Via ferrata: Dolomitok (Marmolada és Rosengarten)

Csúcsmászás a Dolomitok legmagasabb pontjára, levezető ferráta a Rosengarten-csoport csipkéi közt

Dolomitok via ferrata útjaink sikere nyomán egy újabb, talán még az előző kettőnél is látványosabb programot hirdettünk meg. A Sella-csoport panorámája, és a Cortina környéki dolomitok-formációi mellett ezúttal a Marmolada sziklavilágát csodáljuk meg. A látvány mindig szubjektív, de biztosak vagyunk benne, hogy aki járt már Dolomitok túráink valamelyikén, és tetszett neki az "Istenek sziklakertje", nos az ezen a túrán sem fog csalódni! Gleccserjárással, csúcshódítással színesítettük az amúgy is igen érdekes és látványos (gerinctúra) via ferrata útvonalakat. A részvételhez elengedhetetlen, hogy legyen tapasztalatod, ha nem voltál még via ferrata túrán, akkor előbb könnyebb, kezdő túrákon próbáld ki magad! 

A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Ennél a programnál is tudnod kell, hogy a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságára a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentős hatással vannak. Természetesen úgy tervezzük és szervezzük a programokat, hogy a várakozás minimális legyen, de fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni, várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek. Megértéseteket köszönjük!
 
A via ferrata-ról: 
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 
Mivel a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságát a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentősen befolyásolják, fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni. Hosszabb-rövidebb várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek, bármennyire is igyekeztünk nagyjából hasonló időtartamú programokat egymás mellé válogatni! Megértéseteket köszönjük!
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 18.30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 19.00-kor! Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Pozza di Fassa, Fedaia-tó, Marmolada-gleccser (2626 m)
 

A délelőtti órákban érkezünk meg Pozza településen található kempingünkbe. Sátorállítás után lesz időnk lazulni egy kicsit, kipihenni az éjszakai utazás fáradalmait, majd összepakoljuk felszerelésünket a következő két napra, és buszunkkal elindulunk a Marmolada hegytömbje felé. Közel egy óra utazás után érkezünk meg 2054 méter magasra, a Fedaia-tó partjára, a Marmolada csúcstömbjének északi oldalára. Innen felvonóval 2626 méter magasságba utazunk, ahol a Marmolada-gleccser aljánál egy menedékházban elfoglaljuk szállásunkat. Ebéd után felsétálunk a gleccserhez, ahol megismerkedünk a hágóvas és a jégcsákány használatával, illetve egy akklimatizációs túra keretében a gleccseren teszünk egy sétát. Az esti órákban megtartjuk ismerkedési estünket, majd a másnap hajnali csúcstámadásra tekintettel időben nyugovóra térünk. Szállás: menedékház.

3

 
Marmolada-csúcs (3343 m)
 

Korán reggel kelünk és teljes menetfelszerelésben indulunk el a gleccseren a csúcs irányába. Közel két óra hó- és jégtaposás, illetve néhány száz méter szint megtétele után egy sziklafalhoz érünk. Innen egy hasadékban indulva, kiépített via ferrata útvonalon mászunk fel a csúcshoz vezető gerincre. A ferrata tetején újra hóra lépünk, és egy meredek kaptató után érjük el a csúcskeresztet 3343 méter magasságban. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a Dolomitok legszebb csúcsaira, a Tofanákra, a Sellára, a Rosengarten-csoportra, illetve messze északon még a Grossglocknert és a Grossvenedigert is megpillanthatjuk. A csúcscsokik elfogyasztása és a csúcsfotók elkészülte után újra bekötjük magunkat a kötélbe, és elindulunk lefelé a menedékházhoz. A menedékháznál összeszedjük lent maradt cókmókjainkat, és egy pihenő után a felvonóval elindulunk lefelé a hegyről. A Fedaia-tónál buszra szállunk, és a késő délutáni órákban érkezünk vissza a kempingbe sátrainkhoz, ahol a "megcsináltuk!" jól eső érzésével indulhatunk be a Pozza di Fassa kisvárosába, hangulatos pizzériák után kutatva. Szállás: kemping, ahol 2 éjszakát töltünk.(Táv: 12 kilométer, VF nehézség: B, szint: 740 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra).

4

 
Rosengarten sziklacsoport: Masare Via ferrata, Pozza di Fassa
 

Mai úticélünk a Rosengarten-csoport döbbenetes látványt kínáló, csipkézett sziklatornyai lesznek. Bő fél óra buszozással érünk fel a Karrer-hágóba, ahol felvesszük hátizsákjainkat, és egy felvonóval 600 méter szintet megspórolva libegünk fel a Paolina-házhoz, 2125 méterre. Innen gyalog folytatjuk tovább utunkat a Rotwand-házig. Itt rövid pihenőt tartunk, hiszen a háztól gyönyörű kilátás nyílik a Vaiolet-tornyokra és felettünk a Rotwand csipkés sziklavonulatára, ahol a Masare Via ferrata is vezet. Innen a hajdani gleccser által elhagyott hatalmas vándorkövek között kapaszkodunk fel a Finestra-torony alá, ahonnan valójában a ferrata indul. Helyből egy kapcsokkal, létrákkal megerősített útszakasz fogad. Miután felkapaszkodunk az első sziklatorony tetejére, az út már nem nagyon emelkedik, inkább kitett sziklafalakon és a gerincélen halad, végig gyönyörű kilátás mellett a Dolomitok alattunk elterülő mély völgyeire, és a szomszédos sziklás csúcsokra. Néhány óra gerinc-mászás után a vonulat déli végén leereszkedünk, és a sziklafal alatt elhaladva végignézhetjük – immár lentről – hogy az elmúlt órákban merre jártunk. Lassan visszaereszkedünk a Rotwand-menedékházig, majd némi pihenő után gyalogosan indulunk vissza a kempingünkbe, ebben a varászlatos hegyvidéki tájban. Közel két órás ereszkedés után érkezünk vissza a szállásunkra, napunkat pedig már jól ismert pizzériák valamelyikében zárhatjuk, helyi specialitások, jófajta bor, vagy egy kupa hideg sör mellett. Szállás: kemping. (Táv: 12 kilométer, VF nehézség: B-C, szint: 480 méter fel / 1280 méter le, menetidő: 7-8 óra).

5

 
Karrer-tó, Budapest
 

Reggel összecsomagolunk, minden felszerelésünket bepakoljuk a buszba, majd elindulunk hazafelé. De ezzel túráink még nem értek véget: újra az előző nap megismert Karrer-hágóba buszozunk, ahol egy rövid túra keretében meglátogatjuk a sokak által az Alpok legszebb tavának tartott Karrer-tavat. A fenyőkkel ölelt tó valóban gyönyörű: égszínkék vízében tükröződnek a Latemar-csoport hatalmas sziklafalai, illetve az előző nap bejárt Rotwand sziklagerince. Ezzel a látvánnyal hagyjuk magunk mögött a Dolomitok felejthetetlen vidékét, hogy a késő esti órákban (21-22 óra) Budapestre érkezzünk.

Az oldalon látható képeket Klein Dávid és Szabó Szilveszter készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés