Etiópia (Omo-völgy)

Utazás az emberiség bölcsőjében, a frigyláda nyomában...

Hosszabbítási lehetőség: Omo-völgy - betekintés a déli animista törzsek életébe

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket Gondarban és Addis Abeba-ban, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt autóbusszal Gondar és Bahir Dar között,
- 1 éjszakát hotelban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszakát lodgeban, 2-4 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszakát szállodában, 2-4 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- 1 éjszakát panzióban, 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- indulástól függően csomagszobát a bőröndöknek,
- a túrát a Kék-Nílus forrásához,
- a hajókirándulást a Tana tavon,
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a kötelező helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.


Út ára a hosszabbítás során tartalmazza:
- a repülőtéri transzfereket Addis Abeba-ban, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt terepjárókkal,
- 2 éjszakát szállóban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás egyszerű szobákban,
- 3 éjszakát szállóban, 2-4 ágyas, külső közös fürdőszobás, egyszerű szobákban,
- 1 éjszakát panzióban, 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- indulástól függően csomagszobát, a bőröndöknek,
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- kirándulást az Abaita Sahala Nemzeti Parkban,
- a Mango Nemzeti Parkban lévő kirándulást,
- kirándulást a Nechisar Nemzeti Parkban,
- piaclátogatást,
- a hőforrás meglátogatását,
- hajóbérlést a Neich Sar tavon,
- átkelést az Omo-folyón,
- a kötelező helyi idegenvezetők díját,
- a repülőtéri transzfert,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a vízumot,
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a borravalókat (40 USD/fő),
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Az út ára a hosszabbítás során nem tartalmazza:
- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a vízumot,
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- falubelépőket,
- bizonyos helyeken a fotózást,
- a borravalókat (40 USD/fő),
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Gondar és Addisz-Abeba - Budapest útvonalon: 270.000 - 330.000 Ft illetékkel. Mivel Etiópiába sokszor jelentősen olcsóbb és/vagy sokkal kedvezőbb menetrenddel lehet utazni Bécsből, ezért elképzelhető, hogy az utazáshoz bécsi indulású repülőjegyet ajánlunk. A Bécs - Gondar és Addisz-Abebba - Bécs útvonalon a jegy várható ára 230.000 - 300.000 Ft illetékekkel. 

A belföldi repülőjegyek ára Bahir Dar - Lalibela és Lalibela - Addisz-Abeba útvonalon kb. 60.000 - 90.000 Ft illetékekkel.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.  
 
A találkozási helyre történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Gondar reptér és a szállás között: 10-20 USD / taxi / alkalom.

Utazás

repülő, busz, taxi, hajó. A kiegészítő program során: terepjáró.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Alap és kiegészítő programunk hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Afrika. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson. Útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Alapprogramunk során a városokban, falvakban szállókban, 2 ágyas szobákban alszunk. Hoteljeink, panzióink egy része helyi színvonalú, ami néha elmaradhat az európaitól. A szállókban a szobák saját fürdőszobával, zuhannyal, angol WC-vel rendelkeznek. Ágynemű és törülköző biztosított.  A szállásokon természetesen be van vezetve a víz, de mivel Etiópiában általános a víz- és energiahiány, ezért előre kiszámíthatatlan, hogy mikor van a faluban/városban víz és elektromosság. Szórványosan mind a kettő elmaradhat a szállás színvonalától függetlenül. A szobák általában két vagy három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek mindenképpen érdemes egy hálózsák huzatot hozni!

A kiegészítő program, tehát a déli területek meglátogatása során szállókban és egy éjszakára tradicionális szálláson is megszállunk. A tradicionális szálláson több ágyas szobákban szállunk meg, amelyek nem rendelkeznek saját fürdőszobával. Közös használatú fürdőszobát használhatunk, hideg vízzel, angol, valamint guggolós WC-vel.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Etiópiában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Ne feledjük, hogy Etiópia felföld. Az Etióp-magasföldön fekszik, ezért az éghajlata 3 zónára osztható: a trópusi éghajlat területe 1800 m-ig terjed, 1800 és 2500 m között van a meleg és 2500 méter felett a hideg zóna. Addis Ababa a meleg zónában, 2400 méteren fekszik. A főváros napi középhőmérséklete 8 és 24 °C között változik évszaktól függően, októberben napközben 20-25, éjszaka lemegy átlag 10 °C fokra. Ehhez hasonló az északi történelmi körút városainak, falvainak hőmérséklete is, melyet az alap programban megteszünk.

Felszerelés

Javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, könnyű nyári hálózsák (vagy hálózsák huzat), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, elemlámpa (fejlámpa) akkumulátor a lámpába, fényképezőgépbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó és szúnyogriasztó. A túrához: túracipő, vagy edzőcipő (amiben nem töröd ki a bokád és kényelmes), meleg ruha, meleg sapka, egészségügyi ragtapasz. Javasolt legalább egy hosszúnadrág, egy polár pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! 

A javasolt kiegészítők: 
- Nagyhátizsák 50-60 liter 
- Kishátizsák 25-30 liter 
- Bicska 
- Fejlámpa
- Magas faktor számú napvédő krém 
- Meleg zokni 
- Esőkabát 
- Polár pulcsi min. 1 db 
- Kényelmes túra- vagy félcipő 
- Napszemüveg 
- Füldugó!! (mecsetek és a hajnal 4-5 körül kezdődő kihangosított keresztény istentisztelet miatt) 
- Szúnyogháló vagy szúnyogriasztó

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni, de a gyalogtúra idejére palackozott vizet kapunk. Kulacsot, termoszt érdemes hozni magaddal! Etiópiában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, amit a budapesti oltóközpontban tudsz beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal! Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Etiópia bizonyos térségei, maláriaveszélyes területnek számítanak. A malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

Az alapprogram és a kiegésztő program során az étkezés önellátó. Az etióp árak a magyar árak alatt vannak. Egy helyi kifőzdében egy főétel ára átlagosan 50-60 birr (2-3 USD), turistásabb helyeken 80-100 birr (5-7 USD). Az országra nem jellemzőek az európai jellegű szupermarketeket, de mivel Etiópia turisztikailag frekventált térségeit érintjük, ezért mindig lesz mód az utánpótlásra. Addis Ababában nagyobb élemiszer boltokat találunk, Gondarban kisebb boltokra akadhatunk. A kisebb helyeken, falvakban is találhatóak helyi kifőzdék, éttermek, éhezni nem fogunk :) Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet is. Javasoljuk, hogy a túra közbeni energia utánpótlás biztosítására hozz magaddal itthonról némi élelmiszert: keksz, energiaszelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs.

Pénz-ügy

Etiópiában a hivatalos fizetőeszköz az etióp birr (ETB). 1 USD = kb. 28,4 ETB, 1 Euro = kb. 32,6 ETB. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) Dollárváltással könnyebben boldogulhatunk. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőség. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén). Ajánlottan az alap programon kb. 500 USD, a kiegészítő programra plusz kb. 200 USD - természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. 

Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, borravalót mindenütt elvárnak!
A helyi vezetőknek/sofőröknek a borravaló kötelező, alap programon 40 USD/fő, a kiegészítő programon szintén 40 USD/fő. 

Helyszínen fizetendő költségek: (tájékoztató árak)
- Addis NM, templomok, Entoto-hegy: 720 ETB
- Tana-tavi monostorok: 650 ETB
- Gondari paloták, templom: 800 ETB
- Lalibella templomok: 2000 ETB 
Borravaló a helyi vezetőknek/sofőröknek: kötelező 40 USD/fő.

A kiegészítő túra belépőjegyei: (tájékoztató árak)
- Abaita Shala Nemzeti Park: 150 ETB
- Konso falu: 250 ETB
- Mago Nemzeti Park, Mursi falu: 400 ETB
- Karo falu: 300 ETB
- Turmi falu: 200 ETB
- Wondo Genet hőforrás: 150 ETB 

Borravaló a helyi vezetőknek/sofőröknek: kötelező 40 USD/fő.

Vám

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.
Vízumkérelem benyújtható elektronikusan, a következő linken: https://www.evisa.gov.et/#/home 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services Figyelem! 

Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki!
A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

Vám:  A 3 000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek. 

Nagykövetség Addis Abebában: Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Sági Gábor
Cím: SNAP Plaza, Addis Ababa, 4th Floor, Bole sub-city, Woreda-03, House No. 4002
Telefon: 00 251-11-667-2251 Ügyelet:  00 251-944-136-468
E-mail:  mission.add@mfa.gov.hu Honlap: addiszabeba.mfa.gov.hu

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakolj, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

alapprogram:
Air & Cruise Top: 7.150 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 10.750 Ft / fő
 
alap,- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top:12.155 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 18.275 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 14.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.960 Ft / fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap,- és kiegészítő program:
Storno Kombi: 23.920 Ft / fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés