Heukuppe

Hegyi túra a Rax-fennsík vadregényes táján kétezres csúcsmászással

Az ausztriai Rax-Alpok az egyik legkönnyebben elérhető hegytömb a Keleti-mészkőalpokban, így már számos Eupoliszos csoport tette meg itt első lépéseit a via ferrata / klettersteig világában. A téli szezonban pedig jópár hótalpas csoportunk is bebarangolta már a fennsík legszebb részeit. A ferrátás vagy hótalpas csapatokkal azonban nem tudtunk eljutni a hegytömb legmagasabb csúcsáig, az éppen kétezer méter fölé magasodó Heukuppéra. Egynapos túránkon ezért éppen ezt a célt tűztük ki magunk elé! A Preiner-hágóból indulva közel 1000 m szint legyűrése után alig 3 óra alatt ott is állhatunk a Heukuppe 2007 m magas csúcsán, lefele pedig megpihenhetünk a Karl-Ludwig menedékházban.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Preiner-hágó (1070 m), Heukuppe (2007 m), Budapest
 

Indulás Budapestről reggel 6:00-kor a XI. ker. Szent Gellért tér és a Műegyetem rakpart sarkán lévő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Mintegy 3-4 órás utazás után érjük el az 1070 méter magasan fekvő Preiner-hágó parkolóját. Rövid készülődés után nekivágunk az előttünk tornyosuló Rax hegytömbjének, hogy közel 1000 méter szintkülönbség leküzdése során meghódítsuk a 2007 méteres Heukuppe-t. Az első kétszáz méter szinten szépen bemelegszünk, az erdészeti utak elkeskenyednek, a kaptató pedig egyre meredekebben visz fel minket a Karl Ludwig-ház irányában. A dúsabb, magas erdős részeket felváltják a mészkőbe kapaszkodó, masszívabb fenyvesek, a kitett sziklafokokon zergék egyensúlyoznak, mire a fennsík peremvidékére érünk, már magunk mögött tudhatunk nyolcszáz méter szintet. A Karl Ludwig-házban rövid pihenőt tartunk, hogy felkészítsük magunkat a csúcstámadásra, innen már „csak” kétszáz méter szintet kell leküzdenünk, hogy elérjük a Heukuppét, ahonnan jó idő esetén totál panorámában lehet részünk, rálátunk a Rax-fennsík hepehupás felszínére, a távolban égnek törő Schneeberg hegytömbjére. Miután elcsattantak a csúcsfotók és minden csokit elpusztítottunk, leereszkedünk a hüttébe, hogy megebédeljünk vagy legördítsünk egy jó korsó sört. Innen a már megismert útvonalon ereszkedünk vissza a parkolóba, hogy kellemesen elfáradva buszozzunk haza. (túra: 950 méter szint fel, 950 méter szint le, menetidő: kb. 6-7 óra, táv: kb. 10 km)


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés