Indonézia: Raja Ampat, Maluku (Banda-szigetek)

Indonézia keleti részének csodái: Raja Ampat paradicsomi szigetei és a Banda-szigetek álomvilága - kis csoportos utazás!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?indonezia

Út ára tartalmazza

- az Indonézián belüli összes közlekedést,
- a szállást 5 éjszakára Raja Ampaton, egyszerű tengerparti bungalókban, teljes ellátással,
- a hajójegyeket Sorong és Waisai között,
- a bérelt hajók használatát Waisai és a szállásunk között,
- a két hajókirándulásunk során a bérelt hajókat, a benzint és a helyi vezetők díját Raja Ampaton,
- a szállást 1 éjszakára Sorongban, medencés hotelben,
- a szállást 2 éjszakára Kota Ambonban medencés resortban, reggelivel,
- a taxik használatát Kota Ambonban,
- a hajójegyeket Kota Ambon és Bandaneira között,
- a szállást 5 éjszakára Bandaneira városában, 2 ágyas szobákban, reggelivel,
- a 4 egész napos hajókirándulást és a vulkántúrát a Banda-szigeteken (saját hajóval, helyi vezetővel, 4 ebéddel),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát.
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- az esetleges plusz szállást Jakartában az első napon,
- a termeszetvédelmi díjat Raja Ampaton,
- az esetleges védőoltások árát,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 320 Ft /1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Jakarta - Budapest útvonalon) kb. 200.000 - 320.000 Ft között alakult.
A belföldi repülőjegyek várható ára (Jakarta - Sorong, Sorong - Kota Ambon, Kota Ambon - Jakarta) kb. 130.000 - 180.000 Ft

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Indonéziában helyben bérelt kisbuszokkal, taxikkal, motoros taxikkal. Hajókirándulásaink alkalmával a helyi viszonyoknak megfelelő hajókat használunk, melyek mérete és felszereltsége szigetenként eltérő. Utunk nagyrészt vizes programokra épül (sznorkelezés, hajózás, úszkálás a tengerben), ezért a részvételt úszni nem tudó utasainknak nem javasoljuk!

A Kota Ambon - Banda-szigetek közötti hajójárat az elmúlt évek során meglehetősen kiszámíthatatlanul közlekedett. Amennyiben az adott napra kiírt hajójáratunk valamilyen oknál fogva nem indul, elképzelhető, hogy privát hajókkal, esetleg repülőjárattal (erre alapvetően nem tudunk építeni mert még inkább kiszámíthatatlan a menetrend) tesszük meg az utat. Az így felmerülő plusz költségek (tehát a menetrendszerinti hajójárat árán felüli rész) minden esetben az utasainkat terhelik. Ez nagyjából 50-80 USD/fő extra költséget jelenthet a legrosszabb esetben. Megértéseteket köszönjük!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-11 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkon szinte minden nap hajókirándulásokra és sznorkell túrákra indulunk, hogy Indonézia valóban alig felfedezett, mesés szigetvilágát és csodálatos víz alatti világát is megismerjük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vízek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! Indonézia keleti részének mesés szigetvilágában utazni hihetetlen élményeket jelent, európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban megfelelően nyitott, rugalmas és bevállalós, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Az út során fakultatív lehetőségként 3-4 kisebb, ám általában alig kijárt, nehéz terepen vezető, a fullasztó hőségben meglehetősen fárasztó túrát fogunk majd tenni. A túrákon csúszós ösvényekre, gyökerekre, kellemetlen részekre és rengeteg élményre kell majd felkészülni.

Aki soha nem sznorkelezett (pipabúvárkodás a víz felszínén) még és nem is szeret, az jó eséllyel nem fogja magát jól érezni ezen az utazáson. Soha nem késő azonban elkezdeni, de fontos, hogy gyakorlottan érkezz az útra, és ne a helyszínen kezd el elsajátítani a sznorkelezés fortélyait. Fontos, hogy jó felszereléssel, magabiztos úszótudással, valamint egy adag bátorsággal érkezz. Ez esetben maradandó élményekben lesz majd részed :)

Szállás

Városi szállodáink (3 éjszaka, Sorongban és Kota Ambonban, valamint 5 éjszaka Bandaneira szigetén) a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg (saját fürdőszoba, reggeli). A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák minden esetben két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Raja Ampaton a turizmusfejlesztés iránya a környezetbe illeszkedő home stay szállás, ehhez alkalmazkodunk mi is, így valóban egyszerű, ám annál hangulatosabb, a tető alatt részben nyitott tengerparti bungalókban szállunk meg. Ezek a bungalók igazi természetközeli bungalók, két fős szobákkal (melyek gyakran franciaágyasak), moszkítóhálóva és közös használatú, kifejezetten egyszerű fürdőszobákkal. 

Amire számítani kell: a trópusokon vagyunk, tehát melegített víz nincs, sőt, a vízhiány miatt a zuhanyzáshoz a sós és édesvíz keverékét fogjuk használni. Fel kell készülni arra, hogy kevés helyen van térerő, internet, az áramellátás tervezhető, de csak este 6 és reggel 8 között van áram általában.

A szállásunk egy gyönyörű, ám egyre zsúfoltabb szigeten fekszik, ahol egyelőre még nem tudták megoldani a rendszeres szemétszállítást. Ennek hiányában a helyiek összegyűjtik, majd előbb-utóbb elégetik a szemetet, viszont így is elkerülhetetlen, hogy az egymás mellett közel fekvő több vendégház valamelyikében ne jelenjenek meg a patkányok. Amennyiben nem tartunk élelmiszereket a táskáinkban, az itt létünk alatt nem lesz gondunk ezzel.

Terület

Indonéziában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, és az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Túravezetőnk és a helyi partnereink gondoskodnak a tervezett programmenetről, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés (időjárás, repülők késésése, egyéb, előre szintán nem látható tényezők (vis maior) a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követelnek.
Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Időjárás

Programunkon szinte minden nap hajókirándulásokra és sznorkell túrákra indulunk, hogy Indonézia valóban alig felfedezett, mesés szigetvilágát és csodálatos víz alatti világát is megismerjük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vizek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! Indonézia keleti részének mesés szigetvilágában utazni hihetetlen élményeket jelent, európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban megfelelően nyitott, rugalmas és bevállalós, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Az út során fakultatív lehetőségként 3-4 kisebb, ám általában alig kijárt, nehéz terepen vezető, a fullasztó hőségben meglehetősen fárasztó túrát fogunk majd tenni. A túrákon csúszós ösvényekre, gyökerekre, kellemetlen részekre és rengeteg élményre kell majd felkészülni.

Aki soha nem sznorkellezett (pipabúvárkodás a víz felszínén) még és nem is szeret, az jó eséllyel nem fogja magát jól érezni ezen az utazáson. Soha nem késő azonban elkezdeni, de fontos, hogy gyakorlottan érkezz az útra, és ne a helyszínen kezd el elsajátítani a sznorkellezés fortélyait. Fontos, hogy jó felszereléssel, magabiztos úszótudással, valamint egy adag bátorsággal érkezz. Ez esetben maradandó élményekben lesz majd részed :)

Felszerelés

- könnyű, gyorsan száradó nyári ruházat,
- nagy túrahátizsák (legalább 65 liter), utazós bőrönd vagy sporttáska (gurulós bőröndöt kérjük ne hozz erre az utazásra),
- kényelmes kis hátizsák és övtáska a napi kirándulásokhoz, túrákhoz,
- felszerelések a sznorkelezéshez (szemüveget és pipát mindenképp hozzunk, békatalpat tudunk majd bérelni) és vízálló táska,
- szandál és egy könnyed túracipő, vízicipő,
- hosszú és rövidnadrág,
- legalább egy váltás meleg ruha az általában 16-18 fokra lehűtött repülő- és hajóutakra,
- vékony, kis méretű nyári hálózsák Raja Ampatra,
- fejfedő, 
- svájci bicska, 
- zseblámpa vagy fejlámpa, 
- gyógyszerek, 
- esőkabát, 
- napszemüveg, és elegendő naptej,
- szúnyogriasztó, füldugó, 
- hosszabbító/elosztó.

Indonéziában az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Internetezésre általában a nagyobb városokban lévő szállásainkon lesz lehetőséged. A hazai mobiltelefonok mindenhol működnek. A legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is, akár 2-3 naponta is.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható lesz majd. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján az Indonéziába utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

Malária: Indonézia keleti tartományaiban, a kevésbé lakott szigeteken a mai napig előfordulnak maláriás esetek, igaz csak nagyon ritkán. A malária megelőzésére, illetve kezelésére több gyógyszert is beszerezhetünk az oltóközpontokban, ám ezek természetesen nem kötelezőek. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Élelem

Indonézia olcsó ország, nem kell itthonról élelmiszert vinni! Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (3-4 USD). Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb.) így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. 

Raja Ampaton a szigetünkön nem találunk boltot, ehhez több szigetnyit kell utaznunk, így amikor épp útbaesik majd, akkor igyekszünk feltölteni a Coca Cola és sör készleteket. A teljes ellátással azonban nem lesz gondunk az ételekre, de készéljünk fel arra, hogy általában friss halat, zöldséget, és rengeteg rizst fogunk enni.

Pénz-ügy

Indonéziában könnyű milliomossá válni. 1 USD-ért kb. 14.000 IDR-t, 1 Euro-ért kb. 17.000 IDR-t kapunk (2021. januári árfolyam). Indonéziában természetesen forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát az euro vagy dollár. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára kevés helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 300-400 USD-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, fakultatív programok) Természetesen a költőpénz mennyisége sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.


A helyszínen fizetendő költségek (dollárban, tájékoztató jellegű árak 2020-ból!)
- Raja Ampat természetvédelmi díj: kb. 80 dollár/fő
- Raja Ampat fakultatív hajókirándulások az 5. és 6. napon: 30-50 dollár/nap
- Banda-szigetek belépők összesen: kb. 10-20 dollár/fő
- borravalók összesen: kb. 20-30 dollár/fő
- esetleges extra költségek a Kota Ambon - Bandaneira hajójárat törlése esetén: kb. 50-80 dollár/fő

Vám

Az Indonéziába történő belépéskor magyar állampolgárok 30 napot nem meghaladó tartózkodás esetén ingyenesen kaphatnak vízumot. A kilépési illeték megszűnt. Az útlevélnek érkezés után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indonéziában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Indonézia területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget. Korallt az országból kivinni szigorúan tilos!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 13.260 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 20.400 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Kombi: 21.960 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés