Thaiföld

Mosoly, napfény, trópusi szigetek, nemzeti parkok, lazulással fehér homokos tengerparton

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/thaifold

Út ára tartalmazza

- az utazást Thaiföldön bérelt kisbuszokkal, motor csónakokkal,
- a szállást 2 éjszakára szállóban, saját fürdőszobás szobákban, Bangkokban,
- a szállást 3 éjszakára, szállodában vagy bungalókban, 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban a Khao Sok Nemzeti Parkban,
- a szállást 5 éjszaka szállodában, 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel Ao Nangon,
- a csónak kirándulást Bangkok csatornáin,
- a Khao Sok nemzeti parkban a Cheow Larn tó kirándulást, ebéddel,
- a Khao Sok nemzeti parkban a dzsungel túrát és a bambusz raftingozást,
- az egész napos csónak kirándulást a Phang Nga-öbölben, ebéddel,
- az egész napos kajak kirándulást a mangrove erdőben, ebéddel,
- az egész napos 4 sziget sznorkel kirándulást, felszerelés bérléssel, ebéddel,
- összesen 8 reggelit és 4 ebédet,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépőket,
- a biztosítást,
- az esetleges védőoltások árát,
- a programban nem szereplő étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Bangkok, Krabi - Budapest útvonalon) kb. 370.000 - 470.000 Ft.
A belföldi repülőjegy várható ára (Bangkok - Krabi útvonalon) kb. 30.000 - 50.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapestről menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk első szállásunkra Bangkokba, ahol a program kezdődik. Thaiföldön belül Bangkok – Krabi – Bangkok útvonalakon belföldi repülőjárattal, helyben bérelt kisbuszokkal, hajóval, taxikkal, tuk-tukkal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. 

Szállás

A program során az első két éjszakát Bangkokban, belvárosi szálláson töltjük, melyek saját fürdőszobás, TV-vel felszerelt szobák. Reggelire a szállás közvetlen közelében van lehetőség, vagy a közelben lévő boltokban lehet vásárolni. A következő 3 éjszakát a Khao Sok Nemzeti Parkban saját fürdőszobás, igényes szállodában vagy bungalókban. Ao Nangi szállásunk szállodában vagy bungalókban, 2 személyes légkondicionált szobákban, a tengerparttól 5-15 perces gyalogos távolságra. Szállásainkon van wi-fi.

Ország

Thaiföld területe 517 000 négyzetkilométer, vagyis nagyjából akkora, mint Franciaország. Alakját gyakran hasonlítják elefántfejhez: az elefánt ormánya a Maláj-félsziget. Thaiföld közepe, Bangkok az egyenlítőtől kb. 14 fokra északra fekszik, vagyis egy vonalban van Manilával és Guatemalával. Az ország észak-déli kiterjedése 1860 km, alakjánál fogva azonban minden más irányban közel 1000 km. Thaiföld Délkelet-Ázsia egyik legváltozatosabb éghajlatú országa. Északon magas hegyek emelkednek, amik egészen Tibet fennsíkjának délkeleti széléig húzódnak -, délen pedig a Maláj szigetvilághoz tartozó, mészkő borította trópusi szigetek találhatók. Délen a legnagyobb, északkeleten a legkisebb az éves csapadékmennyiség és az északi rész a legszárazabb. Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32 vadvilág-szentélye van, amelyek az ország területének 11 %-át foglalják el. Thaiföldön több történelmi látnivaló van, mint bármely másik dél-kelet-ázsiai országban, azoknak, akik csupán nyaralásra vágynak, Thaiföld szigetei és strandjai szintén magát a mennyországot jelenthetik. Thaiföld egyébként is ideális úti cél, hiszen hatékony közlekedéssel, olcsó szállásokkal és ízletes nemzeti konyhával rendelkezik. A thai emberek pedig híresek az idegenekkel szemben kinyilvánított barátságosságukról és vendégszeretetükről. Sok ünnepet a buddhista és Brahma rituálékkal kötnek össze, amelyek a holdújévi naptárt követik. Az újév a Songkran (április közepén). A rizs termesztése és aratása sok ünnepet alakított ki: ilyen a rakétafesztivál (májusban az ország északkeleti részén tartják, ekkor az új rizsszezon tiszteletére esőt kérnek: bambusz és lőpor keverékét szórják az ég felé), és a vegetáriánus fesztivál (késő szeptember-kora október, a kínai buddhisták kilenc napig csak vegetáriánus ételt esznek).

Időjárás

Thaiföld klímája trópusi, azaz meleg. Méghozzá nagyon meleg. A déli részen, ahová mi készülünk, két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár és az ország nagy részén májustól októberig tart. A tengerparton túlnyomórészt 25°C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, de eső is bármikor előfordulhat, ezért esőkabátot is hozzatok magatokkal! A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Pl. póló és nem hosszú ujjú ing. Túraszandál (ami vizes is lehet), hosszú nadrág, svájci bicska, zseblámpa vagy fejlámpa, gyógyszerek, esőkabát, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, nyári hálózsák, esőkabát, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes túra cipő, kényelmes hátizsák, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, szúnyogriasztó. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Mosatási lehetőség majdnem minden szálláson vagy a környezetében van, 30-50 THB/kg áron elérhető.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. hastífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

A nagyvárosokban találhatunk európai jellegű szupermarketeket, de mi inkább a kis helyi boltokat, kifőzdéket, éttermeket fogjuk kipróbálni. Az alapélelmiszerek mindenütt beszerezhetőek a kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, olcsón is lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). A thaiföldi konyha igen népszerű a magunkfajta utazók körében. A legtöbb étel általában elég fűszeres és pikáns, nem sajnálják a fokhagymát és a csili különféle fajtáit. Az ételek többsége friss alapanyagokból: zöldségből, halból, szárnyasból, sertésből és néha marhahúsból készül. A szigeteken és a partvidékeken igen népszerűek és olcsók a tengeri herkentyűk. Az ételek jellegzetes izét a citromlé, citromfű és a friss koriander adja; só helyett általában szardellából készült halszószt vagy rákkrémet használnak. Rizst szinte minden étkezéshez esznek. A thai fogásokhoz változatos fűszerek és mártások is tartoznak: őrölt pirospaprika, őrölt mogyoró, ecetes csili, halszósz és egy sor külön felszolgált mártás. Desszertként a thaiok trópusi gyümölcsöket esznek. Thaiföldön olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, mangó stb.), így a vitaminhiánnyal sem lehet probléma. A vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk mert rengeteg zöldségétel közül tudnak választani. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Pad Thai: thai zöldséges tészta, szójacsirával őrölt földimogyival, rákkal, tojással ill. csirkével. Tom Yam Gung: citromos, csípős thai rákleves. Roti: palacsinta, különféle ízesítéssel (csoki, nutella, mangó, banán). Thaiföldön nagy népszerűségnek örvendenek az éjszakai piacok, ahol a ruháktól a különféle ételekig mindent megtalálhatsz. Thaiföldön a helyiek általában pálcikával esznek, de a külföldieknek (farang) hoznak evőeszközt. A mangrove kajakozás során, a Phang Nga-öbölben, és a 4 sziget sznorkel túra során kapunk ebédet. Ezek az ebédek dobozban felszolgált tojásos rizs, csirkével vagy hallal, garnéla rákkal, és gyümölcs, víz.

Pénz-ügy

Thaiföldön a hivatalos fizetőeszköz a thai baht. 1 USD = kb. 33 thai baht, 1 Euro = kb. 38 thai baht. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A repülőtéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára a lehetőségek korlátozottak. Bankkártyát bank automatából történő készpénzfelvételre lehet használni. Költőpénznek minimum 150.000.- Ft-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre kb. 70 USD, természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak (2020-as árak):

- repülőtéri transzferek Bangkokban és Ao Nang-ból, amelyek megközelítő ára összesen: 1000 THB / taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek nagyban befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- Bangkok Királyi Palota belépő: 500 THB
- Bangkok Fekvő Buddha temploma belépő: 100 THB
- Bangkok Hajnal Templom belépő: 50 THB
- Khao Sok nemzeti park belépő: 300 THB / alkalom
- Khao Sok nemzeti parkban, barlang belépő: 200 THB
- James Bond sziget belépő: 300 THB
- 4 sziget hajókirándulás során nemzeti park belépő: 300 THB
- Fakultatív egy napos kirándulás Phi Phi szigetekre, vagy a Hong szigetre speed boat-al: kb. 1 500 THB

Vám

2011. augusztus 11-től a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. A beutazásnak alapvető feltétele az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldön köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Thaiföld egész területén tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. (túlsúly felára 200-400 THB/kg)! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.140 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 15.600 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 19.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu