Patagónia (Tűzföld): Argentína, Chile

Szilveszteri program: csillagtúrák a déli félteke leghíresebb nemzeti parkjaiban, ikonikus hegycsúcsok és világhírű túrák Argentínában és Chilében.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Az amerikai kontinens legdélebbi szegletébe induló utunk egy varázslatos vidék, Patagónia felfedezésére indul. Az európai utazóknak mindig is világvéginek tűnő úti cél az érintetlen természet csodáira vágyó kalandorok fantáziáját már évszázadok mozgatja, így nem csoda, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide szinte egész évben.

Hogy mi lehet Patagónia titka? Nehéz néhány mondatban összefoglalni. El Chaltén környékén a méltán világhíres Fitz Roy és Cerro Torre szemkápráztató csúcsai alatt túrázunk patakokon átkelve, gleccserek morénáin felkapaszkodva, apró tengerszemeket megcsodálva, a hangulatos városkában pedig vidéki nyugalomban pihenhetjük ki a fáradalmakat. Egészen közelről szemügyre vesszük a hatalmas Perito Moreno gleccsert, sőt, hajókázunk is egyet a folyton borjadzó, elképesztő hanghatásokat hallató óriás mellett. Chilébe átutazva aztán nemcsak egy új ország, de egy merőben más táj is vár majd ránk. A Torres del Paine Nemzeti Park sokat látott utazók szerint is a kontinens talán legcsodálatosabb természeti látnivalóit rejti. A fűrészfogas hegycsúcsok környékén az állandóan változó, virgonc felhőket a nyugati szél tépázza, a távolban pedig elképesztő méretű gleccserek tűnnek fel, melyek apró darabkái a hegyvidéki tavakat járják. Az olvadó gleccserek által türkizkékre színezett tavak és hegyek között a túraösvényen fantasztikus kilátópontok, folyamatosan változó növénytakaró, és a szeszélyes patagóniai időjárás csodálatos jelenségei várnak majd ránk.

Túrázunk majd szélviharban, verőfényes napsütésben, szivárványok alatt, hózáporok elől menedéket keresve, mindezt azért, hogy az itt eltöltött közel 2 hetünk alatt a lehető legközelebbről ismerjük meg az álmainkban oly régóta dédelgetett Patagónia érintetlen vidékét.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. december 28. -
2022. január 08.
2021. december 27. -
2022. január 09.
Még tudsz jelentkezni
2021. szeptember 26.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Patagónia alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Argentína és Chile egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során megismerkedünk Tűzföld legszebb túraösvényeivel és nemzeti parkjaival, hogy az amerikai kontinens legdélebbi szegletéből és Buenos Airesből is kapjunk egy ízelítőt. A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni.

A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2021. december 28-án indul El Calafatéban és 2022. január 13-án ér véget Buenos Airesben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
El Calafate, El Chaltén
 

Érkezés Patagóniába, El Calafatéba. A reptérről transzfer a nagyjából 3 órára fekvő El Chaltén városába. Szállás: szállóban.

2

 
El Chalten, Chorillo del Salto
 

Gyönyörű környezetben ér minket a reggel, hiszen El Chaltén a túrázó és hegymászó világban is  jelentőséggel bír. Itt található ugyanis a világhírű Fitz Roy (3405 m) sziklatűje és a Cerro Torre (3102 m) a maga kecsesen égre törő csúcsával. Emellett számos más alacsonyabb, de ugyanolyan nehézségű, szépségű csúcsot is láthatunk az El Chaltén környéki hegyekben. A várost alig 35 évvel ezelőtt alapították hegymászók, és a mai napig fokozatosan növekszik a turizmusból élők bevándorlása miatt. Míg a túrázók, hegymászók elvonulása után egy alvó kisváros képét mutatja, addig az itteni helyi nyár alatt nyüzsgő várossá változik. Délután lehetőség van felkeresni fáradt izmaink megmozgatása céljából a 4 kilométerre található Chorillo del Salto vízesést, illetve naplementére felkapaszkodhatunk a nemzeti park központja mellett található Mirador de los Cóndoresbe is. (összes szint: kb. 250 méter, táv: 10 km, menetidő: 3-4 óra)

3

 
El Chalten, Laguna de Los Tres (Fitz Roy), El Chalten
 

Ma egy egész napos túra során a Laguna de Los Tres partján található Fitz Roy csúcsához túrázunk. A városból kiinduló ösvény kezdetben meredeken emelkedik fel, majd erdőkben vezet az utunk, és egy kis kitérővel a Lago Capri partjáról pillanthatjuk meg a legendás hegycsúcsot. A tavacskát elhagyva hullámzó terepen haladunk a Poincenot táborhelyig, majd a Rio Blancon átkelve az ösvény legmeredekebben emelkedő részéhez érünk. A kemény kaptatón átjutva érünk el a Lago de Los Tres partjára, ahol velünk szemben magasodó csúcsok előtt pihenjük ki fáradalmainkat. Előttünk a Fitz Roy, a Cerro Poincenot (3002 m), Aguja Rafael (2482 m), a Aguja Saint Exupery (2558 m) sziklatűit, falait láthatjuk többek között. A túránkat az ismert útvonalon tesszük meg visszafelé a szállásig. (táv: 26 km, szint: 950 méter (az utolsó szakaszon 350 méteres emelkedő 2,5 km alatt), menetidő: 8-9 óra)

4

 
El Chalten, Cerro Torre, El Chalten
 

E napi túránk végcélja a hegymászó világban ismert „kegyetlen hegycsúcshoz”, a Cerro Torrehoz (3102 m) vezet. A város másik pontjáról kiinduló ösvény fokozatosan emelkedik a Rio Fitz Roy mentén. A Mirador Torre kilátóponthoz érve egyszerre csodálhatjuk meg panoráma kilátásban a két ismert hegycsúcsot, és az azokat körülvevő más csúcsokat. Túránk a Lago Torre partján ér véget, ahol szintén pihenéssel és búcsúzással töltünk némi időt a visszaút előtt. A Cerro Torre csúcsához a mászó körökben számtalan sikeres és sikertelen mászás története kötődik. A leghíresebb útjának, a Kompresszor-útnak az első megmászását is sokáig kételkedve fogadták - a következő expedíciók sikertelenségét látva. Első magyar 2008 januárjában jutott fel a csúcsra.(táv: 20 km, szint: 550 méter, menetidő: 6-7 óra)

5

 
El Chaltén, El Calafate
 

Újév első napját nem kezdjük túl korán a szilveszter éjszaka után, így ezúttal egy lazább, pihentenőbb nap vár ránk. Reggelink és némi pakolás után aztán elhagyjuk kedvenc kisvárosunkat El Chaltént, és egy 3 órás gyönyörű utazás után érkezünk meg El Calafatébe. A hasonlóan szép helyek fekvő El Calafatéba a délutáni órákban érkezünk, bóklászunk egyet a városban, lesétálunk a Lago Agrentino partjára, majd egy hangulatos helyen vacsorázunk egyet. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

6

 
El Calafate, Perito Moreno-gleccser
 

Délelőtt a világ egyik leghíresebb gleccseréhez, a Perito Moreno gleccserhez kirándulunk. Érkezést követően a Rico-tó partján hajóra szállunk, mely során alig néhány méterről láthatjuk a gleccser hatalmas méreteit. Magassága 60 és 80 méter között változik, szélessége a 4 kilométert is eléri. A gleccser azért is jelentős a maga nemében, mert a felmelegedéssel dacolva a mai napig is nő. A hajóút után a legismertebb kilátópontokhoz sétálunk egy kiépített ösvényen, ahonnan megfigyelhetjük a gleccser óriási méreteit. Ha szerencsénk és türelmünk van, a napsugárzás hatására akár a leomló jégfalakat is megfigyelhetjük, meghallgathatjuk. El Calafate városába csak a kora esti órákban érünk vissza. Túratáv: kb. 5-7 km, szint 80-130 méter, menetidő: 3-4 óra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

7

 
El Calafate, Paso Río Don Guillermo, Puerto Natales
 

Ezen a napon hosszú utazás vár ránk, hiszen Argentínából Chilébe utazunk. A kopár, száraz, félsivatagos argentin részt közvetlenül a határ után Patagónia egy merőben más arca váltja. Az óceán közelsége miatt a chilei rész hegyvidékei hóval borított csúcsokat, csapadéktól áztatott zöld legelőket, igazi alpesi tájat mutatnak. Több órás, egész napos utazás után a délutáni órákban érkezünk meg az óceán partján fekvő Puerto Natales hangulatos városkájába. El Calafatéhoz hasonlóan a város is a turizmus miatt vált jelentőssé, hiszen a közeli Torres del Paine Nemzeti Parkba igyekvő túrázók itt készülnek fel a túrák előtt, vagy épp lazulnak el a több napos vándorlásaik után. A nap hátralevő részét pénzváltással, vásárlással, óceán parti sétával és az előttünk álló kemény túrára való felkészüléssel, illetve alapos megbeszéléssel töltjük. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Puerto Natales, Torres del Paine Nemzeti Park
 

A mai délelőtt megérkezünk Dél-Amerika leghíresebb nemzeti parkjában, a világhírű Torres del Paine-ban. A világhírt természetesen nem véletlenül érdemelte ki Patagónia ezen szeglete, hiszen gyakorlatilag mindent megtalálunk itt amiért az ember szeret túrázni, természetben lenni, és merőben új helyeket felfedezni. Egyik pillanatban még egy szál pólóban élvezzük a déli félteke őszi napsütését, majd néhány perc múlva már több réteg túraruhában küzdünk az elemekkel. Legyen akár zápor, szélvihar vagy pár perc havazás, a változatosság egészen elképesztő látványt nyújt a természet legkülönlegesebb alkotásaival összhangban. Az előbukó napsugarak épphogy megsütik a távolban megjelenő gleccsereket, a naplemente vörösre festi a fejünk fölött magasodó fűrészfogas hegycsúcsokat, a tűző napsütés pedig türkizkékre színezi a Torres del Paine gleccsereiből táplálkozó hatalmas tavakat. Olyan területe ez Chilének, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell. Ezért jöttünk el mi is ilyen messzire, hogy három, örökre emlékezetes napot töltsünk el a nemzeti parkban. Első napunkat egy 2 órás buszozással kezdjük, a bejáratnál megváltjuk belépőinket, majd egy másik busszal folytatva kora délután felé érkezünk meg a nemzeti park egyik legszebb helyén fekvő szállására, ahol a következő 2 éjszakát töljük majd. A maradék időben a környező kilátópontokat keressük fel, hogy innen éljük majd át első naplementénket a Torres del Paine grandiózus díszletei között. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

9

 
Torres del Paine, Las Torres menedékház, Mirador de las Torres
 

Egész napos gyalogtúrára indulunk a Torres del Paine Nemzeti Parkban, célunk pedig a Mirador de las Torres kilátója. Korai kelés után a Las Torres menedékházhoz buszozunk, majd innen indul hosszú túránk, melyet majd az El Chiléno menedékház szakítunk meg egy hosszabb szünetre. A Chileno menedékháztól még több mint 4 km, és 500 méternyi szintemelkedés vár ránk, az utolsó szakasz ráadásul meredek és sziklás is lesz. A fárasztó menetelés minden percét elfelejtjük, amikor fent állunk a Torre tengerszem partján, hogy a csodálatos visszatükröződés még fenségesebbé tegye a felettünk magasodó "Torres", vagyis "Tornyok" nevű csúcscsoport égbe merededő tagjait. A fotók után az ismerős úton térünk vissza a Las Torres menedékházhoz, majd buszunk visszavisz minket szállásunkra. Túratáv: 21,2 km szint: 920 méter fel/le, menetidő: 7-8 óra.

10

 
Torres del Paine, Paine Grande menedékház, Mirador Lago Grey, Puerto Natales
 

Ismét egy egész napos túra vár ránk a nemzeti parkban, úti célunk ezúttal a Grey-tó fölé magasodó Mirador Lago Grey lesz. Reggeli után egy meseszép, 45 perce hajóúttal kezdünk, kikötünk a Refugio Paine Grande menedékháznál, majd némi készülődés után a Grey-ösvény vezet majd minket egyre magasabbra a Quebrada de los Vientos nevet viselő völgyben. Az ösvény mellett feltűnik egy újabb tengerszem, az apró Laguna a Los Patos. A túra során hamarosan elérjük a legmagasabb pontot, a Lago Grey kilátót, mely túránk utolsó állomása is egyben. A pazar panoráma aztán méltó zárása lesz ennek a három napnak: alattunk a Grey-tó az úszkáló jéghegyekkel, távolban pedig a hatalmas Grey-gleccser, fantasztikus hegycsúcsokkal körülvéve. Némi pihenést követően az általunk már ismert úton jutunk vissza a szállásunkra, ahol rövid pihenő után a Pehoe-tavon a már ismerős hajóúttal hajóúttal, egy katamarán fedélzetén utazunk a Pudeto menedékházig, ahol a ránk váró busszal visszatérünk Puerto Natales városába. A hajó fedélzetéről jó idő esetén még sokáig csodálhatjuk a park jelképeit, a Cuernos del Paine csúcsait és búcsúzhatunk el a Torres del Paine sokáig emlékezetes világától. Túratáv: 12 km, szint: 492 méter fel/le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: Puerto Natalesben, szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
Puerto Natales, El Calafate (Argentína)
 

A mai napon visszatérünk Argentínába. Buszunk a legendás argentin, patagón pampán vezet, a Ruta 44-es úton. Határátlépés után még több órás buszozás vezet aznapi végcélunkig, az ismert szállásunkig El Calafate városban. Útközben a patagóniai táj másik arcát, a pampát figyelhetjük meg. Ha szerencsénk van, a helyi élővilág egyik érdekes madarát, a Nandut is megpillanthatjuk. El Calafate városában aztán szabadprogram, majd este búcsúvacsora. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

12/+1

 
El Calafate / Ushuaia, Martial-gleccser
 

Akik csak az alapprogramot választották, a mai napon elbúcsúznak Patagóniától, Argentínától, Dél-Amerikától, majd El Calafateből a repülőjárat menetrendjétől függően elindulnak hazafelé.

Akik a hat napos hosszabbítást is választották, El Calafetéből repülővel a világ egyik legdélebbi városába, Ushuaiába utaznak. Szállásunkra érkezve rövid pihenő után rögtön megkezdjük ismerkedésünket a helyi túraútvonalakkal. A város felett található Martial-gleccser kilátópontja felé vesszük az utunkat gyalogosan, hogy fentről is megcsodálhassuk az alattunk fekvő várost, és a Beagle-csatornában található szigeteket. Túránk során patak mellett és erdőben visz az utunk egyre magasabbra, félúttól megváltozik a táj, és a gleccser vájta völgyben egyre kopárabb látvány mentén szerpentinezünk fel a legmagasabb pontra, a 830 méter magas kilátópontunkra. Lábunk alatt a csatorna és a Navarino–sziget vonzza tekintetünket, hátunk mögött pedig a Martial-gleccser látványa. Visszaindulva egy másik ösvényen vesszük célba a belépési pontnál található kávézót, hogy egy forró csésze csokoládéval ünnepeljük meg az első tűzföldi túránkat. A városba a már ismert úton sétálunk vissza. Túratáv: 6,5 km, szint: 460 méter, menetidő: 3-4 óra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

13/+2

 
Ushuaia, Tűzföld Nemzeti Park
 

A mai napot az 1960-ban alapított, több mint 600 km2-es Tűzföld Nemzeti Parkban töltjük el. Túránk során a csodálatos természet és panoráma mellett megismerhetjük a helyi növény- és állatvilág legjelesebb képviselőit: helyi bükkösök sokféleségét, a különböző madarakat, ludakat, kacsákat, a Tűzföld egyik jelképét a Magellán-harkályt, a helyi ausztrál papagájt. Ha szerencsénk van, akkor a világ legnagyobb madarát a kondort is megpillanthatjuk a fejünk felett lebegve. Túránk a nemzeti park legismertebb ösvényén, a Senda Costerán halad végig. Túrakezdés előtt érintjük egy rövid fotózásra a „Világvége Vonat” állomását, majd a parkba lépve megkezdjük a túránkat. Az ösvény az Ensenada-öböltől indul és végig követi a partvidéket, ahol váltakozva érintünk majd nyílt gyepeket, a köves öblöket és a tengerparti erdők keverékét, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Beagle-csatornára és a hófödte hegyekre. Útközben falépcsők és korlátok segítik a néhol meredek ösvényen a továbbhaladásunkat. A túra végén egy látogatóközpontba érkezünk, ahol egy forró kávét, empanadát fogyaszthatunk el. A látogatóközpont mögött néhány száz méterre található Fekete-tóhoz is érdemes feltúrázni a kilátás miatt. Visszatérve vár minket a buszunk, hogy visszavigyen a városba, így délután még lesz időnk Ushuaia felfedezésére is. Túratáv: 8 km, szint: 220 méter, menetidő: 4-6 óra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli

14/+3

 
Ushuaia, Beagle-csatorna hajókirándulás
 

Ma hajóra szállunk és a Beagle-csatornában hajózunk a félnapos kirándulásunk alatt, hogy a helyi tengeri élővilágot és a csatorna környéki csodálatos tájat figyeljük meg. A Beagle-csatorna a Tűzföld-szigetcsoporton halad keresztül, lényegében egy 240 kilométeres átjáró az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között. Hajónk elhalad majd az Alicia-szigetcsoport szigetei közelében, ahol egy kis szerencsével láthatunk majd fókákat, oroszlánfókákat, tengeri madarakat, pingvineket, illetve egy kicsit nagyobb szerencsével a világ egyik legkisebb delfinjét is megpillanthatjuk. Utunk során megállunk több szigetnél is, hogy partra szállva közelről fotózhassuk a vadon élő állatokat. Elhajózunk a 22 méter magas Les Eclaireurs világítótorony mellett, majd visszatérünk a kikötőbe. Hajózás után szabadprogram keretében újra a várossal és a helyi gasztronómia megismerésével folytatjuk napunkat, vagy kerékpárt bérelve fedezhetjük fel a környéket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

15/+4

 
Ushuaia, Laguna Esmeralda
 

Reggeli után újra bakancsokba bújhatunk és elindulunk a környék egyik legszebb türkizkék tavához, a Smaragd-tóhoz (Laguna Esmeralda). Transzferünk a Valle de Lobos völgynél található szánhúzókutya farmnál kezdődik, ahol nagyjából negyven husky látványa fogad majd minket. Innen indulunk el a túránkra, mely első szakasza erdőben fut végig. Útközben a tóból kiömlő patak kíséri utunkat, ahol megfigyelhetjük a betelepített hódok által épített várakat, és életük egyéb nyomait is. A túránkat fenséges hegyek és a havas csúcsok veszik körül. A tóhoz érve felettünk az Albino-gleccser tűnik fel. Ha időnk és az időjárás is engedi, akkor némi pihenés után közelebb túrázhatunk a gleccserhez. A tó partján aztán egy kilátópontnál megpihenünk, megebédelünk, majd az ismert túraösvényen visszatérünk a farmra, ahol vár minket a transzferünk, mely visszarepít minket a civilizációba. Túratáv: 10 km, szint: 250 méter, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli

16/+5

 
Ushuaia, Buenos Aires
 

Búcsút veszünk a Tűzföldtől és Argentína fővárosába repülünk. A belvárosi szállásunk elfoglalása után megkezdjük közös séta keretében a „Dél-Amerika Párizsának” is nevezett Buenos Aires nevezetességeinek a megismerését. Megnézzük a La Plata folyó hatalmas tölcsértorkolatát, melynek a túloldalán egy másik ország, Uruguay terül el. Az Avenida de Mayon végig sétálva megnézzük a helyi főteret, a Plaza Mayot, az itt található Katedrálist, a kormányzati épületeteket, a Casa Rosadat, de lehetőségünk lesz átkelni a világ legszélesebb, legtöbb sávjával rendelkező útján, az Avenida 9 de Julion is. A sugárúton található Obeliszk közelében épült a kontinens leghíresebb színháza a Teatro Colon. A délutáni szabadprogram keretében felkereshetjük a város legszínesebb, legbohémebb negyedét, a La Boca negyedet is. Este egy hangulatos helyi étteremben zárjuk le 16 napos túránkat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

17/+6

 
Buenos Aires
 

A repülőjárat menetrendjétől függően megkezdjük hazautunkat.

Az oldalon látható fotókat Garai Gábor és Pál Máté készítették.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés