Everest trekking (Everest alaptábor, Kala Pattar - 5643 m), Nepál

Testet, lelket erősítő barangolás a világ tetején, a Mount Everest alaptáborába

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Nepálban saját, bérelt busszal, taxival, riksával,
- a szállást 4 éjszakára Kathmanduban hotelban, két  ágyas, saját fürdőszobás, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a reggeliket a kathmandui szálláson,
- a 11 napos trekking túra során a helyi vezető díját
- a 11 napos trekking túra során a teherhordó sherpák díját,
- a szállást a trekking során menedékházakban, vendégházakban, alapvetően 2, esetenként 4 ágyas szobákban,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépőket és az engedélyeket,
- a borravalót a teherhordóknak,
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást, és a nepáli vízum árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 340 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Katmandu - Budapest útvonalon) kb. 250.000 - 380.000 Ft között alakult. A Katmandu - Lukla - Katmandu belső repülés várható ára: 140.000 Ft.
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az Everest trekking és a Kala Pattar mászás alapvetően jó kondíciót, sportos erőnlétet követel. Naponta 4-7 órás túrázásra kell számítani, gyakran hullámzó terepen, jó néhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Különösen igaz ez azon túranapokra, amikor átlépjük a 4000 méter feletti magasságot. Jó kondícióra, túrázási tapasztalatra szükség van, de ugyanolyan fontos a pozitív lelki hozzáállás és kitartás! A nagy magasság miatt 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, s bár fokozatosan, lassan emelkedünk, 4000-5000 méter környékén óhatatlanul megjelenhetnek a magashegyi betegség enyhébb tünetei (enyhe fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság, szédülés, végtagok zsibbadása). Ezek a tünetek az akklimatizáció során általában elmúlnak. Amennyiben ez nem történne meg, s a tünetek súlyosbodnának, úgy a résztvevőnek a túrát meg kell szakítania, s azonnal alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie. A túravezető ezirányú döntése az érintettekre nézve kötelező!
 
A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson.
 
Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!
 
A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 

Szállás

Kathmanduban hotelben szállunk meg, ahol a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. Manthali reptér közelében szállóban, két ágyas szobákban lesz a szállásunk, félpanziós ellátással.

Trekking közben hegyi menedékházakban, vendégházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet, ahol az asztal alá helyezett kerozin fűtőegység (heater) biztosítja a meleget. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, bár már szinte mindenütt találunk egyszerű zuhanyt, ami fizetős! (kb.200-400 NPR)  Javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal!

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Nepál alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. 2006 novemberében a maoisták és a Hétpárti Szövetség aláírták a rég áhított békeszerződést, így a turisták ezreit az utazástól elriasztó, 1996 óta tartó fegyveres ellenállás véget ért. A békeszerződés értelmében a maoista szabadcsapatok azonnali hatállyal leteszik a fegyvert, s ezzel együtt megszűnik az a gyakorlat is, hogy a kormánynak megfizetett nemzeti park belépők ellensúlyozásaként egy további "maoista parkbelépőt" is kelljen fizetni a maoista ellenőrzés alatt álló területeken. A békeszerződés következtében várhatóan fellendülő turistaforgalom koordinálására és a túrázók nagyobb biztoságára hivatkozva a nepáli kormányzat 2006.októberétől egy új szabályt vezetett be, melynek értelmében az ország hegyvidéki területein tilos az egyedi túrázás, minden túrázó ezentúl a nemzeti park belépők beszerzése után is csak egy helyi, regisztrált iroda közreműködésével, hivalatos helyi vezetővel, vagy teherhordóval, az ún. Trekking Registration Certificate ( TRC) birtokában indulhat csak útnak. Az igazolás meglétét a túraútvonalak mentén felállított ellenőrző pontokon vizsgálják. Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet, míg a hegyvidéken az elektromos hálózat inkább kiépülőben van, gyakran találkozunk a gyertyás megoldással. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait azért időről időre van lehetőséged feltölteni.

Időjárás

A túrázás szempontjából ideálisabb kora tavaszi időszakot választottuk Everest trekking túránk időzítésekor. A derült, de hideg téli időszak után és a nagy nyári monszunesők fülledt időszaka előtt, április végén tiszta idő várható, sok napsütéssel, a Kathmanduban napközben 22-28 Celsius fok, hajnalban 10-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 10-15 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra már –5 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozzál! A teherhordókra fejenként 13-15 kg mennyiségű személyes holmi, felszerelés bízható!), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a hegyitúrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat (nem az extrém érték!) mindenképp a 0 fok alatti tartományba nyúljon!). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, papucs, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej. Mivel a felsőbb régiókban kiterjedt hómezőkre is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli mindenképp legyen nálatok! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a 12 napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kinnt is lehet bérelni, avagy vásárolni.
 
A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. Mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet a helyi palackozott vizek vásárlása helyett itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz. Mindenképp javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Élelem

Kathmanduban és Luklában rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-700 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (60-100 NPR). A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított az út mentén néhány órányi járásra sorakozó ún. tea-house-okban, ahol fix áras menüből választhatunk, levesek 200-300 NPR, főételek 350-700 NPR áron vannak. A leggyakoribb nepáli étel a dhal bat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel. Az ételek ára általában a magassággal együtt szintén emelkedik, mivel a távolabbi menedékházakba csak teherhordókkal, jak karavánokkal, vagy helikopterrel lehet eljuttatni a készleteket.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,66 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.100-105 NPR, 1 Euro = kb.110-120 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

Repülőtéri transzferek, amelyek megközelítő ára: 5-15 USD/fő/útvonal
Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
Swayambunath, Kathmandu: 250 NPR
Boudnath-sztupa, Kathmandu: 400 NPR
Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR
Sagarmatha engedély: 34 USD + TIM engedély 20 USD
Borravaló a teherhordóknak, személyzetnek: kb. 100 USD
Reptéri illeték (belső repülésnél): 200 NPR egy útra
Csomag túlsúly díja belső repülésnél: kb. 1 USD / 1 kg túlsúly (engedélyezett 15kg/fő!)
Nepáli vízum: 40 USD (30 napos vízum – 1 igazolványkép kell hozzá!)

A csúcsengedélyhez, a nemzeti park belépőhöz, a trekking regisztrációs laphoz további 3-4 igazolványkép szükségeltetik!

Figyelem! Rossz időjárási viszonyok esetén előfordulhat, hogy a kisrepülők nem tudnak felszállni Lukla irányába, vagy nem tudnak kirepülni onnan. Programunk ezért több napot is tartalmaz (tartaléknap, városnézések), amelyeket egy ilyen vis maior helyzetben fel tudunk használni arra, hogy a trekkinget teljesíteni tudjuk. Több napos repülési tilalom esetén ettől függetlenül is szükség lehet arra, hogy ezt az útvonalat helikopterrel tegyük meg. A helikopteres repülés felára kb. 500 USD / fő / alkalom! (tájékoztató ár!)

Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 25 USD (15 napos), 40 USD (30 napos), 100 USD (90 napos). Szükséges hozzá egy igazolványkép!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos!
A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Outdoor: 30.780 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 17.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés