Korzika

Legnépszerűbb utunk a szépség szigetén - apartmanszállással.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal és komppal,
- a szállást 4 fős (2 szobás) apartmanokban,
- az üdülőhelyi díjat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a hajókirándulás,
- az esetleges belépők árát
- igény szerint az ágyneműhuzat bérleti díját (ezt az igényt jelentkezéskor le kell adni, sajnos nem elég induláskor).

Az étkezés önellátó. A kötelező végső takarítási díj apartmanonként 60 Euro. Kauciót kérnek a bentlakóktól, apartmanonként 100 Euro-t, ami a szállás hiánytalan átadása után visszajár!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 25-45 fő. Az utat minimum 25 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok többsége hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető. A korzikai hegyitúrák (Bavella-hegység, Tavignanu, Purcaraccia) azonban valódi túrák, alapvetően köves, poros ösvényken, gyakran napsütötte terepen, ezekhez sportos erőnlét, jó kondíció, megfelelő edzettség szükségeltetik. Jó eséllyel el fogsz fáradni, a melegben még izzadni is fogsz, cserébe mesés tájakra juthatsz el. A szurdoktúrákra ajánlatos stabil lábbelit, sportcipőt, túraszandált hozni, ami nem baj, ha vizes lesz. A Bavella- és a Tavignanu és Purcaraccia túrához jól jön a túrabakancs és a túrabot használatát is javasoljuk! A Piscia di Gallu vízesés aljához meredek, omladékos ösvény vezet le, fokozott odafigyelésre van szükség!

Szállás

Utunk során odafele egy estét a buszon töltünk, visszafele pedig egy estét a kompon. Amennyiben nem szeretnél az apartmanban ágyneműhuzatért fizetni, és hálózskot hozol, az jól jöhet az éjszakai kompon is, kénylemesebb.

Szállásunk Korzika keleti partján, Bastia-tól 80 km-re délre, Ghisonaccia-tól 5 km-re, egy hosszú, homokos tengerpart mentén fekvő, közvetlen tengerparti üdülőtelep 4 fős apartmanokkal, sok sportolási lehetőséggel, 2 medencével, étteremmel. Az apartmanok 1-2 szintes, blokkszerűen épült kőházakban, egy több hektáros virágos-pálmafás területen találhatóak. A korszerűen berendezett, felújított mini-villákban, illetve apartmanokban felszerelt konyhasarok (mikró, elektromos kávéfőző, mosogatógép, mosógép), zuhanyozó, mini-széf (8 EUR/hét) áll rendelkezésre. Ingyenes WIFI az apartmanokban is elérhető. Légkondícionálás térítés ellenében kérhető (korlátozott számban). Az apartmanok alapvetően 6 fősek, két szobával, egyikben franciaágy, másikban két külön ágy, a nappaliban kihúzható kanapé. Mivel a 6 fős apartmanokban csak 4 fő kerül elhelyezésre, a nappaliban található kanapét nem szükséges használni.

A programunk alapvetően önellátó, de fakultatív reggeli vagy vacsora a helyszínen kérhető! Az üdülőtelepen belül van egy kis bolt, ahol az alapvető élelmiszerek megvásárolhatóak, kb. 400 m-re van egy nagyobb üzlet (Spar), 5 km-re, a faluban kis üzletek és egy Auchan méretű szupermarket. Az üdülőfalu területén található két nagyméretű úszómedence napozóágyakkal, teraszos étterem, bár, pizzéria, kisebb üzletek, ping-pong, teniszpályák (8€/óra), mini-golf, szörf-iskola, íjászat. Ágyneműhuzat (8,50 EUR/fő/hét), törülköző (3,80 EUR) bérlése fakultatív, lehet hozni is, amennyiben azonban bérelni szeretnéd, kérjük jelentkezéskor jelezni, mert előre rendelni kell.

Terület

A mindössze tized Magyarországnyi, 8722 négyzetkilométer területű Korzika a Földközi-tenger 4. legnagyobb szigete. A relatív kis terület azonban hihetetlen változatosságot kínál. Jóval 2000 méter fölé nyúló kanyargó hegyvonulat választja el a keleti part lankásabb, homokos tengerparti sávját a nyugati rész meredeken tengerbe szakadó, gránit és porfírsziklás, vadregényes tengeröbleitől. Az Alpokra emlékeztető hegyláncok között kristálytiszta hegyi patakok rohannak, a hegyek lábainál mesés tengerszemek bújnak meg, a szigetet minden irányban behálózó túraösvények a természet legszebb szegleteit tárják fel a kíváncsi szemek előtt. A hegyoldalakba tapadt hagyományos korzikai falvak, a partot kísérő genovai őrtornyok sokasága, a kisváros középkori citadellái mind a múlt hangulatát idézik, s egyben a sziget hányattatott történelméről tanúskodnak. Az 1768 óta francia fennhatóság alatt álló sziget nagy szülöttje Bonaparte Napóleon, bár a helyiek szívében inkább kortársa, Pascal Paoli, a Korzika függetlenségi küzdelmek vezető alakja él. Hivatalos nyelv a francia, bár az önálló korzikai nyelv is mind jobban visszatér a mindennapokba, újra oktatják az iskolákban, és alig 10 éve a helységnévtáblák is újra kétnyelvűek. A fegyveres ellenállás, a francia közintézmények elleni támadások, melyek a 90-es években a híradásokban gyakorta negatív színben tüntették fel a szigetet, a mind szélesebb autonómia elérésével fokozatosan háttérbe szorulnak.
A sziget 250ezer lakosának közel fele a két nagyvárosban, Ajaccióban és Bastiában él, a maradék a főleg tengerparti sávban fekvő kisvárosokban és újabb üdülőfalvakban oszlik szét, a hegyvidéki apró falvakra itt is mind jellemzőbb az elnéptelenedés. A büszke, és rendkívül önérzetes korzikai ember mindig bizalmatlan az idegenekkel szemben, de ha egyszer szívébe fogad valakit, igazi barát. A "vendetta", a család becsületének biztosítása bármi áron - mélyen gyökerező hagyomány a sziget történelmében, s bizony, a mai nap is találunk rá élő példákat. A sziget fő bevételi forrása az idegenforgalom, de a nyári főszezonban érkező nagyobb turistahullám ellenére is mindig találunk a szigeten olyan eldugott szegleteket, ahol szinte egyedül lehetünk a természet szépségei közepette. S Korzika varázsát elsődlegesen ez adja: az érintetlen, varázslatos természet, s mindez tömegturizmus, az egymást érő apartman-telepek és szállodasorok nélkül.

Időjárás

Korzika szigetén mediterrán hatás uralkodik, a nyári hónapban az eső nem jellemző. Túlnyomórészt 25-30 C körüli hőmérsékletre és verőfényes napsütésre számíthatunk, kellemesen enyhe éjszakákkal. A tengerparton nincs olyan elviselhetetlen hőség, mint a belsőbb részeken, mivel gyakran lengedez egy kis szellő. A hegyekben, nagyobb magasságokban azonban hűvösebb van, itt egy hirtelen, rövid ideig tartó, de rendkívül heves nyári zápor bármikor könnyen lehetséges.

Felszerelés

Hálózsák, kedvenc kispárna, mosogatókészlet, konzervnyitó, bornyitó,  elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, szárítókötél, csipesz, túrabakancs, túrabot, sportcipő (szandál). A nyárias ruházaton túl pulóver, szabadidőruha, esőkabát, napszúrás ellen fejfedő, napszemüveg, legalább 15-20-as faktorszámú naptej, pipere-készlet, gyógyszerek, sebtapasz, (fásli), fényképezőgép, búvárszemüveg, búvárpipa. A pataktúrához, tengerparti fürdőzéshez mindenképpen ajánlott szandál, avagy olyan sportcipő, ami nem baj, ha elázik, mivel a nedves, néhol algás köveken, sziklákon mezítláb haladni rendkívül balesetveszélyes!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniára természetesen odafigyelnek, de számolnunk kell két dologgal. A melegben a romlandó élelmiszer gyorsabban romlik, mint itthon, valamint az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz fogyasztása problémákat okozhat, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Élelmiszer itthonról vinni nem kell, mert az apartmantelep szomszédságában található szupermarketben minden beszerezhető! Reggelre friss bagett, pékárú a kempingekben található kis élelmiszerboltokban kapható. Az apartmantelep pizzériájában lehet várásolni elvitelre is pizzát, 10-15 euro. A helyi specialitások kipróbálása végett pedig javasoljuk, hogy néha üljetek be a városokban egy-egy olcsóbb étterembe. Egy turista menü ára Korzikán előétellel, főétellel, desszerttel és üdítővel kb. 15-20 euro, egy pizza üdítővel kb. 10-15 euro. Mint a mediterrán térségekben mindenütt, úgy Korzikán is számolni kell azzal, hogy szieszta idejére, általában déltől 16 óráig az üzletek jelentős része bezár.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt minimális költőpénz 50-60.000.-Ft-nak megfelelő Euro. Ez nagyjából fedezi a fakultatív hajókirándulás, az esetleges belépők, a szükséges alapélelmiszerek (tejtermék, kenyér, gyümölcs, üdítők), apróbb ajándéktárgyak, képeslapok költségét. Ekkora összeg általában elég szokott lenni, persze ha valaki jobban be szeretne vásárolni, és inkább éttermekben étkezne, az ennél sokkal többet is elkölthet. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.
 
Belépők (tájékoztató árak):

Hajókirándulás Bonifacioban: kb. 20 Euro
 
Az apartmanok végtakarítási díja: 60 Euro / apartman!
Kaució: 100 Euro / apartman, mely a szállás hiánytalan átadása után visszajár.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából! Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal (ez kerül a busz csomagterébe), illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 6.900 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 9.075 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 15.000 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 10.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 8.760 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés