4550 m - Ras Dashen (Etiópia)

Előhosszabbítási lehetőség az Etiópia alapprogram előtt.

Ha már jártál 3000 felett, de még soha 4000 méteren túl, vagy ha már túl vagy 4000 méteren és kipipáltad már a Kilit, a Rwenzorit és a Mount Kenyát, akkor most itt a helyed! :) Mászd meg velünk Afrika Top 5 hegysége közül azt, amelyikről csak kevesen tudják, hogy tulajdonképpen a Kilimanjaro után a 2. legmagasabb csúcsát rejti Afrikának a teljes kiemelkedés alapján (3997m). Ez a csúcs a " Fő őr", vagy ahogy a helyiek hívják, a Ras Dashen, mely idén kihívás elé állít minket is, hiszen ha sikerrel járunk, elmondhatjuk magunkról, hogy megmásztuk az Etióp-magasföld és egyben Etiópia legmagasabb csúcsát is. Képzeld el, hogy a Ras Dashen bazalt terepén, vagyis egy kialudt vulkánon túrázhatsz, mely csúcs az egyetlen olyan, melyet ilyen magasságban télen hó borít, s az egyetlen, ahová tudomásunk szerint még soha nem szerveztek magyar túrát.

Ha tehát igazán különleges kalandra és izgalmas kihívásra vágysz, tarts velünk Etiópia legmagasabb hegyére, ahol egy 6 napos trekking keretében másszuk meg a 4550 méter magas Ras Dashent, mely igazi kuriózumnak számít nem csak idehaza, hanem külföldön is! A trekking után pedig csatlakozz be folytatólagosan induló Etiópia körutazásunkba!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. október 18. -
2020. október 25.
2020. október 17. -
2020. október 26.
A jelentkezés lezárult.
2020. szeptember 20.

Utunk során egyedülálló élmények várnak, ugyanakkor ki kell hangsúlyoznunk az etióp utazás expedíció jellegét. A turizmus dinamikusan fejlődő ágazat Etiópiában, de a nagyobb városoktól távol eső térségekben még gyerekcipőben jár. Az infrastrukturális elmaradottság, a szálláshelyek meglehetősen egyszerű színvonala ezért a szokásosnál is több toleranciát és türelmet követelhet meg minden résztvevőtől, cserébe az igazi élményekért és egy valóban különleges, kalandos utazásért.

1

 
Gondar
 

Érkezés Gondarba. A szállás elfoglalását követően megszerezhetjük első benyomásainkat az országról, annak lakóiról. A másnapi túrával kapcsolatos tudnivalók megbeszélése, felszerelés ellenőrzést követően megtartjuk ismerkedési estünket, majd korán nyugovóra térünk, hogy minél kipihentebben indulhassunk neki másnap a nagy kalandnak! Szállás: hotel.

2

 
Gondar, Buyit Ras (3100 m), Sankober (3250 m)
 

Kora reggel elhagyjuk szállásunkat és a trekkinghez szükséges valamennyi felszerelésünkkel útnak indulunk Debark felé, ahol megváltjuk a nemzeti parki belépőinket, majd Buyit Rasban megkezdjük gyalogos utunkat a csúcs felé. Első megállónk Sankober kempingjében lesz, de addig is gyönyörű kilátásban lesz részünk letekintve a hegygerinc mindkét oldalára. Utunk során - ha szerencsénk lesz - akár az endemikus Gelada páviánokkal is találkozhatunk. A napi túránk végeztével kempingünkben pihenünk meg, ahol a túrához szükséges teljes készletünkkel először fogunk találkozni. Szállás: sátorban. Táv: 10 km, szint: 150 m fel, 200 m le, menetidő: 4-5 óra. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

3

 
Sankober (3250 m), Geech (3600 m)
 

Reggeli után folytatjuk utunkat egy völgyön keresztül, melyben a Wayla (vagy Koba) folyó folyik és mely gyakran száraz. A völgyből kiérve a Jinbar folyó mesés vízesésében gyönyörködhetünk, majd utunkat folytatva magát a folyót is keresztezzük. Innen utunk felfelé vezet Geech falucskába, ahol a soron következő éjszakánkat fogjuk eltölteni. Szállás: sátorban. Táv: 14 km, szint: 200 m fel, 400 m le, menetidő: 6-7 óra. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

4

 
Geech (3600 m), Imet Gogo (3926 m), Chenek (3620 m)
 

A korai reggelink után útnak indulunk Geech-től az Imet Gogo 3926 méter magas csúcsáig. Innen látványos kilátásban lehet részünk az alattunk elterülő alföldekre – ez lesz túránk egyik leglátványosabb pontja. Ahogy folytatjuk az utat Chenek felé, érinteni fogjuk Korbete Metia-t, mely sziklafal megnyitja számunka a páratlan kilátást az alattunk elterülő vidékre és a hegyekre. Az éjszakát Chenekben, egy kempingben töltjük el. Szállás: sátorban. Táv: 18 km, szint: 350 m fel, 470 m le, menetidő: 7-9 óra. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

5

 
Chenek (3620 m), Ambiko (3300 m)
 

Mai nap Chenektől folytatjuk túránkat a Mt. Bwahit völgye felé, kilátással a táborra, ahonnan reggel elindultunk. Miután áthaladtunk a Bwahit pontnál, olyan panoráma tárul a szemünk elé, mely a csodálatos Mesheha folyó völgyére, és nem utolsó sorban végre az áhított csúcsra, a Ras Dashenre is kilátással bír. Innen ereszkedik az utunk, áthaladunk Chiro Leba falucskán, keresztezzük a Mesheha folyót, majd ezt követően ismét emelkedni kezdünk Ambikwa (Ambiko) falu völgyébe. Az éjszakát Ambikwában kempingben töltjük el. Szállás: sátorban. Táv: 25 km, szint: 600 m fel, 1100 m le, menetidő: 6-8 óra. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Ambiko (3300 m), Ras Dashen (4550 m), Ambiko (3300 m)
 

A csúcstámadás napján hajnalban indulunk, folytatjuk utunkat a völgyben felfelé vezető úton Mizma falujáig, majd egy meredek emelkedés követően a gerincre érve páratlan kilátás tárul ismét a szemünk elé az előttünk elterülő völgyre. Utunk ezután a völgy oldalát követi, egyenesen a Ras Dashen felé tartva. Ahogy haladunk előre lassan megpillantjuk a kilenc csúcsból álló füzérből a három különálló bástyát, melyek közül a bal oldali lesz a miénk, a Ras Dashen. A csúcsot a bástya tetején egy halom szikla jelöli, mely Etiópia legmagasabb pontja. Sikeres csúcsmászásunkat csúcscsokival, csúcsfotóval és csúcsgratulációk sokaságával ünnepeljük meg, majd megkezdjük utunkat lefelé, hogy visszatérjünk Ambikwába még egy éjszakára. Szállás: sátorban. Táv: 26 km, szint: 1253 m fel, 1253 m le, menetidő: 8-10 óra. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Ambiko (3300 m), Chenek (3620 m), Gondar
 

Mai napon levezetésképpen visszatúrázunk táborunkból a már ismerős Chenekbe. Érkezésünk után a késő délutáni órákban autókkal visszautazunk Gondarba. Szállás: hotel. Táv: 17 km, szint: 1000 m fel, 800 m le, menetidő: 8-9 óra. Ellátás: reggeli, ebéd.

8

 
Gondar
 

Akik csak az előhosszabítást választották, azok számára transzfer Gondar reptérre, s élményekkel gazdagodva hazautazás Budapestre. Akik az alapprogramra is velünk tartanak, azokkal folytatódnak kalandjaink Afrikában. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés