, alig látni lakott települést, csak a sűrű, tömött lombokat, néha egy-egy papagájrikoltást hallani. Cobából visszabuszozunk Tulumba.  Szállás: szálloda.
 • 12. nap Tulum / Sian Kaan Biorezervátum

  A mai nap során pihenhetünk a tengerparton, fürödhetünk a tengerben, vagy fakultatív kirándulás keretén belül ellátogathatunk a Sian Kaan Biorezervátumba, ahol helyi vezetők visznek motorcsónakkal a hatalmas vízi szavannán. Az ősi maják által épített csatornákon csónakozunk, majd mentőmellényeinket felvéve leúsztatjuk magunkat a selymes édesvízben. Úszás után visszaszállunk a csónakokba, vár minket a friss gyümölcsökből készített elemózsia. Ezután lagúnákat átszelve kimegyünk a Karib-tenger egy elhagyott partszakaszára. Útközben szerencsés esetben krokodilokat, tengeri madarakat, sőt néha a rejtőzködő életet élő lamantint is láthatjuk. A program ebéddel zárul, majd visszavisznek bennünket a szállásunkra, Tulumba. Szállás: szálloda.
 • 13. nap Tulum, Cancún

  A mai napon elbúcsúzunk Mexikótól, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.