Via ferrata: Hohe Wand (haladó)

Via ferrata Ausztria egyik legnépszerűbb sziklamászó paradicsomába

Út ára tartalmazza

az utazást autóbusszal, a szükséges felszerelések használatának költségeit (beülő, Y-szár, sisak), egyszeri belépőt a Hohe Wand Nemzeti Park területére, valamint a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

az étkezést, a biztosítást (kiegészítő sportbiztosítás szükséges), valamint az egyéb esetleges belépők árát.

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton is egyszer tartunk húsz perces pihenőket, amikor benzinkútnál állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-16 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Hohe-Wand nagyon jó via ferrata terep. 5-6 órás túrázásra kell számítani, rendkívül változatos terepen. A sziklás szakaszokon kiépített klettersteig (via ferrata), azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, hidak segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal, amelyekhez elegendő a jó, sportos kondíció. A via ferratás szakaszokon azonban elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció! Ennek a túrának a C/D nehézségű útvonalai kihívást jelenthetnek a résztvevők fizikai felkészültségével szemben.

Terület

A Hohe-Wand hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, Wiener Neustadt közelében található. A minden oldalról sziklafalakkal határolt fennsík legmagasabb pontja az 1135 méter magas Plackles, a 20 négyzetkilométernyi fennsík áltagos magassága 800-1000 méter között húzódik. A természetjárók körében rendkívül kedvelt, hiszen a varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit, és kiragad a hétköznapok taposómalmából. A fennsíkon számos jelölt turistaösvény, körben a sziklafal mentén menedékházak, míg a déli oldalon különösen látványos, függőleges sziklafalak találhatóak, számtalan klettersteig útvonallal és sziklamászó tereppel. Itt találjuk a híres Skywalk-kilátót is, ahol közvetlenül a 300 méter magas, függőleges sziklafal fölé sétálhatunk. A térség egyben a paplanernyősök és a sárkányrepülők kedvenc startolóhelye.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Gyakran előfordulhat eső, zápor, de akár hóesés is, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A fennsíkon, a sziklafal szélén erős, viharos szél gyakran előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel a via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag "villámhárítóként" működik, hanem más ösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, kesztyű, sapka, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A via ferratázáshoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol "felfeslő, kirojtosodó" drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi. Meredek, nehezen járható sziklákon, drótkötéllel kiépített útbiztosító rendszer, amely a veszélyes szakaszoknál teljes biztonságot nyújt. A via-ferratákon való közlekedés legbiztonságosabb eszköze a klettersteig-szett, amely energia elnyelő féken átvezetett duplaszárú "kantár" két, gyorszáras karabinerrel, melyet a ferrata drótköteléhez biztosítunk. A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleved száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 
A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sült kolbász 4 euro körüli áron kapható. Reggelit kérésre készít a szállásadónk (kb. 5 Euro).

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 5000 Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha átkönyvelik az összeget az indulásig.)

 

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 675 Ft/fő/túra
Top + sport extra kiegészítés: 885 Ft/fő/túra
Top extra + sport extra kiegészítés: 1410 Ft/fő/túra

 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés