Norvégia

A gleccserek és fjordok csodás világa

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)

Út ára tartalmazza

az utazást busszal, a szállást kempingekben, hostelekben, faházakban, a szervezést és a magyar        nyelvű túravezetést.

Repülős csatlakozási lehetőség a 3. napon Stavangerben van. Visszaúton Koppenhágából, a 15.  napon lehet hazarepülni. A repülőjegy ára várhatóan 110 000 Ft-tól / fő (menetrendszerinti járattal).

Út ára nem tartalmazza

belépők árát, a fakultatív programok (7. napokon hajókirándulás, kilátópont látogatása fogaskerekűvel, 8. napon gleccsertúra, 9. nap Galdhopiggen csúcsmászás, 10. napon tengeri kajakozás, motorrcsónakázás, hajókirándulás, 11. napon Folldal bányaváros látogatása, és egyéb az út során a programban nem szereplő fakultatív programok) árát, az utasbiztosítást és az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

30-45 fő.

Túra nehézsége

Az alap program könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Egyes fakultatív programokhoz jó kondíció, az átlagosnál jobb erőnlét szükséges.

Szállás

A szállások kempingekben (9 éjszaka), kempingek faházaiban (3 éjszaka), és hegyi menedékházban lesznek (csúcsmászóknak), illetve Koppenhágában egy hostelban. Érdemes jó minőségű sátrat hozni, ami nem ázik be, s már kipróbáltad! Majdnem mindenhol lesz lehetőség egyéni igényeket kielégítő, magasabb kényelmet nyújtó vendégházban, vagy a kempingek faházaiban megszállni is! Ebben az esetben általában plusz 50-80 EUR az extra költség egy 4 fős faházak esetében / éjszaka (kb. 10-15 Euro per fő/ éjszaka), ami a túra egészére vetítve kb. 100-130 Euro többletet jelent! Amennyiben ilyen jellegű igényed van, kérjük az útra történő jelentkezéskor jelezd ügyfélszolgálatunkon, hogy előre tudjuk intézni az ilyen szállásokat, mert hamar lefoglalják őket a nyári szezonban!  

Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Mivel a faházak általában 4 személyesek, számítsunk arra, hogy sokszor kell utastársainkkal együtt megszállnunk, az említett társításnak megfelelően! A kempingekben közös WC, zuhanyzási lehetőség adott. A zuhanyzók száma korlátozott, így türelem és a használat beosztása szükséges az út résztvevőitől. Közös helyiségben rendszerint van TV, illetve pár kempingben és a hostelban wifi lehetőség. Főzési lehetőség a kempingek közös konyhájában is lesz, de érdemes hozni saját edényeket, hogy ne kelljen várni amíg más használja azokat.

Ország

A Norvég Királyság (norvégül Kongeriket Norge) Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 kilométer hosszú. Az országot keleten 2542 kilométeres szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégiát hagyományosan öt nagy földrajzi régióra, valamint 19 megyére tagolják.
Norvégia: Területe: 324 220 km2. Lakossága: 4 526 000 f?. Népsűrűsége 14 fő/km2. Fővárosa: Oslo. Államformája: királyság. Hivatalos nyelv: Norvég, Sami (lapp). Vallások: Lutheránus (80 %),. Népesebb települések: Oslo 600 000, Bergen 253 000.
Időeltolódás: 0 óra Budapesthez képest Norvégia egész területén, vagyis nem kell állítani az óránkat.

Időjárás

Hasonlóan az északi országokhoz, itt is nagy az évszakok közötti különbség. A leghosszabb nyári nap közel 19 órás. Az átlagos hőmérséklet májustól szeptemberig 12-23 fok között ingadozik, július és augusztus a legmelegebb hónapok, de este 8 fokig is lemehet a hőmérséklet a hegyekben. A tengervíz hőmérséklete nyáron elérheti akár a 21 fokot is. Ugyanakkor az időjárás rendkívül változékony, esőre gyakran számíthatunk. Szélsőséges esetben némi havazás is előfordulhat a csúcsmászáskor. Nagyon fontos hogy felkészülj a változékony időjárásra (esőkabát, pulóver, stb..)!

Felszerelés

Mivel helyenként magas hegyek között, sziklás terepen, változékony időjárási viszonyok között is fogunk túrázni, egy kényelmes túracipő mellé egy jó bejáratott, vízálló bakancsot is csomagoljunk hátizsákunkba. Kényelmes kis és nagy hátizsák, egy utazni, egy kirándulni, fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb nappalokra és estékre, rövidnadrág a melegebb napokra, zsebkés. Meleg és vízálló öltözetet is hozzunk magunkkal, mivel bármelyik nap eshet az eső, vagy jelentősen csökkenhet a hőmérséklet. Nagyon fontos szúnyogriasztó. Nyáron ezek a rovarok itt is kiszámíthatatlanok, és mint Magyarországon, helyenként nagyon sok van belőlük. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Amire nem árt felkészülni az a lehetséges nedves és változékony időjárás. Nem jellemző, de a napsütés átválthat esőbe, a mocsaras talajon beázhat a cipő. Kényelmes sátor. Kempingben étkezéshez tábori felszerelés - főző, üzemanyaggal, edények, bögrék, evőeszközök. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.
Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát és esőnadrág a csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós és vízálló. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára, néha napközben is, meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Jól bejáratott, vízálló bakancs nagyon fontos. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál.

Higiénia

Higiénia: Az országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz iható.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás.
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről. Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására majdnem minden nap lesz lehetőség szupermarketekben, igaz jóval drágábban mint itthon. Norvégia nagyon drága ország, itthoni árak két, három szorosával érdemes számolni, de az itthonihoz hasonló választékban szerezhetünk be bármit. A nagyobb településeken megállunk, így lesz majd vásárlási lehetőség a boltokban, illetve esténként, ha nem a fjord melletti kempingben alszunk az éttermekben kipróbálhatjuk a helyi hal specialitásokat is.
Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, leves porok, zacskós tésztaételek, müzli szelet, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. Fontos, hogy alkohol tartamú italokat csak speciális boltokban találni magas adóval terhelten, igy érdemes azokat hozni, vagy a hajón a duty free shopban megvásárolni!

Pénz-ügy

A fizetőeszköz norvég korona. 1 Euro = 7.77 NOK (Norvég korona). Bankkártya használatára sok helyen van lehetőség. Költő pénzt mindenkinek igénye szerint érdemes hoznia. Az árak a magyarországi áraknál átlagosan 80%-kal magasabbak.

Belépők és fakultatív programok költségei (2010 árak):

Stavanger olajfúró múzeum: 100 NOK
Bergen, libegő: 70 NOK
Bergen, Rosenkrantztzarnet (torony): 30 NOK
Hakon Hall: 30 NOK
Hanza múzeum: 50 NOK
Voss, Molstertunet múzeum: 35 NOK
Oslo, kastély: 40 NOK
Oslo vagy Lillehammer skanzen: 90 NOK
Kon Tiki Múzeum: 70 NOK
Fram Múzeum: 70 NOK
Vigeland múzeum: 45 NOK
Viking hajó múzeum: 60 NOK
Art múzeum: 50 NOK
Tengerészeti múzeum: 30 NOK
Szent Mária templom: 20 NOK

Fakultatív program lehetőségek:

Gleccser séta: 350-550 NOK
Kerékpárbérlés: 160 NOK
Kenubérlés: 140 NOK
Hajókirándulás: 45-70 EUR

Tengeri kajakozás: A részvétel feltétele a biztos úszni tudás. Ennél a programnál nem lényeges az előképzettség, mivel a tengeri kajakok használata gyorsan megtanulható.
Kerékpározás: bárkinek ajánlható.
Gleccsertúra hágóvassal: A gleccsertúrát egy norvég hegyi vezető bonyolítja le a biztonsági előírások figyelembevételével. A hágóvasak használata nem igényel semmiféle előképzettséget, s a túra nehézsége sem nagy, így bárkinek javasolható.

Vám

Magyar állampolgárok számára vízum nem, azonban az érvényes útlevél szükséges.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelez?!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes id?tartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo: 6720 Ft/fő/túra
Top: 8800 Ft/fő/túra
Top extra: 13440 Ft/fő/túra

 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés