Oroszország: Moszkva és Szentpétervár (Kola-félsziget)

Az arany kupolák városa és "észak Velencéje"

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- 5 éjszaka szállást szállodákban,
- 5 reggelit,
- az éjszakai vonatot Moszkva és Szentpétervár között, négy személyes hálókocsiban,
- a tömegközlekedést (metró, busz, helyiérdekű vonat) a programok során,
- a hajókirándulást Moszkvában,
- a hajókirándulást Szentpéterváron,
- a hajóutat Szentpétervár és Peterhof között,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A második turnus esetén a Murmanszk és a Kola-félsziget hosszabbítás: 199,000 Ft.
A részvételi díj tartalmazza a hosszabbítás során:
- a program során az utazásokat kisbusszal, helyi sofőrrel,
- 4 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- útdíjakat,
- belépőket a nemzeti parkok területére,
- a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- az orosz vízum díját, a biztosítást,
- a belépőket a feltüntetteken kívűl.
- a lehetséges fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket, a feltüntetteken kívűl.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 5 Ft / 1 RUB árfolyamig tudjuk tartani. Ha az orosz rubel (RUB) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Moszkva, Szentpétervár - Budapest útvonalon) kb. 150.000 - 220.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Az alapprogram során repülővel, vonattal, tömegközlekedési járművekkel, repülővel. Az éjszakai vonat. Menetrend szerinti vonattal utazunk, amelyet a helyi lakosok is használnak és 4 ágyas kupékban utazunk. Arra törekszünk, hogy egy kupéban (fülkében) csak a csoportunk tagjai legyenek, de a csoport létszáma vagy a szabad helyek miatt lehet, hogy olyan utasok is lesznek valamelyik kupéban, akik nem a csoportunk tagjai. Egy kupéban nem csak azonos neműek utaznak. A kupéban 2 alsó és 2 felső ágy van, így óhatatlanul lesz, aki fent fog aludni. Amennyire lehet mérsékeljük a poggyász méretét, azt mindenkinek önmagának kell emelnie és vinnie, a pályaudvaron van, ahol lépcsőzni kell és a vonatfülkékben a nagyméretű csomagok elhelyezése bonyolult. A vonaton a vagon végében található kézmosó áll rendelkezésre, vagyis minimális a tisztálkodási lehetőség. Az éjszakai alváshoz tiszta takarót és ágyneműt biztosítanak.

A hosszabbítás során Murmanszkig repülővel, majd kisbusszal. A hosszabbítás során lesz, amikor civilizációtól távoli helyeken leszünk, ahol fel kell készülni minden váratlan szituációra, földrengés, az eső elmoshatja az utat stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek.

Szállás

Szállásaink egyszerű, de tiszta szállodákban lesznek, 2 ágyas szobákban, saját WC-vel, fürdőszobával. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal Az alapprogram során az éjszakai vonatúton kapunk ágyneműt, de tisztálkodásra csak a vonat WC-ben található mosdókagylót lehet használni.

Terület

Oroszország Földünk legnagyobb országa, területe valamivel több mint 17 millió km2. Összterülete Európa területének több, mint másfélszerese, európai része a kontinens mintegy 40 %-át teszi ki. Oroszországban 9 időzóna van használatban. A hatalmas távolságok miatt változatos a domborzat, az éghajlat, a növényzet és a talaj. A kelet-európai síkságon, és Szibériában északról délre egymást váltják sorban a tundra, tűlevelű erdők(tajga), vegyes és lombhullató erdők, sztyeppe és félsivatag a Kaszpi-tenger vidékén, mivel a növényzet változása tükrözi az éghajlat változását. Oroszország területének nagy részét óriási síkságok borítják. A Kelet-európai-síkság vagy Orosz-síkságot, amely Oroszország európai részén fekszik, dél felől a Kaukázus, keletről az Urál választja el a Nyugat-szibériai-alföldtől. Mezőgazdaságilag igen termékeny vidék, de ásványkincs-lelőhelyekben is gazdag. Északnyugati részén a Kola- félszigettel és Karéliával határos. Az Urál-hegység választja el Európát Ázsiától, keleti lábánál van a kontinensek határa. A Jeges-tengertől a Kazah-sztyeppéig, észak-déli irányban 2000 km hosszan magasodik. A Kaukázus fiatal lánchegység, mely Oroszország déli vidékét foglalja el a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. A Nagy-Kaukázus központi részén kialudt tűzhányók sorakoznak, mint az Elbrusz, a Kazbek,vagy a Dih-Tau. A Nyugat- szibériai-alföld az Uráltól keleti irányban a Jenyiszej folyóig húzódik, így a világ legnagyobb sík alföldi vidéke. Északi határa a Jeges-tenger, dél felé a Kazah-hátságig és az Altajig terpeszkedik. Észak felé lejtő terület, folyói majdnem mind az Ob vízgyűjtő területéhez tartoznak. Tundrás, tajgás és erdős sztyeppés, változatos táj sok kis tóval. A Közép-szibériai- fennsík a Jenyiszej és a Léna között terül el. A Lénától kelet felé a Kelet-Szibériai-hegység vonulata emelkedik, ahol a hegyek magassága 2300–3200 m között váltakozik. Oroszországban mintegy 200 000 tó van. Legnagyobb tavai, a Bajkál-tó (31 500 km²), a Ladoga-tó(18 400 km²) és az Onyega-tó(9890 km²). A Kelet-európai-síkság északi táján, a Nyugat szibériai-alföld egyes részein és Északkelet-Szibéria területén hatalmas mocsárvilágot láthatunk. Leghosszabb folyói Ob, Amur, Léna, Volga, Jenyiszej. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus(sarkvidéki), és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén a tavasz és az ősz rövid ideig tart, a hosszú ideig tartó tél és nyár mellett. Fővárosa Moszkva.

A Kola-félsziget Oroszország északnyugati csücskében terül el, a Murmanszki területhez tartozik. Északon a Jeges-tenger részeként a Barents-tenger, délen és keleten a Fehér-tenger határolja. Területe körülbelül 100 000 km², vagyis kicsit nagyobb, mint Magyarország. Északi partja meredek, déli partja lankás. Központja Murmanszk, amely a félsziget északi részén terül el, jelentős kikötőváros. Éghajlata a Golf- áramlatnak köszönhetően viszonylag enyhe, de a nyarak rövidek és hűvösek, a telek pedig hosszúak és hidegek. Murmanszk átlaghőmérséklete januárban −10 °C, júliusban 11 °C. Magas hegyek nincsenek, inkább dombok, fennsíkok, szurdokok jellemzőek, a hegységek max. 800 m magasak. Északon tundra, délen tajga a jellemző.

Ország

Időeltolódás: + 1 óra Budapesthez képest Moszkvában és Szentpéterváron, vagyis ennyivel kell előre állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, utunk során délután 13 óra a pontos idő.).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wifi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik. Nem minden szolgáltató oldalát lehet megnyitni.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Oroszország közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. A városokban, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások. Pl. a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas orosszal, őslakossal ne álljunk le vitatkozni, de még iszogatni se, és éjszaka inkább ne sétálgassunk egyedül. Veszélyforrás lehet a nagyvárosokban a hivatalos szerv. Alapvetően békén hagyják a külföldi turistát, de némely rendőr megpróbálkozhat némi mellékeshez jutni. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal, regisztrációval, és a meghívólevél. Az útlevelet, ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 15 - 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 10 °C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok előfordulhatnak, de tartós esőzés nem valószínű.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy sporttáska, vagy guruló bőrönd (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Ruházat: Szabadon viselhetünk európai ruhákat. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Bakancs nem szükséges. Biztos, ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A hosszabbítás során vízhatlan túra bakancs, túra cipő, szandál, papucs. A Khibiny- hegyekben túrázás során lesz, amikor vízben kell gázolni, ezért fontos a vízálló lábbeli. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, vékony kesztyű, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Javasoljuk, hogy nedves törlőkendőket is hozz magaddal.

Higiénia

A nyilvános illemhelyek esetében helyenként nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. A nyilvános WC-k fizetősek, de cserébe korrektek, és használhatók. A csapvíz fogyasztható, de palackozott víz is mindenütt kapható.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Gyógyszerek: Nem jellemző, de a szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek.

Élelem

Utazásunk a reggeliken kívül önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára: 64 rubel, RUB = 1 USD. Forinttal számolva 1 RUB = 4,5 Forint. A nagyvárosokban vannak
bankautomaták, de ritkán, jobb készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb az USD. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem feketén az utcán. Bankkártyával sok helyütt fizethetünk, de kisebb vagy közepes boltokban nem valószínű, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére.

Költőpénznek napi 30-35 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 200 – 300 USD elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 100 - 150 dollárt belépőkre, fakultatív programokra.
 
Tájékoztató belépő árak:
Moszkva:
Boldog Vazul székesegyház – 700 RUB
Kreml, Szobornaja tér – 700 RUB
Kreml kincstár – 1000 RUB
Orosz tradicionális fürdő – 2000 – 3000 RUB / óra
Kolomenszkoe Nagy Péter faháza – 200 RUB
Kolomenszkojei Mennybemenetel-templom – 250 RUB
Szentpétervár
Péter-Pál erőd – 750 RUB
 
Auróra cirkáló – 600 RUB
Szt Izsák székesegyház – 350 RUB
Vérző megváltó temploma – 350 RUB
Peterhof – 1000 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-palota а Borostyán szobával – 700 RUB
Carszkoje szelo, Katalin-park – 120 RUB


Murmanszk (hosszabbítás):
"Lenin" atomjégtörő – 500 RUB
Sam Syyt, számi falu program - 1 550 RUB

Vám

Vízum és meghívólevél kell az utazáshoz. Mindkettő beszerzését és ügyintézését irodánkon keresztül is meg lehet oldani. Az ügyintézéshez a következő adatok szükségesek a személyes adatokon kívül: járt-e Oroszországban, hányszor, mikor, utolsó utazás időpontja tól - ig, lakcím, telefon, munkahely megnevezése, címe, telefonszáma, valamint a foglalkozás és természetesen az útlevél! A vízumügyintézés időtartama legalább egy hónap, ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy az iroda felhívására a szükséges adatokat személyesen a vízumkérő lap aláírásával egyetemben adja meg. Várhatóan 35.000 Ft a vízum díja ügyintézéssel együtt. A vízumhoz szükséges Oroszország területén érvényes biztosítás. Fontos, figyelj arra, ne az legyen leírva, hogy Európán kívül, hanem konkrétan Oroszország területén. Amennyiben szükséges, ennek intézésében is tudunk segíteni. A kamerákat, fényképezőgépeket, és egyéb nagyobb értékű személyes holmikat érdemes vámnyilatkozatban feltüntetni, hogy ne legyen probléma a visszaúton. Külföldi fizető eszközök bevitele nincs korlátozva, kivitelük pedig 10 000 USD értékig szabad, nem bejelentés vagy engedély köteles. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, vagy bőröndöd és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre – átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Oroszországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Programunkra vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Top 5.180 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 7.980 Ft /fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 11.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 9.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés