Tádzsikisztán, Üzbegisztán

Kalandozás Közép-Ázsiában a Selyemút mentén. Hosszabbítási lehetőség: Aral-tó.

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)

Út ára tartalmazza

a helyi utazásokat bérelt kisbuszokkal, terepjárókkal, taxival, iránytaxival, tömegközlekedési járművekkel, vonattal, szállásokat egyszerű hostelekben, útdíjakat, belépőket a nemzeti parkokba, a szállás regisztrációkat, és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

a nemzetközi repülőjegy árát Budapest  - Dusanbe, és Taskent - Budapest között, valamint a belföldi repülőjegy árát Nukus – Taskent között, a reptéri illetékeket, az üzbég és a tádzsik vízum árát, és ügyintézésük díját, a biztosítás árát, az esetleges csomagmegőrzést, a nevezetességek, múzeumok belépőit vagy esetleges egyéb belépőket, a fakultatív programok költségeit.

A részvételi díj nem tartalmazza a 2 napos kiegészítő programot, amely során az Aral tóhoz utazunk. A kiegészítő program felára 89 000 Ft, amely tartalmazza az utazást bérelt terepjárókkal, szállásokat egyszerű hostelekben, Mujnakban helyi családnál, Nukusban hostelben, útdíjakat, belépőket a nemzeti parkokba, és a magyar nyelvű csoportkíséretet. A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul! A belépők egyénileg, a helyszínen fizetendők.

Utunkhoz a repülőjegyet irodánkban is meg tudod venni, sőt, célszerűnek tartjuk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. A jegyeket azonban hamar meg kell vennünk, mert a későbbiekben nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a kiszemelt járaton már nincs hely. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! A várható legolcsóbb repülőjegy Budapest  - Dusanbe, Taskent – Budapest útvonalon kb. 200 000 -Ft-tól, illetékkel együtt!
A Nukus – Taskent repülőjegyet helyben kell majd kifizetni.
A repülőjegy ára Nukus – Taskent között előreláthatólag kb. 30 000 Ft
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 220 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

bérelt kisbuszokkal, terepjárókkal, taxival, tömegközlekedési járművel, vonattal, repülővel.

Létszám

8-14 fő.

Túra nehézsége

nem nehéz, átlagos kondícióval teljesíthető.

Szállás

Az első éjszakát lehet, hogy repülőn töltjük, attól függ, hogy milyen repülőjegyet veszünk. Szállásaink egyszerű, de tiszta hostelekben lesznek, 2-3, vagy 4 ágyas szobákban, közös fürdőszobával. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Számítsunk arra, hogy sokszor kell utastársainkkal két-, vagy három-, vagy akár négyágyas szobában is megszállnunk. Általában meleg víz szolgáltatásra is számíthatunk. Utunk során jóval szerényebb körülményekkel is találkozhatunk, a helyi infrastruktúra elmaradottsága miatt, ezért javasoljuk, hogy mindenképp hozzál hálózsákot, és nedves törlőkendőket.
Az Aral-tónál, Mujnakban helyi családnál fogunk megszállni, ahol az ágyak száma korlátozott (van aki a földre szorul, matracokra, de ágyneműt kapunk), és nincs zuhanyzási lehetőség, a WC pedig az udvar végében található „pottyantós”.

Terület

Tádzsikisztánban a hivatalos nyelv a tádzsik, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, használatos a közigazgatásban. Üzbegisztánban a hivatalos nyelv az üzbég, az orosz a második legelterjedtebb nyelv. Magyar túravezetőnk anyanyelvi szinten beszél oroszul.
Ez az utazás minden résztvevőtől nagyfokú alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A nagyvárosokban általában viszonylag kényelmes szállodákat és éttermeket találunk, a vidék infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Tádzsikisztánban csak egy aszfaltozott út vezet keresztül az országon, a többi országban az aszfaltozott utak minősége nagyobb részt rossz, ahol a legjobb állapotú terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk.
Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időeltolódás: Nyáron + 3 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Közép Ázsiában 15 óra a pontos idő.).

Térerő: Vidéken csak a nagyobb városok, megyeközpontok közelében van térerő. T-mobile és Telenor telefonok gond nélkül működnek, Vodafone nem mindig. A nagyvárosokban internet kávézókban kb. 200 Ft/óra áron lehet internetezni!

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.
 
Vidéken nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik az itteni tájakat. Vidéken nyugodtak lehetünk, mert dolgainkhoz nem nyúlnak a helyiek. A fővárosokban több veszély is leselkedik. Ne fizessünk előre, nehogy eltűnjön az illető. Másik veszély a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas helyivel, orosszal, ne álljunk le vitatkozni, és éjszakai bárok környékén éjszaka ne sétálgassunk egyedül. Másik veszélyforrás lehet a nagyvárosokban hivatalos szerv. Üzbegisztánban alapvetően békén hagyják a külföldi turistát, de Tádzsikisztánban megpróbálkozhat a rendőr némi mellékeshez jutni. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal, és regisztrációval. Az útlevelet ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Közép Ázsia közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. Problémát okozhat még a kulturális sokk. 

Időjárás

Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban, minek köszönhetően évente 250 napsütéses nap tapasztalható. Az éjszakai alacsony hőmérséklettel mindenképpen számolni kell, főleg a hegyekben, ezért fontos a hálózsák. Eső előfordulhat, de inkább csak rövid zápor formájában.
Üzbegisztán keleti része hegyvidék, nyugati régiója sík, sivatagos, félsivatagos terület. Itt  szélsőségesen kontinentális klímával kell számolnunk, nagy hőingással a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. Az ország nyugati sivatagos részén nappal rendkívüli meleg lehet, a hőmérséklet elérheti a + 35 – 40 ° C fokot. Fontos felszerelés a naptej és a napszemüveg.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy utazótáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Ruházat: Iszlám országokba látogatunk, de a turisták szabadon viselhetnek európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek mindenképp kerüljék a túlságosan rövid, kivágott ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen erős (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során sokszor meglehetősen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

Higiénia

Mindenképp fel kell készülni a ritkán igénybe vehető tisztálkodási lehetőségekre. Szállásainkon mindig lesz fürdési lehetőség, de a meleg víz szolgáltatás akadozhat. Csapvíz fogmosásra és egyéb tisztálkodásra használható, de a boltban vásárolt vizet is használhatjuk.
Az illemhelyek esetében szintén rendkívül nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. Utazás közben a hegyekben, pusztában, sivatagban. Aral tónál, Mujnakban nincs zuhanyzási lehetőség, a WC pedig az udvar végében található „pottyantós”.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben, sivatagban napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen ennivaló. Mindig legyen nálunk elegendő viz. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek. Kivétel az Aral tónál Mujnak, ahol a bolt gyakorlatilag üres. Itt be kell vásárolni jó előre, valamint lehet külön fizetségért a szállásadó családtól előre rendelni vacsorát és reggelit.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára (1 700 üzbég sum = 1 USD ; 4,5 tádzsik somani = 1 USD), A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de célszerű készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb a dollár. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk, és nem "feketén" az utcán. A kis címletű bankjegyeket kedvezőtlenebb árfolyamon váltják. Ugyanez vonatkozik a sérült, szakadt, régi (2000 év előtti), bankjegyekre is! Határátlépésekkor készüljünk fel, hogy az összes valutát, bármilyen kis összegről legyen szó, fel kell tüntetni a vámárunyilatkozatban. Ez nem csak a nyugati valutákra vonatkozik, hanem a helyiekre is. Van ahol a saját valutát nem engedik kivinni az országból, de ezek a szabályok állandóan változnak. Érdemes a magunkkal hozott műszaki cikkeket is feltüntetni. Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 350-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Belépők ára általában 3 USD. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárt.

 

Tájékoztató belépő árak (2011-es árak):

Dusanbe, Antik Múzeum    15 TS
Dusanbe, Nemzeti Múzeum    20 TS
Dusanbe, Etnográfiai Múzeum    10 TS

Taskent, Kulkedas Medresze    1 500 UZS
Taskent, Timur Múzeum    5 000 UZS
Taskent, Korán Múzeum (Khast Imom)    4 000 UZS
Taskent, Történeti Múzeum    6 000 UZS

Szamarkand, Regisztán tér    12 000 UZS
Szamarkand, Amir Timur mauzóleum    3 000 UZS
Szamarkand, Bibi mecset    6 600 UZS
Szamarkand, Bibi mauzóleum    5 000 UZS
Szamarkand, Shahr-I-Zindah    5 000 UZS

Buhara, Kalon mecset    5 000 UZS
Buhara, Vár citadellával    7 000 UZS

Khíva, belépő óvárosba és minden múzeumába, két napra    23 000 UZS
Khíva, Ismail Hoja minaret    5 000 UZS
Khíva, Vár citadellával    5 000 UZS

Vám

Vízum mindkét országba kell.
Az ügyintézésben irodánk segít, ehhez a következőkre van szükség:
2 db fénykép, útlevél
Kitöltött vízum kérő lapok, az amelyen az alábbi adatokat kérik:
név, szül idő, szül hely
útlevél szám, útlevél érvényességi ideje
állandó lakhely, tel, fax szám, e-mail
munkahelyi igazolás (angol vagy német nyelven)
munkahely, vagy oktatási intézmény megnevezése, tel, fax szám, e-mail, beosztás
apja teljes neve, anyja teljes neve, családi állapot (egyedülálló, házas, elvált, özvegy)
házastárs neve, házastárs állampolgársága
járt-e az adott országban, ha igen, hányszor, mikor, mennyi ideig (dátumokkal)
az adott országba legutóbbi utazás időpontja
volt-e visszautasított vízumkérelme, ha igen, miért
volt-e deportálva, kiutasítva, ha igen, miért
volt-e fertőző betegsége, ha igen, milyen
volt-e HIV tesztje az utóbbi hat hónapban, ha igen, milyen eredménnyel
kapcsolat vészhelyzet esetén a kérelmező országában, név, cím, telefon
Az útlevélben legyen kétszer két egymással szemben lévő üres oldal a két vízumank, és min. még 6 hónapig legyen érvényes az utazás tervezett befejezésétől számítva.
A vízumügyintézés időtartama kb. két hónap, ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy minél hamarabb adja le a szükséges papírokat! Várhatóan 40 000 Ft mindegyik vízum díja, külön-külön.

Vám:  A kamerákat, fényképezőgépeket, és egyéb nagyobb értékű személyes holmikat, valamint az összes valutát fel kell tüntetni a vámnyilatkozatban.

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 450 Ft/fő/nap

Top: 580 Ft/fő/nap

Top extra: 890 Ft/fő/nap

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés