Marokkó (dél)

Kalandozás Dél-Marokkó varázslatos tájain: az Anti-Atlasztól az Atlanti-óceánig

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- 7 éjszaka szállást szállodában, panzióban, reggelivel,
- az utazást Dél-Marokkóban bérelt busszal végig a program során,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetéket,
- a biztosítást, és az esetleges védőoltások árát,
- a belépőket, és a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül,
- a borravalót.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 330 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest - Marrakesh - Budapest útvonalon feladható poggyásszal, közvetlen vagy egy átszállással járó utazással, illetékekkel együtt: 50.000 - 150.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a marrakechi reptér és a szállás között taxival kb. 100-150 dirham / taxi egy útra.

Utazás

Marokkóig repülővel, Marokkón belül pedig helyben bérelt busszal utazunk. 

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-17 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Közepes nehézségű túrák (legnehezebb az Jebel el Kest csúcsára), de átlagos erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Készüljünk fel, hogy a terep sokszor sziklás, görgeteges (Tafraout környéki gránit felszín morzsalékosan aprózódott felszínei), legyen megfelelő, kényelmes, bokát jól tartó cipőnk és a tűző napsütés ellen is készüljünk fel. A turistautak nem európai minőségűek, így néha nagyobb akadályokkal (szikla, görgeteglejtő) is találkozhatunk és túrajeleket sem gyakran láthatunk, de végig biztonságos terepen halad minden ösvény. Legnagyobb napi szint 1000 méter környéke.

Meg kell jegyezzük e mellett: Marokkó rendkívül végletes országát körbeutazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez már Afrika - még ha Marokkó a "legeurópaibb" afrikai államok közé sorolható is. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, annak biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során különböző minőségű szállás típust veszünk igénybe. A szállodákban, panziókban amelyekben éjszakákat töltünk, két vagy három ágyas szobákban alszunk (fontos, hogy Marokkóban a két ágy néha nem jelent külön két ágyat (nem is értik meg ezt a problematikát), hanem franciaágyas szoba!), melyek vagy saját fürdőszobásak, vagy közös használatú meleg vizes zuhanyzók, angol WC-k vehetők igénybe. Minden éjszaka után reggelit kapunk, melyet tartalmaz a szállás ára.

Akinek a higénia nagyon fontos vagy fázósabb annak érdemes berakni egy hálózsákot és saját megszokott zsákjában aludhat. Ha véletlen valaki fázósabb minden szálláshelyen lesz lehetőség plusz takarókat igényelni vagy bizonyos helyeken elektromos melegítőt kérni.


Ország

Roppant barátságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... A beszélt nyelv az arab és a berber, de ezek mellett a francia nagyon elterjedt, sőt általában a spanyolt illetve az angolt is megértik.

 

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy marokkói adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

 

Fontos szituáció Marokkóban a vásárlás. A bazárban bóklászva esetleg azt hihetjük, hogy nincs szükségünk semmire, aztán az arab-berber árusok úgyis meggyőznek majd, hogy igenis kell nekünk az a szőnyeg, terítő, teáskanna, tőr, dzsellaba, bőrtáska... A fő szabály, hogy mindig mindenre alkudni kell. De nagyon. Sokszor az "eredeti" ár töredékéért is megkapható az áhított áru. Célszerű jelezni, hogy nem amerikai turista vagy, hanem magyar. ("Special hungarian price?") A hegyekben, a berber árusok esetében bevett módszer a csere: pólókat, zoknit, törülközőt, cigit ilyesmiket beszámítják az árba. Itt is lehet alkudni, bár az ottani mértéktelen szegénységet látva nem mindig van "szíve" az embernek pár dirhamon variálni. Tőlük elsősorban különleges kőzeteket, kristályokat, őskövületeket lehet nagyon jó áron beszerezni (de fontos jó szemmel figyelni, pl. ősmaradványok sokszor gipszutánzatok!). Ha lehet, vigyünk magunkkal néhány reklám-tollat, üres füzetet, a szegény hegyvidéki gyerekek ezeknek rendkívüli módon tudnak örülni!

 

Térerő mindenhol van a lakott településeken és közelükben is. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de néha nem gond nélkül. Szálláshelyeken mindenhol van internet hozzáférés (természetesen merülhetnek fel problémák – ezt 100 %-ig nem tudjuk garantálni). Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Érdemes ide is T-elosztót vinni, hogy a szobában lévő néha nem elégséges számú konnektor (főleg 3 ágyas szobákban!) mellett legyen lehetőség hálózathoz férni. Plusz töltési lehetőséget ad, a power bank, amivel utazás közben is tudunk áramhoz jutni (amíg egyik nap utazunk addig töltődhet a következő napi igénybevételre).


Időjárás

Mivel utazásunk során tengerparti, hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. Az óceán mentén tavasszal túlnyomórészt 25°C körüli hőmérsékletre, általában nagyon napos időre számíthatunk (néha felhősebb, hűvösebb napokkal), a déli részeken még ennél is melegebbre lehet számítani (25°C - 30°C körül). A hegyek között egy hirtelen zápor, extrémebb helyzetekben havazás is bármikor előfordulhat, azaz egy váltás meleg ruha, esőkabát is feltétlen legyen nálatok!


Felszerelés

Egy jó hálózsák (még akkor is, ha szálláshelyek minősége nagyon jó, érdemes bepakolni, annak akinek a higéniai különösen érzékeny kérdés!), esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő vagy bakancs, kényelmes hátizsák vagy utazótáska, amibe minden felszerelés belekerül, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, sapka, elem- vagy fejlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. Kis hátizsák a napi programokhoz, túrára.

Bár nem nagyon erősen iszlám országokba látogatunk, így szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot (mecset látogatásnál különösen figyelve erre!).


Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás marokkói tartózkodás esetére nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni.

Gyógyszerek: A szokatlan konyha, ízvilág és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat (bár nem jellemző). Az esetleges fertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény ajánlott. Továbbá lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli és izofolóia jó, ha kerül be a táskába. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben és a tengerparton napvédő krém (lehetőleg víz- és homokálló), valamint Labello szükséges! Aki érzékenyebb mozgásokra különböző sportkrémeket csomagoljon.


Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon mindig kapunk reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Marokkóban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt csak a kijelölt helyeken, a hipermarketekben vagy bizonyos szálláshelyeken (itt sokkal drágább!!) lehet vásárolni.

Hozzávetőleges ételárak:
- turista menü: 50-90 MAD
- utcai kifőzdében egytálétel: 25-50 MAD
- ásványvíz: 5-15 MAD


Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a marokkói Dirham (MAD) = kb. 25-30 Ft.) Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után (nem érdemes a repülőtéren, hanem mindjárt érkezés után már Marrakeshben – erre szakítunk külön időt). Nagyvárosokban sok pénzváltót találhatunk (Marrakesh, Agadir, Essaouria), mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes. Leginkább az amerikai dollárt érdemes most váltani (jobban megéri), de természetesen váltható az euró is. Költőpénznek minimum 80 000.- Ft-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.


Belépők (tájékoztató árak):
- Marrakesh:Bahia palota: 70 MAD
- Marrakesh: Majorelle kert: 70 MAD + (Berber múzeum külön belépő):30 MAD
- Hammam masszázzsal: 50-150 MAD
- Essaouira: Kikötői Erőd: 50 MAD
- Tinmel mecset: 15 MAD
- Borravaló a sofőröknek, helyi vezetőknek: 100-150 MAD

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét. Két üveg alkohol és két karton cigaretta bevihető az országba. Ez a kihozatal esetében is igaz, valamint a népművészeti, azaz a bazárban kapható kézzel készített termékeket is vámmentesen lehet hozni, ezek esetében az elv hasonló mint Törökországban, mindent lehet, de csak kicsit, azaz ipari mennyiséget tilos. Ennél konkrétabb információt a nagykövetségtől sem kaptunk. Ami Marokkó esetében még nagyon fontos: az országban köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése, így annak származékaihoz (marihuana, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Marokkó területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget.


Csomag

Legyen egy nagy hátizsákod, vagy utazótáskád (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található : http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.


Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 5.720 Ft / fő
Air & Cruise Extra 8.600 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic:  8.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 7.160 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés