Svédország, Norvégia

Avagy kalandozás a boszorkányok és a vikingek földjén az éjféli nap alatt

Törzsutasaink számára meghirdetett kiscsoportos, első utazás!
Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
Új túránk a messzi „ismeretlen” északra kalauzol el. Ha velünk tartasz, igazi hamisítatlan skandináv élményben lesz részed: megismerkedünk a félsziget dicső fiainak és lányainak múltjával, a viking és boszorkány korral, a fantasztikusan ínycsiklandó jellegzetes ételekkel, az erős helyi italokkal, a térségre oly jellemző környezettudatos életmóddal és a feledhetetlen méretekkel, színekkel rendelkező természeti látnivalókkal. Megtapasztaljuk, hogy milyen az, amikor a lápmezőn csak egy pallón sétálva kirándulunk, vagy amikor egy fagyott jégfolyam van a lábunk alatt és milyen az, amikor egy forró fűszeres bor társaságában ülünk a halászkikötőben és szemünk a távolba vész a mélykék tenger hullámain, mint egy sokat látott tengeri medvének. A túra alatt két országot járunk be, a lankás-tavas Svédországot és a fjordos-hegyvidékes Norvégiát. Ha eddig csak könyvekben olvastál a vidékről, itt az ideje, hogy a saját bőrödön érezd az északi nap fehér tiszta fényét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő

1

 
Budapest, Rostock
 

Reggel buszra szállunk, és egész nap utazunk aznapi végcélunk felé, Rostock kötőjébe. Utunkat természetesen több hosszabb-rövidebb pihenővel megszakítjuk, így lesz lehetőségünk kinyújtani a sok üléstől elgémberedett lábainkat. A kikötőbe az esti órákban fogunk megérkezni. Az éjszakát a kompon töltjük majd, ahol az egész napos utazás után jól fog esni az alvás a komp puha szőnyegén - altatóként a komp berregése és rezgése szolgál. 

2

 
Trelleborg, Helsingborg
 

Reggeli trelleborgi kikötés után már Svédország területén folytatjuk utunkat.  Első skandináv élményünk egy igazi Viking rezervátum. Itt kezdünk el megismerkedni Svédország dicső múltjával és a nagy kalandor néppel, a vikingekkel, akik hosszú hajóikon bejárták és rettegésben tartották Európát, valamint benépesítették Észak-Amerika keleti partvidékét, Grönlandot és Izlandot. A skanzen látnivalói után visszaszállunk buszunkra és továbbutazunk a következő látnivalónkhoz, amely nem más, mint a Kulla-félszigeten található tájvédelmi körzet. Itt megismerkedhetünk Skandinávia másik jellegzetes arcával, a környezettudatos életmóddal. Csodás panorámában gyönyörködhetünk, hiszen szemünk elé tárul majd az Öresund-szoros és a Kattegegat-öböl. E két valódi skandináv élménnyel feltöltekezve érkezünk meg Helsingborg városában levő kempingünkbe, ahol megtartjuk ismerkedési estünket.

3

 
Helsingborg, Stockholm
 

Reggeli útnak indulunk Svédország fővárosa Stockholm felé. Útközben szemünk elé tárul a félsziget utolsó jégkorszak által kialakított „sebhelyes arca”. Láthatjuk a hatalmas jégtömeg gyaluló erejét, ahogyan szinte alfölddé gyalulta a tájat. Találkozhatunk kisebb nagyobb vándorkővel, valamint a jellegzetes elszórt tóvilággal. Hogy mindezt testközelből tapasztaljuk, megállunk Store Mosse Nemzeti Park területén, amely a legnagyobb Svédországban a lappföldi után. Közel 10 000 hektár területen található. Különlegessége, hogy egy olyan egyedi biotópot (egy hatalmas moha szőnyeget) őriz az utókor számára, amely a kialakulásához több mint 5000 évre volt szükség. Ez a terület, az itt levő Kävsjön tóval egyike Svédország legfontosabb ornitológiai központjainak. Utunkat folytatva késő délutánra érkezünk Stockholmba, ahol gyorsan elfoglaljuk kempingünket, hogy a délután fennmaradó részét és az estét a városban tölthessük. Közösen indulunk a svéd főváros belvárosi részének bejárására, majd önállóan gyalogosan vagy egy biciklit kölcsönözve, esetleg egy hajókirándulásra befizetve vághatunk neki az éjszakai Stockholm felfedezésének. Stockholmi kempingünkben 2 éjszakát töltünk.

4

 
Stockholm, Tyresta Nemzeti Park
 

A mai napon egy rövid buszozást követően jutunk el a fővároshoz legközelebbi nemzeti parkba, a Tyresta Nemzeti Parkba. Itt teszünk egy kellemes sétát a kétmillió éves kőzetek és 300 éves fenyők között, miközben közelről ismerkedhetünk meg a látogató központban Svédország többi nemzeti parkjával is. A délutánt Stockholm bejárásával folytatjuk. Közösen elmegyünk Európa első nyílttéri skanzenjébe, ahol megismerkedünk a svéd vidéki élettel, a hagyományos ételekkel, használati tárgyakkal, ruházattal. Természetesen, ha megtetszett valami az autentikus ételek és használati tárgyak közül, azt meg is vásárolhatjuk, hiszen több kisebb bolt is a rendelkezésünkre áll. A skanzen látnivalói után szabadprogram keretében érdemes a híres múzeumok, galériák közül párat meglátogatni, vagy csak egy kávézó teraszáról egy csodálatos áfonyás pite kíséretében figyelni az észak lüktető és egyáltalán nem hűvös világát.

5

 
Stockholm, Sundvall
 

Reggel összepakolás után felkészülünk a kulturális látnivalókra. Első megállónk Uppsala városában lesz, amely híres egyeteméről és VI. századi belvárosáról. Tovább utazva egy másik egyetemvárosnál Gälvéban állunk meg. Itt megtekintjük Svédország első maláta-whisky üzemét, természetesen kóstolóval egybekötve. Kellemes hangulatban utazunk tovább a szintén viking múlttal rendelkező Sundsvall városába, ahol az éjszakát töltjük.

6

 
Sundsvall, Östersund
 

Ma Svédország sportközpontjába, Östersund-ba látogatunk. Nyáron a vízi és extrém sportok kapnak főszerepet, télen a havas sportok azok közül is a sífutásé és a biatloné a főszerep. Gyakran rendeznek itt világversenyeket is. Gölsa városába is ellátogatunk, ahol egyedülálló, éppen ezért kihagyhatatlan kőkorszaki kőfaragásokat nézhetünk meg időszámításunk előtt 4000-ből. A szállásunk elfoglalása után gyalogosan átkelünk a Frösön-szigetre, ahonnan csodás naplementében gyönyörködhetünk. A mai nap folyamán, ha úgy érezzük, egy fakultatív kajakozásra is benevezhetünk.

7

 
Östersund, Trondheim
 

A mai napon elköszönünk Svédországtól és izgatottan buszra szállva megkezdjük utunkat Norvégiába. Izgalmas és egyben gyönyörű útban lesz részünk, hiszen ahhoz, hogy az estét Trondheim városában tölthessük, át kell kelnünk a Skandináv-hegységen. Ez az utazás már előre vetíti, mi vár ránk utunk hátra levő részében, hiszen elhagyjuk a jég csiszolta Svédországot és belépünk a hegyes-völgyes-fjordos Norvégiába. A délutánt már Trondheim városában élvezhetjük, ahol igyekszünk felkeresni minden arra érdemes látnivalót. A városnézés alkalmával felkapaszkodunk a város fölé magasodó dombra és onnan tekintünk le a forgatagra, majd meglátogathatjuk a Természettudományi Múzeumot, a Királyi Palotát, a Nikadros katedrálist és lesétálunk a rakpartra is, hogy megcsodálhassuk a régi kereskedőházakat és tüdőnkbe szívhassuk az Északi-tenger nyers illatát. Szállásunk Trondheimben egy ifjúsági szállón lesz.

8

 
Trondheim, Dovrefjell Nemzeti Park, Trollok fala, Åndalsnes
 

Reggeli után a Dövrefjell-rezervátumba látogatunk el. Ha szerencsések vagyunk, akkor az észak „fenevadjainak” pompás példányait kaphatjuk lencsevégre. Ezen a háborítatlan területen pézsmatulkok, sarki rókák, rénszarvasok, farkasok nyomába eredünk, a lenyűgöző hátteret pedig a 2200 méter fölé magasodó, egész évben havas Snöhetta karakteres ős-tömbje uralja. A látképünket színesítik még ezen a jellegzetes fjell vidéki hangás területen a csillogó olvadékvíz-folyások, az áfonya zöldje, valamint a lágy szél, amely susogva dalolja az évezredek időtlen dalát.  Délután tovább utazunk, hogy Norvégia újabb városába érkezve olyat lássunk, melyet máshol igazán sehol. Ez a város a második világháborúban szinte földig rombolt, mára azonban szépen újjáépített Åndalsnaes, a látnivaló pedig a Trollok fala, amely 1800 méter magas gránit sziklafal. Ez Európa legmagasabb összefüggő vertikális sziklafala, mely méltán kedvelt a világ extrém bázisugrói és sziklamászói körében. Innen igazán csak a nagyon bátraknak van merszük a mélybe vetni magukat, s csak a legügyesebbek vállalkoznak az igazán hosszú és nehéz mászásra. Szállásunkon két éjszakát töltünk majd el.

9

 
Åndalsnes, Óriások útja, Ålnesdalen-völgy, Åndalsnes
 

Reggel Korzikát idéző hajtűkanyarokkal, pompás kilátással rendelkező úgynevezett Óriások-útján kanyargunk fel a Troll-hágóba, ahonnan napi túránkra indulunk. Útközben kötelezően megcsodáljuk Stigfossen-vízesést amely Norvégia legszebb vízeséseinek egyike. Ha túránk eleje Korzikát idézte a 11 hajtűkanyarral, akkor a középső része a Nyugati-Alpokat elevenítheti fel szemünk előtt, ugyanis túránk az U alakú jég formálta Ålnesdalen-völgyének végébe vezet. Ez a gleccser vájta völgyek egyik tankönyvbe illő példája, így az alkalmat megragadva tartunk egy szemléletes „földrajz-órát”, mert itt aztán tényleg minden szemléltető eszköz a rendelkezésünkre áll, hogy megtudjuk, milyen egy gleccser élete. Buszunkkal visszatérünk a városba, ahol beülhetünk egy hangulatos kis étterembe egy kellemes vacsorára, vagy sétálhatunk még egyet a város esti fényeiben gyönyörködve. (Túratáv: 18 kilométer, szint: 400 méter fel/le).

10

 
Åndalsnes, Geirangerfjord, Geiranger, Lom
 

A szokásos reggeli pakolást, majd egy kis buszozást követően érkezünk meg Geiranger városába, ahol hajóra szállunk, és onnan csodáljuk meg Európa egyik leghíresebb fjordját, amely 2005 óta a Világörökség részét képezi. Kikötés után folytatjuk utunkat Norangsdalen völgyébe. „Rejtett völgy" néven szerzett ismeretséget, mert maga a tó 1908-ban keletkezett egy földcsuszamlás által. A földuzzadt víz miatt elöntött házak maradványai még ma is láthatóak a tó tiszta vizében. Mi hiszünk a helyi szóbeszédnek, amelyek szerint ez Norvégia „legvadabb völgye". A döbbenetes látvánnyal feltöltekezve indulunk mai végcélunk felé, a Ytterviki folyó partján található Lom városkába, ahol már vár minket szállásunk. Érdemes este egy sétát tenni a városkában, szétnézni a Norvég Hegymászó Múzeumban, vagy akár egy pihentető szaunázást is választhatunk.

11

 
Lom, Jotunheimen Nemzeti Park, Lom
 

Aki még nem járt gleccseren, esetleg eddig csak távolról csodálta a hatalmas jégfolyamokat, annak igazi csemegével szolgálunk a mai napon, ugyanis egész napos túrára indulunk a Jotunheimen Nemzeti Parkba, amely 1150 négyzetkilométeren terül el. Ez „skandinávia teteje”, itt találjuk a félsziget legmagasabb csúcsát, a 2469 méter magas Galdhoppingent. Több mint 250, 1900 méternél magasabb csúcs található itt, valamint 60 gleccser, számtalan mélykék tó és vízesés. A park a túrázók és a sporthorgászok paradicsoma. Ibsen híres drámájában, a Peer Gynt-ben ír Peer vadászatáról a Jotumheimben. A fenséges látvány, ami itt fogad minket, önmagáért beszél. A túra útvonala az időjárástól függ. Szép időben nem érjük be kevesebbel, mint a legmagasabb csúccsal, ide azonban biztos túrázási tapasztalat szükségeltetik, hiszen 1460 méter szintet kell emelkednünk. (Túratáv: 12 kilométer, szint: 1460 méter fel/le).

12

 
Lom, Voss
 

Reggel elhagyjuk szállásunkat, és még délebbre utazunk Norvégia „extrém" fővárosába Voss-ba. Annak idején ezt a kis városkát sem kímélte a német légierő, de itt is, mint mindenhol ennek mára nyoma sem maradt, hacsak nem a sok-sok modern épület tűnik fel. Itt tényleg minden megtalálható, ami extrém: úgy, mint a rafting, bungie jamping, siklóernyőzés. Természetesen, akinek van kedve, az a szabadprogram keretében kipróbálhatja ezeket a tevékenységeket. Azonban ha nyugodtabb szórakozásra vágyik a kevésbé adrenalin hajhász utazó, akkor feltétlen meg kell látogatnia a Mölster-skanzent, amely egykoron farmként működött és a vidéki élet rejtelmeibe avatja be a turistákat, avagy érdemes lehet felvonóval felmenni a Mt. Hangur 750 méter magas kilátópontjába, és onnan letekinteni a városra. Két éjszakát töltünk majd el a helyi kempingben.

 

13

 
Voss, Bergen, Voss
 

A teljes napunkat a hét hegy és hét fjord városának is nevezett Bergenben, az egykori Hanza-szövetség városában töltjük, amely a szállásunktól közel másfél órás buszozásra található. A 12-13. században Norvégia fővárosának címét töltötte be, köszönhető volt ez fekvésének, amely miatt ma is kiemelten fontos kikötőként működik. A város annyi látnivalóval kecsegtet, hogy igazán zavarban érezheti magát a kíváncsi világlátó. Bűn lenne kihagyni a Hanza Múzeumot, a Mária templomot, Tengerészeti vagy Iparművészeti Múzeumot, vagy lent a kikötőben a régi kereskedőházak között található Torget halpiacot, de érdemes felkeresni az Akváriumot is, vagy felvonóval felmenni a Flöyen-hegyre és fentről megcsodálni ezt a lüktető modern várost. A vacsoránkat még Bergenben kötjük el, aztán indulunk csak vissza buszunkkal a szállásunkra.

 

14

 
Voss, Valle
 

Reggeli után indulunk Norvégia talán egyik legimpozánsabb és legszebb vízeséséhez, a Låtefossen-vízeséshez, ahol megpróbálkozunk a szinte lehetetlen feladattal: hogy gépeinket is szárazon tartsuk és fotóinkat is elkészítsük. Amennyiben a küldetést teljesítettük, úgy a Bergent és Oslót összekötő autóutak egyik legfontosabb, ám legszebb vonalán haladunk keresztül. Ez a kietlen Hardangervidda Nemzeti Park fjellvidéke, amely 3400 négyzetkilométeren terül el. A fennsík időjárása nagyon kiszámíthatatlan, valószínűleg találni fogunk az elmúlt télről itt maradt hófoltokat, valamint a nyár közepén sem ritka a havazás egy erős hidegfront után. Rénszarvas populációja az utóbbi időben megcsappant, de talán lencsevégre kaphatunk közülük néhányat. Estére érkezünk meg Valle kempingjébe, ahol két éjszakát töltünk majd el.

15

 
Valle, Rogaland, Oygardssolen, Kjeragnosen, Kjeragbolten, Valle
 

Reggel frissen kipihenve, túrafelszerelésben találkozunk a busznál, hiszen egész napos kirándulásra indulunk arra a helyre, amely minden valamirevaló norvég képeslapon látható. Buszunkkal csak az Oygardssolen parkoló és kilátóteraszig tudunk felkapaszkodni, innen már gyalog folytatjuk utunkat. Lélegzetelállító panoráma köszönt minket és már itt sejtjük, hogy ez egyre jobb lesz, minél feljebb megyünk. A sziklás terep valóban nem könnyű, de megéri a végsőkig kitartani, hiszen a célunk a Kjeragnosen nevű sziklaterasz. Ez a norvég vagabundok egyik legkedveltebb gyülekezőhelye, és hogy miért, azt hamarosan látni fogjuk. Innen a gyakorlott bázisugrók több mint ezer méteres mélységbe vetik alá magukat, és ha szerencsénk lesz, talán találkozunk is egy-két „őrülttel", és megcsodálhatjuk hajmeresztő mutatványukat.  Ha máshol eddig nem is, de itt aztán igazán aprónak és törékenynek érezhetjük magunkat a hatalmas természettel szemben. De ez még nem minden! Még megyünk egy kicsit, amíg el nem érünk a Kjeragbolten nevű kőtuskóhoz. Ez az az ovális alakú szikladarab, amely látványos módon, két függőleges sziklafal közé szorulva várja sorsa beteljesülését, a lezuhanást. Ide szoktak a nagyon bátor vagy inkább vakmerő turisták kimászni és elkészíttetni saját képeslap fotóikat. Az élményt még inkább fokozza, hogy a szikla alatt dübörög alá egy vízesés, amely finom permetével állandóan nedvesen tartja a környező sziklákat, ezért a „kimászós mutatvány" nem éppen veszélytelen vállalkozás. A kötelező fotók elkészítése után visszaindulunk a buszunkhoz. (Túratáv: 10 kilométer, szint: 700 méter fel/le).

16

 
Valle, Oslo
 

Túránk utolsó másfél napjában a királyi székhely egyben Norvégia jelenlegi fővárosa Osló lesz a vendéglátónk. A nap második felében érkezünk meg a lüktető nyüzsgő fővárosba, ahol azonnal belevetjük magunkat a nyüzsgő forgatagba. Természetesen most is lehetőség van a város önálló bejárására, de akinek ehhez nincs kedve, tartson velünk, hiszen mi is végigjárjuk a főbb nevezetességeket. Úgy, mint a Királyi Palotát, a Parlament épületét, az Egyetemet és a Dómot, vagy éppen az Akershus-erődöt amelyet még ma is használnak bizonyos katonai események lebonyolítására, és persze ott van a kikötői negyed is, hangulatos kávézóival, ínycsiklandó ízeivel és színeivel. Természetesen ennél sokkal több minden található a főváros érdekes látnivalói között, ez csak egy kis lista a teljesség igénye nélkül, a többit mindenki a maga ízlésének megfelelően választhatja ki. Osló nyüzsgésétől felpörögve tartjuk meg a kempingbe érve búcsúestünket és köszönünk el Skandináviától.

17

 
Oslo, Trelleborg, utazás Németország felé
 

Utolsó skandináv-félszigeti napunk délelőttjét Oslóban töltjük és bepótoljuk azokat a látnivalókat, amikre tegnap már nem futotta az időnkből. Figyelmetekbe elsősorban a Bygdoy-félsziget gazdag tárlataival hívogató múzeumait ajánljuk. Dél körül indulunk svédországi kikötőnkbe, de előtte még megállunk Göteborg városában egy villámgyors vásárlással egybekötött városnézésre, így aki elfelejtett Svédországban ajándékot vásárolni, az itt még bepótolhatja azt. Az éjszakát visszafelé is a kompon vízszintesen fekve, füldugókkal felszerelkezve töltjük, felkészülve a másnapi hosszú buszútra, vagy éppen belevetjük magunkat a svéd „buli gépezetbe" mert köztudott, hogy a svédek itt a kompokon mulatják ki nehéz hétköznapjaik fáradalmait.

18

 
Rostock, Budapest
 

Kora reggel kötünk ki a németországi Rostockba, és egész napos buszozás után, a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés