Indonézia: Bali, Nusa Penida (Komodo)

Vadregényes dzsungelek, vízi templomok, rizsföldek, álomba illő tengerpartok

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/indonezia

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt buszokkal végig a program során,
- a szállást 4 éjszakára Ubudban, hotelben, reggelis ellátással,
- a szállást 2 éjszakára Kuta parton hotelben, reggelis ellátással,
- a szállást 3 éjszakára Nusa Penida szigetén hotelben, reggelis ellátással,
- az átkelést motorcsónakkal Nusa Penida szigetére és vissza,
- a programban szereplő kirándulásokat,  
- a fél napos raftingtúrát felszerelésekkel, helyi vezetőkkel és egy ebéddel,
- a Batur-vulkántúra során az engedélyeket és a helyi vezetők díját,
- a csomagszobát az utolsó napon,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során: 
- a transzfereket a reptér és a szállások között,
- a három napos hajókirándulást teljes ellátással, programokkal,
- a szállást 2 éjszakára szállóban, Labuanbajoban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára szállóban, Denpasarban,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát.
- a repülőtéri transzferek díját a nemzetközi járatokhoz, amennyiben nem a csoport járatával utazol,
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- a biztosítást, 
- a reggelin kívüli étkezéseket.

A hosszabbítás során:
- Komodo nemzeti park belépő: 3 750 000 IDR (kb. 260 USD, tervezett 2023. január 1-i hatályba lépéssel)

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft /1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az USD ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Denpasar - Budapest útvonalon) kb. 360.000 - 460.000 Ft.

A hosszabbításon is részt vevőknek a Denpasar - Labuanbajo - Denpasar belföldi repülőjegy várható ára kb. 60.000 - 80.000 Ft

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Menetrendszerinti nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Indonéziában helyben bérelt buszokkal, komppal, terepjárókkal és gyalog közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-24 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők.

Szállás

Utunk során szállókban, két ágyas szobákban szállunk meg, melyek saját hideg-meleg vizes, angol WC-vel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. Ágyneműt mindenhol biztosítanak. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállásokon gekók látványától ne ijedjünk meg, nagyon hasznosak ezek a kis gyíkok, mert ők fognak megvédeni a bogaraktól és szúnyogoktól. Jellegzetes hangjuktól a füldugó véd minket, ami az esetlegesen horkoló utastársunkkal való kiegyensúlyozott viszony és a nyugodt éjszakák záloga is egyben.

Terület

Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Bali: Balit csodás trópusi természeti adottságai és látványos szent templomai miatt az Istenek szigetének tartják. A sziget legmagasabb pontja a Gunung Agung nevű tűzhányó, amely 3142 méter magas, de több kisebb vulkán és mesébe illő tó található itt. A sziget partvonalán strandok sorakoznak, míg belsejében a rizsteraszok terpeszkednek a vulkánok lábainál. A Békés megye méretű Balin 4,2 millió ember él (annyian, mint 12 Békés megyében), a nemzeti többségtől eltérően 84%-uk hindu. A hindu templomokat általában csak a kertből tudjuk megnézni, de így is fantasztikusak.

Indonéziában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Indonézia klímája trópusi, azaz forró. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, utóbbi rendkívül csapadékos, novembertől március végéig tart. Mivel utazásunk során tengerparti és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, változékony időjárásra kell készülni. A tengerparton 30 °C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, a vulkánok között ennél hűvösebbre (10-15 °C körül) lehet számítani. Tehát a tengerparton és a városokban melegre, így a nap elleni védelemre kell helyezni a hangsúlyt (napszemüveg, fejfedő, magas faktorszámú naptej), míg a hegyvidékeken a változékonyságara kell felkészülni (hosszú nadrág, pulóver, esőkabát, hálózsák).

Felszerelés

- könnyű ruházat javallott (a hajnali hegyi túrákra szükséges melegebb ruha)
- nagy túrahátizsák (legalább 65 liter), bőrönd vagy sporttáska,
- szandál, túracipő,
- hosszú és rövidnadrág (lehetőleg lecsatolható szárú),
- pólók vagy vékony ingek,
- legalább egy váltás meleg ruha,
- fejfedő,
- svájci bicska,
- zseblámpa vagy fejlámpa,
- gyógyszerek,
- esőkabát,
- napszemüveg, napolaj,
- mini-varrókészlet,
- szúnyogriasztó,
- fülldugó,
- kényelmes kis hátizsák (a napi kirándulásokhoz, túrákhoz)
- hosszbbító/elosztó (ez elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni
- internetezésre általában minden szálláshely közelében lesz lehetőséged
- a hazai mobiltelefonok mindenhol működnek
- a legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is (1 kg = 10.000.- IDR)

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Indonézia olcsó ország, nem kell itthonról élelmiszert vinni! A nagyvárosokban találunk európai jellegű szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb.) így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Sokan kreteket (szegfűszeges cigi) szívnak, amit a nem dohányzó embereknek is érdemes megkóstolniuk. Nasi Goreng: Egytálétel rizsből, zöldségekből, hússal és tojással, néha rákszirommal. Mee Goreng: Sült zöldséges tészta, hasonlít a hazai kínai étkezdékben kaphatóra, de itt még extraként ütnek rá egy sült tojást is és más a fűszerezettsége. Sate Ayam: pálcikákra szúrt és parázs felett izzított húsdarabkák. Ez tyúkhús, de készülhet birkából, disznóból vagy bármilyen más állatból is. Az indonéz illemtan szerint a kanalat a jobb kézben, a villát a balban kell tartanunk, kést nem használnak, mivel az ételeket úgy készítik el, hogy további aprításra már ne legyen szükség.

Pénz-ügy

Indonéziában könnyű milliomossá válni. 1 USD-ért kb. 15.400 IDR-t, 1 Euro-ért kb. 15.000 IDR-t kapunk. Indonéziában forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát az euro vagy dollár. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára kevés helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 120-200.000 HUF-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, fakultatív programok) Természetesen a költőpénz mennyisége sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (indonéz rúpiában - tájékoztató jellegű árak!)

A repülőtéri transzfere várható ára a nemzetközi járatoknál: kb. 25-40 USD/taxi/útvonal.

- Ulu Watu templomi belépő: 20.000 IDR
- Padang padang strand 15.000 IDR
- Majomerdő: 50.000 IDR
- Gunung Kawi: 15.000 IDR
- Tirta Empul: 15.000 IDR
- Pura Ulu Danau Bratan: 30.000 IDR
- Vízesések Gitgit körül összesen: 20.000 IDR
- További kisebb belépők összesen: 100 000 IDR
- Borravalók összesen: 400 000 IDR

A hosszabbítás során:
- Komodo nemzeti park belépő: 3 750 000 IDR (kb. 260 USD, tervezett 2023. január 1-i hatályba lépéssel)

A fakultatív programok árai a résztvevők számának függvényében is változhat, de általában 200 000 IDR – 1 000 000 IDR árral lehet számolni alkalmanként és személyenként. (pl.: táncest, madárpark stb.)

Vám

Jelenleg magyar állampolgárok számára nincs szükséges a vízumra Indonéziába. A kilépési illeték megszűnt. Az útlevélnek érkezés után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indonéziában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Indonézia területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget. Korallt az országból kivinni szigorúan tilos!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Alapprogram: 
Air & Cruise Top 9.360 Ft/fő
Air & Cruise Extra 14.400 Ft/fő

Alap- és kiegészítő program: 
Air & Cruise Top 13.260 Ft/fő
Air & Cruise Extra 20.400 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Alapprogram: 
Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Alap- és kiegészítő program: 
Storno Kombi: 23.920 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt alap- és kiegészítő programunkon való részvétel esetén csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés