Ausztrália, Új-Zéland

Kiscsoportos utazás a kenguruk és a Hosszú Fehér Felhő földjére

5 napos hosszabbítás: Északi-sziget, Auckland, Rotorua, Tongariro és Wellington.
Ausztrália, egy ország mely egyben Földünk legkisebb kontinense, és a legek földje: a legszárazabb, a legidősebb, a legkülönösebb állat- és növényvilággal. Napfényes, homokos tengerpartok, hatalmas sivatagok, egyedülálló, különleges állatok, és növények. Sydney-ben, Ausztrália legnépesebb városában kezdjük utunkat, majd irány az ország közepe. A vörös sivatagban tiszteletünket tesszük az itteni őslakos törzsek szent helyénél, az Ulurunál, autózunk az ország központjában a száraz, sziklaformációkkal izgalmassá tett sivatagban. Végül pedig Földünk legnagyobb korallzátonyánál gyönyörködhetünk a színpompás tengeri élővilágban. Terra Australis Incognita, az ismeretlen déli föld, melynek ezernyi arca, bennszülöttek, koalák, kenguruk, kacsacsőrű emlősök, krokodilok, a Nagy-korallzátony színpompás élővilága és számtalan más természeti csoda vár ránk utunk során.

Új-Zélandnál messzebb már nemigen utazhatunk, hiszen pontosan a Föld túloldalán fekszik, távol mindentől. S amennyire távoli ez az ország, oly sok látnivalót és különlegességet rejteget! Ilyen kis területen ennyi természeti szépség nincs máshol a világon. A Déli-sziget keleti oldalán hajóra szállunk, bálnákat lesünk meg, a bátrabbak akár delfinek között is úszkálhatnak a Csendes-óceánban, majd északra indulunk, hogy megkóstoljuk a híres blenheimi chardonnay-t. Az Abel Tasman nemzeti park hihetetlen szépsége és színvilága után délre tartunk, hogy felkeressük a Ferenc József gleccsert, majd hajókázunk a világ kilencedik csodájának tartott Milford Soundon. Az extrém sportok Mekkájaként ismert Queenstown-ban belekóstolhatunk minden olyanba, ami növeli az adrenalinszintet.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:

Ausztrália:
- Sydney Operaház (UNESCO világörökség),
- Ayers Rock, a szikla, az őslakosok szent helye (UNESCO világörökség),
- Cairns környéki trópusi dzsungel,
- A Nagy-korallzátony (UNESCO világörökség).

Új-Zéland:
- bálnák és delfinek,
- Abel Tasman nemzeti park,
- Ferenc József gleccser,
- Queenstown, az extrém sportok mekkája,
- Milford Sound, a világ egyik csodája.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Hosszabbítási lehetőség a Ausztrália, Új-Zéland alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Hosszú Fehér Felhő országából. A vállalkozó kedvűek, az érdeklődők, akik több szabadnapot tudnak szánni erre a csodálatos országra, velünk tarthatnak az Északi-sziget hosszabbításra, megnézni a vulkánokat, a tájat, amely a Gyűrűk ura díszleteként is szolgált, élvezni az vulkáni utóműködés csodáit, a percre pontosan kitörő gejzírt, a bugyogó kénes-vizes forrásokat, a termálfürdőket. És persze a két "nagyváros", Auckland és Wellington forgatagát, életét.

A kiegészítő program felára 299.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 5 nappal később ér véget az utad. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után, ahhoz csatlakozva folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2020.március 9-én indul Sydney-ben és április 1-én ér véget Wellingtonban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul.

Az út alapára nem tartalmazza a 10. napon a bálnanéző túrát, a 11. napon delfinekkel való úszást és a 17. napon a hajókirándulást a Milford Soundban, azaz összesen 86.000 Ft-ot. A belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni. A fakultatív programok részleteit megtalálod a tudnivalók "Pénz-ügy" részénél.
1

 
Sydney
 

Érkezés Ausztrália legnagyobb városába, Sydney-be. A repülőtéren felvesszük buszunkat, amivel a következő pár napban közlekedni fogunk, és irány a szállásunk. Miután kipakoltunk egy rövid városnézés segítségével akklimatizálódunk. A város két fő látványossága az operaház és az öböl fölött átívelő Harbour Bridge. Következő nap közelebbről is megtekintjük, de a mai napon inkább a belvárosban sétálunk, és kipróbáljuk az ausztrál konyha remekeit, krokodil, kenguru, emu... A városban két éjszakát töltünk. Szállás: apartmanban.

2

 
Sydney
 

Reggeli után irány a Harbour Bridge. Az egyik tartóoszlop tetején, 87 m. magasan kialakított kilátóból csodálhatjuk meg Sydney panorámáját. Aki magasabbra vágyik, az fakultatív program keretében felkapaszkodhat a híd 134 m. magas tetejére is, egy speciális vezetett túra keretében. Innen irány a világhíres operaház. Végigsétálunk a kikötőn, megnézzük a XIX. században épült régi vámházat, majd az operaház után betérünk a Királyi Botanikus kertbe, ahol elkezdhetjük az ismerkedést Ausztrália egyedi növényvilágával. Itt akár piknikezhetünk is a helyiek példáját követve. Ebéd után irány a Bondi Beach, Ausztrália egyik leghíresebb strandja. Hosszú fehér homokos part, vakítóan kék óceán, napsütés, szörfösök a hullámokon, mintha a Baywatch forgatásába csöppentünk volna. Mielőtt lemenne a nap visszatérünk a városba, és napnyugta után a központ valamelyik hangulatos helyén megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: apartmanban.

3

 
Sydney, Alice Springs, Uluru
 

Ma a hosszú utazásé a főszerep. Repülőjáratunk indulásának függvényében elrepülünk Ausztrália vörös szívébe. Alice Springsbe érkezünk, ahol egy egészen más világ vár minket. A levegő forró és száraz, és akármerre nézünk a táj vöröses színű. Felvesszük bérelt kisbuszunkat, és közel ötszáz kilométeres útra indulunk, melynek célja az Uluru-Kata Tjuta nemzeti Park. A késő esti órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a Nemzeti Parktól nem messze található. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

4

 
Uluru, Kata Tjuta
 

Az Uluru, más néven Ayers Rock egy óriási homokkő sziklatömb gyakorlatilag az ország közepén. A Világörökség részét képező szikla 348 m. magas és nagyobb része a föld alatt van. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. Az Ausztrália közepén élő őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási okokból. Az Uluru egyike a világ legszentebb helyeinek. Korán reggel indulunk, hogy a nagy meleg beköszönte előtt körbejárjuk a nem őslakos ausztrálok által halott szívnek nevezett hatalmas sziklát. Túránk végén megebédelünk, és megpihenünk egy árnyékos helyen, hogy átvészeljük a nap legmelegebb részét. Délután átbuszozunk a nem messze található Kata Tjuta, más néven Olga hegyhez. Itt szürreális formájú vörös sziklák között túrázunk a sivatagban, majd naplementére visszamegyünk az Uluruhoz, hogy naplemente nézőpontról csodálhassuk meg a vörösen izzani látszó sziklatömböt. Naplemente után visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban. Túratáv Uluru: 10 km., szintemelkedés 80 m. fel, 80 m. le. Túratáv Mt. Olga: 7 km., szintemelkedés 350 m. fel, 350 m. le.

5

 
Uluru, Cairns
 

A mai nap célja Ausztrália kelti partja, a Nagy-korallzátony fővárosa, Cairns. Kimegyünk a repülőtérre, és pár órás repülés után a Csendes-óceán partján landolunk. Cairns az esőerdő és a Nagy-korallzátony találkozásánál fekszik és ennek köszönhetően rengeteg természeti látnivalót találhatunk itt. Miután elfoglaljuk szálláshelyünket, meglátogatjuk a Botanikus kertet, ahol az eddig Ausztráliában látottaktól eltérő növényvilágot ismerhetünk meg. A kert után meglátogatjuk a város központjában kialakított mesterséges lagúnát, ahol jól esik egy kis hűsülés a nagy melegben. Szállás: szállóban, a következő 4 éjszakát fogjuk eltölteni.

6

 
Cairns, Kuranda
 

Reggel kimegyünk Cairns pályaudvarára, hogy vonatra szállva, kétórás utazás után elérjük a Tabeland fennsíkot, és rajta az esőerdőben fekvő Kurandát. A vonatút során a buja trópusi növényzettel borított meredek domboldalak, és látványos vízesések sokasága felejthetetlen élményt nyújt. Az 1882 és 1891 között épült vasútvonalon 15 alagút és 37 híd található. Kurandában pár órás szabadprogram keretében lazítunk, meglátogathatjuk a helyi piacot, egy koala kertet, vagy egy lepke farmot, vagy madár parkot. Ebéd után busszal megyünk vissza Cairnsbe, vagy aki szeretné, az fakultatív program keretében drótkötélpályán, felvonón is jöhet. A 7,5 kilométer hosszú, másfél órás felvonós utazás során felülről, szinte madártávlatból lehet lepillantani az esőerdőre. Két helyen lehetőség van kiszállni a felvonóból, egy rövid séta idejére a trópusi erdőben. Délután érünk vissza tengerpartra, ahol még meglátogathatjuk a város körüli strandok valamelyikét. Szállás: szállóban.

7

 
Cairns, Palm Cove
 

Reggeli után, aki szeretne közelebbről megismerkedni Ausztrália őslakosainak kultúrájával, életével, azokkal meglátogathatjuk a Tjapukai Aboriginal Cultural Parkot. Itt megismerkedhetünk az őslakosok kultúrájával, ételeikkel, táncaikkal, dobálhatunk bumerángot. Ebéd után ismét irány Palm Cove ahol megismerkedhetünk a környék, és Ausztrália egyik legveszélyesebb élőlényével, a sósvízi krokodillal. Cairns-től északra található krokodil farmra látogatunk, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a „saltie”- kel, ahogy a helyiek hívják ezeket a hatalmas hüllőket. Etetés, krokodil támadás, fotózkodás, és sok más érdekes program vár minket. De itt nem csak krokodilok vannak, hanem láthatunk többek között koalákat, kengurukat is. A kenguruk hatalmas kifutókban szabadon mászkálnak, ahova mi is bemehetünk, és akár meg is etethetjük Ausztrália legismertebb erszényesét. Szállás: szállóban.

8

 
Cairns, Palm Cove
 

A mai napon szabadprogram keretében pihenhetünk, de természetesen a strandolás mellett több program lehetőség közül is választhatunk. Dzsungeltúra, helikopteres kirándulás, hőlégballonos repülés, rafting, bungee jumping, és sok más program közül választhatunk. És természetesen a Nagy-korallzátony. Készülékes merülésre is van lehetőség, vagy „csak” sznorkellezhetünk. Szervezett túra keretében ismét meglátogathatjuk Földünk egyik csodáját, melynek során vagy ismét egy trópusi szigetet nézhetünk meg, a partról bukva a víz alá, vagy úszó platformról merülhetünk a vízbe megcsodálni a színpompás tengeri élővilágot. Szállás: szálló.

9

 
Cairns (Ausztrália), Christchurch (Újzéland)
 

A mai napon elhagyjuk Ausztráliát és következik Új-Zéland. A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, ahonnan megkezdjük utunkat a Déli-sziget legnagyobb városába, Christchurchbe. Azok az utasaink, akik csak az Ausztrália programon vesznek részt, megkezdik hazautazásunkat Cairns városából. Az Ausztráliából érkező utasainkkal a christchurch-i repülőtérről szállásunkra hajtunk, akklimatizálódunk az utazás után és rövid sétára indulunk a városban. Azok az utasaink, akik nem vettek részt az Ausztrália programon és csak az Új-Zéland programon vesznek részt, itt csatlakoznak csoportunkhoz. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát alszunk.

10

 
Christchurch, Kaikoura, bálnales
 

Reggeli után bérelt járműveinkkel észak felé indulunk. Három óra utazás után érkezünk meg Kaikourába, a festői félszigeten fekvő, bálna-, delfin- és fóka kolóniáiról híres városba. A szállás elfoglalása után rövid túrával egybekötött fókalesre indulunk. A félsziget sziklaszirtjén sétálva csodás látvány tárul elénk. Előttünk a végtelenbe vesző Csendes-óceán, mögöttünk pedig a Déli-Alpok hósipkás csúcsai. Más programra is van lehetőség, aki szeretné az fakultatív program keretei között részt vehet egy bálnales túrán, melynek során megkeressük az itt élő ámbráscetek közül azokat, akik éppen felúsznak a mélytengeri árokból egy picit levegőzni. Modern technikával határozzák meg a hatalmas vízi emlősök várható felszínre emelkedésének helyét, így a bálnaélmény általában garantált. A délutáni órákban kipihenhetjük a különleges tapasztalatokat, majd kora estétől egy közös főzés keretein belül, és persze néhány üveg remek új-zélandi bor társaságában lazítunk. Szállás apartmanban, ahol egy éjszakát alszunk.

11

 
Kaikoura, Havelock, Nelson
 

A mai nap délelőtt még egy fakultatív programra van lehetőség, melynek során delfinekkel úszhatunk a nyílt tengeren. Kora hajnalban neoprén ruhát húzunk, majd a partoktól nem messze huncutkodó dusky delfinek közé vetjük magunkat. Egyedülálló, elmondhatatlan élmény karnyújtásnyi távolságból, az ő természetes közegükben, a Csendes-óceánban csodálni ezeket a játékos állatokat. Miután kiélveztük a delfinek társaságát, gyorsan megebédelünk és észak felé indulunk, az Abel Tasman nemzeti park irányába. Útközben megállunk Havelock városkában, mely mondhatni a világ zöld-kagyló fővárosa. Itt egy családias étterembe ülünk be, hogy belekóstoljunk a frissen szedett kagylóból főzött helyi különlegességekbe. Ezt követően még kétórás buszozás vár ránk, majd megérkezünk az Abel Tasman Nemzeti Parktól nem messze fekvő városba, Nelsonba. Itt vagy a környéken található szállásunkon töltjük a következő két éjszakát. Szállás apartmanban.

12

 
Abel Tasman Nemzeti Park
 

Egész napos gyaloglásra indulunk az ország egyik legszebbnek tartott túráján, ami az Abel Tasman Nemzeti Park tengerpartja mentén kanyarog. Reggel rövid buszozás után vízi taxiba szállunk, és felhajózunk a park egyik aranyszínű homokjával és türkiz vízével elkápráztató öblébe. Kicsit ejtőzünk a parton, majd a partszakaszt kígyózva követő úton visszasétálunk Marahauba, ahol a buszt hagytuk. A nap folyamán számos látványos öblöt és hívogató tengerpartot érintünk. Aki a szárazföld helyett a vízen kíván hosszabb időt tölteni, annak a nemzeti park szervezésében ajánlunk egy egész napos tengeri kajakozással és fókalessel egybekötött programot. (a túra távja: 16-18 km, 300 méter felfele, 300 méter lefele, menetidő: 5-6 óra). Szállás apartmanban.

13

 
Palacsinta sziklák, Fox gleccser
 

Hosszú út áll ma előttünk, a Déli-Alpok alacsonyabb régióin átkelve érjük el a sziget nyugati oldalát. Korán indulunk és első megállónk a hegyek közé ékelődött Rotoiti-tó varázslatos vidéke. Innen ereszkedünk le a Tasmán-tengerhez, ahol következő állomásunk a híres Palacsinta-szikla formációiról híres Punakaiki. A tenger ostromolta, réteges sziklák között magasba törő víz magasztos természeti erődemonstráció. A part vonalát követve haladunk tovább dél-nyugati irányba, rövid pihenőt tartva Greymouth egyik jáde csiszoló műhelyében, hogy megismerkedjünk a zöld kő történetével és a hozzá kapcsolódó mítoszokkal. A késő délutáni órákban érkezünk meg a Fox gleccser lábánál fekvő szállásunkra, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szállás apartmanban.

14

 
Ferenc József gleccser, Fox gleccser, Matherson-tó
 

A Westland Nemzeti park két látványossága a Fox és a Ferenc József gleccserek. Ritka és szinte egyedülálló, hogy az ilyen hatalmas jégtömeg, mely magasan a hegyekből indulva csaknem a tengerszintig ereszkedik alá. Először a Ferenc József gleccserhez teszünk rövid gyalogtúrát. Az olvadt jég táplálta folyó völgyében haladunk, hogy a gleccser kézzel tapintható közelségébe jussunk. A nap folyamán fakultatív keretek között vezetett gleccsertúrára és helikopteres repülésre is nyílik lehetőség. Délután felkeressük a kevésbé látogatott, de egyesek szerint látványosabb Fox gleccsert. Égbetörő sziklafalak alatt, kék tavak mentén túrázunk, majd a napnyugta közeledtével Új-Zéland egyik legszebb panorámájú tava a Matherson- tó partjára igyekszünk, hogy képeslapra illő fotókat készítsünk a tiszta és szélmentes időben a vízben tükröződő Cook és a Tasmán hegyekről. (túra a Ferenc József gleccserhez: 3-4 km, menetidő: 1,5 óra, túra a Fox gleccserhez: 3 km, menetidő: 1 óra, túra a Matherson-tó körül: 3-4 km, menetidő: 1 óra). Szállás apartmanban.

15

 
West Coast, Hawea-tó, Queenstown
 

Reggeli indulás, s még mindig délnek tartunk, jobbra a tenger, balra a hegyek, a káprázatos nyugati parti látvány. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a táj zabolázatlan szépségében. Majd a szárazföld belseje felé fordulunk, átkelünk a Haast-hágón, elhaladunk a türkízkék Wanaka és Hawea tavak mellett és a késő délután érkezünk az ország adrenalin- és kaland fővárosba, Queenstownba. A hatalmas hegyek és a kanyargós Wakatipu-tó közé szorult város fiatalos lendülettel lüktet. Még nem találtak ki olyan extrém sportot, amire itt ne lehetne befizetni. A szállást elfoglalva, szabadprogram keretében csavaroghatunk a városban, beülhetünk valamelyik tóparti étterembe vagy szórakozóhelyre, hogy átvegyük a hely dinamizmusát. Egy éjszakát töltünk itt. Szállás apartmanban.

16

 
Queenstown, Te Anau
 

Az alpesi környezetben fekvő városban nem unatkozhatnak az oda látogató kalandvágyó emberek. A mai napon különböző fakultatív programokon vehetünk részt. Raftingolhatunk, kipróbálhatjuk annak gépesített új-zélandi változatát a jet-boatingot, mehetünk kanyoningolni, de aki a levegőbe vágyik, több ezer méterről hajthat végre tandemugrást vagy befizethet a legvadabb képzeletet is felülmúló bungee jumping-ra. Akik nem vágynak effajta kalandokra, felkereshetik a kiwi parkot, kisétálhatnak a város kis félszigetére, felvonózhatnak a város fölé, avagy felsétálhatnak a szintén csodás panorámát kínáló Queenstown Hill-re avagy kajakozhatnak a város melletti csodálatos tavon. A kikapcsolódási lehetőségek fajtáinak csak a képzelet szabhat határt. Aztán a késő délutáni órákban ismét buszra szállunk és folytatjuk utunkat le délre. Elérjük túránk legdélebbi pontját és az esti órákban érkezünk meg Fjordország központjába, a tóparti Te Anauba. A településen két éjszakát töltünk. (fakultatív túra a Queenstown Hill-re: 300 méter fel és le, menetidő: 2 óra). Szállás szállóban.

17

 
Milford Sound, Queenstown
 

Korán reggel buszunkba szállunk, hogy látványos úton eljussunk a világ nyolcadik csodájaként ismert Milford Soundba. A 22 kilométer hosszú fjordot a természet vadsága formálta, lenyűgöző csúcsok, ameddig csak a szem ellát. A fölénk tornyosuló sziklafalakat tömött esőerdő borítja, a magasból vízesések zuhannak alá. Ide indulhatunk kétórás feledhetetlen, fakultatív hajókirándulásra. A parton barátságos fókák és pingvinek is feltűnhetnek, a vízben delfineket láthatunk. A fjord élmény után ismét buszra szállunk, de hamarosan lekanyarodunk a már ismerős útról, hogy pár órás túrát tegyünk egy a Key Summit kilátóponthoz, hogy egy másik szögből is megcsodáljuk Fjordország zabolázatlanságát. Túránk után pár
órás utazás után az esti órákban érjük el ismét Queenstownt, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. (A túra: 6 km, szint: 450 méter fel és le, menetidő: 3 óra.). Szállás apartmanban.

18

 
Queenstown, Mt. Cook
 

Kényelmesen megreggelizünk, majd Queenstown-t elhagyva északra tartunk, kietlen pusztaságon és száraz fűvel borított dombok között haladunk, míg fel nem tűnnek az Aoraki Nemzeti Park központi csúcsai. A táj ismét lenyűgöző és az élmény csak fokozódik, mikor megpillantjuk a leírhatatlan kék színű Pukaki-tavat, melynek nyugati partján haladunk Új-Zéland teteje, a Mount Cook felé. Egy éjszakát töltünk a hegyek ölelésében fekvő apró́ településen, Mt. Cook falván, vagy a környéken. A szállás elfoglalása után rövid esti sétát teszünk a Hooker gleccser völgyében. A hegyi liliomokkal telehintett alpesi környezetben három függőhídon is átkelünk, mígnem elérjük a hegyekből lenyúló́ gleccser által táplált tavat. (A túra: 7 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 3 óra.) Szállás apartmanban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

19/ +1

 
Mt. Cook, Christchurch, Auckland
 

Kora reggel búcsút intünk a hegyeknek és a Déli-sziget legnagyobb városa, Christchurch felé vesszük az irányt. Több órás utazás után érkezünk meg a reptérre, ahonnan azokkal az utasainkkal, akik részt vesznek programunk hosszabbításán megkezdjük utunkat az északi sziget és Új-Zéland legnagyobb városába, Auckland-ba. Akik nem vesznek részt a hoszabbításon, azok megkezdik hazautazásunkat és több átszállással a következő nap érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.

Akikkel tovább repültünk az északi szigetre, Aucklandba, a szállás elfoglalása után elmerülünk az egymilliós nagyváros nyüzsgésében, lesétálhatunk a kikötőbe vagy beülhetünk egy tengerparti étterembe. Aztán felmászunk a déli félteke legmagasabb építményébe, a 328 méteres Sky toronyba, amely a pazar panoráma mellett a világ egyik legmagasabb bungee jumping indító helyeként is szolgál. Aki szeretne a dolgok közepébe zuhanni, azt rögtön meg is teheti, 192 méter magasból vetheti alá magát. Este beülhetünk az estére megelevenedő tengerpari sétány valamelyik éttermébe vagy bárjába. A városban egy éjszakát töltünk egy szállóban.

20/ +2

 
Auckland, Rotorua
 

Reggel kisbuszunkra szállunk és megkezdjük dél felé tartó utunkat, melynek első állomása a termálvizeiről, bugyogó iszapmedencéiről, gejzíreiről és a maori kultúráról híres Rotorua. Még mielőtt elfoglalnánk szálláshelyünket, rövid sétát teszünk a Rotorua tó partján, keresztül maorik lakta utcákon és a város gőzölgő, sár bugyogókkal teli közparkján. A levegőbe szippantva itt egyből megértjük, hogy a kén városát miért csúfoljak a helyiek egyszerűen Rotten Rua-nak. A település egyik fő látványossága a szinte kimondhatatlan nevű Whakarewarewa rezervátum-falu, ahol a maori hagyományokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Részt vehetünk törzsi koncerten, ahol a bátrabbak elsajátíthatják a maori harci tánc, a haka alapjait is. Este lazulásképpen felkeressük a város valamelyik termálfürdőjét és a forró vízben ülve bámuljuk a déli félteke csillagos egét. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát töltünk.

21/ +3

 
Wai-o-tapu, Huka vízesés
 

A Rotoruától délre fekvő, különösen látványos Wai-o-Tapu Termál Rezervátum mai első állomásunk. Itt találtató a Lady Knox gejzír, ami (némi rásegítéssel) pontosan 10.15-kor tör ki és hosszú percekig lövelli magából a forró vizet. A vulkáni utóműködés által kialakított területen kétórás sétát teszünk, felkeressük a hatalmas, fortyogó, türkiz és narancsszínekben pompázó Pezsgőmedencét, a leírhatatlanul zöld Ördögfürdőt, számos gőzölgő krátert, ásványkiválásoktól színes teraszt, valamint több sárbugyogót. Nem messze innen folyik a Kerosine patak, melynek hőforrás táplálta forró vizében különleges élmény elmerülni, mert az árnyas fák alatt egy erdei patakban való fürdőzés és egy termálfürdő hangulata ötvöződik. Délután folytatjuk utunkat dél felé, érintjük a Waikato-folyó dübörgő Huka-vízesését, majd a kora esti órákban érjük el a három hegyóriás által dominált, a Világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Parkot. A hegyek közelében fekvő kis településen egy apartmanban két éjszakát töltünk.

22/ +4

 
Tongariro Nemzeti Park, Ngauruhoe (2287 m)
 

Egész napos túrára indulunk ezen a csodálatos, néhol holdbéli tájra emlékeztető vulkanikus vidéken, hogy teljesítsük az egykori vulkáni csúcsok között haladó́ híres túraútvonalat, a Tongariro átkelést. Eleinte alpesi bozótos, sík terepen haladunk, majd a Szóda-forrásoknál meredeken elindulunk felfele, és egy órás kapaszkodás után érjük el a Déli-krátert. Balra a Tongariro csúcsa jobbra a Gyűrűk urából ismert Végzet hegye, a 2287 méter magas Ngauruhoe. (Időjárástól függően lehetőség nyílik annak megmászására is. Megéri bevállalni az extra 600 méteres szintkülönbséget, mert tiszta időben pazar a kilátás.) A Déli-krátert elhagyva még rövid emelkedés vár ránk, elsétálunk a Vörös- és Központi-krátereket mellett, majd megcsodáljuk a Smaragd- és Kék-tavakat. Hosszú ereszkedés után érjük el a parkolót, ahol már vár buszunk, hogy visszavigyen a szállásra (Alaptúra: 20 km, szint: 800 méter felfele, 1200 méter lefele, menetidő: 7-9 óra. Kiegészítő csúcsmászás: 600 méter felfelé és lefelé, menetidő: 2-3 óra.) Szállás apartmanban.

23/ +5

 
Wellington
 

Reggel az ország fővárosa felé vesszük az irányt és a kora délutáni órákban érkezünk meg az Északi-sziget déli csücskén fekvő nagyvárosba, az ország egyik jelentős kulturális és művészeti központjába, Wellingtonba. Viktoriánus korabeli házak kúsznak fel a meredek domboldalakon, ahonnan csodás kilátás nyílik az öbölre. A szállás elfoglalása után elgyalogolunk Új-Zéland kihagyhatatlan nemzeti múzeumába a Te Papa-ba, ahol egy helyen kapunk betekintést az ország földrajzába, történelmébe, kultúrájába, állat- és növényvilágába. Aztán felmegyünk a város fölötti kilátóponthoz, hogy onnan nézzünk le a Monte Carlo-t idéző öbölre. A fővárosban szállóban egy éjszakát töltünk.

24/ +6

 
Wellington, hazautazás
 

A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a wellingtoni repülőtérre, ahonnan megkezdjük hosszú hazautazásunkat és több átszállás után érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés