Lengyel-Tátra

Kalandok a Magas-Tátra túloldalán

A Lengyel-Tátra magyarok által kevéssé látogatott, hiszen a Magas-Tátra közelebb van, a lengyel oldalra viszonylag kevesen jutnak el. Túránk ezért hiánypótló, Zakopane központtal a hegyekben töltjük a hétvégét. Programunk során a hegyvidék erdőkkel borított tájaira jutsz el, vagy éppen a sziklás-görgeteges-panorámás csúcsokra. Amit ajánlunk: lengyel vendégszeretet, egy kis menedékházalást, két szuper túrát és egy jó hétvégét.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Zakopane, Giewont (1895m), Zakopane
 

Indulás Budapestről, a Pázmány Péter sétányról reggel 5.30-kor. Találkozó 5.15-kor az A38 hajó előtti parkolóban. Rövid pihenőkkel megszakított utazással Szlovákián keresztül érkezünk meg első túránk kiinduló pontjához. Mivel hosszú volt az utazás, így ma csak egy rövidebb, de annál szebb kirándulásra van időnk. Zakopanéből egy aszfalt úton indulunk a nemzeti park területére. Rövid időn belül már csak az erdő susogása és a madarak csicsergése kísér minket, ahogy haladunk a hegyóriások felé. Túránk csúcspontja a lengyelek szent hegye, a Giewont. A hegy Zakopánéból nézve olyan, mint egy alvó óriás feje, a hegyben pedig II. Boleszláv lovagjai alszanak, készen arra, hogy megvédjék Lengyelországot, ha veszélybe kerülne. A csúcsra vezető út meredek, az utolsó pár száz méter pedig már láncos szakasz. A csúcson lévő 17 méteres kereszt tövéből csodálatos kilátás nyílik a városra. Visszafelé vezető utunkon vár minket a Kondrát-menedékház (1335 m), ahol kóstolhatunk a hegyi gasztronómia finomságaiból. Felfrissülve egy kiadós pihenés után vissza indulunk a városba. Előfordulhat, hogy már sötétben érünk le a hegyről, ezért fontos felszerelés az elemlámpa. Zakopánében lehetőségünk nyílik egy helyi gorál étteremben vacsorázni, persze összekötve egy ismerkedési esttel. Szállás: szálloda. (Túratáv: 11 km, szintkülönbség 1000 m fel/le, menetidő: 6-7 óra)

2

 
Zakopane, Kasprowy-csúcs (1987m), Budapest
 

Reggel szállásunkról jó korán indulunk a Lengyel-Tátra gerincére. Az út végig hatalmas fenyők között kacskaringózik, majd kiérve a havasi rétre gyönyörű panoráma nyílik a völgyre és a környező hegycsúcsokra. Mai túracélunk folyamatosan előttünk magasodik, szép egyenletes tempóban haladva hódítjuk meg a Kasprowsky-csúcsot. Az 1987 méteres csúcsról lenyűgöző a panoráma, szinte alattunk egész Lengyelország. Kis pihenés után indulunk le a csúcsról, irány a jól megérdemelt menedékház hatalmas kőépülete! A Murowaniec-ház 1500 méteres magasságban fekszik, a sör hideg, a tea meleg. Feltankolva vár még ránk egy kis túra, amíg visszajutunk a buszunkig. Nehéz szívvel, de élményekben gazdagon hagyjuk magunk mögött ezt a csodás hegyvidéki tájat, hogy a késő esti órákban megérkezzünk Budapestre. (Túratáv: 15 kilométer, szintkülönbség: 1100 méter fel/le, menetidő: 8-9 óra)


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés