Görögország (észak), Korfu

Az Égei-tengertől a Jón-tengerig: Görögország legszebb hegyvidékei, szurdokvölgyei, kolostorai és a csodálatos Korfu.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

Út ára tartalmazza

- az utazást végig a program során bérelt kisbusszal,
- 4 éjszaka szállást apartmanban, 2-3 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- 1 éjszaka szállást a Spilios Agapitos menedékházban. 1 reggelivel, 1 csomagolt ebéddel,
- 3 éjszakát vendégházban, 3 reggelivel,
- a kompjegyeket Korfu szigetére,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a biztosítást,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Az út ára nem tartalmazza a 3. napi fakultatív Mytikas csúcsmászást, melynek ára 10.000 Ft/fő. Ez tartalmazza a szükséges sisak bérleti díját, és a külön túravezetést. Ha érdekel ez az opció, kérjük jelentkezéskor jelezd felénk!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Nemzetközi repülőjárattal érkezünk meg Thesszalonikibe ahol a program kezdődik, innen pedig bérelt kisbuszokkal utazunk tovább.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A program teljesítéséhez komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, azonban túrázási tapasztalat és a szédülésmentesség elengedhetetlen! Az Olümposz csúcsmászó nap fizikailag igen megerőltető, így a programra olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem jelent gondot az 1000 m szint teljesítése és a rövidebb, sziklán való mászás. A csúcs előtti szakasz igen meredek és „mászós”, ahol a kezünket is használni kell majd! Az 5. napon, a Timfi-hegység béli túránkon szintén fel kell készülni a nagy napi szintemelelkedésre és süllyedére, az árnyék nélküli, sokszor sziklás, ám jól járható terepre.

Szállás

Utunk során tengerparti apartmanszálláson (Leptokarya, Korfu), hangulatos vendégházban (Ano Pedina) és menedékházban (Spilios Agapitos menedékház) fogunk megszállni. Az apartmanok és a vendégház 2-3 ágyasok, amelyekhez igényes fürdőhelyiség, Korfun pedig jól felszerelt konyha is tartozik. A menedékházi szállásunk több ágyas szobákkal van ellátva, itt az egész helyiség nekünk van lefoglalva, de igény esetén sátrazni is lehet a ház mellett. A koronavírus következtében a menedékházban nem adnak ágyneműt és törölközőt, így kötelező magunkkal hozni: egy tavaszi hálózsákot, törölközőt és papucsot/benti cipőt, amit a házban kell hordani. A menedékház bizonyos részein a maszk használata is kötelező.

Ország

Görögországot északról Bulgária, Észak-Macedónia és Albánia határolja, keletről Törökország és az Égei-tenger, nyugatról és délről pedig a Jón-tenger és a Földközi-tenger. Legnyugatibb pontja: Korfu, legdélebbi Kréta, legkeletibb Kasztelórizo szigete. Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15 000 km hosszú. Dél felé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² az összefüggő szárazföld, 25 000 km² sziget. Nagyjából kétharmad részt 1500–2000 m magas, kopár, karsztos hegyek borítják Görögországot. Négy, alapvetően más felépítésű láncból állnak a hegységek. Píndosz: a Balkán közepén, a legnagyobb tömegű görög hegység, a Dinári-hegységhez csatlakozik, leggyakoribb kövezete a krétakori mészkő. Makedón-masszívum – a keleti oldalon fekszik, legmagasabb pontja az Olümposz 2917 m. Hozzá tartozik az Attika félsziget. 2000 m–nél magasabb hegyei: a Píndosz, a Parnasszosz, a Peloponnészosz és a Tajgetosz.

Időjárás

Az Olümposznál és a Timfi-hegységben változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk. Síkvidéken és Korfu szigetén meleg, száraz, esetenként forró időjárás várható, néhány rövid záporral, zivatarral, és 30 fok körüli hőmérséklettel.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat. 

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Élelem

Az út során 6 alkalommal kapunk reggelit, a többi élelemről azonban magunknak kell gondoskodnunk. A menedékházban számos meleg étel közül lehet választani, amelynek listáját a jelentkezést követően elküldjünk neked. Itthonról javasolt magas energia tartalmú, könnyű, a túrázáshoz szükséges élelmiszerek elvitele, ám egy kinti szupermarketben is fel tudjuk majd tölteni a készleteket a túra előtt. Túravezetőink remek éttermeket ismernek kint, amelyek közül jó párat felkeresünk majd.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt minimális költőpénz 150-200 euró. Ez nagyjából fedezi a napi étkezéseket, apróbb ajándéktárgyak költségeit. A nagyobb üzletekben lehet bankkártyával fizetni.

Tájékoztató jellegű árak:
- fakultatív Mytikas csúcsmászás: 10.000 Ft/fő.
Ez tartalmazza a szükséges sisak bérleti díját és a túravezetést a csúcsra. Ha érdekel ez az opció, kérjük jelentkezéskor jelezd felénk!

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Aktuális beutazási szabályok: a Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal.

Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Koreai Köztársaság, Ausztrália, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Kanada, Fehéroroszország, Bahrein, Katar, Kína, Kuvait, Ukrajna, Oroszország, Szaúd-Arábia és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be, vagy átestek a COVID-19 betegségen (ennek feltételeit lentebb olvashatják).
Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Csomag

Érdemes egy nagyobb utazó- vagy hátizsákba és egy kisebb kézipoggyászba/hátizsákba pakolni. A nagy poggyász súlykorlátja a légitársaság szabályozásától függ, lehet választani 10-, 20- és 32 kg-os poggyászok közül.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 9.990 Ft / fő
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 15.390 Ft / fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 12.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,  

Storno Kombi: 10.360 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés