Téli Elülső-Szoliszkó

Menedékházas téli hétvége a Magas-Tátrában

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Tél eleji hétvégénken ismét felkerekedünk, hogy megmásszuk a Magas-Tátra egyik legkönnyebben elérhető kétezeres csúcsát, a 2093 méter magas Elülső-Szoliszkót. A Szoliszkó gerinc legdélibb csúcsának megmászására a csodálatos környezetben fekvő Csorba-tótól indulunk. Utunk előbb a tó fákkal borított partján visz végig, majd egy erdős völgyön át haladunk, hogy kis idő múlva törpefenyők közül kipillantva csodálhassuk meg a körülöttünk fekvő hegyek látványát. A fáradtságos csúcsra érés jutalma a csodálatos körpanoráma. Ha még nem másztál kétezer méter fölötti csúcsra, itt a remek alkalom, hogy kipróbáld magad ezen a közepes nehézségű csúcsmászó túrán!
Ottalvós túránk keretében, autentikus környezetben pihenhetjük ki az első napi csúcstúrát a nemrég felújított hangulatos Solisko menedékházban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Elülső-Szoliszkó-csúcs (2093 m)
 

Találkozó és indulás 6:15-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk, a kisbuszt a Csorba- tó parkolójában hagyjuk. Innen hódítjuk meg a hegység egyik legjobb kilátását adó csúcsát, a 2093 méter magas Elülső-Szoliszkót. A parkolóban lehetőség nyílik csúcs-csoki vásárlására, van toalett és vásárfia, majd összekészülődés után 1347 méter magasból elindulunk túránkra. A Csorba-tó glaciális eredetű végmorénájának gerincén haladva érkezünk be a 2004-es nagy viharban alaposan szétzilált fenyvesbe. Mérsékelt emelkedőn gyűrjük magunk alá a szinteket, szinte észre sem vesszük és máris beértünk a törpefenyvesek közé. A sípályák mellett haladva jutunk el a gerincen fekvő Szoliszkó- menedékház pihenéssel kecsegtető teraszára. 1840 méter magasból megcsodáljuk az alattunk elterülő Poprád-folyó völgyét és benne a rohanó, távolinak tetsző világot. A menedékház, ha mesélni tudna, ejtene pár szót az itt legeltető juhászokról, a II. világháború partizánjairól, az egykori Csehszlovákia leghosszabb sífelvonójáról, beszélne a 2002-es évről, amikor a teát főző szakács feje felől egy szélvihar elvitte a konyhát. Túránk nem lehet teljes a csúcs nélkül, aminek eléréséhez a menedékháztól egy háromnegyed órás emelkedőt kell még legyőznünk. Miután elértük a csúcsot és kifújtuk magunkat, 2093 méter magasról nézhetünk le a havasi pintyekre, a vadregényes Mlinica- völgyre és csak a menedékházig jutó kényelmes turistákra. Tiszta időben előttünk látszik Poprád városa, a Szlovák paradicsom és az Alacsony-Tátra. A sikeres csúcsmászást megünnepeljük a magunkkal hozott csúcs-csokival, üdítővel, mama legjobb almás pitéjével és elkészítjük a tradicionális Eupoliszos csúcsfotót. Mielőtt meghűlnénk a csúcson, lefelé vesszük az irányt, s a már kívülről ismerős menedékházban elfoglaljuk hangulatos szállásunkat. Menetidő: 3-4 óra, táv: 7 kilométer, szint: 857 méter fel, 250 méter le.

2

 
Csorba-tó, Budapest
 

Korai kelés és friss reggeli után elbúcsúzunk a menedékháztól, s toronyiránt a síugró sánc felé indulunk, vidáman beszélgetve haladunk egy kissé térdet próbáló ösvényen, amelyen egyenesen a Csorba-tóhoz jutunk le, ahol teszünk egy körsétát levezetésképpen, majd kellemesen elfáradva érkezünk vissza a parkolóban ránk váró kisbuszunkig, ahonnan Budapest felé vesszük az irányt.
Érkezés Budapestre várhatóan a délutáni órákban.
Menetidő: 2-3 óra, táv: 4,4 kilométer, szint: 505 méter le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés