6461 m - Mera Peak csúcsmászás

Nepál legmagasabb trekking csúcsán a világ 5 nyolcezresének panorámájával

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazásokat Nepálban saját, bérelt busszal, taxival,
- a szállást 3 éjszakára Kathmanduban hotelban, két ágyas, saját fürdőszobás, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a reggeliket a kathmandui szálláson,
- a 15 napos expedíció során a helyi vezetők és a mászó sherpák díját, biztosítását,
- a 15 napos expedíció során a teherhordók díját (egy teherhordó két résztvevőre, max.25 kg terhelhetőséggel),
- a szállást az expedíció során menedékházakban, vendégházakban, alapvetően 2-3-4 ágyas szobákban,
- a szállást a magashegyi táborban a partnercégünk által biztosított sátrakban,
- a teljes ellátást a magashegyi táborban (1 vacsora, 1 reggeli, 1 ebéd a csúcsmászás után),
- a technikai mászófelszerelések bérlését (sisak, hágóvas, jégcsákány, beülő, kötelek, jumár),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Étkezés a magashegyi táborozás alatt biztosított teljes ellátáson kívül önellátó.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a Mera Peak csúcsmászás engedélyét (125 USD),
- a Makalu-Barun nemzeti park belépőjét (34 USD),
- a luklai village development permit árát (20 USD),
- a borravalót a teherhordóknak és a mászó sherpáknak  (150 USD),
- a tarteléknapon az esetleges belépőket Kathmanduban (kb.44 USD),
- a védőoltásokat,
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (40 USD).

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 
 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Katmandu – Budapest útvonalon egy átszállással – általában Isztambul)  220.000 – 280.000 Ft között alakult illetékekkel együtt.

A belföldi repülőjegy (Katmandu - Lukla - Katmandu szakasz) ára: 120.000 Ft. A csoportos belföldi repülőjegyet csak irodánkon keresztül tudod megvásárolni. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.
 
Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a kathmandui reptér és a szállás között: 10 USD / taxi / alkalom.

Utazás

Kathmandu és Lukla között kisrepülővel utazunk, Kathmanduban és környékén bérelt buszt vagy taxit használunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Mera Peak csúcsmászás nagyon jó kondíciót, sportos erőnlétet követel. Átlagosan napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, alapvetően kitaposott ösvényeken. A Kalo Himal gerincén való átkelés után szinte végig a Hinku-folyó völgyében haladunk, fokozatosan emelkedve, esetenként hullámzó terepen. Jónéhány meredek kaptatóval is találkozunk a gleccserre való felkapaszkodás előtt, ám magán a gleccseren inkább a fokozatos, enyhe emelkedés a jellemző, az utolsó 30-40 méter kivételével, ahol a 40-60 fokos hólejtő, a csúcsot mind jobban körbeölelő gleccserhasadék némi jégmászást is előrevetít. Az ehhez szükséges technikai ismereteket az akklimatizációs napokon begyakoroljuk. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is nagyon jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. Két résztvevőként egy teherhordóra max. 25 kg súlyt tudunk terhelni, a többi felszerelésünket magunk kell vinnünk, vagy extra kölségért további teherhordó is bérelhető! Az extra teherhodró költsége 300 USD / 15 nap.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Mera Peak csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt az augusztusi 5047 m - Kazbek csúcstúránkon, vagy hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A csúcsmászás során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra. Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!

A nagy magasság miatt 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, s bár fokozatosan, lassan emelkedünk, 4000-5000 méter környékén óhatatlanul megjelenhetnek a magashegyi betegség enyhébb tünetei (enyhe fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság, szédülés, végtagok zsibbadása). Ezek a tünetek az akklimatizáció során általában elmúlnak. Amennyiben ez nem történne meg, s a tünetek súlyosbodnának, úgy a résztvevőnek a túrát meg kell szakítania, s azonnal alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie. A túravezető ezirányú döntése az érintettekre nézve kötelező!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Kathmanduban egy nagyon jó hotelben leszünk 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, angol WC-vel, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Trekking közben hegyi menedékházakban, vendégházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 3 vagy 4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet, ahol az asztal alá helyezett kerozin, vagy elektromos fűtőegység (heater) biztosítja a meleget. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, bár egyre több helyen találunk már ugyan egyszerű zuhanyt, de ha ez nem lenne, mindenütt lehet vásárolni egy vödör meleg vizet (kb.200-400 NPR) mosdási célzattal. Az illemhelyek többségében nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k egyszerűek, de tiszták. Néhol van angol WC, de leginkább „tappancsos” WC-vel fogunk találkozni, wc papír nélkül. Javasoljuk, hogy papírt, nedves törlőkendőt hozz magaddal! Az expedíció csúcstámadása során a magassági táborban kétszemélyes sátrakban alszunk, ezeket nepáli partnercégünk biztosítja, saját meleg hálózsákra itt is, a hegyi menedékházakban is szükség van!

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. Az árak a nagyvárosokban a magyarországihoz képest alacsonyabbak, bár a turisztikailag frekventált részeken, kiemelten az Everest régióban, így Luklában is az elmúlt néhány évben gyakran két-háromszorosra emelkedtek! Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet, míg a hegyvidéken az elektromos hálózat inkább kiépülőben van, gyakran találkozunk a gyertyás megoldással. A Mera Peak expedíció során alapvetően az elektromosság hiányára kell készülni, de a fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait nagyjából félúton, Khotéban lehetőséged lesz feltölteni. A magyar mobiltelefonok már működnek Nepálban, kapcsolattartásra Katmhmanduban és Luklában az internet is rendelkezésre áll (kb.100-200 NPR/óra).

A Mera Peak első mászását 1953. május 20-án Jimmy Roberts (1916-1997) és Sen Tenzing hajtotta végre, 9 nappal a Mount Everest meghódítása előtt. Angol expedíciók az 1950-es években többször is jártak a környéken, olyan neves résztvevőkkel, mint Edmund Hillary, Eric Shipton and George Lowe.

Időjárás

A túrázás szempontjából egyik legideálisabb időszakot választottuk magashegyi trekking túránk időzítésekor. Az őszi időszakban - a nyári monszun után - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 20-25 Celsius fok, hajnalban 5-10 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. 5000 méter fölött, különösen a gleccseren, s a csúcstámadás napján hajnalban kemény fagyokra, viharos szélre is számítani kell, a hőérzet ilyenkor akár –20 C / -40 C is lehet, a megfelelő, expedíciós felszerelés nélkülözhetetlen! A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. A Mera gleccseren kiterjedt hómezőkön haladunk, gleccserszemüveg, vagy az arcra simuló, jó minőségű napszemüveg szintén kötelező!

Felszerelés

A csúcsmászáshoz szükség gleccserjáró felszerelést - hágóvas, jégcsákány, beülő, karabinerek, jumar, kötelek - a résztvételi díj tartalmazza! Amennyiben van saját felszerelésed, hozhatod, de számolnod kell azzal, hogy az esetleges túlsúly miatt mind a belső repülésnél, mind a teherhordók terhelhetősége miatt jelentős költségek merülhetnek fel! Véleményünk szerint az egy napos csúcsmászás miatt felesleges ezeket a felszereléseket végig cipelni, azonban a SAJÁT HÁGÓVASADAT, ami biztosan jól passzol a túrabakancsodra, mindenképp hozd magaddal! Tapasztalataink szerint a bérelt hágóvasak nem mindig illenek a bakancsodhoz, s nincs annál nagyobb bosszúság, mint a süvítő szélben, hidegben állandóan a hágóvasat igazgatni. A bejáratott, BÉLELT magashegyi mászóbakancs, a hozzá passzoló hágóvassal alapkövetelmény! Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!

A túra alatt helyi, nagyon egyszerű vendégházakban alszunk, priccs jellegű szálláson. A magashegyi táborban expedíciós sátrakban lesz a szállásunk. Az expedíciós sátrakat nem kell itthonról vinni, ezeket partnerirodánk bocsátja rendelkezésünkre, egy sátorban 2 fő alszik. Saját meleg hálózsákra azonban szükség van! Az 4-5000 méter körüli régióban biztosan fagyni fog éjszakánként, így szükséges, hogy a hálózsák komfort fokozat legalább a –10C körüli tartományt elérje! A magashegyi táborban teljes ellátást kapunk, de expedíciónk alapvetően önellátó. Útközben gyakorlatilag minden szálláshelyen be tudjuk szerezni a helyiek fő eledelét, ami nem más, mint a „dhal bat” - főtt rizs lencse öntettel, párolt zöldségekkel, és egyéb alapvető ételeket, így saját főzőkészletre nincs szükség!

További felszerelés: nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az expedíció során ezt a zsákot a teherhordók hozzák. A teherhordókra fejenként 12,5 kg mennyiségű személyes holmi, felszerelés bízható!), közepes hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van, s amit Te fogsz vinni végig a trekking során). Vízálló, hőszigetelet (!) túrabakancs (műanyag bakancs, vagy kemény talpú, extra szigeteléssel ellátott vastag bőrbakancsod legyen (Pl. Hanwag Zentauir, vagy Omega GTX), amire a hágóvasat fel tudod erősíteni, s a komolyabb hidegben is megfelelő védelmet nyújt!), kamásli, túraszandál vagy sportcipő váltócipőnek, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát / esőnadrág, meleg ruha, vastag polár pulóver, legalább két kesztyű (egy vastag, egyujjas, alá egy vékony, polár kesztyű, ötujjas), vastag, bélelt sapka, elemlámpa tartalék elemmel, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A magashegységekben néha rendkívül száraz a levegő, irritálja a nyálkahártyát, így tengervízes orr spré is javasolt! A túrán szükség lesz egy pár teleszkópos túrabotra is! Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a magashegyi expedíciónk különben könnyen tortúrává válhat!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A városokban a csapvíz fogyasztását nem javasoljuk, de itt lehet palackozott vizet kapni. Az expedíció idejére célszerű itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.  Kathmanduban beszerezhető a legújabb fejlesztésű UV fénnyel működő víztisztító (kb.15-20.000 Ft). Nepálban kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Élelem

Trekking túránk alapvetően önellátó! Kathmanduban rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-600 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (50-100 NPR) A hegyek között, a vendégházaknál mindenütt beszerezhető a már említett dhat bat, a nepáli főétel, s egyéb alapvető ételek (levesek, burgonya, tészták) – jóval magasabb árakon, mint a fővárosban (Dhal Bat: 400-800 NPR, leves 250-350 NPR, palacsinta 250-350 NPR, sült krumpli 350 NPR, pohár tea 60-80 NPR) Az ivóvizet tisztítanunk kell, mert bár palackos víz, Coca Cola az utolsó, Khare-i táborhelyig bezárólag mindenütt kapható, gyakorlatilag „aranyárban” mérik: 150-300 NPR, mivel mindent több napos gyaloglással, puttonyban kell becipelni ebbe a civilizációtól oly távoli régióba. Nem csoda, hogy megkérik az árát.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR körülbelül 2,66 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1USD = kb.100-105 NPR, 1 Euro = kb.110-120 NPR. Kathmanduban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

Borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: 150 USD
Mera Peak csúcsengedély: 125 USD
Makalu-Barun nemzeti park belépő: 34 USD
luklai village development permit ára: 20 USD

Amennyiben a tartaléknapunkon már Kathmanduban pihenünk, s van kedvünk egy városnézésre, az alábbi belépőkre számíthatunk:

Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
Swayambunath, Kathmandu: 250 NPR
Boudnath-sztupa, Kathmandu: 200 NPR
Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR

Reptéri illeték (belső repülésnél): 200 NPR egy útra
Csomag túlsúly díja belső repülésnél: kb. 1,5 USD / 1 kg túlsúly (engedélyezett 15kg/fő!)

Nepáli vízum: 40 USD (30 napos vízum – 1 igazolványkép kell hozzá!)
A csúcsengedélyhez, a nemzeti park belépőhöz, a trekking regisztrációs laphoz további 3-4 igazolványkép szükségeltetik!)

Figyelem! Rossz időjárási viszonyok esetén előfordulhat, hogy a kisrepülők nem tudnak felszállni Lukla irányába, vagy nem tudnak kirepülni onnan. Programunk ezért több napot is tartalmaz (tartaléknap, városnézések), amelyeket egy ilyen vis maior helyzetben fel tudunk használni arra, hogy a trekkinget teljesíteni tudjuk. Több napos repülési tilalom esetén ettől függetlenül is szükség lehet arra, hogy ezt az útvonalat helikopterrel tegyük meg. A helikopteres repülés felára kb.500 USD / fő / alkalom! (tájékoztató ár!)

Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 25 USD (15 napos), 40 USD (30 napos), 100 USD (90 napos). Szükséges hozzá egy igazolványkép!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 34.200 Ft/fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
  

Storno Kombi: 23.960 Ft/fő (önrész: 10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés