Izland: aurora borealis (szilveszter)

Vadászat a sarki fényre!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: 
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/izland

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal a helyszínen a napi kirándulásokra,
- a szállást 5 éjszakára szállodában, 3 ágyas szobákban, (felárért 1 és 2 ágyas szoba is foglalható!)
- a reggelit a szállodában, 5 alkalommal,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetékeket,
- a belépőket,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a Kék Lagúna program árát, mely 40.000.- Ft, és az előleggel fizetendő és nem visszatéríthető (a korlátozott belépési létszám miatt jóval előre kell foglalni),
- a fakultatív programok árát,
- az esetenkénti fényvadászat költségét (25 Euro / alkalom, kivéve szilveszter éjszakáját, mert az benne van az árban),
- a biztosítást.

Az esténkénti fényvadászat külön költsége 25 Euro / alkalom, három - négy alkalommal tervezünk ilyen esti kirándulást, azaz összesen 75-100 Euro extra költség várható a helyszínen, feltéve, ha az időjárás is megengedi. A fényvadászat összegét természetesen csak akkor kell kifizetnünk, ha valóban útra is kelünk buszunkkal. Ha két, vagy három ilyen alkalom lesz, értelemszerűen 2*25 Euro / 3 *25 Euro fizetendő. A sarki fényjelenségét garantálni nem lehet, de ezzel az extra lehetőséggel jelentősen javulnak az esélyeink!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air aktuális Budapest - Reykjavik járatával érhető el, ami jelenleg (09.01.) a következő menetrend szerint repül:
W6 2427 2022. december 29. 12:20 - 16:20
W6 2428 2023. január 3. 17:00 - 22:25

A fapados járathoz a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Amennyiben a járat időpontja nem változik, a repülőtéri transzfer árát az út ára tartalmazza. Ha nem a fenti időpontban érkezel, vagy a Wizz Air megváltoztatja az érkezést/indulást, akkor a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapest - Keflavík - Budapest útvonalon repülővel. Érkezéskor repülőtéri busszal transzfer az Eupolisz Utazási Iroda által kiajánlott járattal érkezőknek Reykjavíkba, szállásunkra. A továbbiakban a városok és a városokon kívüli látnivalók között végig bérelt busszal utazunk három napig, helyi sofőrrel. Reykjavík, és a többi nevezetesség felfedezése gyalog fog történni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 15-32 fő. Az utat minimum 15 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Csak kisebb, néhány órás kirándulások lesznek, amelyek átlagos erőnléttel teljesíthetők. Az egyetlen módosító tényező az időjárás lehet, pl. jelentős mennyiségű hó esetén a gyaloglás nehezebb, jobban csúszhat az út.

FIGYELEM! Extrém időjárási esemény bekövetkezte esetén (pl. viharos szél), központilag leállíthatják a közúti forgalmat, amely természetesen kihatással lehet a programjaink végrehajtására (vagy tolódik, vagy teljesen el is maradhat). A program esetleges elmaradása vonatkozik az éjszakai fénykeresésére is: ha teljesen esélytelen a megfigyelés, akkor nem indulunk el. Természetesen közös érdekünk, hogy lássuk a jelenséget, tehát mindent megteszünk érte!

Szállás

Túránkhoz eszményi szálláshelyet választottunk. Egy tengerparti faluban leszünk. A szállodától néhány száz m-re már lakatlan terület található, azaz sötét, a sarki fény megfigyelésére alkalmas hely. Ugyanakkor Reykjavik belvárosa busszal csak fél óra, tehát nem fogunk időt fecsérelni hosszas utazásokra. Egy eldugott, nyugodt helyen leszünk, de mégsem a világ végén. Korlátozott számban tudunk kétágyas elhelyezést is biztosítani, ennek felára 25.000 Ft / fő az öt éjszakára, az egyágyas elhelyezés felára 85.000 Ft/fő az öt éjszakára!

Terület

Rövid földrajzi leírás: Európa második legnagyobb szigete Magyarországnál kb. 10%-kal nagyobb, az Atlanti-óceán északi részén található. Európához, hagyományosan Skandináviához tartozik, bár a legközelebbi szárazföld Grönland (mindössze 300 km). Skóciától 800, Norvégiától 1.000, Magyarországtól 3.000 km-re fekszik. Alakja ovális, 300x500 km kiterjedésű. Partvidéke ötezer kilométer, ami annak köszönhető, hogy a nyugati és északi része igen tagolt, fjordokkal tarkított. Az északi sarkkör a fősziget ’fölött’ húzódik, az Izlandhoz tartozó Grímsey-szigeten pedig pont áthalad. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk meg az ’éjféli napot’, azt a jelenséget, amikor a Nap épp csak leereszkedik a horizont alá, de fénye nem halványul számottevően, nappali világosság uralkodik éjszaka is. Domborzatát tekintve a hozzávetőleg sík tengerparti sáv keskeny (itt található a szigeten körbefutó főút), bentebb magasabb térszín uralkodik. A felföldből több tíz aktív vulkán és számos kráter emelkedik ki. Legmagasabb pontja 2110 méter, a Vatnajökull gleccser egyik csúcsa. Gleccserekkel való borítottsága nagyobb (Izland 10%-a), mint Európa többi részének összesen. Csak a Vatnajökull több mint 8.000 km2, vastagsága pedig helyenként eléri az 1.000 métert.

Rövid történelmi bemutatás: Az első felfedezők kiléte ismeretlen. Norvég és kelta (skót és ír) bevándorlók kolonizálták a IX – X. században. Már 930-ban megalapították a világ első parlamentjét. Több mint 300 évig függetlenek voltak, de később Norvégia és Dánia bekebelezte Izlandot. Az Askja vulkán 1875-ös kitörése után a gazdaság összeomlott, általános éhínség következett be, és a lakosság egyötöde kivándorolt. 1874-ben saját törvénykezést, 1918-ban szuverenitást nyert Dániától, végső függetlenségét pedig 1944-ben nyerte el Izland. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, 1949-ben pedig a NATO-nak. Folyamatosan erősödött gazdaságilag és kulturálisan is, a világ egyik legmagasabb életszínvonalú társadalma él itt.

Rövid természettudományos ismertető: Biológia: fás szárú növényzete igen ritka, mindössze néhol lelhető fel észrevehetően. Az Egilsstadir közelében levő erdőnek számos egyede külön azonosító táblával van ellátva. A zord időjárásnak köszönhetően a cserjék többsége a talajfelszín közelében fekszik, nem nőnek nagyra, nem is feltűnőek. Lágyszárú növényzetére jellemző a hidegtűrő fűfélék dominanciája. Madárvilága gazdag, tengeri halevő fajok sora költ itt. Különlegessége a lunda, de hófajd is költ Izlandon (pl. Hrísey szigetén). Említést érdemelnek a tengeri emlősök is, amelyek közül néhányat remélhetőleg meg is tudunk figyelni egy bálnales alkalmával. Földrajz: Izland a geológusok álma. Olyan folyamatok figyelhetők meg, melyek Földünket a kezdetek óta alakítják. Surtsey szigete pl. 1963-ban született, a tudósok, tévéstábok szeme láttára. De tanulmányozhatók itt a vulkánok, a vulkáni utóműködések (ilyen a gejzírjelenség is), az aktivitásra utaló iszapfortyogók. És itt húzódik az észak-atlanti hátság egy szakasza, amelynek két oldala: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez tengerszint fölé kiemelkedett része alkotja Izlandot. A két szemközti sziklafal évente 2 cm-t távolodik. A fokozódó nyomás okozta feszültség felhalmozódik, és alkalmanként rengést produkál. De hasonló jelenség kíséri a vulkánok működését is. Ezekben az időkben is várható kitörés, napjainkban a Hekla mutat fokozott aktivitást (ráadásul le is telt a 'szokásos’ évtizedes pihenője).

Internet, mobiltelefon: Szinte az egész ország le van fedve wi-fi hozzáféréssel. A hazai mobiltelefonok szinte mindenhol működnek.

Időeltolódás: Magyarországhoz képest -1 óra, vagyis amikor Magyarországon déli 12:00 óra van, Izlandon 11:00 óra az idő.

Pénzügyek és biztonság: Izland közbiztonság szempontjából teljesen nyugodtak, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. Nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik, látogatják az itteni tájakat. Ennek ellenére, biztos ami biztos, értékeink, papírjaink mindig legyenek nálunk, ne hagyjuk a szálláson, buszon. Érdemes fénymásolatokat készíteni minden fontos okmányról, akár több példányban is és az eredetitől eltérő helyen tartani az utazás folyamán (útlevél, biztosítás). A bankkártyának legyen meg az esetleges elvesztés esetén a letiltásának módja, telefonszáma. Hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona. Bankautomaták szinte mindenhol vannak, és szinte bárhol fizethetünk kártyával. Az első napon a fővárosban tett közös séta alkalmával bankban lehet majd pénzt váltani. Több lehetőség is lesz: euróról, dollárról válthatunk izlandi koronát, vagy vehetünk fel bankkártyáról is.

Ország

államforma: köztársaság, főváros: Reykjavík. Terület: 103.000 km2, népesség: 306.000 fő, nyelv: izlandi, pénznem: 1 új izlandi korona (ISK) = 100 aurar. A lakosság 92%-a él városban, Reykjavíkban is kb. 100.000-en élnek. Gazdaságának fő ágazatai a halászat, geotermikus energia, vízenergia, diatóma kitermelés. A föld 0,07%-a művelt, a vegetációval borított helyeken legeltetés folyik. Természeti veszélyforrásai a földrengések és a vulkánkitörések. Zászlója kék alapon ábrázol egy fehér szegélyes piros keresztet. A színek az Izlandot meghatározó elemeket tükrözik: a kék a tengert, a piros a vulkán tüzét, a fehér pedig a jeget. Regéiket, történelmüket a saga-k gyűjtötték össze. Nyelvükre jellemző, hogy olyan konzervatív, hogy a sok száz éves iratokat is el lehet ma is olvasni.

Időjárás

Neve és elhelyezkedése ellenére mérsékeltebb a klímája, mint hinnénk. A Golf-áramlat – mely délen és nyugaton halad - kiegyenlíti a nagy hőmérsékletkülönbségeket, a tél mérsékelten hideg, a nyár hűvös. A déli mérsékelt légtömegek sok nedvességet hoznak, amely a déli tengerparti övezetben hullik ki (több ezer mm évi csapadék), általában ezek nem is jutnak el a sziget belsejébe (150-250 mm évi csapadék, gyakorlatilag sivatag). Északról arktikus levegő érkezik, így a légtömegek találkozás gyakran eredményez változékony időjárást, viharokat. Mindenképpen ajánlott felkészülni a változékony, de alapvetően hideg, téli időjárásra. Nappal átlagban -2 es +8 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Az erős északi szél sokat ronthat a hőérzeten. Az enyhe időjárás miatt a táj hóborítottsága megjósolhatatlan. Friss havazás esetén néhány napig megmaradhat, amely módosíthatja a túrák nehézségét.

Felszerelés

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Nem megvetendő egy sínadrág, polár pulóverek, aláöltözet becsomagolása. Ha rendelkezel cipőre csatolható szöges csúszásgátló gumival, akkor semmiképpen ne hagyd itthon. Jól jöhet még: elemlámpa, kamásli, sportcipő, túrabot, kesztyű, sapka; elosztó és hosszabbító, akkumulátor- töltő telefonhoz és fényképezőgéphez. Ajánlott még napszemüveg, pipere-készlet, gyógyszerek, fásli, fényképezőgép. Az elektromos berendezések használata problémamentes, a dugasz a hazaival kompatibilis.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Kifogástalan körülmények várnak minket. Egy-két alapvető orvosságot azért érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Ha valaki mégis igényli, időben keresse fel háziorvosodat, vagy a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 ), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Gyógyszerek: A hazaitól némileg különböző konyha miatt az érzékenyebb gyomrúaknál hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, ajakápoló szükséges lehet!

Élelem

Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos! Lehet Magyarországról élelmiszert vinni, de vegyük figyelembe a repülőgépre feladható poggyászra vonatkozó súlykorlátozást. Utunk során minden nap meg fogunk állni helyi üzletekben, hogy beszerezhessük a szükséges élelmiszereket. Az árak magasabbak mint itthon, de a választék bőséges. 

Utazásunk ára a reggelit is tartalmazza! Vacsorát pedig rendelhetünk minden estére. Az alap élelmiszereket (kenyér, húskészítmények, zöldség, gyümölcs, rizs, tészta, tejtermékek, stb.), víz, üdítő megvásárlására minden nap lesz lehetőség. Ugyanakkor nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Alkohol tartalmú italokat lehet vásárolni, de nagyon drágán, korlátozott időben, egy bizonyos bolthálózat üzleteiben.

Pénz-ügy

Hivatalos pénznem az izlandi korona. 1 ISK = kb. 2,6 HUF. Izland drága ország. Ez vonatkozik az élelmiszerre, a belépőkre is. Ugyanakkor a turista látványosságok többsége ingyenes.

Belépők, fakultatív programok (2019-es adatok):
- sarki fény vadászat: esténként 25 euró/fő, abban az esetben, ha indul, de akkor kötelező jelleggel!
- Fontana-fürdő busz transzferrel: kb. 4 800 ISK
- Reykjavík katedrális torony: 1.000 ISK
- Kék Lagúna belépő:29.000 Ft, busz transzferrel együtt
- bálnales: 80-85 euró
- bálna múzeum: 2.600 ISK 
- Sarki Fény Központ: 1.600 ISK
- Vacsora: kb. 24.000 ISK a 4 éjszakára

Vám

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, személyi igazolvánnyal be lehet utazni. Azonban fontos, hogy a régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány nem megfelelő, ez esetben a hazajöveteltől számított 3 hónapig érvényes útlevél kell! Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos. Személyenként 1 l tömény szeszes ital, 1 l bor és 6 l sör vihető be vámmentesen az országba.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. (Részletek: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a külön ár elenében választható feladandó nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne. Ehhez segítségképpen csatoltunk egy felszereléslistát, ami segít a pakolásban és abban, hogy el is férj a hátizsákodban!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 4.680 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 7.200 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 17.450 ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu