Bejelentkezés

Jordánia (aktív)

Wadi Rum: Jabal Addami csúcstúra, szurdoktúrák, Petra. Még több természet, még aktívabban!

Út ára tartalmazza

- az utazást végig a program során Jordániában bérelt, privát autóbusszal,
- 4 éjszaka szállást Wadi Musában, Aqabában és Madabában színvonalas, 3 csillagos szállodákban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 1 éjszaka szállást a Holt-tengernél színvonalas, 3 csillagos szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel és vacsorával,
- 2 éjszaka szállást telepített beduin sátrakban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelivel és vacsorával,
- a csúcstúrát a Jabal Um Addami csúcsra, ebédcsomaggal, helyi vezetővel,
- a Wadi al Ghwair kanyontúrát ebédcsomaggal, helyi vezetővel,
- az összes programban szereplő egyéb kirándulást,
- a dzsiptúrákat a Wadi Rumban,
- a helyi idegenvezetők díját,
- a buszon ingyenes ásványvizet,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a belépőket és étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az októberi utazás legoptimálisabban a Ryanair Budapest - Ammán járatával érhető el, ami a program meghirdetésekor az alábbi menetrendek szerint repül. A 
jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://www.ryanair.com/hu/hu

Októberi utazás: 
2023.10.20.  FR 5097   Budapest - Ammán     14:45 - 19:05
2023.10.27.  FR 5096   Ammán - Budapest     19:40 - 22:25

Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.
 
Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a fenti járat aktuális menetrendjéhez igazodóan. Amennyiben a járat időpontja nem változik, a repülőtéri transzfer árát az út ára tartalmazza. Ha nem a fenti időpontban érkezel, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza. Amennyiben a Ryan air megváltoztatja az érkezést/indulást, akkor a programváltozás történik, ebben az esetben értesítést küldünk.

Utazás

Ammanig repülővel, országon belül helyben bérelt busszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-26 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el. Javasolt korhatár: 18 - 55 év!

Túra nehézsége

Az utazás alatt közepesen nehéz túrákat és kirándulásokat teszünk. Két teljes napot túrázunk Petra területén, naponta több kilátópontot is felfedezve a nap végére meglesz a 15-20 km távolság, jelentős szintemelkedéssel tetézve! Itt fokozottan kell figyelnünk az elegendő víz fogyasztásra! A Jabal Addami csúcstúra szintén közepes nehézségű, viszont nehéz, sziklás terepre kell számítani, néhol az ösvény kitett helyeken vezethet, átlagosan sportos erőnléttel teljesíthető. A túrabot használatát mindenképpen javasoljuk! A Wadi al Ghwair kanyontúrán csapadék mennyiségtől függően kisebb, 10-30 cm-es vízszint várható a szurdokban, néhol elkerülhetetlen, hogy bele gázoljunk a vízbe, így ehhez strapabíró szandált javaslunk. A Wadi Mujib túrán ezzel ellentétben nem csak térdig, hanem derékig érő vízben is kell gázolni néha, sőt előfordul, hogy úszni is kell a szembe áramló vízben, így a biztos úszni tudás elengedhetetlen! A túra jellegéből adódóan a Wadi Mujib túrára csak 18 év felettiek részvétele engedélyezett! A Wadi Mujib túrán fürdőruhában veszünk részt, a fényképezőgéphez vízálló táska szükséges, mentőmellényt a bejáratnál kapunk!

Szállás

Utunk során 5 éjszakát fogunk eltölteni színvonalas, 3 csillagos szállodákban, két ágyas elhelyezéssel, saját fürdőszobával. Wadi Rumban két éjszakát töltünk majd el tradícionális beduin sátrakban, ággyal, ágyneművel és közös mosdóval, valamint a csodálatosan csillagos ég látványával.

Városi szállásainkon természetesen mindenhol lesz WIFI, a Wadi Rumban viszont még térerős sem nagyon lesz, amit nem igazán fogunk bánni sem. :) A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Helyszíneink: Bibliai helyek: Nebó-hegye. Nemzeti parkok, kanyonok, Holt-tenger, Wadi Rum sivatagja, Aqabai-öböl a vörös-tengeri kijárat. UNESCO világörökség: Petra.


Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Jordánia területe 92.300 négyzetkilométer, vagyis nagyjából megegyezik Magyarországgal. A populáció nagyjából hét millió fő, az államforma alkotmányos monarchia. Felszíne mészkőből álló, átlag 800–1000 m magas fennsík. Nyugaton a Nagy-hasadékvölgy része a Jordán-folyó völgye és az Aqabai-öböl. Az ország legmagasabb pontja Rász-el-Hasmm, magassága 1854 méter. Egyetlen állandó vízfolyása a Holt-tengerbe ömlő Jordán-folyó. Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani. Jordánia lakosságának 95%-a muzulmán, 4%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású. A keresztény ünnepeket nem nagyon ünneplik. Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Hétvégének számít a péntek és a szombat. Ünnep napok: Január 1, Május 1, Május 25, Június 9, December 25, és Iszlám vallási ünnepek, melyeknek nincs határozott dátuma, Eid Aladha, Eid Alfitr, Mohamed próféta születésnapja. Az időeltolódás Magyarországhoz képest plusz egy óra. Hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges.  A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szállásokon feltölthetjük, kivéve természetesen a sivatagi tábort. A magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek jordániai roaming partnerekkel.

Időjárás

Két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart. Ebben az évszakban általában egy csepp eső sem esik, viszont  a meleg, ami gyakran 30-35°C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, ekkor lehűlhet a hőmérséklet 15-20°C környékére, valamint ekkor esik a legtöbb csapadék. A Vörös-tenger vize még télen sem megy 20°C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést. A sivatagi utazáshoz a tavasz, a nyár eleje és az ősz a legmegfelelőbb. Az ország északi részén 24-28°C várható, míg délen 30-32°C-os csúcshőmérsékletre lehet számítani. Csapadéknak kicsi a valószínűsége. A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Mediterrán és sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat. Pl. napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen. A sivatagi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg felsőruhát (polár felső), egy kényelmes túracipőt (amely megfelelően tartja a bokát) a Jabal Addamni csúcstúrához, túraszandált a Wadi al Ghwair és Wadi Mujib kanyon túrákhoz, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. Ezeken túl javasolt egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk (ez a sivatagi tábori alváshoz is jól jöhet), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő (a sivatagi táborban különösen szükség lesz rá), elemek a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs- és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között. Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Utunk során 7 reggelit, illetve 1-1 ebédetcsomagot és 1-1 vacsorát fogunk kapni, ezeken felül az utazásunk önellátó. A jordániai árak kicsit a magyar árak felett vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű óriási szupermarketeket, de alap élelmiszerek mindenütt beszerezhetőek kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben (3-5 JOD), éttermekben lehet majd meleg ételhez jutni (10-15 JOD). A partvidékeken igen népszerűek a tengeri herkentyűk. Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A "khubez" a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon kedvelik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a "zalabiyyeh"-t, mely rózsavízbe mártott kekszféleség. Alkoholt csak a kijelölt speciális italboltokban, alapvetően Ammanban és Aqabában lehet csak vásárolni.

Pénz-ügy

Jordániában a hivatalos fizetőeszköz a Jordán dinár (JOD). 1 JOD = kb. 510 HUF, 1 EUR = kb. 0,75 JOD, 1 USD = kb. 0,71 JOD. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 100.000 HUF-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint alapbelépők árát. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. A bankok vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, 9-től 15 óráig.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass (Jordan Explorer - két napos Petra látogatással!) kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 75 JOD (kb. 107 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban),
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 2 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 60 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.
A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Tájékoztató belépő árak (2022. májusi adatok):

- Petra: 60 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Petra kilátó a Kincstárra: 2-5 JOD
- Wadi Rum: 10 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Aqaba privát tengerpart: 10 JOD
- Wadi Mujib belépő: 22 JOD
- Madaba, Szent György templom és mozaik térkép: 1 JOD
- Nebo-hegyMózes emléktemplom és kilátópont: 3 JOD
- borravaló a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: 40 JOD/fő

Vám

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/jordania

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Az egyszeri belépésre jogosító vízum ára 40 JOD melyet Jordániában a reptéren szerzünk be, kivéve, ha előtte kiváltottuk az ún. JordanPass-t.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass (Jordan Explorer - két napos Perta látogatással!) kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 75 JOD (kb. 107 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban),
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 2 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 60 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.
A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:

https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. 

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. A túrán érvénytelen vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) biztosítással való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 6.880 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 10.560 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 16.450 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi:
13.160 Ft / fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.