Windberg-csúcs (1903 m)

Gyalogtúra a Rax-Schneeberg csoport 3. legmagasabb csúcsára

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás, ellátás: hegyi menedékházban (hálóteremben), reggeli
Ezen a hétvégén ismét az Osztrák Alpokba indulunk, hogy Stájerország egyik rejtett kis gyöngyszemét a Windberg-csúcsot, a Schneealpe legmagasabb csúcsát másszuk meg. Kevesen tudják, de a Schneealpe a Rax-Schneeberg csoport harmadik legjelentősebb csúcsa a Klosterwappen és a Heukuppe után, vagyis, ha ezt a kettőt már megmásztad, akkor a bronzérmest sem szabad kihagynod! A Schneealpe maga egy nagy mészkő-hegytömb, melynek platója közepén emelkedik ki a „szeles hegy” (Windberg csúcs) a maga 1903 méterével. Ha nem csak a csúcstúra élményre vágysz, hanem az alpesi menedékházakat is kedveled, akkor itt a helyed!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Altenberg an der Rax, Windberg (1903 m), Schneealpenhaus-menedékház (1782 m)
 

Találkozó és indulás 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Ausztria felé vesszük az irányt, Stájerországba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk, a kisbuszt Altenberg an der Rax parkolójában hagyjuk. Megérkezés után nekivágunk mai túránknak, mely folyamatos emelkedő mentén, kellemes erdőn visz minket keresztül. Mihelyt a fahatár fölé emelkedünk, hamarosan szembetűnik számunkra az esténk otthonául szolgáló hangulatos menedékház, ahova beköszönünk, majd meg sem állunk a Windberg csúcsáig, ahol a csúcskereszt már vár ránk! A csúcsra felérve az elmaradhatatlan csúcscsoki, csúcsfotó és csúcsélmények mellett élvezhetjük, hogy kitárul előttünk az egész környék létképe: a környező hegyekre nyíló panoráma, mely már az őszi színekben pompázik. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszaindulunk a hegygerinc oldalában megbúvó, számunkra már ismerős apró menedékházhoz, ahol autentikus alpesi környezetben pihenhetjük ki a túra fáradalmait. Menetidő: 3-4 óra, táv: 6 kilométer, szint: 1000 méter fel, 140 méter le.

2

 
Schneealpenhaus menedékház (1782 m), Budapest
 

Korai kelés és friss reggeli után elbúcsúzunk a menedékháztól, s a panorámaúton indulunk el lefelé, mely szép kilátással kecsegtet minket a Rax tömbjére. Vidáman beszélgetve haladunk az ösvényen, amely néhol kanyarogva vezet le a parkolóban ránk váró kisbuszunkig. Leérkezés után megkezdjük utunkat Budapest felé, ahová várhatóan a délutáni órákban érkezünk meg. Menetidő: 2-3 óra, táv: 6 kilométer, szint: 900 méter le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés