Erdély: Torockói-hegység

Tavaszi hosszú hétvége Erdély ikonikus tájain!

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban,
- a reggelit ,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést

Út ára nem tartalmazza

- a Tordai-hasadékba való belépést (~ 5 lej),
- a reggelin kívüli étkezést (vacsora a 3 éjszakára összesen 7.500 forintos áron igényelhető. Kérjük foglaláskor jelezd vacsora igényed! Felhívjuk figyelmed arra, hogy ebben az időszakban Torockón nincs nyitva vendéglő),
- a hidegtálas borkostoló árát (60 lej),
- a biztosítást.

Utazás

Autóbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepesen nehéznek számítanak, és vegyes terepen vezetnek, van ahol köves, sziklás szakaszokon kell haladni. A Székelykőről való leereszkedés egy hosszabb törmelékes részen zajlik, ahol nagy hasznunkra válhat a túrabot. Mind ezek ellenére, ha rendszeresen túrázol, nem érhet meglepetés. 

Szállás

Szállásunk Torockó főterén lesz autentikus magánszállásokon, 2-3 ágyas szobákban. A szobák többségéhez wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egyágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség.

Terület

A Torockói-hegység az Erdélyi-szigethegység keleti részét képezi, amelytől az Erdélyi-medence nyílik a Mezőség irányába. Mivel felépítésében túlnyomórészt mészkő vesz részt, ezért karsztjelenségekben igen gazdag, a Bihar-hegység után a leggazdagabb. Érdekessége, hogy a Bihar-hegységgel ellentétben itt a felszíni karsztjelenségek, a szűk sziklaszorosok (Enyedi-szoros, Remetei-szoros stb...), a látványos hasadékok (Túri-hasadék, Tordai-hasadék stb...) dominálnak. A helyszín varázslatosságát csak növelik Torockó és Torockószentgyörgy települések, amelyek közül Torockó a Világörökség része, illetve 2017-től Hungarikum is!

Időjárás

A Torockói-hegység éghajlata kicsit hűvösebb, mint az otthon megszokott; bízunk a kellemes tavaszi időben, de ilyenkor a völgyekben hajnalonként még könnyen fagyhat, a csúcsokat akár hó is takarhatja.  Ebben az időszakban a ragyogó napsütéstől a havas esőig bármi előfordulhat, ezért figyeld az időjárást, és aszerint készülj: 
https://www.yr.no/sted/Romania/Alba/Rimetea/

Felszerelés

Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád a buszban hagyhatod. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli és az igény szerint választott vacsora kivételével önellátó. A faluban van vásárlási lehetőség, egy kis vegyesbolt formájában, de itt csak a legalapvetőbb élelmiszereket lehet kapni. Szállásunkon élelem tárolására (hűtőszekrény) korlátozottan van lehetőség, étterem a tavaszi szezonban nem üzemel a faluban. A túrák során, napközben elfogyasztani kívánt szendvicseket, csokit, kekszet, gyümölcsöt itthonról hozz magaddal, kenyeret, sört viszont itt érdemes venni a boltban! Az egyéb áruválaszték nem mindig ugyanaz, mint itthon, de általában minden szükséges beszerezhető, legfeljebb máshogy néz ki, vagy más az íze. :) És persze kocsma is van a közelben, kiváló erdélyi sörökkel és pálinkával!

A vacsora felára 3 éjszakára 7.500 Ft, mely 3 fogásos, bőséges, meleg vacsorát jelent. Kérjük foglaláskor jelezd vacsora igényed!

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 70 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a településen nem lehet fizetni! Költőpénznek 7-15.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően. Étkezésre hasonlóan a hazaihoz, ajándékvásárlásra egyéni elszántságtól függően tudsz költeni. A Tordai-hasadékba való belépés: 5 lej (2018. áprilisi adat), a nagyenyedi borkostoló ára 60 lej / fő, amely 5 db helyi bor bemutatását és kostolását valamint a hidegtál árát foglalja magába. A hidegtálas borkostoló programunk szabadon választható program, így a részvételi szándékodat kérjük jelezd nekünk, legkésőbb a jelentkezési határidőig.   

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar állampolgárok kérjük, a buszon jelezzék állampolgárságukat a túravezetőknek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.840 Ft/fő
Top: 2.420 Ft/fő
Top extra: 4.000 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic:  2.745 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi:  2.196 Ft/fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés