Tanzánia: Ngorongoro-kráter, Zanzibár

Tanzánia látványos szafari parkja és lazulás az Indiai-óceán álomszép szigetén

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállást Moshiban szállóban három éjszakára, reggelivel,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a kirándulást a Materuni vízeséshez és a kávéültetvény látogatást,
- az utazást szafari járművekkel,
- a szafari parkok engedélyeit és belépőit,
- a szafari alatt a szállást bungalókban, két ágyas szobában,
- a szafari alatt a szállást a Nátron-tó meleltt egy éjszakára kempingben, sátorban,
- a szafari alatt a teljes ellátást, 
- a közlekedést saját, bérelt kisbusszal Zanzibáron,
- Zanzibáron a szállást színvonalas, tengerparti resort hotelban két ágyas bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban,
- Zanzibáron a félpanziós ellátást (svédasztalos reggeli és 3 fogásos vacsora),
- Zanzibáron egy hajókirándulást sznorkelezéssel, ebéddel,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyet,
- a reptéri illetékeket,
- a borravalókat,
- a védőoltások,
- a biztosítás,
- a tanzániai vízum (50 USD) árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát a 310 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz ajánlott repülési menetrendet a minimális létszám elérése után tesszük közzé. A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést.

Útjainkhoz a repülőjegyet egyénileg is megvásárolhatod, de igény szerint partnerünkkel készítünk számodra az úthoz illeszkedő repülőjegy-foglalást. Azokban az esetekben, ahol fapados légitársaság járatainak igénybevétele az ajánlott, a jegyet egyénileg tudod megvenni adott társaság honlapján keresztül.

Jelen utazásunk indulása még nem garantált (még nem értük el a minimális utaslétszámot), ezért a repülőjegy megvásárlását nem ajánljuk.

Legutóbbi utunk során a repülőjegyek ára nagyságrendileg 300.000.- forint volt személyenként.

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A szafari program során túranehézség nincs, a hosszabb terepjárós utazásokra kell csupán felkészülni! A szafari parkokban a terepjárót elhagyni csak az arra kijelölt picknikező helyeken lehet, ahol a mosdó is található. Az Engaresero szurdokba tett túránkhoz nélkülözhetetlen a stabil mozgáskoordináció, s mivel többször a vízben fogunk gázolni, javasolt egy szandál, vagy sportcipő, ami nem baj, ha elázik. Zanzibáron igazi trópusi nyaralásra készülhetünk, a strandtúrák hosszának a partvonal mentén csak a saját lelkesedés szabhat határt! :)

Szállás

Moshiban panzióban vagy szállóban, 2 ágyas szobákban, a 2 napos szafari program alatt a Mto wa Mbu kempingben található igényes, frissen épített bungalókban, kétágyas szobákban szállunk meg. Szállóink, panzióink Moshiban helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A szafari alatt egy éjszakára Mto wn Mbu településen igényes, frissen épített bungalókban lesz a szállásunk, két ágyas szobákban, egy éjszakát a Nátron-tó mellett kempingben, sátrakban töltünk. Saját, könnyű nyári hálózsák, vagy ágyneműhuzat, vékony pokróc ide szükséges!

Zanzibár szigetén négy éjszakát töltünk egy színvonalas, tengerpart resort hotelban 2 ágyas, légkondícionált bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban, ahol félpanziós ellátást is kapunk (reggeli és 3 fogásos vacsora). A resort területén édesvízes medence, bár, ingyenes internet, könyvtár, a tenger fölé épített napozóterasz, nyugágyak, függőágyak állnak rendelkezésre, térítés ellenében tengeri kajak bérelhető.

Terület

Tanzánia területe mintegy 945.000 km², azaz közel 10-szer nagyobb Magyarországnál. A szintén Tanzániához tartozó Zanzibár területe 2.644 km². A lakosság száma 35 millió. Túránk során mi gyakorlatilag csak az ország északi régióját érintjük, mindenekelőtt a Kilimandzsárót és a környező szafari parkokat, majd átrepülünk Zanzibár szigetére. A Kilimandzsáró az Egyenlítőtől 330 kilométerrel délre, Tanzánia északi részén, közvetlenül a kenyai határ mentén található. A világ legnagyobb különálló vulkánja majd’ 5000 méterrel magasodik a környező szavannák fölé, így markánsan szembetűnő alakja már a távolból lenyűgözi az utazót. Kiterjedése mintegy 40*60 kilométer, három vulkánikus krátere közül kettő, nyugaton a Shira (3962 méter), míg keleten a Mawenzi (5149 méter) mára már erőteljesen lepusztult és elveszítette eredeti kráter formáját. A központi kráter, a Kibo oldalperemén található Uhuru-csúcs nem csak a Kilimandzsáró, de egész Afrika legmagasabb pontja: 5895 méter. „Afrika teteje” az utóbbi 100 évben a felszínét borító jégmezők és gleccserek mintegy 80% elveszítette, s ez a folyamat napjainkban mind jobban felgyorsul. Számítások szerint 2020-ra teljesen eltűnik a „Kilimandzsáró hava”.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Tanzániában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A tanzániai szafarizás szempontjából a december-február és július-szeptember közötti időszak a legideálisabb. Mivel a déli féltekén járunk, a mi januárunk itt „nyárnak” felel meg, de a mi júliusi nyarunk is meleg, tiszta időt jelent az Egyenlítő környékén. Január-februárban a Kilimandzsáró lábánál, Moshiban meleg, nyárias idő várható, sok napsütéssel, napközben 25-30 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérséklettel, ugyanitt július-augusztusban 25C fok körül van a hőmérséklet. A Kilimandzsáró kirándulásokon reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső, zápor könnyen kialakulhat. Január-februárban Zanzibár szigetén igazi meleg, nyári időre számíthatunk, napközben 25-32 Celsius fok körüli hőmérséklettel, sok napsütéssel, az Indiai-óceán vízének hőmérséklete ilyenkor kellemes 24-26 Celsius fok, ideális a sznorkelezésre, úszásra, lazulásra. Július-augusztusban kicsit hűvösebb van, "csak" 25-28 C körül van a hőmérséklet, az Indiai-óceán víze is "csak" 22-24 Celsius fok. Július-augusztusban a Ngorongoro szafarin viszont a reggeli órákban valóban hűvősebb is lehet a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt, ide hosszú nadrág, könnyű pulóver, széldzseki javasolt! Napközben tiszta idő esetén itt is 20-25 C körüli a hőmérséklet.

Felszerelés

Javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, polár pulcsi, elemlámpa (fejlámpa), akkumlátor a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, szúnyogriasztó. A zanzibári programrészre fürdőruha, naptej, felfedő, a sznorkelezéshez egy póló, eserleg saját sznorkelfelszerelés, ha van, a napközbeni programokhoz könnyű, laza öltözet, Stown Town városába ne túl lenge, mert egy muzulmán szigeten vagyunk!

Az afrikai nagy melegtől eltekintve, miután a Ngorongoro vidéke is tengerszint felett 1800 és 2600 méter közötti magasságban fekszik, ezért ezek a területek lehetnek hűvösebbek akár napközben is, de különösen hajnalban, így mindenképpen javasolt egy meleg polár pulóver és hosszú nadrág is. A túrákhoz: könnyű túrabakancs, vagy edzőcipő (amiben nem töröd ki a bokád), vagy vízálló túraszandál, egészségügyi ragtapasz kellhet. A Nátron-tó vidékén a kempingezéshet egy könnyű, nyári hálózsák, vagy belső hálózsák legyen nálunk! Sátrat, matracot kapunk!

Javasolt kiegészítők: Nagyhátizsák 50-60 liter, kishátizsák 25-30 liter, bicska, fejlámpa, magas faktor számú napvédő krém, esőkabát, polár pulcsi min 1 db, kényelmes bakancs vagy félcipő, napszemüveg. A szafari programhoz könnyed, lehetőleg keki szinű öltözék, a fekete-sötétkék kombinációt mindenképpen kerüljük, mert a bögöly, cece-légy kedvenc színe, rátámad! :)

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni.

Tanzániában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, amit a budapesti oltóközpontban tudsz beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal! Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Tanzánia bizonyos térségei, így Zanzibár is maláriaveszélyes területnek számít. A malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

Szállásunkon Moshiban reggelit, a két napos szafari során pedig teljes ellátást kapunk. Zanzibár szigetén félpanziós ellátásunk lesz: reggeli és vacsora. A többi étkezés önellátó.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a tanzániai schilling. USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz tanzániai schillingre váltani. 1USD = kb. 2200 TSH. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, néhány dollár borravalóra mindenütt számítanak! Erre készüljünk fel, legyen nálunk elég 1 dolláros bankjegy! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2006. utáni  bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek:

- Tanzániai vízum: 50 USD /fő
- Látogatás egy Masai faluban:  10 USD / fő
- Borravaló a sofőröknek a szafari programon: kb. 20 USD / fő
- Fakultatív fűszerültetvény látogatás és Stown Town városnézés: 50 USD / fő

Zanzibár, reptér, kilépési illeték: 49 USD (nemzetközi járat esetén), 13.000 TSH (belföldi járat esetén) - néha kérik, néha nem kérik, de ekkora összeget tegyünk félre rá!

Vám

A tanzániai vízum 50 USD, a repülőtéren lehet beszerezni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A Kilimandzsáró reptéren kérhetik a sárgaláz elleni védőoltás meglétéről kiállított sárga oltási könyvedet, ezt feltétlenül hozd magaddal!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 8.880 Ft /fő
Air & Cruise Extra 13.680 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 21.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 17.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

2022. január 7-én induló programra vonnatkozó
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu