Norvégia: aurora borealis

Aurora Borealis keresése a norvég fjordok között

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt busszal a helyszínen a napi kirándulásokra,
- a szállást 3 éjszakára faházakban,
- a hótalpak bérleti díját a 4.napon,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetékeket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát (bálnales, kutyaszán, múzeumi belépő),
- a biztosítást.

Az étkezés önellátó! Első szállásunkon reggeli igényelhető, ennek ára 14 euro/fő/reggeli. Kérjük, jelentkezéskor jelezni!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 325 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Evenes - Budapest útvonalon 95.000 - 140.000 Ft, illetékekkel együtt. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha az utazáshoz a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod, akkor kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal! A találkozási helyre történő eljutásod egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára:


Utazás

A Lofoten-félszigetére repülővel utazunk, majd a reptéren bérlet buszunkra szállva elutazunk szállásunkig. Útközben természetesen tartunk igény szerint pihenőket, de szerencsére egy-egy etap nem lesz hosszabb másfél-két óránál. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz, bár általában ezek ingyenesek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-15 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túráink nem teljesítmény orientáltak. Az adott évszakban a legnagyobb nehézséget a zord időjárási körülmények jelenthetik (hideg, csapadék, erős szél). Csapadék függvényében a hó minősége változó lehet, ami megnehezítheti túráinkat. Mivel a sarkkörön túlra utazunk, a jellemző körülményeket mindenképpen figyelembe kell venni.

FIGYELEM! Extrém időjárási esemény bekövetkezte esetén (pl. viharos szél), központilag leállíthatják a közúti forgalmat, amely természetesen kihatással lehet a programjaink végrehajtására (vagy tolódik, vagy teljesen el is maradhat). A program esetleges elmaradása vonatkozik az éjszakai fénykeresésére is: ha teljesen esélytelen a megfigyelés, akkor nem indulunk el. Természetesen közös érdekünk, hogy lássuk a jelenséget, tehát mindent megteszünk érte!

Szállás

Két külön szálláshelyünk lesz. Mind a kettő természet-közeli faházas elhelyezés. Első szálláshelyünkön 4-5 ágyas apartmanokban leszünk elszállásolva, két éjszakát fogunk itt eltölteni. Harmadik éjszakánkat kétágyas faházakban fogjuk tölteni. Felszerelt konyha, étkészlet kávéfőző, mellékhelyiség tartozik minden apartmanhoz.

Terület

A Norvég Királyság (norvégül Kongeriket Norge) Észak-Európában, a Skandináv-félsziget nyugati részén fekszik. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 000 kilométer hosszú. Az országot keleten 2542 kilométeres szárazföldi határ választja el Svédországtól, Finnországtól és Oroszországtól. Nyugatról és délről a Norvég-tenger, az Északi-tenger és a Skagerrak, északról pedig a Barents-tenger határolja. Norvégiát hagyományosan öt nagy földrajzi régióra, valamint 19 megyére tagolják. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország északi része kiváló terület a sarki-fény megfigyelésére megfelelő időjárási körülmények között.
Norvégia: Területe: 324 220 km2. Lakossága: 4 526 000 fő. Népsűrűsége 14 fő/km2. Fővárosa: Oslo. Államformája: királyság. Hivatalos nyelv: Norvég, Sami (lapp). Vallások: Lutheránus (80 %),. Népesebb települések: Oslo 600 000, Bergen 253 000. 
Időeltolódás: 0 óra Budapesthez képest Norvégia egész területén, vagyis nem kell állítani az óránkat.

Időjárás

Hasonlóan az északi országokhoz, itt is nagy az évszakok közötti különbség. Az átlagos hőmérséklet február-márciusban / október-novemberben 0 fok körül ingadozik, július és augusztus a legmelegebb hónapok. A sarkkörön túli területek időjárása szélsőséges, változékony, az északi tenger közelségének köszönhetően. Egy napon belül lehet ragyogó napsütés, majd eső/hó és erős szél is, valamint ezek kombinációja. Percek alatt változhatnak a körülmények, ezért nagyon fontos, hogy felkészülj a változékony, nedves időjárásra! Utazásunk idején a a nappali napsütéses órák száma 10 körül mozog, így kései napfelkeltére és korai sötétedésre kell számítani. Fontos a vízhatlan felszerelés, a megfelelő lábbeli (bakancs), meleg ruhák!

Felszerelés

Egyértelműen téli felszerelés kötelező! Bár az időjárás alkalmanként lehet napsütéses, de ugyanúgy a nálunk megszokott nyirkos hideg. Ez gyorsan változhat, és naplemente után is gyorsan esik a hőmérséklet, és akár hirtelen hóviharok is törhetnek ránk. Tehát feltétlen szükséges a réteges öltözködés, akár a szükségesnél egyel több polár, pulóver, egy szélálló, lélegző dzseki és nadrág, aláöltöző (nadrág is!), kamásli, egy vastag meg egy vékony kesztyű, meleg sapka, sál. A túrákhoz, ha van maszkod, hozzad – ez szeles idő esetén nagy segítséget nyújt. A bakancsod legyen vízálló, fogja megfelelően a bokád, és legyen nálad megfelelően vastag zokni, amit a vékony zoknidra tudsz húzni. 

Napsütéses időben – elkerülendő az igen kellemetlen hóvakságot – feltétlen kell napszemüveg és a kilógó testrészekre magas faktoros naptej, illetve ajakápoló! Termosz – a túrákra forró teának. Gázfőzőt ne, mert azt a repülőtéren elveszik. Szállásunkon konyha rendelkezésre áll. Összecsukható túrabot, (ne felejtsd róla otthon a hótányért sem!) Törölköző, vagy fürdőnadrág a szaunázáshoz. Egy kis hátizsák a napi túrákhoz. FEJLÁMPA!!! – és mindehhez tartalékelemek vagy aksik. Ne feledd, hosszú a sarkvidéki éjszaka! Szállásunk jól-felszerelt takaróval és ágyneművel ellenben aki tudja magáról, hogy fázós természetű, annak érdemes egy könnyebb hálózsákot bepakolnia az éjszakára.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Higiénia: Az országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz természetesen mindenhol iható. Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Pénz-ügy

Norvégiában a hivatalos fizetőeszköz a norvég korona (NOK). 1 EUR = kb. 9 NOK, 1 NOK = kb. 35 Ft. Bankkártya használatára sok helyen van lehetőség. Költőpénzt mindenkinek igénye szerint érdemes hoznia. Norvégiában az árak a magyarországi áraknál átlagosan 80%-kal magasabbak. Az általunk javasolt költőpénz 50-70.000.-Ft-nak megfelelő norvég korona. Ez nagyjából fedezi a fakultatív programok, a belépők, a szükséges alap élelmiszerek (tejtermék, kenyér, gyümölcs, üdítők), apróbb ajándéktárgyak, képeslapok költségét. Ekkora összeg általában elég szokott lenni, persze ha valaki jobban be szeretne vásárolni, és inkább éttermekben étkezne, az ennél sokkal többet is elkölthet. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.

Belépők és fakultatív programok:
- opcionális reggeli (első 2 éjszaka): 135 NOK /alkalom
- bálnaszafari: 1095 NOK
- kutyaszán: 985 NOK
- Jégbár: 195 NOK
- Hadtörténeti múzeum: 100 NOK

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak vagy érvényes útlevél, melynek érvényesnek kell lennie minimum az utazás tervezett befejezésétől számított 6 hónapig, vagy kártya formátumú személyi igazolvány.

Csomag

A pakolásnál figyelj az általad választott légitársaság súlykorlátjára! A határ általában 20 kg/fő, de ez légitársaságonként változhat! A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 2.860 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 4.300 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 10.950 ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 8.760 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés