Tisza-tavi hétvége

Evezés és kerékpározás az újra felfedezésre váró Tisza-tavon

Indulás helye: 2020. július 11-én, délelőtt 10 órakor Tiszafüreden.
Szállás és ellátás: Tisza parti kemping faházaiban, közös fürdőszobákkal.
Utazás: Kilenc személyes Eupolisz kisbuszunk a Mikropolisz utakhoz hasonlóan ezen a hétvégi úton is elérhető. Így ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 6.900 Ft.
A tőlünk megszokott aktív kikapcsolódásra, evezős és kerékpáros hétvégére hívunk benneteket Kelet-Magyarország továbbra is szinte alig ismert kincsébe, a csodálatos Tisza-tóhoz. Semmilyen előképzettség, speciális felszerelés nem kell, így ha velünk tartasz, mi minden mást adunk, és csak élvezned kell a mesterséges tóvidék élővilágát, vad nádasainak és a sima víztükörnek a látványát, vízről és kerékpárról egyaránt. A Tisza partján fekvő kempingben aztán ideális körülmények között pihenhetünk, illetve közösen főzhetünk egyet, álmélkodva országunk újabb felfedezésre váró szegletén.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. július 11. -
2020. július 12.
A jelentkezés lezárult
2020. július 02.
1

 
Tiszafüred, Tisza-tó vízitúra
 

Délelőtt 10 órakor találkozunk Tiszafüreden. A szálláson átöltözünk, és fürdőruhában átsétálunk a Tisza partra, a kenukhoz. Akik nem tapasztalt evezősök, velük átvesszük az alapokat, és kihajózunk. A nap folyamán nem a teljesítmény, hanem a látvány lesz a főszereplő. Nádassal, fákkal övezett holtágakon, keskenyebb-szélesebb folyóágakon fogunk haladni. Az élő Tiszát csak nagyon rövid szakaszon érintjük, és már meg is érkezünk a Tisza- tóra. Itt a vadregényes, motoros hajók elől elzárt, mesébe illő, virágszőnyeggel borított holtágakat keressük fel, gyönyörködünk a fehér tündérrózsa, vízi tök, tündérfátyol virágaiban, a szitakötők táncában, a szélben meglebbenő, hullámzó nádas látványában. Madarak röppennek fel, nagy kócsagok lebegnek méltóságteljesen hófehér pompában, gémek eveznek lassan a fejünk fölött, a nádasba barna réti héják ereszkednek le, bakcsók, kárókatonák pihennek a vízből kiálló száraz fatörzseken, szerkők csapnak le a vízre, kis halakra vadászva. A természet bőkezű gazdagsága vesz minket körbe, csak be kell fogadnunk a látványt. Pihenésképpen, kinyújtóztatva tagjainkat kikötünk egy szigeten, felmegyünk egy kis kilátóra, ahonnan jól látható a nádfoltokkal tagolt nagy vízfelület, és tó túlsó partja is. Innen visszafelé vesszük az irányt, de még megállhatunk uzsonnázni egy halsütőnél, amelyről még a helyiek is azt mondják, hogy jó! A kenuk leadása után a szálláson kicsit megpihenünk, és igény szerint vacsoraszerző útra indulunk. A szomszédban van étterem, de tábortűznél szalonnát is süthetünk. Napi túratáv: kb. 15 km.

2

 
Tisza-tó kerékpárral
 

Reggeli után felvesszük a szálláson kerékpárjainkat. A mai napon ugyancsak a Tiszát fogjuk látni, csak más szemszögből. A parton fogunk biciklizni, a gáton kijelölt, aszfaltozott bringaúton. Közutat nem érintünk, autóforgalom nem fog zavarni. Dél felé, Abádszalók irányába indulunk. Arra kevesebb a nagy, nyílt terület, helyette galériaerdők megnyugtató zöldje vesz minket körül, és a Tisza szalagja kísér végig. Tekintettel arra, hogy több mint 100 km lenne körbetekerni a tavat, inkább egy kisebb szakaszt járunk be, ami teljesíthető előzetes edzés nélkül is. Hiszen, ma is a látvány a lényeg, nem a teljesítmény. Ha eljutunk Abádszalókig, akár strandolhatunk is egyet, és feltölthetjük étel-ital tartalékainkat. Délután ugyanazon az úton visszatekerünk a szállásra, leadjuk a kerékpárokat, és búcsút intünk a Tisza-tónak. Napi túratáv: 30-45 km.

Az oldalon található képeket Elek Sándor Bercel készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés