Görögország (észak), Korfu

Az Égei-tengertől a Jón-tengerig: Görögország legszebb hegyvidékei, szurdokvölgyei, kolostorai és a csodálatos Korfu.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag
Júliusban egy igazán aktív és kalandos Görögország programra hívunk titeket. Az utazást az ország legmagasabb hegyével, a legendákkal övezett Olümposz 2900 méter fölé magasodó csúcsával kezdjük. Az Istenek lakhelyére való feljutás egy igazi kihívást jelentő túra, csodálatos természeti látnivalókkal, hangulatos menedékházzal és a csúcsról elénk táruló elképesztő kilátással. A világhírű Meteorák kolostor-együttese mindenki számára kötelező látnivaló, de az északi részek igazi kincsesládája a Vikosz-Aóosz Nemzeti Park, ahol felejthetetlen túrára indulunk a Timfi-hegység csipkézett csúcsai között, majd végigtúrázunk Európa egyik legnagyobb szurdokában, a Vikony-kanyonban is. Észak-Görögország csodálatos tájaira Korfu szigetén tesszük fel a koronát: bejárjuk az örökzöld sziget legszebb strandjait, motorcsónakozunk, kilátópontokat keresünk fel, és élvezzük a simogató napsugarakat a júliusi napsütésben. Túrázz, ámélkodj és csobbanj egyet Észak-Görögország fantasztikus vidékén!

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- az Olümposz-hegy és környéke,
- a Meteorák sziklákra épült kolostorai,
- a Drakolimni-tó és Timfi-hegység kulisszái,
- Európa egyik legnagyobb szurdokvölgye, a Vikosz-kanyon,
- Korfu legszebb részei aktívan,
- hangulatos szállások és jobbnál jobb görög ételek.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. július 03. -
2021. július 11.
A jelentkezés lezárult.
2021. június 13.
1

 
Szaloniki, Dion, Orlias-vízesés, Leptokarya
 

Repülőjáratunkkal Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe érkezünk, ahol programunk indul. Bérelt buszokkal megyünk tovább az ókori Macedónok egykori szent, vallási központjának számító városába, Dionba. A település határában lerakjuk a kisbuszokat és gyalog indulunk a szűkebb környék természeti látványosságának, az Orlias-vízesésnek a felkeresésére. Miután kigyönyörködtük magunkat a szállásunk felé vesszük az irányt, és az Égei-tenger, Mount Olympus találkozási pontjánál épült, kellemes hangulatú üdülővárosba, Leptokaryába utazunk. Ha marad időnk, még a vacsora előtt megmártózhatunk az Égei-tenger ebben az időszakban igen kellemes vizében. Szállás: apartman. Túratáv: 3,6 km, szint: 150 m fel/le, menetidő: 1-2 óra.

2

 
Leptokarya, Enipeas-kanyon, Szent Dionüszosz kolostor, Spilios Agapitos menedékház (2100 m)
 

Reggel időben felkelünk, reggelizünk, majd a kisbuszokkal nekivágunk az Olümposz aszfaltozott szerpentinjeinek. Első megállónk az Enipeas-kanyonban lévő Szent Dionüszosz kolostor lesz, ahol felfedezzük a XVI. században alapított kolostor körüli vízeséseket, majd a Priónia ház felé gurulunk. Itt a parkolóba hagyjuk a kisbuszokat és nekiveselkedünk a hegymászós berkekben csak „A ház”-ként becézett Spilios Agapitos menedékházig vezető útnak. Több pihenőt is beiktatva koptatjuk majd a bakancsainkat gyönyörű erdei ősvényeken, amely mentén a 10450 kilométer hosszú, Portugáliától Ciprusig tartó E4-es túra útvonal egy szakasza is el van vezetve. Emelkedésünk során több kilátópontot is érintünk, amelyről az Enipeas-kanyon völgyfőjére és a Mount Olympos Nemzeti Park több csúcsára nyílik majd szemet gyönyörködtető kilátásunk. Több mint ezer méter emelkedést követően érjük el az „A ház”-at, ahol az éjszakát fogjuk eltölteni. A szálláshelyünkön megvacsorázunk, és időben nyugovóra térünk, mert másnap korán indulunk az Olümposz csúcsára. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli a tengerparti étteremben. Táv: 8 km, szint: 1205 m fel, 100 m le. menetidő: 5-7 óra.

3

 
Spilios Agapitos menedékház (2100 m), Múzsák-fennsíkja: Illés proféta kápolna (2803 m) / fakultatív: Mytikas-csúcs, (2919 m), Leptokarya
 

Hosszú és nehéz napnak nézünk elébe. Korai kelést követően elfogyasztjuk a reggelit és útnak indulunk, hogy felmásszunk a 2803 m méter magasságban lévő kőből épült Illés Próféta hegyi kápolnához. A felesleges holmikat a menedékházban hagyva „egynapos túrazsákkal” a hátunkon kezdjük a menetelést, 2500 méteres magasságban a Mytikas-csúcs sziklataréja alatt a Múzsák-fennsíkja irányába fordítjuk bakancsaink és a fantasztikus hegyi környezetben lévő Apostol-menedékházhoz túrázunk. Innen egy rövidebb kitérővel érhető el az Illés Próféta kőből épült „hegyi kápolnája”, amelyről 2781 méteres magasságból lehet széttekinteni a tájon. A túra után visszasétálunk az Apostol-házhoz, ahol egy kellemesen hideg innivalóval jutalmazzuk meg magunkat a szép túráért. Miután kifotóztuk magunkat a Múzsák-fennsíkján, visszaereszkedünk az Agapitos-házhoz, ahol felkapjuk az otthagyott holmijainkat és szép hosszan lecsorgunk a Prióniánál hagyott buszainkhoz. Az éjszakát az első napi szállásunkon töltjük Leptokaryaba, de előtte a kedvenc tengerparti éttermünkhöz gurulunk, ahol egy remek friss vacsorával ünnepeljük meg a fantasztikus csúcsmászásunkat. Azok a túratársak, akik szeretnék megmászni az Olümposz legmagasabb pontját, a Mytikas 2919 méter magas csúcsát, fakultatív programként tehetik ezt meg a mai napon. Két túravezető esetén az egyik túravezető a Mytikas-csúcsra vezeti a jelentkezőket, a másik pedig a leírt program szerint jár el. Egy túravezető esetén, ha van a Mytikas-mászásra jelentkező, akkor a túravezető a csúcsmászós programra megy, a csoport többi tagja pedig a Múzsák-fennsíkjának kilátópontjait fedezheti fel a túravezetőtől kapott instrukciók alapján. Szintkülönbség a csúcsmászóknak: 900 m fel és 1900 m le, túrázóknak: 780 m fel és 1780 m le. Menetidő: 9-11 óra.

4

 
Leptokarya, Meteorák, Vikosz-Aóosz Nemzeti Park, Ano Pedina
 

A reggelink elfogyasztását követően elhagyjuk a tengerparti szállásunkat, és Észak-Görögország középső része felé vesszük az irányt. Nagyjából 2 órás utazás után érkezünk meg a világhírú Meteórák vidékére. A területen fekvő sziklákra épült 24 bizánci kolostort a 20. század elejéig csak létrákon lehetett megközelíteni, így a bizarr sziklaformák között megbúvó épületek kellő elzártságot jelentettek az itt élő szerzeteseknek. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő, 14-15. századi kolostor együttest alaposan bejárjuk: felkeressük a legszebb kilátópontokat, több kolostort pedig belülről is meglátogatunk. Miután alaposan kifotóztuk magunkat, kisbuszunkkal tovább indulunk a Pindosz-hegység nyugati lábához, ahová kora este fogunk majd megérkezni. A festői fekvésú Ano Pedina településén elfoglaljuk szállásunkat, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Túratáv a Meteóráknál: kb. 7-8 km összesen. Szállás: vendégházban, reggelivel.

5

 
Ano Pedina, Mikro Papingo, Astraka-menedékház (1950 m), Drakolimni-tó (2050 m), Ano Pedina
 

A mai napi túránk helyszínéül szolgáló Vikosz-Aóosz Nemzeti Park csipkézett hegycsúcsairól, magashegyi tavairól, bővízű folyóiról és az ezek által kivájt szurdokvölgyekről, virágos rétjeiről, és messze földön híres növény- és állatvilágról is híres, így reggelink után egy napos túrára indulunk a Timfi-hegységben. A környék legszebb panorámja útján kapaszkodunk fel az 1000 méter körül fekvő Mikro Papingo falucskájába, lerakjuk járműveinket, majd nagyjából 900 méter szintet megtéve, izzasztó, fárasztó kaptatón jutunk el a 2000 méter fölötti hegyóriások árnyékában megbúvó Astraka-menedékházhoz. Az 1910 méteren fekvő menedékházban pihenünk és ebédelünk egyet, majd folytatjuk utunkat a hegység csodálatos kulisszái között. Célunk a 2050 méteren fekvő, drámai szépségű Drakolimni-tó, amely a Timfi legmagasabb csúcsa, a 2497 méteres Mount Gamila lábánál fekszik, és ahonnan elképesztő panoráma vár majd ránk. Fotózás és tóparti pihenő után térünk vissza a menedékházhoz, ahol feltöltődünk még egyszer, utoljára szemügyre vesszük az előttünk magasodó Astraka (2436 m) óriását, majd a már ismerős úton alig 2 óra alatt visszaereszkedünk kisbuszunkhoz. Eseménydús napunk után jól fog esni egy kiadós görög vacsora Ano Pedina egyik hangulatos éttermében. Túratáv: kb. 18 km, szint: 1340 méter fel és le, menetidő: kb. 9-10 óra. Szállás: vendégházban, reggelivel.

6

 
Ano Pedina, Monodendri, Vikos-kanyon, Vikos, Ano Pedina
 

Korán reggel indulunk a Vikosz-kanyon déli bejáratánál fekvő Monodendri tepelülésére. A 12 km hosszú, és sok helyen 900 méter mély kanyont sokan Európa egyik legnagyobbjának tartják, és természetesen mi sem hagyhatjuk ki a terület részletes bejárását. Monodendri környékén két kilátóponttal kezdünk, ahonnan ráláthatunk a teljes kanyon döbbentes méreteire, majd leereszkedünk a kanyon alsó részébe, hogy a meredek sziklafalakat alulról is megcsodáljuk. Fárasztó túránk hullámvasútként ereszkedik egészen Vikos falujáig, ahol egy meredek kaptatóval mászunk ki a kanyonból. Egy utolsó kilátópont vár még ránk a naplemente fényeihez közelítve, majd kora estére visszatérünk Ano Pedinéban található szállásunkra. A szállásunkon aztán házigazdánk egy görög főzőtanfolyamra várja a legbátrabbakat. Túratáv: 12 km, szint: 820 m fel, 1030 m le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: vendégházban, reggelivel.

7

 
Ano Pedina, Korfu, Palaiokastritsa, Angelokastro, Afionas
 

Egészen korán indulunk, hogy délelőtt már Korfu felé szeljük a Jón-tenger hullámait kompunkon. Kikötés után kisbuszunkkal a sziget nyugati partja felé utazunk, ahol Korfu egyik legszebb részén, Palaiokastritsa településén elfoglaljuk szállásunkat. A délután további részét aztán a nyugati part legizgalmasabb részeinek felfedezésével töltjük. Első megállónk a közeli Angelokastro vára lesz: a 305 méter magasan fekvő, 13. századi erődítményből szédületes panoráma tárul elénk, Korfu jelentős részét belátjuk majd. Késő délután aztán Afionasra buszozunk, felvesszük a bakancsokat, hogy egy jó fél órás túraösvényen, a híres Corfu Trailen haladva egy eldugott, meseszép partszakaszon találjuk magunkat Porto Timoni félszigetén. Itt aztán több strand közül is választhatunk pihenés céljából, de aki még érez magában erőt, a félszigeten tetején fekvő Agios Stylianós kápolnához is felkapaszkodhat még. A naplemente után, fejlámpákkal térünk vissza a parkolóba, majd alig 20 perc alatt már apartmanunknál leszünk. Szállás: apartmanban.

8

 
Korfu, Palaiokastritsa, fakultatív motorcsónak túra, Benitses, Rovinia Beach
 

Utolsó teljes napunk délelőttje a pihenésről szól. A közeli strandokon igény szerint lehet kipihenni a fáradalmakat, fakultatív programként pedig szállásunk településének kikötőjéből motorcsónak túrára indulhatunk, hogy rejtett, alig ismert partokat, öblöket és strandokat fedezzünk fel. Délután aztán a sziget középső részét járjuk be kicsit alaposabban és Benitses környékén teszünk egy gyönyörű körtúrát. A napunk végén természetesen ismét fürdőzünk egyet, és Korfu egyik legszebb strandján, a Rovinia Beach-en, hideg italok kíséretében nézzük meg ismét a naplementét. Szállás: apartmanban.

9

 
Korfu, Mount Pantokrator (906 m), Korfu
 

Reggel összepakolunk, majd kisbuszunkkal felkapaszkodunk a sziget csúcsára, a Mount Pantokrator 906 méteres kilátójához, hogy az egész szigetet szemügyre vegyük madártávlatból. Repülőnk indulásának függvényében a maradék időt aztán Korfu városának felfedezésével töltjük, ahol gyönyörű erődök, templomok, és izgalmas középkori városrész vár ránk. A repülőtéren aztán túránk véget ér, majd megkezdjük a hazatérést Budapestre.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés