Etiópia (Omo-völgy)

Utazás az emberiség bölcsőjében, a frigyláda nyomában...

Hosszabbítási lehetőség: Omo-völgy - betekintés a déli animista törzsek életébe

Etiópia az egyik leggazdagabb történelemmel rendelkező ország az afrikai kontinensen, a meglepetés és a kontrasztok világa, kietlen és vad helyek vidéke, melynek lakói a föld egyik legrégebbi civilizációjától származnak. Bár sokak számára továbbra is az éhínség szinonimája, titokzatossága, tradíciói egyre nagyobb figyelmet kapnak. Megközelíthetetlen őskeresztény kolostorok, sziklába vájt templomok, várkastélyok jellemzik az északi kulturális körút vidéket. Az etióp ortodoxok szerint otthona a legendás Frigyládának, emellett ’Lucy’ több mint 3 millió éves leletét, az ember és majom közötti kapcsot jelentő csontvázat is az országban őrzik. A természetjárók a Simien-hegység egyedülálló világában tehetik magukat próbára, miközben lépten-nyomon szemlélhetik a hegység állatvilágát.

Etiópia az emberek mozaikja, több mint 80 nyelv, különböző életstílusok, gyökeresen eltérő kultúrák keverednek itt. A program hosszabbításában a trópusi déli területek csupaszon rohangáló, egymással még mindig háborúzó törzseivel ismerkedünk. Még olyan ősi szokásokat láthatunk a szemünk előtt megelevenedni, melyekről azt gondolnánk, hogy már kiveszett globalizált világunkból…

Az ország általunk látogatott területei teljesen biztonságosak. Három sikeres utunk levezetése után, tovább finomítottunk a programon, így még teljesebben ismerkedhetünk meg Etiópia világával. 

Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 03. -
2021. október 11.
2021. október 02. -
2021. október 11.
Még tudsz jelentkezni
2021. július 04.

Hosszabbítási lehetőség az Etiópia alapprogram után! A kiegészítő 7 napos Omo-völgyi program felára 299.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hét nappal később indulsz vissza, azaz számodra a teljes program 2020. október 24-én / 2021. október 3-án indul Addis Ababából és 2020. november 8-án / 2021. október 18-án ér itt véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!

Utunk során egyedülálló élmények várnak, ugyanakkor ki kell hangsúlyoznunk az etióp utazás expedíció jellegét. A turizmus dinamikusan fejlődő ágazat Etiópiában, de a nagyobb városoktól távol eső térségekben még gyerekcipőben jár. Az infrastrukturális elmaradottság, a szálláshelyek meglehetősen egyszerű színvonala ezért a szokásosnál is több toleranciát és türelmet követelhet meg minden résztvevőtől, cserébe az igazi élményekért és egy valóban különleges, kalandos utazásért.

Előhosszabbítási lehetőség az Etiópia alapprogram előtt! Izgalmas 6 napos trekking keretében másszuk meg a 4550 méter magas Ras Dashent, Etiópia legmagasabb csúcsát, mely igazi kuriózumnak számít nem csak idehaza, hanem külföldön is! A kiegészítő 6 napos trekking felára 399.000,-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal korábban kell megérkezned, azaz számodra a teljes program 2020. október 18-án indul Addis Ababából és 2020. november 1-én ér itt véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 9 fő jelentkezése esetén indul! A kiegészítő trekking túrára itt tudsz jelentkezni: 4550 m - Ras Dashen

1

 
Addisz-Abeba, Gondar
 

A belföldi repülőjárat érkezésének követően transzfer a hotelhez, ahol a szobák elfoglalása követően megszerezhetjük első benyomásainkat az országról, annak lakóiról. Szállás: hotel.

2

 
Gondar, Bahir Dar
 

Reggeli után felfedező utunkat a mennyezeti freskójáról híres Debre Berhan Selassie templommal kezdjük, melynek központi termébe lépve több mint száz angyalka képe mosolyog ránk a plafonról. Gondar főbb nevezetességeit sorba látogatjuk, melyből akad bőven, hiszen a település a 17. században Etiópia királyi központjául szolgált. Etiópia legimpreszívebb erődítménye a következő, melyet Fasiladas uralkodó építtetett fel, majd az uralkodó kedvelt fürdőjét is megcsodáljuk. A fürdőt ugyan csak a januári Timkat ünnep alkalmával töltik fel, de az üres fürdőmedence közepén kiemelkedő építmény így is lenyűgöző. Valamint így láthatjuk az ősi fák gyökereit, melyek a medence partját övezik, hangulatuk a kambodzsai Angkor Watra emlékeztetnek. Késő délután tovább buszozunk a Tana-tó partján fekvő városba, Bahir Dar-ba. Szállás: lodge, ellátás reggeli.

3

 
Tana-tó, Zege-félsziget
 

Reggel csónakba ülve áthajózunk a Zege-félszigetre. Utunk során most találkozunk először az őskeresztény kultúra lenyűgöző remekeivel. Olyan monostorokat látogatunk meg, melyek külső homlokzata ősi freskókkal van beborítva. Mivel a freskók napra érzékenyek, így a restauráció után a templomokat fonott falakkal vették körbe, hogy még sokáig élvezessünk a 15. századi remekeket. Az egyik templom őrzője szívesen megmutat nekünk az ortodox szertartásokhoz használatos ősi kellékeket, kereszteket. A félsziget látogatása után csónakunkba visszaülve áthajózunk egy további szigetre. Az itt tálalható templom olyannyira szent az etiópok számára, hogy nők nem léphetnek be, de a hajókázást mindenki élvezni fogja. A késő délutáni órákban visszaérünk szállásunkra. Szállás: lodge.

4

 
Kék-Nílus vízesés, Bahir Dar
 

A mai nap folyamán meglátogatjuk a Kék-Nílus forrását. Könnyű sétával felkapaszkodunk a vízeséssel szemben lévő domboldalra, ahonnét lélegzetelállító panoráma kilátást kapunk. Egy fantasztikus függőhídon keresztül a vízesés lábáig eljuthatunk szinte, ahol a helyiek kínálják kézműves portékáikat. A parasztemberek kétkezi munkájával felszántott földeket átszelve, az esti órákban érkezünk vissza Bahir Dar városába, a Tana-tó mellé, ahol az este folyamán beülünk egy tradicionális zenés előadásra. Szállás: lodge. (Táv: 3 km, szint: 150 m fel, menetidő: 1 óra)

5

 
Bahir Dar, Lalibela
 

Repülőjáratunk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és rövid repülést követően érkezünk meg Lalibela városába. Méltán váltak az itt található templom együttesek Etiópia szimbólumává. Leginkább a jordániai Petra kőből kifaragott csodáihoz foghatóak az itt látható misztikus őskeresztény templomok. Ha időnk engedi, még sötétedés előtt a leghíresebb gigantikus Kereszt alakú Debre Grigoris templomot látogatjuk. A jelképes alakjáról elhíresült templom méltán vált Etiópia szimbólumává. Az épület nem kiemelkedik a földből, hanem belesüllyed. Így először a lapos, szimbolikus alakú tetejét pillantjuk meg, majd a hegy gyomrába vájt folyosón körbe kerülve ereszkedünk alá a szent hely bejáratához. A vörös falak elképesztő látványt nyújtanak a naplemente színeiben. Szállás: szálló.

6

 
Lalibela
 

Reggeli után az északi templom együttessel kezdjük Lalibela felderítését. Egyik templomot látogatjuk a másik után. Minden ősi tömjén áztatta templomot egy ortodox pap őriz, kinek kezét a hívők belépéskor megcsókolják. A templomokat építészeti értékükön túl az teszi még érdekesebbé, hogy az etióp keresztények mind a mai napig tartanak benne istentiszteletet. Ez a keresztény szokásoknak megfelelően vasárnap a leghosszabb, ilyenkor etióp keresztény hívők tömege látogatja a templomokat, s ilyenkor pillanthatunk be legmélyebben a miénktől eltérő vallási szokásokba. Ha nem a vasárnapot töltjük itt, akkor is nagy eséllyel részt vehetünk szertartáson, hiszen ez a zarándokok legszentebb célpontja. Ebéd után a déli együtteshez átsétálva alagutakon jutunk át egyik épülettömbből a másikba. Zárásként a leghíresebb gigantikus kereszt alakú Debre Grigoris templomot látogatjuk meg. A jelképes alakjáról elhíresült templom méltán vált Etiópia szimbólumává. Az épület nem kiemelkedik a földből, hanem belesüllyed. Így először a lapos, szimbolikus alakú tetejét pillantjuk meg, majd a hegy gyomrába vájt folyosón körbe kerülve ereszkedünk alá a szent hely bejáratához. A vörös falak elképesztő látványt nyújtanak a naplemente színeiben. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

7

 
Lalibela
 

Ezt a napot szabad programként töltjük el. Mivel jegyeink névre szólnak, így visszatérhetünk kedvenc templomunkba, belemerülhetünk a részletek elemzésébe, részt vehetünk a helyi szokásokban. Belevethetjük magunkat a falucska aprócska utcáiba, meglátogathatunk több mint 100 éves tipikusan a régióra jellemző falusi házacskákat. Vásárolhatunk a helyiek kínálta ajándéktárgyakból, szent képekből. Hosszan időzhetünk tradicionális éttermekben, fakultatívan részt vehetünk kávé szertartáson. Ha akadna közöttünk olyan, akinek a kávé nem szerepel kedvenc italai között, még annak is érdemes végignézni, ahogyan tűz felett pörkölik a szemeket, beleszippantania az igazi kávé édeskés illatába. Kipróbálhatjuk, ha eddig nem tettük, a friss, finom gyümölcsdzsúzokat. Ezen kívül fakultatívan fél napos túrát tehetünk egy közeli ugyancsak sziklába vájt templomhoz, így egész Lalibela látképe a szemünk elé tárulhat. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

8

 
Lalibela, Addisz-Abeba
 

Ma kiutazunk Lalibella aprócska repterére és visszarepülünk Addisz-Abebába. Érkezés után rögtön belelendülünk a főváros felfedezésébe, végiglátogatjuk legfontosabb nevezetességeit. Ellátogatunk az Entoto-hegyre, ahonnan átfogó kilátás tárul a szemünk elé a világ második legmagasabban fekvő fővárosára. Etiópia korábbi központjában megtekinthetjük II. Menelik etióp császár palotáját. Ezt követően buszukkal az Etnográfiai Múzeumot rejtő addiszi campusig megyünk, ahol egy kellemes sétát követően, tekinthetjük meg a múzeum gyűjteményét. Ha időnk engedi, a Nemzeti Múzeumban felkereshetjük Lucy több millió éves csontvázát is és még jobban belemerülhetünk Etiópia történelmébe. Este Addis Ababában szállunk meg. Szállás: panzió.

9/+0

 
Addisz-Abeba
 

Az alap programon részt vevő utasaink búcsút vesznek Etiópia színeitől és a repülőjárat indulásának függvényében kimennek a repülőtérre, hogy élményeikkel gazdagodva hazarepüljenek Európába.

A csapat hosszabbításon részt vevő felével ma folytathatjuk Addisz-Abeba felfedezését. Meg lehet látogatni többek között a Szent George Katedrálist, mely templomot Menelik uralkodó emelt az olasz gyarmatosítók felett aratott győzelem emlékére. Innen gyalog lesétálhatunk a Piazza-negyedbe, és meglátogathatjuk Addis egyik legismertebb kávéházát, a Tomoca-t, vagy beülhetünk egy könnyű, finom süteményre a Bilo’s Cukrászdába. A nap további részében Addisz-Abeba eldugottabb helyeit, boltjait, éttermeit fedezhetjük fel. Végigpróbálhatjük az etióp kávé különlegességeket, részt vehetünk a főváros nyújtotta kulturális programokon - vagy csak pihenünk és rákészülünk a déli területek meglátogatására. Este fakultatív program keretében ellátogathatunk egy tradicionális étterembe, ahol élő zene kíséretében különböző etióp táncokat adnak elő. Aki szeretné, akár ki is próbálhatja a váll kattogtató etióp mozgáskultúrát. Szállás: panzió.

10/+1

 
Addisz-Abeba, Tiya, Ziway-tó, Arba Minch
 

A hosszabbításon résztvevőkkel Addisz-Abebát kora reggel elhagyva elindulunk délnek. Már nem a jól megszokott buszunkat tesszük meg ezt a déli kört, hanem négy kerék meghajtásos terepjárókba ülve. Egész napos utazás vár ránk, amit két érdekes helyszínen szakítunk meg. Tyia XI-XIII. századi faragott sztéléiről híres (UNESCO világörökség), míg a Ziway-tónál egzotikus madarakat láthatunk testközelből, miközben a halászok lenyisszantott hal fejekkel etetik őket. Késő este Arba Minch-ben alszunk egy éjszakát. Szállás szálló.

11/+2

 
Konso falu, Jinka
 

Reggel átvezetünk Konsoba, meglátogatunk egy Konso falvacskàt (UNESCO világörökség), mely tradicionális dupla nádtetős vályogházairól, speciális gazdálkodási módjairól, egyedi társadalmi rétegződéseiről és településszerkezetéről híres. A faluban már érezhetjük, hogy egyre távolodunk a keresztény kultúrától, kezdünk egyre több az animizmusban hívő helybélivel találkozni. Majd leereszkedünk a vadabb Omo-völgybe. Már Weytonál feltűnnek az első félmeztelenre vetkőzött törzsi emberek. Key Afarban a Banna törzs tagjaival találkozunk, majd Jinkában szállunk meg, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A törzsek piac napokon a leglátványosabbak, így a falvak meglátogatásának sorrendje ennek függvénye. Piac napon ugyanis távoli helyekről is összegyűlnek szocializálódni egymással. Szállás: szálló.

12/+3

 
Omo-völgy: Jinka, Mursi, Jinka
 

Az Omo-völgy az itt élő törzsek kulturájának sokszínűségéről híres. A programunk során a cél az, hogy minél jobb képet kapjunk erről a számunkra idegen világból. A területen az infrastruktúra - ideértve az utakat és a szállások felszereltségét is - kezdetleges. Rugalmasan alkalmazkodunk az aktuális lehetőségekhez, piacokhoz, eseményekhez, hogy minél érdekesebb napokat töltsünk az Omo-völgyében. A konkrét programról (meglátogatandó törzsekről, a szállás helyszínéről) a túravezető a helyszínen tud dönteni. Az alábbi napok egy tipikus utat írnak le, amit egy út járhatatlanná válása, vagy éppen egy közeli faluban lévő törzsi esemény bármikor felülírhat.

Délelőtt folytatjuk utunkat a Mago Nemzeti Parkba. A várakozással ellentétben itt nem állatokat figyelünk meg, hanem a híres mursi törzs egyik faluját látogatjuk meg. Apró szalmakunyhók között sétálgatva fényképezhetjük le a tőlünk oly távoli kultúra tagjait. A nők agyagból formált korongot hordanak a szájukban, oly módon, hogy gyermekkorukban kilyukasztják az alsó ajkukat, majd az évek során egyre tágítják a lukat, míg akár 15 cm átmérőjű agyagkorongot is bele tudnak helyezni. Délután szabad program keretében meglátogathatjuk a jinkai etnológiai múzeumot, vagy felderíthetjük a városka piacát. Szállás: szállóban, várhatóan Jinkaban.

13/+4

 
Omo-völgy: Jinka, Turmi, Karo, Turmi
 

Jinkából a Hammer törzs lakta Turmiba igyekszünk tovább. A Hammerek az egyik legbarátságosabb déli törzs, a nők színes gyöngyökkel díszített állatbőröket hordanak szoknya gyanánt, s a színes csatokkal, gyöngyökkel a férfiak is szívesen díszítik magukat. Turmiból tovább hajtunk egy Karó falucskába. A Karók testfestés kultúrájukról híresültek el, szerencsés esetben a falu lakói között találunk egy-egy tagot, akik aznap valóban kifestették magukat. Szállás: vendégház.

14/+5

 
Omo-völgy, Arba Minch, Nechisar NP, Arba Minch
 

Turmiból visszatérünk Arba Minchbe, ebéd után meglátogatjuk a Nechisar Nemzeti Parkot. A parkban ugyan sok emlős állat él, de az utakat sajnos nem tartják karban, így csónakkal indulunk vízilovak, valamint óriási nílusi aligátorok keresésére. Először általában vízilovakra bukkanunk, amint csoportba verődve a tó mélyén hűsölnek. Napközben általában csak hátukat, apró füleiket és szemeiket dugjak ki a vízből. Leginkább éjszaka járnak ki a partra füvet legelni. Tovább csónakázunk az úgynevezett "krokodil piac" földnyelv felé, ahol az óriási krokodilok tátott szájjal szoktak a melegben sziesztázni. Az éjszakát arba minchi szállásunkon töltjük. Szállás: szálló.

15/+6

 
Arba Minch, Wondo Genet, Addisz-Abeba
 

Reggel visszaindulunk a fővárosba. Az út közben a pihenőnket Wondo Genetben töltjük, ahol belecsobbanhatunk egy kiépített hőforrás medencéibe, miközben helyi gyerekektől vásárolt cukornádat rágcsálhatunk. Wondo Genet zöld hegyei között rengeteg majom és madárfaj él, az állatok szürkületkor, valamint hajnalban a legaktívabbak, de kis szerencsével mi is rábukkanhatunk egy-egy példányra. Kora délután terepjáróinkba visszaülve Addisz felé vesszük az irányt, a késő esti órákban érkezünk vissza a fővárosba. Szállás: panzió.

16/+7

 
Addisz-Abeba
 

A járatunk indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Kozári Karina, Szigethy Eszter és Szőnyi Attila készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés