Szilveszter Zemplénben

Csúcstúra, középkori várak, egy izgalmas "tengerszem" és Tokaj: szilveszteri program Magyarország északkeleti csücskében

Szállás és ellátás: családi borászat fogadójában, reggelivel és vacsorával.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
A Zempléni-hegység kevésbé ismert tájegysége hazánknak, éppen ezért érintetlen is, a régi kastélyokkal, várakkal mesebeli hangulatot árasztanak a bükkösök. Ha szeretnél egy jót túrázni a Zemplén egyik leglátványosabb csúcsára, bejárnád a még mindig szinte alig ismert Megyer-hegyi tengerszemet, és a bámulatosan szép Sólyom-bércet, boroznál a világszerte elismert Tokaji borvidéken és felfedeznéd Magyarország egyik legvadregényesebb térségét, szilveszterezz velünk a Zempléni-hegységben!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. december 31. -
2021. január 03.
A jelentkezés lezárult
2020. november 29.
1

 
Tarcal, Megyer-hegy, Tállya
 

Találkozás 13.00 órakor Tarcalon, az Áldó Krisztus szobor parkolójában (Tarcal, Könyves Kálmán utca 48.127899, 21.350600). Transzfer esetén találkozó 2020. december 31-én 9.00-kor, a XIV. kerület, Mexikói út metrómegállónál, a parkolóban. Bemelegítésként sétálunk egyet Magyarország egyik legszebb fekvésű bányatavánál, megcsodáljuk a monumentális, 5 gránitból épített Krisztus-szobrot, majd visszaszállunk a buszba, autókba és irány a Megyer-hegy, ahol néhány órás túra vár ránk. Könnyeden gyűrjük le a szinteket, majd elérünk a Megyer-hegy (300 m) gyomrában rejlő természeti csodához. A nevével ellentétben a mesterséges tó egy egykori bánya területén alakult ki: a 15. századtól kezdve bányásztak már itt malomkőnek való riolittufát, később pedig a hatalmas, ember alkotta árkokat a csapadékvíz töltötte fel, így megszületett a zempléni régió egyik legérdekesebb természeti képződménye. Kellemes túránk alatt bejárjuk a tanösvényt, meghódítjuk a kilátót, majd visszatérünk autóinkhoz. Késő délután elfoglaljuk a szállásunkat Tállyán egy családi borászat igényes hotelszobáiban, aztán többfogásos vacsorával, borozással ünnepeljük meg a szilveszter estét. (Áldó Krisztus túra táv: 1,4 km, szint: 75 m, menetidő: 45 perc. Megyer-hegyi túra táv: 2 km, szint 169 m, menetidő: 1 óra.)

2

 
Tállya, Óhuta, Boldogkőváralja, Tállya
 

Nyugis újévi napnak nézünk elébe :). Először ráérősen elfogyasztjuk szállásunk kiváló svédasztalos reggelijét, majd elautózunk Óhutára. Itt egy csodás körtúrát teszünk a Bődi Gábor tanár úr által megálmodott és létrehozott turistaúton. A Rákóczi-emlékhelyet elhagyva szép szálfa erdőn haladunk a Kis-Királyos tető irányában. Ahogy tovább túrázunk, teszünk egy kis kitérőt, hogy szusszanjunk egyet a Barát-pihenőnél. Frissítő újévi túránkat folytatva megtekinthetjük a Pálos kolostor romjait, és ha nincs nagyon hideg, belekortyolhatunk a kiépített forrás vizébe, leülhetünk a tavacska partján elhelyezett padokon. Ezután visszatérünk a településre és keresztezzük a Huta-patakot, majd folytatjuk utunkat a Rókás-tető felé, megpihenhetünk az Emőke-pihenőnél és megcsodáljuk a Könnycsepp-tavat. Ezután autóba szállunk és átvezetünk Boldogkőváraljára, ahol az egyik legszebb fekvésű 13. századi hadi építményt, Boldogkő várát nézzük meg. Kellemesen elfáradva visszatérünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra, ahol már vár borászunk, hogy a egy négytételes borkóstoló keretein belül megismertesse velünk a vendéglátó családunk borait. Végül jó hangulatban nekiülhetünk jól megérdemelt vacsoránknak. (Túratáv: 7,1 km, szint: 342 m, menetidő: kb. 3-3,5 óra.)

3

 
Tállya, Óhuta, Sólyom-bérc, Tokaj, Tállya
 

Reggelink után ismét átautózunk Óhutára és megtekintjük a környék legszebb kilátópontjait. A Rákóczi- emlékműtől indulunk a Király-kúti patak mentén. Elhaladunk több forrás mellett is. Ezek többségében nem kiépített források, így itt nem tudjuk a kulacsainkat megtölteni. Elérjük a jelzett turista utat, ahonnan hátrafordulva láthatjuk a Regéci várat. Megérkezünk a csodás Mlaka-rétre, ahonnan kitérőt teszünk a sziklamászók és kirándulók által is közkedvelt Sólyom-bércre. Jó idő esetén itt elidőzhetünk, hogy gyönyörködjünk a bámulatos kilátásban. A rövid pihenő után tovább indulunk a másik kedvelt kilátópontra, a Kerek-kőre. Itt is tartunk egy fotószünetet, mert ilyen kilátás mellett nem lehet csak úgy elmenni. A túra végeztével megállunk Tokajon, hogy sétáljunk egyet és feltöltsük borkészleteinket, majd visszatérünk a szállásunkra. (Túratáv: 14 km, szint: 415 m, menetidő: kb. 5 óra.)

4

 
Tállya, Füzér, Kis-Milic (880 m)
 

Ma reggel elautózunk Kelet-Magyarország egyik legszebb településére, Füzérre. Itt a vár alatti parkolóban hagyjuk autóinkat, majd elindulunk túrázni. Kulacsainkat feltölthetjük a Vár-forrásból, aztán a várat elhagyva az Országos Kéktúra jelzéseit követve tartunk északra. Hatalmas bükkösben haladunk, néhol a nyiladékokon keresztül csodálatos panoráma tárul elénk. Az Alsó-patak völgyéből igen meredeken kapaszkodunk fel a Kis-Milic csúcsán lévő Károlyi-kilátóba. Habár a kilátó maga egy kis kitérő, mindenképpen érdemes felkapaszkodni a körpanoráma kedvéért. A kilátóból rálátunk a Füzéri várra, a Zemplén vonulatára és átkukucskálunk Szlovákiába is, hiszen itt húzódik az országhatár. Elidőzhetünk a gyönyörű panorámát csodálva, majd visszaindulunk a már ismert útvonalon. Akinek kedve van hozzá, azokkal meglátogatjuk a csodálatos fekvésű Füzéri várat, ami 1978 óta folyamatosan épül és szépül szlovák együttműködéssel. A várlátogatás után autóba, buszba szállunk, és a négynapos kirándulástól felfrissülve megcélozzuk Budapestet. (Túratáv: 7,7 km, szint: 442 m, menetidő: kb. 3,5 óra)


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés