Déli-Kárpátok - Szárkő (2190 m)

Téli túra a déli határhoz legközelebb eső 2000-es csúcsra

Indulás és érkezés helye: Szeged
Szállás: hegyvidéki vendégházban
A megszokottól eltérően Mikropolisz utunk ezúttal Szegedről indul, hogy ezáltal elérhető közelségbe kerüljenek a Déli-Kárpátok elfeledett hegycsúcsai is. Január végi túránk célja a Bánság teteje, vagyis a határhoz legközelebb eső 2000 méter feletti hegység, a Szárkő. A kevesek által ismert, mégis lenyűgöző szépségű hegység csúcsára egy kemény túra vezet fel, ám a csúcsról elénk táruló körpanoráma kárpótolni fogja az izzadtságcseppeket. 
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Szeged, Karánsebes, Borló
 

Találkozó délután 12:15-kor Szegeden (a 9:53-kor, Budapest-Nyugatiból induló vonathoz igazítva), a vasútállomás előtti parkolóban. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Az M43-as autópályán lépjük át a határt, majd szintén autópályán folytatjuk utunkat egészen Lugosig, onnan pedig a 6-os főúton, Karánsebes érintésével nagyjából 4 óra alatt érkezünk meg Borló településére. Elfoglaljuk a Szárkő lábánál fekvő hangulatos szállásunkat, majd egy helyi étteremben folytatjuk az estét mielőtt időben eltesszük magunkat a másnapi túrára.

2

 
Borló, Cuntu meteorológiai állomás (1440 m), Szárkő (2190 m), Borló, Szeged
 

Hajnalban kelünk, majd korai reggelink után egy alig 20 perces buszozás vár ránk a Fertő-tető sípálya alatti parkolóig, 1200 méter környékén. Gyors készülődés után neki is vágunk túránk első szakaszának, amely leginkább szépséges fenyvesek között vezet majd egészen az 1440 méteren fekvő Cuntu meteorológiai állomásig. Fotószünet és tízórai után immáron kiérve az erdőből egyre meredekebb kaptatók várnak ránk. Ahogy haladuk felfelé, egyre inkább kirajzolódik a Szárkő gerince, a távolban pedig a környező hegyek havas csúcsai látszódnak. A főgerinc elérése után folyamatos, ám kellemes emelkedés vár ránk, az időjárás függvényében pedig az utolsó 2-3 km-en szinte végig csodálatos panoráma fogad majd minket. A Szárkő csúcsa előtt újabb meteorológiai állomást érintünk, majd innen alig 5 perc túrára már fent is állunk a hegység névadó csúcsán, a 2190 méteres Szárkőn. A körpanoráma szép idő esetén lenyűgöző, hiszen a Szárkő völgykatlanja mellett láthatjuk például a Retyezát és a Godján-hegységek 2000 méter fölé magasodó csúcsait, és a Déli-Kárpátok szinte egész vonulatát is. A csúcsfotók és ebédünk után a már ismerős úton, jóval gyorsabb tempóban térünk vissza először a Cuntu házig, majd a parkolóig ahol buszunk várni fog ránk. Ismét 4 órás utazással számolva, a kora esti órákban érkezünk vissza Szegedre, ahol még el tudjuk csípni az utolsó vonatok egyikét. Túratáv: 22 km, szint: 1100 méter, menetidő: 8-10 óra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés