Bejelentkezés

Tanzánia szafari: Ngorongoro-kráter, Zanzibár

Tanzánia szafari parkjai, Ol Doinyo Lengai vulkántúra, lazulás az Indiai-óceán álomszigetén

Út ára tartalmazza

- a szállást Moshiban szállóban két éjszakára, reggelivel,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- az utazást szafari járművekkel,
- a szafari parkok engedélyeit és belépőit,
- a szafari alatt a szállást bungalókban, két ágyas szobában,
- a szafari alatt a teljes ellátást, 
- a közlekedést saját, bérelt kisbusszal Zanzibáron,
- Zanzibáron a szállást színvonalas, tengerparti resort hotelban két ágyas bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban,
- Zanzibáron a félpanziós ellátást (svédasztalos reggeli és 3 fogásos vacsora),
- Zanzibáron egy hajókirándulást sznorkelezéssel, ebéddel,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyet, illetékkel,
- a repülőtéri transzfereket,
- a fakultatív Ol Doinyo Lengai vulkántúrát (kb. 150 - 200 USD)
- a borravalókat,
- a védőoltások, a biztosítás és a a tanzániai vízum (50 USD) árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát a 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Kilimandzsáró, Zanzibár - Budapest útvonalon): 320.000 - 480.000 Ft között.
A belföldi repülőjegy várható ára (Kilimandzsáró - Zanzibár útvonalon): 80.000 - 110.000 Ft között.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A szafari program során túranehézség nincs, a hosszabb terepjárós utazásokra kell csupán felkészülni! A szafari parkokban a terepjárót elhagyni csak az arra kijelölt picknikező helyeken lehet, ahol a mosdó is található. Az Engaresero szurdokba tett túránkhoz nélkülözhetetlen a stabil mozgáskoordináció, s mivel többször a vízben fogunk gázolni, javasolt egy szandál, vagy sportcipő, ami nem baj, ha elázik. Zanzibáron igazi trópusi nyaralásra készülhetünk, a strandtúrák hosszának a partvonal mentén csak a saját lelkesedés szabhat határt! :)

A fakultatív Ol Doinyo Lengai mászás nehéz, nagyon kemény túra! Meredek vulkáni lejtő, kitett, omladékos terep, nehézsége a Meru mászáshoz hasonló, indulás éjfél magasságában, tervezett érkezés a csúcsra napkelte környékén, majd visszaérkezés a táborba késő délelőtt, ebédidőre, míg a csapat másik fele a Nátron-tóhoz kirándul. Mivel az Ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő, aktív vulkánja, a csúcsmászásra természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a vulkán ebben az időszakban semmilyen aktivitást nem mutat! Stabil mozgáskoordináció, szédülésmentesség elengedhetetlen. Túrabot, magasszárú túrabakancs, meleg öltözék kötelező! Várható menetidő: 6-8 óra fel, 4-5 óra lefelé, szint kb 1600-1700 méter fel/le.

Szállás

Moshiban panzióban vagy szállóban, 2 ágyas szobákban, a három napos szafari program alatt a Mto wa Mbu kempingben található igényes, frissen épített bungalókban, kétágyas szobákban szállunk meg. Szállóink, panzióink Moshiban helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A szafari alatt KÉT éjszakára Mto wn Mbu településen igényes, frissen épített bungalókban lesz a szállásunk, két ágyas szobákban.

Zanzibár szigetén négy éjszakát töltünk egy színvonalas, tengerpart resort hotelban 2 ágyas, légkondícionált bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban, ahol félpanziós ellátást is kapunk (reggeli és 3 fogásos vacsora). A resort területén édesvízes medence, bár, ingyenes internet, könyvtár, a tenger fölé épített napozóterasz, nyugágyak, függőágyak állnak rendelkezésre, térítés ellenében tengeri kajak bérelhető.

Terület

Tanzánia területe mintegy 945.000 km², azaz közel 10-szer nagyobb Magyarországnál. A szintén Tanzániához tartozó Zanzibár területe 2.644 km². A lakosság száma 35 millió. Túránk során mi gyakorlatilag csak az ország északi régióját érintjük, mindenekelőtt a Kilimandzsárót és a környező szafari parkokat, majd átrepülünk Zanzibár szigetére. A Kilimandzsáró az Egyenlítőtől 330 kilométerrel délre, Tanzánia északi részén, közvetlenül a kenyai határ mentén található. A világ legnagyobb különálló vulkánja majd’ 5000 méterrel magasodik a környező szavannák fölé, így markánsan szembetűnő alakja már a távolból lenyűgözi az utazót. Kiterjedése mintegy 40*60 kilométer, három vulkánikus krátere közül kettő, nyugaton a Shira (3962 méter), míg keleten a Mawenzi (5149 méter) mára már erőteljesen lepusztult és elveszítette eredeti kráter formáját. A központi kráter, a Kibo oldalperemén található Uhuru-csúcs nem csak a Kilimandzsáró, de egész Afrika legmagasabb pontja: 5895 méter. „Afrika teteje” az utóbbi 100 évben a felszínét borító jégmezők és gleccserek mintegy 80% elveszítette, s ez a folyamat napjainkban mind jobban felgyorsul. Számítások szerint 2020-ra teljesen eltűnik a „Kilimandzsáró hava”.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Tanzániában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A tanzániai szafarizás szempontjából a december-február és július-szeptember közötti időszak a legideálisabb. Mivel a déli féltekén járunk, a mi januárunk itt „nyárnak” felel meg, de a mi júliusi nyarunk is meleg, tiszta időt jelent az Egyenlítő környékén. Január-februárban a Kilimandzsáró lábánál, Moshiban meleg, nyárias idő várható, sok napsütéssel, napközben 25-30 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérséklettel, ugyanitt július-augusztusban 25C fok körül van a hőmérséklet. A Kilimandzsáró kirándulásokon reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső, zápor könnyen kialakulhat. Január-februárban Zanzibár szigetén igazi meleg, nyári időre számíthatunk, napközben 25-32 Celsius fok körüli hőmérséklettel, sok napsütéssel, az Indiai-óceán vízének hőmérséklete ilyenkor kellemes 24-26 Celsius fok, ideális a sznorkelezésre, úszásra, lazulásra. Július-augusztusban kicsit hűvösebb van, "csak" 25-28 C körül van a hőmérséklet, az Indiai-óceán víze is "csak" 22-24 Celsius fok. Július-augusztusban a Ngorongoro szafarin viszont a reggeli órákban valóban hűvősebb is lehet a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt, ide hosszú nadrág, könnyű pulóver, széldzseki javasolt! Napközben tiszta idő esetén itt is 20-25 C körüli a hőmérséklet.

Felszerelés

Javasolt a felszerelésnek egy kényelmes nagyhátizsák, vagy utazótáska, a napi túrákra, szafariprogramra egy kishátizsák, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, polár pulcsi, elemlámpa (fejlámpa), akkumlátor a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, szúnyogriasztó. A zanzibári programrészre fürdőruha, naptej, felfedő, a sznorkelezéshez egy póló, eserleg saját sznorkelfelszerelés, ha van, a napközbeni programokhoz könnyű, laza öltözet, Stown Town városába ne túl lenge, mert egy muzulmán szigeten vagyunk!

Az afrikai nagy melegtől eltekintve, miután a Ngorongoro vidéke is tengerszint felett 1800 és 2600 méter közötti magasságban fekszik, ezért ezek a területek lehetnek hűvösebbek akár napközben is, de különösen hajnalban, így mindenképpen javasolt egy meleg polár pulóver és hosszú nadrág is. A túrákhoz: könnyű túrabakancs, vagy edzőcipő (amiben nem töröd ki a bokád), vagy vízálló túraszandál, egészségügyi ragtapasz kellhet.

Javasolt kiegészítők: Nagyhátizsák 50-60 liter, kishátizsák 25-30 liter, bicska, fejlámpa, magas faktor számú napvédő krém, esőkabát, polár pulcsi min 1 db, kényelmes bakancs vagy félcipő, napszemüveg. A szafari programhoz könnyed, lehetőleg keki szinű öltözék, a fekete-sötétkék kombinációt mindenképpen kerüljük, mert a bögöly, cece-légy kedvenc színe, rátámad! :)

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

FIGYELEM! 2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni.

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, ahol a sárgaláz jelen van/lehet, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Tanzánia hegyvidéki területein egyáltalán nem fordul elő a malária, ám bizonyos tengerparti térségek, például Zanzibár is maláriaveszélyes területnek számítanak. Mivel a betegség az elmúlt évtizedben szinte teljesen eltűnt a szigetről, a malária elleni tabletta szedését a lehetséges mellékhatásai miatt nem javasoljuk! Ha mégis a tabletta szedése mellett döntenél, mindenképp konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát.

Élelem

Szállásunkon Moshiban reggelit, a négy napos terepjárós szafari kirándulás során pedig teljes ellátást kapunk. Zanzibár szigetén félpanziós ellátásunk lesz: reggeli és vacsora.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a tanzániai schilling. USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz tanzániai schillingre váltani. 1USD = kb. 2300 TSH. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, néhány dollár borravalóra mindenütt számítanak! Erre készüljünk fel, legyen nálunk elég 1 dolláros bankjegy! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni  bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek:

- tanzániai vízum: 50 USD /fő
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: Moshi - Kilimandzsáró reptér / Nungwi - Zanzibár reptér:  kb. 50 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- fakultatív kirándulás a Materuni-vízeséshez és kávéültetvényhez, ebéddel: 80 USD/fő
- látogatás egy Masai faluban:  10 USD / fő
- fakultatív csúcsmászás az Ol Doinyo Lengai vulkánra, helyi vezetővel: 150-200 USD / fő létszám függvényében.
- borravaló a sofőröknek, konyhás személyzetnek a szafari programon: 50 USD / fő
- borravaló Zanzibáron bsuzsofőröknek, helyi személyzetnek: 20 USD / fő
- fakultatív fűszerültetvény látogatás és Stown Town városnézés: 60 USD / fő

Vám

A tanzániai vízum 50 USD, a repülőtéren lehet beszerezni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, ahol a sárgaláz jelen van/lehet, azoknak kötelező a sárgalázoltás.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/tanzania

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.320 Ft /fő
Air & Cruise Extra 15.840 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
   
Storno Kombi: 27.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.