Toscana, Cinque Terre és a Garda-tó

Giro di nord Italia :)

Természetközeli és kulturális élmények sokasága vár ránk Európa „romantikus”szentélyében, Toscanában. Toscana egyedülálló hangulata az ódon, középkori városokkal történelmi időutazásban részesít minket. Friss és üdítő tengervíz permetezi lábunkat a világ egyik legszebb romantikus ösvényén, miközben szemünk a Cinque Terre mesés falvacskái rabságába esik. És legvégül panorámás gyalogtúra a Monte Baldo gerincén, a Garda–tó látképével.

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Siena városa ( Unesco Világörökség)
- Volterra és San Gimignano középkori települései ( Unesco Világörökség)
- Assisi ( Unesco Világörökség)
- Cinque Terre apró hangulatos városkái ( Unesco Világörökség)
- Pisa történelmi városközpontja ( Unesco Világörökség)
- Verona ( Unesco Világörökség)
- Garda-tó
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás Budapesten 18 órakor, a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 18,30-kor. Egész napos utazás Olaszország irányába, rövid pihenőkkel. Éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Siena (UNESCO Világörökség)
 

A reggeli, délelőtti órákban érkezünk Európa legnagyszerűbb gótikus városába, Sienába. Sátorállítás, felfrissülés és némi pihenés után együtt sétálunk be a Piazza del Campo-hoz, ahol a híres versenyt, a Palio-t szokták rendezni. Az Il Campo-n található Palazzo Pubblico égbemeredő tornya és a Santa Maria Assunta Katedrális a város két igazi jelképe. A vörös téglával fedett főtéren érdemes elheverni és körbenézni a teret szegélyező palazzok során. Szabadprogramunk során bármerre is sétálunk gyönyörű épületek, hangulatos utcácskák köszönnek ránk. Az est eljövetelével érdemes kipróbálni az olasz konyha remekeit valamelyik hangulatos helyi étteremben. A szállásunkon három éjszakát töltünk el. Szállás: kemping.

3

 
Volterra, San Gimignano (UNESCO Világörökség városok)
 

A mai napon a dombtetőre épült középkori San Gimignanoba, azaz a tornyok városába és környékére látogatunk. Különlegessége, hogy tökéletes állapotban maradtak fent a történelmi épületei, lakótornyai és városfala. A legtöbb olasz városban a történelem során eltűntek a lakótornyok, San Gimignano 13 tornya viszont túlélte a történelem viharos időszakait. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a város Toszkána egyik jelképévé vált. 1999-ben Zeffirreli ebben a városban forgatta Tea Mussolinivel című alkotását. A Tornyok városa után a toscán táj másik gyöngyszemébe, Volterra városába látogatunk el. Az város a 12 legfontosabb etruszk városok egyike volt. A terület nagyon gazdag etruszk emlékekben, amit a helyi múzeumban tekinthetünk meg. A város szük, néha komornak tűnő középkori utcácskáról, tereiről, néhol csodálatos kilátás tárul elénk a toszkán dombokra, vidékre. A városfalon kívülre jutva a római kori színház maradványaiba is belebotolhatunk. Volterra egyik nevezetessége az alabástrom, amiből a helyi iparművészek apró tárgyakat, ékszereket faragnak, készítenek. Szállásunkra a késő délutáni, kora esti órákban érkezünk vissza. Szállás: kemping.

4

 
Assisi (UNESCO Világörökség), Monte Subiaso
 

Mai napon Umbria régióba teszünk egy kirándulást. Utunk során a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülővárosába látogatunk el. A városba érkezéskor egy hosszabb túrára indulunk az Assisi felett emelkedő Monte Subasiora. Tölgyerdőben fokozatosan emelkedve érintjük az Eremo delle Carceri kolostorát is, ahova Szent Ferenc is sokat zarándokolt el, majd „zarándokutunkat” folytatva jutunk el az 1125 méter magasan található Sasso Piano kilátópontjához, hogy felérve fantasztikus panorámában megcsodálhassuk a Assisi városát és a környező tájat. A kilátópontról az ismert úton jutunk vissza a városba, ahol szabadprogram keretében ismerkedhetünk a város középkori zegzugos utcácskáival és templomaival. A Szent Ferenc Bazilikában megcsodálhatjuk zarándokok néma csendjével kisérve a szent kőszarkofágját és az altemplom csodálatos freskóit is, melyeket az ismert firenzei festő Giotto és tanítványai festettek. Szállásunkra a kora esti órákban érünk vissza. Szállás: kemping.
(Menetidő: 4-5 óra; Táv:11 km; Szint: 700 méter/irány)

5

 
Pisa (UNESCO világörökség), Lucca, Viareggio
 

A reggeli sátorbontás után a Ligur–tenger felé vesszük az irányt. Az első megállónk Olaszország talán legismertebb épületével hívogató Pisa városa lesz. Együtt sétálunk be a város központjában található Csodák Terére, ahol a város legnagyobb nevezetességét tekinthetjük meg: a pisai Ferde Tornyot. Szabadprogram keretében fedezhetjük fel a város központját, a turistatömegtől elszakadva a Diáknegyed szívében találuk a város másik jelentős terét, a Piazza dei Cavalleri-t. A várost keresztül szelő Arno folyón átkelve a város egy másik arcát fedezhetjük fel. Pisát elhagyva egy igazán szerethető várost keresünk fel: Lucca városát. A pisai turistahadak után jólesik a középkori hangulatú óvárosban elvegyülnünk a toszkán miliőben. A város egyik szenzációja a Gunini-torony, amely tetejéről fantasztikus kilátás tárul elénk a városra. A város büszkesége Piazza dell’Anfiteatro egy valamikori római amfiteátrum romjaira épült hangulatos tér. Luccában kora estig élvezhetjük a város egyedi hangulatát, az utcákat, a tereket, a kávézókat. Napunk végén érünk Viareggio-ban található kempingünkbe, ahol három éjszakát fogunk tölteni.

6

 
Viareggio, La Spezia, Cinque Terre (UNESCO világörökség): Riomaggiore, Manarola, Comiglia, Vernazza
 

A reggeli órákban buszunkkal La Spezia városába utazunk, ahol vonatra szállva az "Öt Föld" első településére, Riomaggiore városába utazunk. Itt indul mai gyalogtúránk - La Via dell’Amore, azaz a Szerelmesek Ösvényén kezdjük a lenyűgöző táj megcsodálását. A sziklába vájt sétaútról fantasztikus kilátás tárul elénk a Ligur-tenger felé. Manarola sziklaszírtre épült városkája fantasztikus látványt nyújt távolból. A hegyoldalra felkapaszkodó színes házak, tenger közelében az utcákra kihúzott halászcsónakok látványa leírhatatlan. Comiglia kis településéről gyalog indulunk Cinque Terre gyöngyszeméhez, Vernazza hangulatos falvacskájába, hogy ki-ki kedve szerint felfrissüljön az azúrkék tengerben, vagy egy hideg sör, egy igazi olasz tészta, pizza mellett élvezze a mediterrán hangulatot. Vernanzából vonattal utazunk vissza La Speziaba, ahol már vár ránk a buszunk, hogy visszarepítsen szállásunkra. Szállás: kemping.
(Menetidő: 5-6 óra, táv: 12 kilométer, szintkülönbség: 400 méter fel/le.)

7

 
Viareggio (Firenze)
 

A mai nap szabadprogram. Az eddigi utazások, fáradalmak kipihenésére szolgál a mai napunk, lehetőségünk lesz a tengernél egy napot eltölteni, élvezni a sós víz illatát. Aki kicsit aktívabb pihenésre vágyik, fakultatív program keretében (vonattal) felkeresheti Firenzét, hogy a világhírű város utcáin sétáljon és átélje a történelmi hangulatot, vagy Viareggio elegáns Art Novue stílusú pálmafák szegélyezett sétányán korzózva töltődhet fel az elmúlt napok programjai után. Szállás: kemping.

8

 
Viareggio, Verona (UNESCO világörökség), Arco
 

A reggeli órákban fájó szívvel búcsút veszünk a toszkán „domboktól”, hogy aztán pár órás buszozást követően megérkezzünk Rómeó és Júlia városába: Veronába. Közösen sétálunk be Olaszország legjobban állapotban épen maradt Arénájához. Az Arénában egész nyáron operaelőadásokat tartanak, melyeknek díszleteivel a falakon kívül találkozhatunk. A Szerelmesek Városában természetesen nem szabad kihagyni Rómeó és Júlia emlékeit, melyeket a történelmi városrészben csavarogva szabadprogram keretében fedezhetünk fel. Az esti órákban érkezünk meg a Garda-tó közeli sziklamászó fővárosba, Arcóba, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: kemping.

9

 
Arco, Malcesine, Monte Baldo, Cima della Pozzette (2127 m)
 

Ma is látványos helyszínen kirándulunk, reggel Malcesinebe buszozunk a Monte Baldo felvonó lábánál fekvő kis városkába. Jegyvásárlás és a következő kabin megvárását követően körülbelül fél óra alatt érünk fel 1760 méteres magasságba. Figyelni kell arra, hogy megfelelő öltözet legyen mindenkinél, mert óriási különbség lehet a tó körüli és a gerincen uralkodó időjárási viszonyok között. A Monte Baldo gerincén dél felé fokozatosan emelkedve érjük el a 2127 méter magas Cima della Pozzette csúcsot, ahonnan fantasztikus kilátásban részesülünk az alattunk elterülő Garda-tóra és a környező hegyekre. A csúcsról az ismert úton térünk vissza a felvonóházhoz. A városba való visszaérkezést követően buszra szállunk, s a amennyiben lehetőségünk van rá sétálunk egyet Riva-ban, a partjáról is megcsodálva a Garda-tavat. Szállás: kemping.
(Menetidő: 4-5 óra, Táv: 7,5 kilométer, szintkülönbség: 450 méter fel/450 méter le)

10

 
Arco, Sirmione, Szlovénia, Budapest
 

A reggeli sátorbontás után a Garda-tó leghangulatosabb településére, Sirmionéba utazunk. A félszigeten található középkori városban sétálva lépten-nyomon a tó víztükrébe botlunk, bátrabbak a tóban is megfürödhetnek búcsúzásképpen. Hangulatos, zegzugos keskeny utcáin járkálva felfedezhetjük a Scaligero-kastélyt, s Catullus barlangját is. A városnézés és a búcsúfagylaltok után buszunkra szállunk, s megkezdjük hazautazásunkat. Szlovénián keresztül a késő éjszakai órákban érkezünk Budapestre.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Garai Gábor készítették..
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés