Lengyel-Tátra

Kalandok a Magas-Tátra túloldalán

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- egy éjszaka szállást szállodában, két- háromágyas szobákban,
- az idegenforgalmi adót,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az étkezéseket,
- a biztosítást,
- a nemzeti park belépőket.  

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkba olyan túra útvonalakat válogattunk, melyeket be lehet szorítani egy hétvégébe. Természetesen a túrázás az esetenként törmelékes, meredek, csúszós sziklákon kihívást és nehézséget jelenthet. Gyakorlott túrázóknak ez nem okozhat gondot, de mindenképp felhívjuk a figyelmet a megfelelő túraruházat fontosságára! A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.  

Szállás

Zakopane városában jól felszerelt, kulturált szállodában. Itt 2-3 ágyas fürdőszobás szobák találhatók.  

Terület

A Lengyel-Tátra a Magas-Tátra északi oldalán található. A felsőbb területeket gránit, míg az alsó területeket mészkő borítja. A Lengyel-Tátra alsó régióiban kiterjedt fenyőerdők, hosszú patak völgyek a jellemzőek, míg a magasabb területek arculata tipikusan hegyvidéki: havasi legelők, sziklás, csipkés gerincek és számtalan tengerszem található az egykor gleccserek által vájt völgyekben. A Lengyel-Tátra a Liptói-havasokat, valamint a Magas-Tátra északi töredékét foglalja magába. Területe közel 175 km2, legmagasabb csúcsa, amely egyben Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy (2499 m). Míg a Magas-Tátrát zömmel gránitsziklák építik fel, addig a Liptói-havasokat többnyire erősen karsztosodott mészkőfelszínek alkotják. A domborzati változatosságnak köszönhető rendkívül változatos flórája és faunája, amelyek közül számos faj fokozottan és-vagy szigorúan védett. Mindez körülbelül 1300 növényfajt jelent, valamint az állatok közül szarvasok, vaddisznók, hiúzok, vidrák, sasok, baglyok, hegyi kecskék, hegyi mormoták, medvék gazdagítják természeti kincseit. 1954-ben nemzeti parkká nyilvánították a térséget. A menedékházak, a kényelmes szállodák, a jelzett turistautak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a közlekedéshálózat a legváltozatosabb igényeket is kielégítik. 

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, zivatar, avagy egy hirtelen hóvihar is akár, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 10-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik.  

Felszerelés

Kis hátizsák a napi túrákhoz, vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, kesztyű, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, túrabot, elemlámpa, termosz, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

A két napra célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. Szállásunk mellett a városban több étterem is található, ahol megismerkedhetsz a lengyel gasztronómiával és a helyi ételkülönlegességekkel.

Szállásunkon bőséges reggeli igényelhető. Ára: 5 Euro, a helyszínen fizetendő!

Pénz-ügy

Fizetőeszköz a zloty (1 Zloty - PLN - Kb. 70 Ft), amit célszerű itthon váltani. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.

nemzeti park belépő: 5 PLN/fő/nap

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot, fejlámpát teszünk. A nagy csomagot csak a szállásokra megérkezve tudjuk autónkból kivenni!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 1.350 Ft/fő/túra
Top + sport extra kiegészítés: 1.770 Ft/fő/túra
Top extra + sport extra kiegészítés: 2.820 Ft/fő/túra
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 1.245 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 996 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés