Gyömbér téli csúcstúra

Klasszikus túra az Alacsony-Tátrában

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Hétvégi túránk egy kétezres csúcsra juttat minket, hiszen nem kisebb magaslat elérését tűztük ki, mint az Alacsony-Tátra legmagasabb pontját, a Gyömbér-csúcsot (2043 m). Kedvező idő esetén fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, de felhősebb idő esetén is ott van az a mindent elsöprő mámorító érzés, hogy igen, megcsináltuk!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Trangoska, Stefanika, Gyömbér-csúcs (2043 m)
 

Indulás Budapestről, találkozó 6:15-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A délelőtti órákban érkezünk meg az Alacsony-Tátrába, a Trangoska parkolóba (1120 m). Itt beöltözünk a téli felszerelésünkbe, beállítjuk a hótalpat bakancsainkra, majd elindulunk a völgyben a Stefanika menedékház felé. Kezdetben vadregényes, hótól roskadozó fenyőerdőben haladó utunk csak enyhén emelkedik, így fokozatosan bemelegszünk, majd ahogy emelkedünk, a fenyvesek helyét törpefenyők veszik át, és az ösvény is egyre meredekebbé válik. Végül a törpefenyők is eltűnnek és egy nagyobb kaptatót követően feljutunk a nyeregbe, ahol megpillantjuk a behavazott Stefanika menedékházat. Itt elfoglaljuk szállásunkat, majd nekivágunk az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsának a Gyömbérnek (2043 m). A csúcsot a téli útvonalon, a karókkal igen jól jelzett, de kissé meredek emelkedőn érjük el, viszont tiszta időben a kilátás mindenért kárpótol minket. Belátni innen az egész Alacsony-Tátrát és gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátra hófödte csúcsaira is. A kötelező csúcs csokik elfogyasztása és a fotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházhoz. A házban hangulatos körülmények között megvacsorázhatunk, majd álomra hajthatjuk fejünket. Menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés fel: 950 méter, le 300 méter, túratáv: 5-6 kilométer.

2

 
Stefanika, Trangoska, Budapest
 

Reggel elindulás előtt még lesz lehetőség egy meleg teával vagy kávéval kezdeni a napot a menedékház előtti padoknál, majd egy végig lefelé tartó, de kezdetben csúszós ösvényen ereszkedünk az erdőhatár alá, végül egy órás sétával megérkezünk kisbuszunkhoz. Innen már csak a hazafelé utazás vár ránk, Budapestre a délutáni órákban érkezünk. Táv: 4 km Szint: 630 m lefelé.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés